Поведението на директорката е възмутително, но изобщо не ме изненадва, за съжаление. По-възмутително в случая е, че й е давана подобна информация, че са подхвърляни такива неща за родителите - наркомани били, скандалджии били и т.н. - от страна на длъжностни лица, полицаи и закрила на детето. Тук е едно от противоречията, които ми направи впечатление: как при подобни "оценки" от страна на закрила на детето това семейство е осиновило дете. Не мисля, че журналистката я е пуснала по пързалката, напротив - директорката съвсем целенасочено ги каза тези неща.
Експертите в репортажа на базата на какви данни и факти се изказват конкретно за личността на Герова? Ако е само на записите на журналистката, не е много обективно. Някои от техните обощения, конкретно на Тодоров, звучат като внушения и водят зрителите в определена посока. Противоречиви са ми подобни експертни мнения. Съгласна съм обаче, че е крайно време регистърът на педофилите да заработи; че не трябва фокуса да е върху горките педофили и какво им е на тях, а върху жертвите им.
За репортажа съм съгласна с мнението на оrchid по-назад - направен е така, че да въздейства емоционално, усеща се чуждо мнение, "води" в определена посока. Не че е особено важно за казуса, но ми направи впечатление, че когато директорката обясняваше как всички се били изсмяли на консултативния съвет материалът беше монтиран така, че в този момент показаха кадър на прокурорката, която се усмихва - тотално извадено от контекст, но пък въздействащо и с определена цел.
От всичко видяно до момента, затвърждавам убеждението си, че повечето действащи лица не знаят какво правят и че отдавна вече не пазят просто Герова, а себе си и обвързаностите и структурата, която са си изградили и в която функционират. Реакциите на институциите са ужасяващи. Не знам нарочно ли е, законите ли са такива, толкова си могат ли, но е ужасно и тъжно.