Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 45

• 1 509
  • 85
  •   5
Отговори
  • Варна
Добре дошли в тема 45 за обмяна на опит и информация, свързана с наемния пазар на недвижими имоти. Отново с пожелание за успешни и дългосрочни договорни отношения между всички наематели и наемодатели!

Примерен договор за наем:
Скрит текст:

Примерен приемо-предавателен протокол:

Скрит текст:

Примерни инструкции за поддръжка на имота и оборудването в него:
Скрит текст:
1. Проветрявайте стаите често, за да предотвратите появата на мухъл и конденз.

2. Включвайте вентилатора в банята след къпане и открехвайте вратата, за да предотвратите появата на мухъл.

3.Не простирайте дрехи в стаите, това може да доведе до появата на конденз и мухъл.

4.Включвайте аспиратора по време на готвене и оставяйте да работи до 5 мин след приключване. Може да се наложи да отварите прозореца, за да осигурите приток на свеж въздух.

5.Почиствайте фурната само с препарати за фурна, без да използвате агресивни препарати, обезмаслители или метални телчета, четки, ножове.
Не оставяйте храна във фурната, това предизвиква конденз и съкръщава живота на уреда. Следвайте предоставените  инструкции за употреба.

6. Почиствайте керамичния готварски плот със специален препарат и скрапер за котлони. Не използвайте метални телчета, четки, твърди гъби или ножове.

7. Никога не използвайте химикали, абразивни препарати, киселини, препарати за отпушване на канали за почистване на мивката, банята, сифоните, хромираните аксесоари и останалите мебели и повърхности в апартамента.

8. Не мокрете ламинираните подове и почиствайте с добре изстискан парцал и подходящи препарати. Препоръчително е да се използват предоставените кърпи за под.

9. Моля следвайте препоръките за пране и сушене на завесите/пердетата и текстила отпечатани на етикетите.

10.Никога не използвайте химикали, абразивни препарати и киселини за почистване на PVC дограмата. Използвайте сапунен разтвор или специални почистващи препарати.

11.Не оставяйте включени зарядни, малки електроуреди, свещи или ютия, когато не сте в имота, те могат да предизвикат пожар.

12.Винаги използвайте предоставените или лични водоустойчиви протектори за матрак, за да ги предпазите от случайни инциденти/намокряне и от хигиенни съображения!

13.След употреба на сушилнята е препоръчително да се пусне програма „Плакнене" и да се съберат мъховете от уплътнението. Препоръчително е течни перилни препарати да се поставят директно в барабана в мерителна чашка. В случай, че използвате чекмеджето за препарат, то трябва да се почиства редовно след употреба. След употреба и в случай на отсъствие люкът да се държи отворен, за да предотвратите появата на мухъл и лоша миризма. Следвайте предоставените  инструкции за употреба, за да поддържате уреда чист и в изправно състояние.

14.След употреба или при дълго отсъствие оставяйте вратата на миялната отворена, за да предотвратите появата на лоши миризми. Следвайте предоставените  инструкции за употреба, за да поддържате уреда чист и в изправно състояние.

15.Почиствайте филтрите на аспиратора съгласно инструкциите за употреба. Иноксовите части и стъклото може да почиствате с препарат за стъкло и микрофибърна кърпа, не използвайте ножове, тел, твърди гъби и химикали.

16.Не използвайте тел, твърди гъби или ножове, за да почистите темперираното стъкло зад готварския плот.

17. Не поставяйте врели съдове, не режете и не използвайте чук върху кухненския плот от Компакт. За да го почистите използвайте сапунен разтвор и мека гъба, след което го подсушете. Не използвайте агресивни препарати или химикали.

Дата:.............................            Подпис на наемателя:

Заличаване на адресна регистрация на наемател:
Закон за Гражданската Регистрация чл. 99б (5), (6), (7)
https://lex.bg/laws/ldoc/2134673409

https://kk-law.eu/adresna-registratsiya

линк към старата тема: https://www.bg-mamma.com/?topic=1808374

# 1
Мерси за темата!
Съгласна съм с Al georgieva - депозитът си е за неустойка. Отделно пиша вече, че при предсрочно напускане щети, сметки и т.н. си се плащат отделно от депозита, който служи за неустойка за ранното изнасяне. Дали ще платят не е гаранция, ама предпочитам да е така ако реша да ги търся и държа отговорни.

Разбрахме се с младежа, бил изчистил и подредил, преди да се изнесе щял да чисти основно. Беше си наясно, че депозитът не се ползва за последните наеми.

Последна редакция: пн, 13 окт 2025, 02:11 от drago_2008

# 2
Здравейте бандичка, да не ви изпусна че толкова бързо пишете, през тема успявам да се вредя.

Относно депозита. Според мен е редно да се върне след като са излезли всички сметки, ток, вода, парно, домоуправител. След като се приспаднат поправки на щети. Ако, и само ако са останали средстава за връщане.

# 3
  • София
Благодаря за снимките на договора и протокола ❤

# 4
Достъп до електромера трябва да имате - питайте домоуправителя за ключ от помещението/таблото с електромерите, като ви дадат - извадете си копие. Номерът на електромера (ако вътре не е сложен номер на апартамент на/над самия електромер) трябва да го има във фактурата за ток.

# 5
Диди, изрично е упоменато, че при предсрочно напускане, което по същество е нарушаване на договор, се дължи един наем обещетение. То ако депозита е само за покриване на сметки и щети, няма никакъв смисъл от дългосрочен договор. Тогава става като краткосрочен и цените трябва да са корено различни. А електромерите са в отделно помещение и със сигурност в домоуправителя има ключ, но с него не се разговаря, а и едва ли мога да го ангажирам  цял ден, че някой си наемател решил да напусне изневиделица. В крайна сметка ЧЕЗ ще си начисли тока след 5 дена и той изцяло ще е техен. Просто тези случаи явно зачестиха и става задължително изискването на 2 депозита. 1 за покриване на сметки и щети, и 1 за неустойка.
Имаме вътрешен двор към, който се излиза директно от входа, за да се влезе обаче трябва ключ, иначе трябва да обикаляме стотина метра, всеки път искам от домоуправителя ключ за да си извадим и всеки път отказва с обещание да извади и така поне 10г., та камо ли от помещението с електромери. То с тоя сигурно само със съд ще стане.

# 6
Вземете от съсед ключ и си извадете.
Не го разбирам аз това така да се примиравате и търпите с години неудобство, ама хора разни.

# 7
  • Бургас
Можете ориентировъчно да сметнете, спрямо предишни стари сметки, а после да преизчислите.
Дори и на око - еди си каква квадратура, уреди, бойлер.
Повече от 80-90 лв. едва ли ще е сметката.

# 8
В договори, където не съм плащал комисионна, т.е. директно между мен и наематели не вмъквам клауза за неустойка депозит при ранно напускане. Принципно е добре да има някаква неустойка, все пак си предал чисто и в търговски вид, а те може да ти омърлят за 2 месеца. Но не ми се рискува да натягам обстановката. Иначе, примерно може да се поиска 1/2 месечен наем неустойка.
Разбира се, клауза за 30 дни предизвестие има във всички договори. Ако днес ти каже наемател, че се изнася след 15 дни, то 15 дни се удържат от депозита и едва останалото е за щети и сметки.

По същата причина и не искам депозит, повече от 1 месечен наем.
Както знаете, аз давам семпли апартаменти на средно висок наем. Не знам дали ще има желаещи за 2 депозита, неустойки и тн.
Виж, ако е нещо супер бутиково, и някакви платежоспособни клиенти много искат точно моето, тогава може, но не ми е такъв профилът/нишата.

Домоуправителят би трябвало да предостави достъп до електромера. Нали това е идеята, че го има. Може централен бушон да ти падне, той е на същото място.

Не си играя да гледам водомери и електромери. Изчислявам прогнозно, на база миналия месец.

Понякога, обаче се случва депозитът да не стигне за всички сметки и неустойки, а наемателят да откаже да доплати. Не се занимавам. Няма да го съдя за 200лв. В такива случаи се усеща ползата, че навсякъде сметките са ми ниски, нямам парно и месечните разходи са между 50 и 100лв, в много редки случаи, хем студен апартамент, хем януари може да стигнат 200лв.

# 9
Дани, не знам за какви 30 или 15 дни говориш. Обадиха се в петък, че напускат в понеделник. А какво би трябвало и какво е в действителност, са две коренно различни неща. И ние няма да го съдим за 200 лв. и явно контрата ще остане в нас. Освен това съм мяркала твой имот и без да те обиждам е далеч от това което подменихме и вложихме в жилището, и всичко е ново, не втора употреба. А наемът, който ти взимаш е само с 50лв. по-нисък от нашият за двустаен. Освен това и нашият не сме го направили бутиков, но наемът е съобразен с това и не е основание да съм на един депозит, особено след като е боядисан, след шпакловка и сме подновили 80% от уреди и мебели, включително и тоалетната чиния с нова дъска с оглед хигиена, ново огледало с полица. Само новото легло /без матрак/ ни струва близо 500лв. /колкото струва цял комплект във Виденов. Унищоженият матрак беше скъп "Нани", но не сме викали да го перът, а направо го сменихме. Ако ти си дал 7000, без да смяташ личен труд и евнтуални празни месеци, сигурна съм няма да разсъждаваш така. И макар, че нямаме обособени отделно парко места, както споменах винаги се намира място във вътрешни я двор, което си е екстра при това презастрояване.

Последна редакция: пн, 13 окт 2025, 09:59 от majorica

# 10
  • Варна
Депозитът може да бъде всякакво число, не е казано, че трябва да бъде или един, или два наема. За Великотърновската ни квартира например наемът е 750 лв, а депозитът - 1000.

Ремонтът, който правя в Изгрев, вече е към края си и започвам да обмислям новите условия на отдаване. Мисля да заложа на максимално висок възможен наем. Двоен депозит не ми се взима, първо защото все още не е много популярно във Варна, второ защото реално файда от него нямам. Това не ми е приход, после се връща. Предпочитам да наблегна на парите, които със сигурност остават за мен.
Ако намеря наематели с куче (подозирам, че предимно такива кандидати ще имам заради планирания висок наем), ще изисквам всеки месец да влизам на оглед и ще разчитам на това ако има някаква щета, да я видя и да искам навременното ѝ отстраняване. Ще пробвам с 1000 лв и ще видим. Двустаен НС, с включен интернет и тв. Не е някакъв супер дупер бутиков лукс, но да речем, че изпълнението е над средното, поне според моите представи.

# 11
Дани, не знам за какви 30 или 15 дни говориш. Обадиха се в петък, че напускат в понеделник. А какво би трябвало и какво е в действителност, са две коренно различни неща. И ние няма да го съдим за 200 лв. и явно контрата ще остане в нас. Освен това съм мяркала твой имот и без да те обиждам е далеч от това което подменихме и вложихме в жилището, и всичко е ново, не втора употреба. А наемът, който ти взимаш е само с 50лв. по-нисък от нашият за двустаен. Освен това и нашият не сме го направили бутиков, но наемът е съобразен с това и не е основание да съм на един депозит, особено след като е боядисан, след шпакловка и сме подновили 80% от уреди и мебели, включително и тоалетната чиния с нова дъска с оглед хигиена, ново огледало с полица. Само новото легло /без матрак/ ни струва близо 500лв. /колкото струва цял комплект във Виденов. Унищоженият матрак беше скъп "Нани", но не сме викали да го перът, а направо го сменихме. Ако ти си дал 7000, без да смяташ личен труд и евнтуални празни месеци, сигурна съм няма да разсъждаваш така. И макар, че нямаме обособени отделно парко места, както споменах винаги се намира място във вътрешни я двор, което си е екстра при това презастрояване.
Неправилно си ме разбрала.
Аз обясних, че обзавеждам сравнително евтино. И не включвам клаузи за задържане не защото не ги искам и съм ларж, а защото смятам, че трудно ще намеря кандидати, за това, което предлагам и изисквам.
15 и 30 дни предизвестие са просто пример. Има и случаи без предизвестие.
Не съм бил против, че сте имали по-високи разходи и щети, отколкото са били заплатени. Само казвам, че е трудно да се изискат от некоректни хора.
Аз не бих могъл да слагам легла по 500лв и матраци по 500-1000лв и не знам хората как го правят.
Нямам претенции да обзавеждам скъпо, нито пък да давам на ниски наеми. На това обзавеждане и наеми апартаментите ми се взимат бързо. Избягвам да правя смени и ремонти. Може и да зависи от квартала. За мен това е знак, че нещата са правилни и нямат нужда от промяна. Не обвинявам никого, нито съветвам никого нищо. Просто казвам при мен как работят нещата.

# 12
  • Варна
majorica, Мисля че условията на Дани са си адекватни спрямо пазара. Проблемът е във вашите условия и сама се убеждаваш в това. Промени си депозита на двоен и ще ти остава буфер за щети и сметки, отделно от неустойката за предсрочно напускане.
И от гледна точка на наемател, знай, че на практика никой не го интересува дали си платила 500 или 5000 лв чисто нов матрак или си го взела за 300 лв от олх, ако изглежда по същия начин. Хората гледат кое как изглежда, никой няма да седне и да ти преглежда фактурите. Няма нищо лошо в това да докараш скъпарска визия с евтини покупки. Аз поръчах нов матрак от някакъв румънски търговец в емаг, за 220 лв. Това не означава, че трябва да искам по-нисък наем, щом не съм се бръкнала за същия матрак за 700 лв от магазин в центъра. Поръчах смесител за душ с термостат за 60 лв от тему. ММ го монтира, перфектно работи и изглежда скъпо. В нашите магазини са по над 200 лв такива.

# 13
  • София
Благодаря за новата тема! За ключове от ел. таблата сложихме кутии с шифър до входните врати и всеки собственик има достъп по всяко време до тях. Успяхме да постигнем съгласие от 40 апартамента Joy

# 14
Дани, е как с толкова имоти не можеш, а ние с един можем. Избрахме стабилно легло с допълнителни крепежи в 4 ъгъла /не мога да ги обясня технически/ и най вече защото всички евтинии са директно на пода и после се почва с мухъл по матрака, че и по самото легло. Мислихме в по-дългосрочен план, че често евтиното излиза по-скъпо. А иначе със сигурност никой наемател няма да оцени това, виж ако е е тапицирано сигурно ще са във възторг, но мен мераците на наематели не ме интересуват - да си купят и да си го направят по техен вкус и предпочитания. Мисля, че в БГ прекалихме да се надпреварваме кой е по-по-най. В някои страни ти дават празен апартамент и се оправяй. Мен ако питаш така е редно. В крайна сметка даваме покрив над главата, а не някой да се тюхка, че плочките не били нови или модерни - нито ще спи нито ще се храни върху тях. Важно е да е чисто и да не спи или седи върху чужди телесни течност. Това е мое мнение и не ангажирам никой с него.

Диди,  условията бяха с един депозит. С какво са по-лоши от тези на Дани, при двустаен не едноплощен и с осигурено паркиране. И причината за напускането, не са моите лоши условия, а че хората са чакали освобождаване на място  в общежитие. И не съм казала, че задължително трябва да е скъпо, сигурно ако разполагахме с време и ние щяхме да се възползваме от тему и сезонни намаления. По-горе съм обяснила защо се набутахме на по-скъпо украинско легло.

Последна редакция: пн, 13 окт 2025, 10:47 от majorica

Общи условия

Активация на акаунт