Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 45

• 27 582
  • 803
  •   1
Отговори
# 585
Аз като наемател не съм си позволявала да ангажирам оглед и да правя преговори. Щом цената не ми е по джоба, прескачам обявата. Времето е ценно и за двете страни.
И това с двата депозита е вярно - събира се сериозна сума с комисионната.

# 586
Най-много ме дразнят тези които се пазарят и то брутално, имат искания за още уреди и обзавеждане, но да смъкна наема, манипулации всякакви, претенции също и накрая *ама аз имам само 1500 лв сега, при наем 1600 лв и след 1 седмица ще ви дам депозит, половината, другата по-натам, но понеже съм баровец карам еди какъв си мерцедес който искам да паркирам на паркомясто за 100 лв не ми се дават 200 или 250 лв за наем на паркомясто* (а то до стена и за по-малка кола това за 100те лв, видя че не става) цирк и това IT някакво от Бургас дошло в София да си търси късмета.

Последна редакция: нд, 16 ное 2025, 06:04 от НаБабаДетето

# 587
Аз като наемател не съм си позволявала да ангажирам оглед и да правя преговори. Щом цената не ми е по джоба, прескачам обявата. Времето е ценно и за двете страни.
И това с двата депозита е вярно - събира се сериозна сума с комисионната.

Така е. Не е лесно, да се съберат и дадат, но влизаш и ползваш имот практически без никаква отговорност и никакви усилия за купуване, ремонти, обзавеждане, застраховки, поддръжка, поемане рисковете на пазара и т.н

Ползваш потребителска стойност, която си решил, че няма да създадеш ти по ред причини. Ако трябва да я създадеш би ти отнело 300 000 лева и години от живота ти.

Винаги съм правила отстъпки за личните имоти и след всяка отстъпка, насрещната страна вече не ме има за равноправен партньор. Абонирани стават за верига ежедневни отстъпки и ако нещо не дадеш, ставаш лош.

Купуваш си нерви и неуважение за дълъг период.

Като пълномощник на собственици досега нарушаване на паритета не съм имала.

Последна редакция: сб, 15 ное 2025, 23:36 от Deborana

# 588
  • Бургас
Deborana, и аз съм много по-голям защитник на чуждите интереси, отколкото на моите, ако това ще те успокои Simple Smile
Вярно се събира голяма сума, но не смятам, че не е в интерес на наемодателите. Разбирам тревогите на наемателите за 3000 лв. депозит, обаче ние проверяваме имущество за стотици хиляди. Две ритнати врати и омазани стени и вече си надхвърлил 3000 лв.

Преговори и аз не обичам в началото. Не ми се е и случвало в интерес на истината, може би защото брокерката ги възпира. Само украинците пожелаха бюро при възможност, занесох им вече налично и бяха доволни.

# 589
Затова човек предварително преценява дали му е възможно да излезе на квартира, да се премести в нова и т.н.
Поглежда обявата, вижда "сума до ключ - Х лв." и смята дали е по силите му или пък е по-добре да остане в старата.

# 590
Държа 1 депозит. Първо,не ми е удобно да задържам чужди пари, второ те за всяка стотинка се циганят,все едно в моя джоб влиза (за щети). Така че съм го приела и живея с това. Гледам да имаме добри отношения и да няма нарочни щети.
Обаче като знам колко бързо скапаха всякакви неща по жилището, и виждам в темата какви нови жилища се отдават, сте си прави за 2та депозита. Пазете си касовите бележки и фактурите от ремонта само,че после ако се наложи да се удовлетворявате от депозита, ще има вой.

Deborana,и аз съм по същия начин.

НаБабаДетето,този от Бургас ти е вероятно брокер под прикритие от препоръчаните от dany1 агенции или частно лице.
При мен подобни изцепки са се случвали,а аз давам под средното за пазара. И като ми дойде някой с диалект да ми се пазари,директно ги гоня. Едно 18-19-годишно момиче "брокер" с миловидно гласче се разполага удобно на меката мебел и казва с големи влажни очи "ап.им харесва,но нямат толкова парички". Казах,че наемната цена е обявена и ги помолих да напуснат. Истината е,че "брокерите" са много и използват всеки финт да се намали цената само за тях,за да може едва тогава те да намерят истински клиент чрез конкурентно предимство.
Всяко обаждане при последното отдаване самостоятелно беше "цената актуална ли е още?" при положение,че обявата беше пусната същия ден. После водеха наематели тип кюрд,който не знае една дума БГ (по телефона беше представен,че живее 10 години в БГ и говори),готов веднага да наеме,ама мен ме хвана страх честно казано.
При мен жилищата са в много търсени райони и винаги слагам най-конкурентна цена за момента за конкретния тип жилище и винаги има много търсене. Но от година на година, абсурдите и времето за отдаване растат.

Последна редакция: нд, 16 ное 2025, 14:21 от Moderator2

# 591
Благодаря за споделеното, за мен лично е много полезно и се радвам, че можем тук да си обменяме информация. Този, който се представи за IT от Бургас и нямащ пари за никакъв депозит но с желание да нощува директно в апартамента още тук сега и веднага ме беше намерил през alo.bg. От този сайт имам само този контакт по обявата, явно е популярен в Бургаско до този извод стигнах. От 1 оглед и още 3 запитвания вчера на директни клиенти обобщението: всички искат да обзаведа втората спалня и да сваля наема на 1500 лв, сега е 1600 лв, реших обзавеждам и повече никакви брокерки не слушам, загубих 1 месец можеше отдавна да съм обзавела и отдала.
Ето това мисля да взема:
гардероб - купих вече един такъв за друг имот - идеален е за тази цена и размер 150 на 200
https://mr-bricolage.bg/garderob-trikril-sm/p/1040190
скрин
https://mr-bricolage.bg/skrin-s-chekmedzheta-br-sm/p/1040201
и легло с матрак
https://videnov.bg/spalnya-izi-matrak-mekhanizm-160200-3?_gl=1*4c9k0z*_up*MQ..*_gs*MQ..&gclid=EAIaIQobChMI_ricv4P2kAMV9NNEBx2LzglHEAAYASAAEgLrfPD_BwE&gbraid=0AAAAAC_q69xrWNHT5awG4EfsNPoBue7Ik
Ако сложа тапицирано от юск е 400 лв само рамката+200 лв подматрачна рамка и отделно матрак излизам извън бюджета, а наема няма да се качи.

Последна редакция: нд, 16 ное 2025, 08:24 от НаБабаДетето

# 592
Изкарахте им лошо име на бургазлии.
Не съм забелязал пазарящите се да са от конкретен район.
По-скоро са забавни, и трябва да не им се връзваш. Някои хора не издържат психическия натиск.
"Цената актуална ли е" е заучено клише на брокерите. Непрекъснато го ползват. Уточняват просто.
Прийома да докарат наематели с по-малък бюджет и да опитват "да срещнат" 2 те страни по средата също се практикува. В повечето случаи е загуба на време, ако разликите във "вижданията" са твърде големи.
Например аз съм определил 1000, но хората търсят за 800. То няма на такива цени. Брокерите опитват да ни срещнат на 900.
Преценяш си дали ще намериш други хора. Ако не е сезон (по-голямо жилище) е малко по-трудно.

Не се дразня на такива чак толкова. Освен ако не се запънат да спорят надълго и широко.
По-дразнещи са ми "докарани дийл брейкъри", примерно аз съм предупредил 10 пъти и с последното обаждане също, "без дом животни", "без чужденци от определени държави", "без семейства с деца" и тн, А те се правят на "неразбрали" и в последния момент, "ама то имало там и една малка животинка, дето не дращИ"

Също, забелязал съм, че ако профилът на предлаганото не ги устройва конкретно са склонни да подценяват цената му.
Например, моите гаражи за под наем са средно малък размер. За средна кола + багаж.
Идва някакъв с голяма кола, и започва да капризничи. Ама то трудно се влиза, ама какви са тези гаражи.
Затова, (рядко имам празен), но като имам празен гараж, предварително питам за каква кола, още по телефона.
По същия начин и като имам оглед, предварително преговарям 2-3 задължителни точки (по-горе изброени). За да не си губим времето и нервите.
Като продавах миналата година, предварително преговарях и с частни лица, че се предлага ЕДНОСТАЕН апартамент, 1 помещение. И пак имаше хора, идват "ама къде са другите 1-2-3 стаи!? Викам, ми, снимки има, и аз съм ви обяснил. Аа, ние не сме разбрали. Ама-как-така за такива пари, пък една стая!?"

# 593
НаБабйДетето, а какви хора идваха - семейство с деца, двама съквартиранти...питам заради типа обзавеждане на втората спалня.

За леглото....на еднолицев тежък матрак си се спряла виждам. При подмяна на матрак е тегав този вариант - тежък матрак, монтаж/демонтаж 
Докато варианта с двулицев - лек матрак, няма монтаж...

# 594
Dany1,ти си мъж и по-малко емоционален, а и тарикатите като видят/чуят жена си позволяват да разтеглят глупостите още повече. Въпрос на опит и лични граници. За мен този опит не е приятен изобщо. Но си давам сметка,че който умее да минава с лекота през тези порочни практики и въпреки това да излезе с резултат,максимално близък до първоначално планирания,е за адмирации.
Аз съм емоционална и още помня една нагла "брокерка",която нямаше клиент,губи ми времето по телефона и накрая вика "а може ли някакъв комплимент". Казах й,че не сме заведение да правим комплименти от заведението. Ето, един мъж сигурно просто ще каже "не", а мен часове наред ме беше яд на наглостта да анкетира по телефона без реални клиенти и накрая отстъпки да иска. Но все пак, оценявам,че тази емоционалност мога да си я позволя,защото досега е имало интерес и мога да слагам изисквания. Но ако нямам реален интерес,ще свивам перките и егото и ще играя по свирката на студентчетата,само и само да има сделка.

# 595
  • Варна
НаБабаДетето, гардеробът и скринът са ок. За спалнята и аз съм на мнението на Тета. Ако искаш тапицирана (според мен изглеждат една идея по-скъпо), можеш да погледнеш този модел на Икеа за 239 лв с включена подматрачна рамка:
https://www.ikea.bg/products/slattum-tapitsirano-leglo/00571245/
Много лесно се сглобява, с едно шестограмче. Освен това (пак според мен) леглата на крачета изглеждат по-въздушно и визуално стаята изглежда по-малко затрупана. Ако не им стигне гардероба за място за съхранение, винаги могат да си вземат от Икеа ниски кутии за багаж за под спални специално. Ние с ММ спахме на такава спалня в квартирата ни в Амстердам, а сега купихме същата за едното ни жилище, което отдаваме. Много сме доволни.
Матрак поръчах от емаг за 222 лв. Двулицев, доставя де на руло. Ще изровя линк ако кажеш.
Общо стана 461 лв.

Лично аз бих взела и гардероба, и скрина от Икеа. Примерно серията Brimnes са със същите цени. Просто на мен са ми по-красиви. Но и тези от Бриколаж са ок. 🙂

# 596
Никакви касови бележки и фактури няма да им пазя, в договора имам текст- при напускане, при липса или повреда плащат по актуалните цени на уредите. Фактури за пребоядисването също нямам, но ще се калкулира по текущите цени/м2 на майстор по мой избор. Ако имам късмет с дългогодишен наемател- няма как да знам колко ще се вдигнат цените след Х години.

# 597
  • Варна
Да, наистина това с цените е тънък момент. Аз може да съм купила даден уред на черен петък за 300 лв, а редовната му цена да е 500. И ако те го съсипят и напуснат април, ще трябва да го купя веднага на редовна цена за следващите.

# 598
По принцип сте прави. Цените се променят, но въпросът е, че ако се стигне до съд трябва да се докаже вредата. Хубаво е да се пазят фактурите : Първо така се доказва, че съответната мебел или уред е нов, Второ: Няма нужда от експертна оценка на действителните имуществени вреди.

# 599
Подписват приложение към договора- Приемо предавателен протокол, в който са описани всички нови уреди, мебели и състояние. няма как да се жали след време, че не е ново и да иска доказателства.

Общи условия

Активация на акаунт