Организация на хладилник

  • 3 100
  • 38
  •   1
Отговори
  • Мнения: 9 858
Не открих такава тема.
Интересно ми е как си организирате хладилника, за да ви е подреден.
Много ме дразнят разни опаковки на колбаси, сирене, кашкавал - хартиени, найлонови опаковки. Постоянно ми е хаос. Затрупват се разни неща, забравят се. Да извадиш едно - трябва да мръднеш няколко други.
Все ми се иска някакъв по-добър ред, но не успявам. Пробвах с пластмасови кутии- тип щайгичка, в едната да държа колбаси, в другата млечни продукти, но пак ми е неудобно. Така или иначе не може без опаковки да се държат нещата...
Зеленчуците са в отделно чекмедже, но и тях не смея да държа без найлонови опаковки, защото ми се струва, че по-бързо повяхват. А хладилника ми е нов и уж има функция да запазва някаква влажност в чекмеджето на зеленчуците - не виждам ефект.

Вие как постигате ред  в хладилника?

# 1
  • София
  • Мнения: 47 155
няма такова нещо при мен като ред в хладилника.
единственото е наистина с кутии и по тип...но аз мисля,че в къщи няма да се задържи много подобна подредба.

# 2
  • Мнения: 1 917
Моят хладилник не е много подреден, но поне мога да кажа, че постоянно водя борба с хаоса и пробвам разни системи  Simple Smile
Това, което се задържа:
eдна пластмасова "щайгичка" скосена отпред за по-лесно боравене, в нея слагаме млечни + масло.
Една е, защото няма място за две, иначе може би щях да сложа и втора Simple Smile 
Това много ми помага, понеже сиренето и кашкавала веднъж като се отворят и почва едно ронене по рафтчетата на хладилника и цапане, и преди ги слагах в чинийки, ама така пък заемат много място...
Освен това ползвам една решетка най-горе, на вълнички, в която слагам бирени бутилки и кенчета, това пак ми спестява място. Но това предполагам, че всеки с решетка го прави, та не е някакъв "rocket science" Simple Smile
За пликчетата за плодове и зеленчуци - зависи. Краставиците и морковите наистина по-бързо увяхват без пликче, но банани, портокали, ябълки държа без. Особено бананите, те ако са в найлон по-бързо потъмняват.

# 3
  • Мнения: 808
В кутии на Tupperware.Преди тях хаос.

# 4
  • София/Севлиево
  • Мнения: 12 451
И моят хладилник е леко разхвърлян.Опитвам се на един ред да седят мляко и млечни,на друг колбаси и разни бурканчета ,най-отдолу в кутията има алкохол.Плодове и зеленчуци не държа в хладилника, защото купувам в малки количества и почти веднага се изяждат...

# 5
  • Мнения: 9 857
Просто ползвам сравнително малко продукти като разнообразие и имам възможност да пазарувам редовно и да не се запасявам.
Иначе, сирене, кашкавал и масло веднъж отворени - в пластмасови кутии. Останало нещо сготвено - или прехвърлено в малка тендерка, или в кутия. Нищо не покрито или просто така в чинийка не прибирам в хладилник. Готови сосове не се консумират и не купувам, изключение майонеза само по Коледа и НГ за руска салата, както и един лютив сос в тънко шишенце, което стои на вратата. Неотворено сирене или кашкавал са на плочки, които лесно се подреждат по-навътре в хладилника. Кисели млека също подреждам по дълбочина. Плодове и зеленчуци са в най-долното стъклено чекмедже. В първия рафт над него са ми яйцата и месото, разделени от пакетирани зеленчуци, за които не е имало място в долното чекмедже. Хладилникът ми е висок, но пък по-тесен, заради единственото място, подходящо за него в кухнята. Отделно, избирах да е съотношението хладилна/фризерна част да е силно изтеглено към хладилната, защото във фризер слагам малко неща. Разбира се, пак се стига нерядко  до "за да взема едно, трябва да преместя друго", особено по празници, но общо взето имам някакъв ред в хладилника.

# 6
  • Мнения: 2 322
Минимум 2 пъти седмично се вади ред по ред и се пренарежда, за да има повече място. Но и сега да погледна , пак не е подреден - просто няма как. Гледам да е редовно почистен, да няма миризми, да е забърсано, но въпреки честото подреждане, все си е хаос.
И мен ме дразнят много найлоновите опаковки, някои от храните прехвърлям в кутии за съхранение, за да е по-спретнато.

# 7
  • Мнения: 15 986
Честни казано не знам, но дори не съм се, замисляла, че нямаме подобен проблем. Никога нещо  не се затрупва, нито  се забутва и залежава.  Имам вътре две подобно на дълбоки чекмеджета, в едното са млечните, в другото колбасите. Зеленчуците са си в тяхното отделение. За киселото мляко има определено място. Просто чиния в хладилника не оставяме. По време на хранене всеки си сипва колкото ще изяде, съответно няма и остатъци. Салатата никога не застоява. Ако има мезета отворени, нарязани, след това се местят в кутийка с капак.
По принцип, работим хоум офис, храним се основно вкъщи, може би това спомага храната бързо да свършва. А и отдавна не се презапасяваме. За готвене купувам именно когато ще готвя, та и това не нарушава подредбата.
Единствен проблем ми е, че когато купувахме хладилник, след повреда на стария, който беше с Горна камера, най - голям обем имаше именно хладилник  с долен фризер. Той  е висок около  2,20 и най-горният рафт е доста високо. Там стоят примерно две резервни метални кутии със сирене, маслинова паста и други, нечесто използвани неща. Мъжът ми мърмори, че било високо, но използва тийнът да ги достъпне. Бих предпочел фризерът да е по-малък за сметка на хладилна та част - той ми е полупразен, но уви явно не съм класически ползвател на хладилник и хората им трябва и много фризер. Аз освен една кутия сладолед, царевица и грах , няколко пици за зор заман  - друго нямам.

Последна редакция: вт, 14 окт 2025, 02:17 от _re_ge

# 8
  • Мнения: 1 911
В кутии са ми само готвените неща. Разни почнати луканки, сирена и др са увити в стреч фолио, да се вижда какво е. Плодовете и зеленчуците са в тяхната си зона. На вратата са бутилките и сосовете. Ако нещо се задържи повече от 2 седмици, някакъв сос например, който не ни е харесал, го хвърлям.

Във фризера всичко е в кутии и надписано. Там около месец-два ми е границата - после готвя или хвърлям.

# 9
  • Мнения: 10 472
Не се запасявам. Всичко стои в опаковките, с които е купено. Като свърши нещо, се купува ново. Изяжда се готвеното и тогава ново. 4 човека сме, но дори, когато бяхме двама, пак пазарувахме умерено.

# 10
  • Мнения: 1 917
Не открих такава тема.
Интересно ми е как си организирате хладилника, за да ви е подреден.
Много ме дразнят разни опаковки на колбаси, сирене, кашкавал - хартиени, найлонови опаковки. Постоянно ми е хаос. Затрупват се разни неща, забравят се. Да извадиш едно - трябва да мръднеш няколко други.
Все ми се иска някакъв по-добър ред, но не успявам. Пробвах с пластмасови кутии- тип щайгичка, в едната да държа колбаси, в другата млечни продукти, но пак ми е неудобно. Така или иначе не може без опаковки да се държат нещата...
Зеленчуците са в отделно чекмедже, но и тях не смея да държа без найлонови опаковки, защото ми се струва, че по-бързо повяхват. А хладилника ми е нов и уж има функция да запазва някаква влажност в чекмеджето на зеленчуците - не виждам ефект.

Вие как постигате ред  в хладилника?

Уф, откакто прочетох тая тема всеки път като си отворя хладилника и ми си набива в очите колко е разхвърляно Scream... Защо ми трябваше изобщо да я чета, добре си бях преди... Laughing

Последна редакция: вт, 14 окт 2025, 15:47 от Змей Горянски

# 11
  • Мнения: 1 292
При нас хладилникът е със специална зона за свежо съхранение на месо и риба, та там се държат тези продукти. Нямат допир с нищо друго и при отваряне на хладилника, температурата в тази зона не се променя. Много полезна функция е това.

За сирена и колбаси съм взела два органайзера като този.
Скрит текст:

В единия държа сирена с опаковките, в другия колбаси. Който иска да рови и да си избира, изважда целия органайзер и си рови в него, не разбутва другите неща. Мият се в съдомиялната и ми спестяват много усилия. Препоръчвам.

Готвената храна я държа в стъклени съдове за съхранение, със стъклени капаци - всичко се вижда и пак няма нужда да се рови.

Зеленчуците и плодовете стоят най-долу, в специално отделение, но това което много ми помогна да не гният бързо е тази подложка срещу влага и мухъл. Забравяла съм понякога със седмици накое плодче, но нищо му няма. Много съм доволна от това нещо, а струва много евтино и се пере в пералня, съхне за минути и пак се връща на място.
Скрит текст:



# 12
  • Мнения: 1 274
Нашият хладилник също е хаос и напоследък  също обмислям някаква система за подреденост, така че ще следя  темата.
DiscoBiscuit , моля те сподели какви точно и от къде са стъклените  кутии със стъклените капаци за съхранение?
Ние като сготвим и не го изядем, го прибираме с тенджерата,  тя пък заема много място, от там разбутваме другите неща, за да освободим място, и става хаос.
А подложките  за плодове и зеленчуци от къде се закупуват?

# 13
  • Мнения: 559
Вкъщи е като склад на Тапър 😂, даже се чудя как да разкарам вече някои неща, които не ползвам. Най-много ми влизат в употреба тези кутии, които се водят за сирене, различни големини. В тях държа сирена (ест) и колбаси. Понякога и супи, за работа също си нося. Друго полезно са ми бурканчетата и едни други малки, не знам как се казват. В тях мм си държи почнати лаймчета примерно, аз нарязани пресни подправки (издържат наистина много). Единственото неприятно е непрозрачността им, но например на кутията със твърдите сирена слагам хартиено тиксо и пиша какво има вътре. Сосове, таратори и други течни (които сама съм правила) държа в буркани, учудващо много държат. По начало гледам всичко да е прибрано в нещо, за да се цапа по-малко. Пресни подправки държа във вода в едно метално канче, ма май не е най-оптималният вариант 😅.

# 14
  • Мнения: 15 986
За сирена и колбаси съм взела два органайзера като този.
Скрит текст:


Моят хладилник си има направо такива отделения под формата на две дълбоки чекмеджета над, зеленчуците. Потвърждавам, че е много удобно. Кашкавали и сирена в едното, салами колбаси в другото. Вади се цялото.

Ето такова




А подложките  за плодове и зеленчуци от къде се закупуват?
Присъединявам се към запитването.
Аз се опитвам да реша този проблем с една метална правоъгълна цедка на крачета, в нея, слагам всичко, но от нея се губи място в чекмеджето.

Последна редакция: вт, 14 окт 2025, 13:53 от _re_ge

Общи условия

Активация на акаунт