Бързи здравословни въпроси и отговори – 54

• 27 481
  • 766
  •   1
Отговори
# 720
Тази червена стрелкичка нагоре не означава ли, че стойността е твърде висока. Виждам и <10. Това референтната стойност ли е. Ако е така означава, че имате доста антитела. В такъв случай не е необходимо. А дали ще имате доживотен имунитет това е божа работа.
18 е слаб имунитет( има защита но слаб).. днес бях при ЛК за втора доза и тя ми каза трябва да е над 100 !

"-Над 10 mIU/mL: Смята се за защитно ниво на антитела
-Под 10 mIU/mL: Смята се за липса на достатъчна защита "

# 721
Може ли да се ходи при специалист на третичен преглед с едно и също направление по НЗОК?

# 722
  • Бургас
Тази червена стрелкичка нагоре не означава ли, че стойността е твърде висока. Виждам и <10. Това референтната стойност ли е. Ако е така означава, че имате доста антитела. В такъв случай не е необходимо. А дали ще имате доживотен имунитет това е божа работа.
18 е слаб имунитет( има защита но слаб).. днес бях при ЛК за втора доза и тя ми каза трябва да е над 100 !

"-Над 10 mIU/mL: Смята се за защитно ниво на антитела
-Под 10 mIU/mL: Смята се за липса на достатъчна защита "

Според интернет над 10-12 се счита за достатъчно за имунитет. Вие също сте написали
"Над 10 mIU/mL: Смята се за защитно ниво на антитела"
Недоумявам защо трябва да гоните 100.
А един месец дали е достатъчен за пикът на антителата?

# 723
Направих справка с ИИ
Цитат
Защитно ниво: Счита се, че сте защитени от вируса, ако нивото на антителата е (ge ) 10 mIU/ml.
Адекватна защита: Много специалисти определят нива над 100 mIU/ml като „адекватна“ или сигурна дългосрочна защита.

Стандартната ваксина за хепатит B не предпазва от хепатит A, C или E.
Хепатит C: Към момента няма открита ваксина срещу хепатит C.
Хепатит A: За него съществува отделна ваксина, ако не е използвана комбинирана такава.
----------------------
Може ли да се ходи при специалист на третичен преглед с едно и също направление по НЗОК?
И това проверих чрез ИИ
Цитат
С едно медицинско направление (бл. МЗ-НЗОК № 3) към 2026 г. имате право на един първичен преглед и последващи вторични прегледи за едно и също заболяване.

Максимален брой: НЗОК не фиксира точен универсален брой (напр. точно 2 или 3), но специалистът определя колко вторични прегледа са необходими за диагностика и приключване на случая в рамките на неговия бюджет и медицинската целесъобразност. В масовия случай това са до 2 или 3 вторични прегледа за един случай.

Срок за вторичните прегледи: Те трябва да се извършат в рамките на 45 календарни дни от датата на първичния преглед.
Валидност на направлението: Направлението трябва да се занесе на специалист до 30 календарни дни от датата на издаването му от личния лекар.

След изтичане на периода от 45 дни или при изчерпване на прегледите по преценка на специалиста, за нов преглед ще Ви е необходимо ново направление от личния лекар.

# 724
  • София
За здравни въпроси да се ползва ИИ..... Rolling Eyes

# 725
Здравейте,от месец си чувам пулса в едното ухо. Дали на някого да се случвало и какъв лекар сте посетили и какво ви е казал ? Благодаря предварително.

# 726
Да, стигнах до прием в УНГ отделение и скенер на главата, и нищо не установиха. Някакви таблетки пих, не мисля, че помогнаха. Или свикнах с времето, или просто намаля, не знам, но в началото просто не можех да спя на ляво, така ми блъскаше в ухото...

# 727
интересно е че при мен за няколко дни спря и после пак започна Sad Бях болна преди два месеца и от тогава се появи.Имам понякога високо кръвно,но си пия лекарствата и дори когато е нормално пак го има това туптене.

# 728
Нямам спомен дали съм боледувала преди това, през 2018 просто изведнъж започна да ме тормози. Тогава за пръв път посетих УНГ по този повод. Аз съм с хроничен ринит и проблем с гърлото от ляво, които си продължават и до днес, но пулсирането вече не е дразнещо силно както беше.

# 729
  • Бургас
Здравейте,от месец си чувам пулса в едното ухо. Дали на някого да се случвало и какъв лекар сте посетили и какво ви е казал ? Благодаря предварително.

Аз имам такъв проблем от много време. Ходих на какви ли не лекари без особен успех. Заключението беше, че се дължи на плоблема ми с шийните прешлени, който имам. Аз съм на периоди. Като че ли пиенето на витамини от Б комплекс ми помага (като Неуробекс). Ходя и периодично на рехабилитация.

ИИ изпълнява ролята и на интернет търсачка. Така, че ако тази информация я има в един или няколко сайта, той я обобщава.
Всъщност голяма част от "знанията" на ИИ идва от каквото е публикувано в нета.

# 730
Нали правим разлика между бърза справка, която може да се провери и съвети по здравни въпроси?
Пуснах и двете за информация, която насочва и облекчава търсенето на задалите въпроси. Защото не ми се рови за детайлна информация. Нали се сещаш, че по втория въпрос, може да се позвъни безплатно на НЗОК и да се пита. Това е само насока. А по първия въпрос, допълва предишен коментар. И двете не са съвет по здравен въпрос.
------------------

И на мен често ми се случва да си чувам пулса, много е досадно. Не съм търсила причината.

# 731
Здравейте! От доста време,всеки месец получавам нещо като тридневни кризи с много висока температура 38-39 градуса. съпроводени с болки в ставите и мускулите. Избягвам лекарства и температурата сама си спада, съответно следва обилно изпотяване,предимно нощно време.напраеих си  пълна кръвна картина и ето резултатите,малко страшни, другата седмица съм на лекар-хематолог,но мисля ,че положението е зле

# 732
Имаш активно възпаление някъде, с тези втрисания.

# 733
Възможно ли е да е автоимунно заболяване

# 734
  • София
Аз съм с Хашимото и моята кръвна картина изглежда доста по-добре. Не знам какво автоимунно търсите, но там се пускат други изследвания.

Общи условия

Активация на акаунт