Резултати от микробиология - тема 4

• 6 514
  • 250
  •   1
Отговори
# 135
Тя флората цъфва леко, незабележимо почти, но повярвай ми, сривовете почват един след друг. И нямам предвид само вагинална флора. Едно време дълги месеци не можаха да ми хванат трихомони. Или ги хващаха и нямаше излекуване. За 1 година изпих 11 АБ. След това идиотско нещо - нон-стоп съм със синузити, конюнктивити и бронхити. Нормалното ми носителство на стафилокок ауреус в носоглътката така се развихри, че вече 13 години ми разказва играта. Чревната ми флора е… не ми се разказва.
Не мисли, че пиелосептила и Фуролина също не оказват влияние. Тъй че - изпий си доксито.
Ето контакт на лабораторията, която тества ППБ:

02/9446999, вътр.318

Лекарката е д-р Боянова. От 10 до 14 ч.

Това се води Микологична лаборатория, но тестват всичко реално. За трихомоните - изрично говори, че искаш, те се пускат в паразитологията. За тях ще ти вземат отделен тампон.
Там си имат акушерка, тя ще ти вземе всички проби, то са незнам колко тампона, петриева панички, стъкълца, но то така се прави. Взима се дори проба от устата и кожата около ануса за гъби. Много са подробни изследванията, освен това правят чудесни антибиограми.
Аз тая година боледувам доста и там си пусках секрети, когато имах ангина лятото и сега декември - с бронхит. Хубавато е, че много бързо ги работят пробите, реално МБ стават за 2 работни дни, което е супер като си много зле, че има лаборатории, дето се мотаят по 5 дни, което е неоправдано. Реално при посявка още на втория ден се изолира причинител, на следващия се прави антибиограма. Поне за бактериите. Гъбите ги работят по-бавно, но то за тях е така. Изобщо - мисля, че реактивите, с които правят изследванията са много добри, самите лаборанти са много добри, а за д-р Боянова - само суперлативи.

# 136
Здравейте!
Включвам се и аз в тази тема с молба за препоръка и съвет, тъй като доста време вече продължава без успешно оправяне.
В края на лятото получих дискомфорт и сърбеж и предвид отпускарския сезон сама реших да слагам 7 дни макмирор. През септември пуснах МБ и излезе гарденерела вагиналис. Предписаното лечение беше полижинакс и кандизин. На следващия месец МБ показа Кандида. Пих микомакс 3 през 3 дни и поставях глобули гино певарил.
Сега през декември излезе стрептокок и пих Зинат 7 дни.
От това, което изчитам разбирам, че трудно се оправят такъв тип проблеми. Според мен тотално се в прецакала вагиналната флора или съм добила резистентност, нямам представа, но е факт че дискомфорта не минава и не знам какво да правя. При партньора ми двете пускани МБ са чисти, въпреки това приема лекарства.
От прочетеното в темите стигам до извода, че е най-добре да отида в НЦЗПБ, може би и назначаването лечение не е било достатъчно, а и имунната система вероятно отслабва.
Всяка препоръка и мнение ще ми дойде полезно.
Благодаря ви!

# 137
  • Plovdiv, Bulgaria
Здравейте,
над година се влача с някакви дразнения и проблеми, до сега винаги е излизала кандида албиканс, поне 5 различни лечения имам и след месец-два нещата се повтарят.
Пускано е изследване за уреаплазма и микоплазма и са били отрицателни.

Може ли да ме насочите къде в Пловдив да отида да пусна пак изследвания, четох за лаборатория Лина ако не се лъжа? Искам да излиза по-подробен резултата. Дали да не пусна този Фемофлор се чудя.. За него пак гинеколог взима секрет и се носи в лабораторията, нали? В лабораториите не взимат директно секрет?

Имам лека болка и от време на време парене, чакам да ми дойде и след НГ ще ходя на лекар, пореден.. Но ми се иска нещо по-подробно да видя в резултата, а не само Кандида албиканс и поредната безполезна схема. До сега само веднъж имаше антимикограма, а сигурно над 6-7 пъти съм пускала секрети.

# 138
M_e_r,

Да, флората ти е прецакана. Не виждам някъде да са ти изписвали вагинални пробиотици, а те са важни след лечение. Без лактобацили ще хващаш бактерии до несвяст. Но не виждам да си изключила ППБ.
И да, аз препоръчвам НЦЗПБ, защото там са наистина много добри. Пусни си задължително и PCR за хламидии, уреаплазми и микоплазми, тествай се и за трихомони. При рецидивиращи инфекции това е задължително.

Cafe del Mar, за Пловдив си ти, бейби 😉.

Иначе Кристиана, съвсем възможно си е да си влачиш нон-стоп гъби, ако имаш някакъв предразполагащ фактор. Не казваш с какво си лекувана и как, дай и едно изследване да видим за какво става дума. Противозачатъчни пиеш ли? Някакви други хормони? Цикълът как е, на ендокринолог ходила ли си? Какво бельо носиш, как го переш? В тази тема съм си поиграла да напиша по-подробна инфо за гъбите, прочети и се надявам, че ще откриеш нещо полезно:

https://m.bg-mamma.com/?topic=1801038

# 139
Аз ползвам Лина за всякакви неща и досега съм нямала оплаквания, нито разминавания в диагностиката.
Имат и пакет Фемофлор.
Ако се търси детайлна директна микроскопия, бих предпочела венеролог, на място да се гледа секрета под микроскоп.
Аз не съм по гъбите, Мила е там, но за да излизат системно въпреки леченията - или са някакъв особен щам, който се лекува неправилно, или има постоянен фактор, който ги активира.
Антимикограма не знам къде се прави в Пловдив, но може да се пита във всяка лаборатория.

# 140
  • Plovdiv, Bulgaria

Иначе Кристиана, съвсем възможно си е да си влачиш нон-стоп гъби, ако имаш някакъв предразполагащ фактор. Не казваш с какво си лекувана и как, дай и едно изследване да видим за какво става дума. Противозачатъчни пиеш ли? Някакви други хормони? Цикълът как е, на ендокринолог ходила ли си? Какво бельо носиш, как го переш? В тази тема съм си поиграла да напиша по-подробна инфо за гъбите, прочети и се надявам, че ще откриеш нещо полезно:

https://m.bg-mamma.com/?topic=1801038

Да, аз я следя и чета темата, даже съм писала и там и съм получавала съвети, за което съм благодарна!
Научих доста неща, но проблемите си седят.
Не пия противозачатъчни, не пия и хормони. Имам ИР, хормоните ми щитовидните не са напълно оптимални, но не пия хормон; бельо гледам да е памучно, но и често съм с превръзки - знам, че не е препоръчително, но като слагам я пробиотик, я млечна и ми е задължително. И като ми дойде...отиде повече от половината месец с превръзки, гледам да са памучни, без миризми. Цикъла ми е редовен, обилен и дълъг.
Лекувана съм с: Юни 2024г. - гиназол 2 пъти през 6 дни;
 ноември 2024г., - нистатин орално ми беше изписано, тогава имаше антимикограма и излезе, че кандидата е само към нистатин чувствителна ( от темата тогава разбрах, че оралния не е ок за вагинални гъби и добавих макмирор сама, и нистатин крем);
Юни 2025г. - Интраконазол 2х2 през три дни за мен и мъжа ми, флумизин за 6 дни вагинално, 6 месеца кандизол на всеки 3 и 6 ден от цикъла;
Август 2025г., - три дни гино-певарил 150, микомакс 2 мен, 1 за мъжа ми, клотримазол за двамата пак.
Мисля, че пропускам някое измежду двете години, но това съм си записала.
Междувременно съм слагала вагинални пробиотици, схемата с млечна киселина + пробиотик, почти през цялото време пия орални пробиотици..
И сега тази болка/парене..нямам сърбеж и течение, но е ясно, че нещо не е наред и за това търся къде да ида вече, че и лекаря сигурно ще си сменям..Въпреки, че всяко лечение ми е от различен лекар, но и моя си не ме взима на сериозно. Иначе така изглеждаше последния резултат. А това от лаборатория в поликлиника от предната година, където за пръв път видях информация за чувствителност и резистентност.

Café del Mar, ще се насоча към Лина.

Извинявайте, че стана дълго..

# 141
По темата с превръзките, аз най-малкото се подсичах от тях. От 2-3 години съм само на менструално бельо. Страхотно е. А на изтичащите лекарства и покрай инвитро и тн са били постоянно, хич не се връзвам. Да си текат по памучното бельо, пера после и толкоз.

# 142
Не може това при мен да са просто останъчни симптоми от плазмите, толкова силно щипе и пари постянно, че полудявам Sad Не е просто дискомфорт, нетърпимо е, днеска е 14-ти ден доксициклин. Как ще посрещам гости довечера, не знам. Ще провяря празника на всички. Киснах се с лайка-не помага. Имам някакъв спрей с кортикостероид оксикорд, чудя се дали би потушил малко това парене, имам и тридерм. Помощ!

# 143
Ти пиеш ли антимикотик с тоя доксициклин? Да не би да правиш гъби?
Някаква миризма да им странна? Аз миналата година на фона на Докси направих БВ, имах Гарднерела до небето.
Твърде възможно е да се развиват други инфекции на фона на лечение с АБ.

# 144
Нямам никаква миризма за БВ, нито пък някакви течения и индикации за гъби. Само тава щипане и парене външно и в уретрата, тежест в пикочния мехур, чувство на недоизпразнен такъв,  тежест в матката, някакви стрелкащи болки вътре. Трабваше да ми дойде вчера, още не е. Снощи слажих един Полижинакс и днеска е търпимо. Вече започвам да се чудя дали да го продължа още някакво дни Доксициклина или пък изобщо не действа...

Последна редакция: чт, 01 яну 2026, 19:09 от pipence

# 145
Вече ти писах да не се самолекуваш. Щом получаваш облекчение от Полижинакс - съвсем възможно е да има и друга насложена инфекция, защото реално Полижинакс не лекува уреаплазма. АБ обаче нарушават флората и съвсем възможно на фона на тях да пламне някоя Ешерихия или коки. Те също причиняват споменатите симптоми.
Аз лично бих доизпила Доксито, бих спряла всякакви глобули и след 1 седмица - бегом на МБ и стерилна урина. Ще даде някакъв ориентир.
А иначе - аз след лечение съм била месеци с тия симптоми… Сигурна съм, че нямаш и никакви лактобацили, това като се възстанови, нещата ще светнат, но бавно, бавно, бавно.
Въоръжи се с търпение.

# 146
Ами ,то ми беше изписан за 14 дни, днеска е 15-ти ден, аз имам за 21 дни хапчета. Не съм слагала други глобули последните 5 дни, но снощи не се търпеше и затова слажих Полижинакс. От година и половина се боря с ешерихия и с клебсиела. На последните микробиологии излезна, че ги няма в 3 лаборатории, в една излезе, че е там клебсиелата. Урината винаги излиза чиста.  Аз бях писала и за това някалко пъти.

Последна редакция: чт, 01 яну 2026, 21:28 от pipence

# 147
Спираш Доксициклина.
Най-вероятно все още върлува я Ешерихия, я Клебсиела. Оралните АБ много-много не ги трепят. Колко Полижинакса си слагала досега и в каква схема? То се прави 12 поредни вечери. Ако си ги слагала хаотично - ще спрат да действат. Това са АБ глобули и се слагат задължително по схема. Пиши, за да измислим как да го направим, че при теб е манджа с грозде.

# 148
12 дни ги слагах. За съжаление съм ползвала многократно и тях и Макмирор, Бетадин...нищо не изчисти бактериите ,който са бая резистентни. Затова влезнах за венозен меропенем. След него за първи път видях чиста микробиология (в 3 лаборатории  и една с клебсиела в Иванчев в рамките на 4 дни) , но пък излезе микоплазма и уреаплазма и се хванаха за тях, че от това са ми симптомите. Реално 6 месеца не съм имала циститни оплаквания, а сега от ноевмри не са спряли. Не слагам ли глобули наистина е нетърпимо. Иначе мечо грозде ,червени боровинки, д-маноза пия постянно. През целия този период кандида не е изолирана. Никага не съм имала и Gardnerella изолирана.

# 149
Завъртяла си се в як омагьосан кръг, а това с венозния АБ е ужас.
За мен - спирай всичко и чакай 7 дни за нова МБ. Друг вариант е да се почнеш с вагинален пробиотик ударно - да слагаш всеки ден до цикъл и след него - контрола.
Имай предвид, че от постоянното лекуване и липсата на нормална флора лигавицата ти е тотал щета. Сигурна съм, че голяма част от симтоматиката ти е от това.

Общи условия

Активация на акаунт