🌊 ТОВА МОРЕ ЩЕ ПРЕЛЕЕ/Taşacak Bu Deniz

• 24 589
  • 703
  •   2
Отговори
# 660

Г-жо Дениз, бих искала да чуя малко от Вас за сериала. Какво Ви накара да почувствате това „Това море ще прелее" и кой беше най-влиятелният фактор за приемането Ви на този проект?

Дениз Байсал: Първото нещо, което почувствах, когато прочетох „Това море ще прелее“, беше искреността. Историята беше дълбока, но същевременно дълбоко трогателна и топла. Героинята на Есме, с нейните вътрешни конфликти и крехките ѝ, но силни страни, ме докосна дълбоко. Нейното емоционално пътешествие ми разказа истинска женска история. Визията на екипа и кинематографичният стил на сериала също направиха този проект много специален за мен.

Есме е жена, разкъсана от любовта си и която е загубила бебето си. Въпреки че изпитва голям гняв към Адил, тя го посещава дори след като той я застрелва. Как бихте описали Есме сред тези конфликти?

Дениз Байсал: Според мен Есме е много справедлива жена. Тя таи любов, смесена с болка, отпреди 20 години, която не е намаляла в този процес.

И Есме, и Адил са като деца, заседнали в балон отпреди 20 години. Сякаш животът, който не са могли да живеят, ги е хванал в капан, в балон. Есме е тази, която страда най-много от самотата през този период. Въпреки че, изглежда е част от голямо семейство, тя е дълбоко сама, дълбоко самотна.

Дениз Байсал: Есме и Адил, независимо колко са упорити, независимо колко се карат, са двойка, постоянно привлечена един от друг. Само ако можеха да бъдат заедно, щяха да притежават великолепна сила като Черно море. Засега те живеят любовта си, като се нараняват. Като планините и морето. Simple Smile

Как мислите, че ще се промени привидно суровият характер на Есме, когато научи, че Елени е бебето, което е загубила?

Дениз Байсал: Макар и своенравна, Есме винаги се е вписвала сред семейство Фуртуна, живеейки тихо в затворения живот, който е изградила. Но когато тази стена падне и тя разбере, че дъщеря ѝ е жива, тя ще излезе от черупката си и ще се превърне в съвсем различна Есме. Ще видим срещу кого ще се изправи.

Какво мислите за връзката на Есме и Адил? Как мислите, че ще се промени връзката им в следващите епизоди?

Дениз Байсал: Есме и Адил са двойка, която, независимо колко са упорити и колко се карат, е постоянно привлечена един от друг. Само ако можеха да бъдат заедно, щяха да притежават великолепна сила като Черно море. Засега те живеят любовта си, като се нараняват. Като планини и морета. 🙂 Не знам какво крие бъдещето, но мога да предвидя, че нашите сценаристи ще напишат тези промени красиво.

Това интервю ще бъде публикувано на английски език в нашия специален брой на DICM. Кои аспекти от сериала бихте подчертали, когато го представите на международната публика? Какъв според вас е универсалният аспект на историята на Есме?

Дениз Байсал: Историята на Есме по същество разказва историята на прераждането на една жена. Темите за любовта, загубата, прошката и себеоткриването резонират във всяка култура. Емоционалният реализъм на сериала и силните женски персонажи предлагат история, в която зрителите по целия свят могат да открият частица от себе си.

Това интервю с Дениз Байсал беше публикувано в броя на списание Episode за DICM за 2025 г.

https://episodedergi.com/deniz-baysal-tasacak-bu-deniz-ozel-roportaj/

В следващи постове ще сложа интервютата с Улаш Туна Астепе, Ава Яман и Бурак Йорюк.

# 661
Страхотно интервю, благодаря, Нези.
Много силно и точно казано
Дениз Байсал: Историята на Есме по същество разказва историята на прераждането на една жена.

От прекрасното тържество по случай РД на Ава

# 662
Още от партито.
Явно отношениятя им и в живота са като в сериала .Wink

И интервюто на Ава

Елени е млада лекарка, дошла в Трабзон от Атина на 20-годишна възраст, за да намери биологичните си родители. Тя е супер умна академично, но не се смята за особено умна, когато става въпрос за социални взаимодействия. Как бихте описали Елени?

Ава Яман: Ако питате за академична интелигентност или социална интелигентност, бих казала социална, духовна и емоционална интелигентност. Защото, когато я усетя, мога да видя природата, хората и живота, мога да я преживея.

Елени е състрадателна, добронамерена и любяща млада жена, която не може да понесе никакво негодувание към преживяното, към враждебността, която не може да разбере, и дори към онези, които се опитват да я убият. Тя се е превърнала в сестра и дъщеря за всички в публиката; това е общото усещане. Как се чувствате относно този интерес и коментари от публиката?

Ава Яман: Чувам неща като: „Тя е нашата дъщеря сега“, „Тя е нашата дъщеря сега“. За мен тези думи са много по-ценни от диамантите.

Интелект без състрадание прави разлика между хората. „Това, което разделя човек, го разделя от човечеството“, каза баща ми, моят учител по актьорско майсторство, музика и живот.

Като мой първи учител в дома ни, който беше и моето начално училище, той преподаваше два основни урока:

1: Състрадание, състрадание и милост,
2: Благоприличие, срам и морал.

Той продължи: „Ако съжаляваш, ще се засрамиш, но няма да го направиш; ако не съжаляваш, ще се засрамиш, но ще го направиш. Тези два основни урока са същността на това да останеш човек, дъще моя.“

Сцените с Оруч и Елени също са любими на публиката. С течение на времето Оруч се превърна в един от най-големите поддръжници на Елени и разбираме, че той я обичаше от все сърце. Кои според вас ще бъдат най-големите изпитания на Оруч и Елени?

Ава Яман: Не е ли човечеството най-голямото изпитание? Изпитанието на Оруч и Елени е човечеството.

Ава Яман: „Една от най-красивите традиции на нашия анадолски народ, който приема и приема различни езици, култури и вярвания, е нашето гостоприемство, нашата култура на мир, любов и толерантност. Като човек, който никога не е бил в Черноморския регион, усетих и преживях това гостоприемство както Ава, така и Елени и никога не се чувствах не на място.“

Сцените ви с Бурак Йорюк, Улаш Туна Астепе и Дениз Байсал са наистина трогателни. Какво можете да ни кажете за вашите партньори?

Ава Яман: Имаме голям късмет. Станахме като истинско семейство. Толкова съм щастлива, че се впуснах в това пътешествие с този екип.

Какво почувствахте, когато за първи път прочетохте проекта „Това море ще прелее“? Какво ви впечатли най-много, когато прочетохте за Елени, цялостната история и другите герои? Как се подготвихте за образа на Елени?

Ава Яман: Преди всичко, от все сърце поздравявам нашите сценаристи. Това е великолепна история. Видях Ава в Елени. Така че, не ми се наложи да върша никаква допълнителна работа. В Елени видях безкрайно състрадание, силата на прошката и светостта на семейството. Сериалът се снима в Трабзон и добавя страхотно визуално измерение към историята. Как ви се стори Трабзон? Какво мислите, че това, че сте в друг град и целият екип е заедно, допринася за проекта? Какво можете да ни кажете за снимачната площадка?

Ава Яман: Трабзон е като рай. Черноморците са толкова топли, мили и гостоприемни. Никога не съм се чувствала не на място. Те много обичаха Елени. Казват, че сега тя е наша дъщеря. Хората идват на снимачната площадка не толкова за снимки, колкото за прегръдки. Аз ги обичам много. Обичам продуцентския екип на OGM, целия персонал и всички мои колеги актьори. Прекарвам прекрасно време с тях на снимачната площадка. Всички те са много мили и добри хора.

Една от най-красивите традиции на нашия анадолски народ, който прегръща и приема различни езици, култури и вярвания, е нашето гостоприемство, култура на мир, любов и толерантност. Тъй като никога преди не бях била в Черноморския регион, усетих и преживях това гостоприемство както Ава, така и Елени и никога не се чувствах не на място.

# 663
Дениз Байсал: Първото нещо, което почувствах, когато прочетох „Това море ще прелее“, беше искреността.
Ами точно това привлича и публиката, факт.

А това лице просто излъчва светлина.

Nez, благодаря! Flowers Rose

Последна редакция: ср, 19 ное 2025, 17:56 от Katya_I

# 664

Адил никога не е забравил голямата любов, която е преживял преди години, въпреки всичко, което се е случило, той се стреми да защити Есме. Как бихте описали Адил? Кой аспект от този герой ви е впечатлил най-много?

Улаш Туна Астепе: Адил изглежда много строг, но в действителност е обзет от емоциите си. Не е могъл да приеме жената, която обича, да се омъжи за друг; затова както гневът, така и мълчанието му винаги са носили нишка на любов в него. Това е, което ме впечатли най-много: дори когато е бил изгорен от човека, когото е обичал, той все още действа със защитен инстинкт. Подобно на Карадениз, колкото и свиреп да е, той има баланс в сърцето си.

Адил дори не знае, че Есме е родила бебе. Въпреки това той се свързва с Елени с естествена, бащинска обич. Как мислите, че ще се развие тази връзка баща-дъщеря и какво ги очаква?

Улаш Туна Астепе: Подходът на Адил към Елени е инстинктивен. Под сянката на бащинството, което му е било отнето в продължение на години, той несъзнателно защитава дъщеря си. Той я прегръща не по кръв, а по съвест. С развитието на тази връзка, изглежда, че Адил ще поправи разбитостта в себе си. Мога да кажа, че доверието на Елени в него ще го направи отново човек.

Улаш Туна Астепе: „Адил изглежда много сковано, но в действителност е съкрушен от емоциите си. Не можеше да приеме жената, която обичаше, да се омъжи за друг, затова винаги е имало любов, скрита както в гнева, така и в мълчанието му. Това ме впечатли най-много: дори когато е бил изгорен от човека, когото обича, той все още действа със защитен инстинкт. Подобно на Карадениз, колкото и свиреп да е, в сърцето му има баланс.“

И така, Адил и Есме… Какви емоционални разплати мислите, че очакват тези двама герои?

Улаш Туна Астепе: Историята на Адил и Есме не е просто за любовта, тя е за дълга. Всичко, което не можеха да си кажат, всичко, за което мълчаха, сега ги гледа право в лицето. Адил все още гледа Есме, изпитвайки едновременно копнеж и негодувание. Тези две чувства или ще ги изгорят напълно, или ще ги съживят. Те имат история, която е като вълните на Черно море: не е ясно кога ще спре.

Това не е първият ви проект, свързан с Черно море. Зрителите често ми казват, че атмосферата на този регион ви пасва много добре. Какво е вашето мнение?

Улаш Туна Астепе: Чувствам, че Черно море преминава през мен като език, като дъх. Въпреки че не съм израснала сред тази мъгла, тези каменни къщи и този силен вятър, част от мен винаги принадлежи там. Зад кулисите има такава атмосфера, че естествеността е заразителна. Може би затова я оприличават на мен, не съм непознат за нея.

Кой беше най-важният фактор, за да приемете проекта „Това море ще прелее“?

Улаш Туна Астепе: Когато за първи път прочетох сценария, бях поразена от уязвимостта на историята на Адил. На пръв поглед той е много труден герой, но дълбоко в себе си едно дете все още пита: „Защо?“ Освен това силата на жените в историята, съчетана със собствената идентичност на Карадениз, създава много жизнен свят. Винаги ме привличат произведения, които предават истинска емоция.

Това интервю ще бъде публикувано на английски език в нашия специален брой на DICM. Кои аспекти от поредицата бихте подчертали, когато я представите на международната публика?

Улаш Туна Астепе: Мога да кажа, че любовта и гневът говорят на един и същи език в тази поредица.
„Това море, което ще прелее“ не е просто любовна история; това е история за гордост, принадлежност и прошка.
Дори някой, напълно непознат с Черноморския регион, може да се озове в тази история.
Защото тук има море, което никой мъж не може да пусне, жена не може да прости и което никога не се успокоява.

Какъв според вас е универсалният аспект на поредицата?

Улаш Туна Астепе: Невъзможността да се примирим с миналото си е универсална. Където и да сме, винаги носим грешка, съжаление. „Това море, което ще прелее“ илюстрира това: прошката всъщност е крайното освобождение на самия себе си. Следователно тази история е уникално черноморска...

https://episodedergi.com/ulas-tuna-astepe-tasacak-bu-deniz-ozel-roportaj/

# 665
NeZ_9 благодаря!
Ролята на Елени все едно е написана за Ава! Kissing Heart

Много хубави интервюта! И тримата говорят с обич за ролите си. Затова са толкова силни и въздействащи!

Цитат
Улаш Туна Астепе: Подходът на Адил към Елени е инстинктивен. Под сянката на бащинството, което му е било отнето в продължение на години, той несъзнателно защитава дъщеря си. Той я прегръща не по кръв, а по съвест. С развитието на тази връзка, изглежда, че Адил ще поправи разбитостта в себе си. Мога да кажа, че доверието на Елени в него ще го направи отново човек.

# 666
Нез, много благодаря! Flowers Rose

Чудни снимки от празнуването на рождения ден на нашето слънце. Blush

Кога ли ще дочакаме като последната снимка и в сериала... Relaxed

От промо снимките тази особено ме впечатли. Лицето на Адил- пълно с надежда, учудване, донякъде съмнение и пак надежда. Heart Браво на Улаш!

# 667
И последното интервю

„Това море ще прелее“ разказва историята на две дългогодишни семейства и техните членове, които враждуват от години. Вие играете Оруч, лекарят, син на едно от тези семейства - семейство Фуртуна. Ще се радваме да чуем от вас за Оруч.

Бурак Йорук: Оруч е роден в този хаос, но е състрадателен лекар, който се опитва да се дистанцира от него, доколкото е възможно. И все пак, любовта му към корените и семейството му неизбежно го поставя точно в центъра на събитията. Той е прям, чистосърдечен и верен млад мъж от Черно море, който се опитва да възстанови реда в селото си, в неговите хора и в света. Да бъде в центъра на това, от което най-много се страхува, прави историята му много реалистична. Животът е малко подобен.

Оруч цени справедливостта. Той се противопоставя на несправедливостта, независимо кой я върши. Ето защо той дори се изправя срещу собственото си семейство и е принуден да се изправи срещу тях. В същото време понякога може да взема прибързани и грешни решения. Всички тези качества сякаш карат публиката да му съчувства повече. Какво мислите?

Бурак Йорюк: Трудно е да продължаваш да критикуваш зло в едно сплотено семейство, но Оруч успява някак си да го направи. Никой не е перфектен и в живота. Понякога ситуациите могат неволно да ни принудят да се насочим към едната страна. Оруч живее именно в тази дилема. Той търси истината сред лъжите, но се оказва разкъсван между емоциите и логиката си. И все пак, намеренията му винаги са добри. Той е истински чистосърдечен и емоционален млад мъж.

Бурак Йорюк: „Казват: „Светът е ад за чувствителни сърца“.
Оруч и Елени, сред този ад, се опитват да засадят цветя в безплодна земя. Колкото и трудни да са обстоятелствата, те се стремят към любов и доброта.“

Сцените с Оруч и Елени също са сред любимите на публиката. С течение на времето Оруч се превръща в един от най-големите поддръжници на Елени и разбираме, че той я обича от все сърце. Кои според вас ще бъдат най-големите изпитания на Оруч и Елени?

Бурак Йорюк: „Светът е ад за чувствителни сърца.“ Както се казва: Оруч и Елени са просто хора, които се опитват да засадят цветя в безплодна земя насред този ад. Колкото и трудни да са обстоятелствата, те се стремят към любов и доброта. Обичам ги толкова много. Те ни карат да усещаме онази невидима, неизказана силна връзка между тях. И как, за щастие, тя достига до нашата публика. „Ако светът все още се върти, той се върти заради красивите хора.“ Те са именно представителите на тези красиви хора.

Сцените ви с Ава Яман са много трогателни. Ава Яман също е много млада актриса, но за нейното изпълнение в момента се говори много. Какво можете да кажете за партньорите си?

Бурак Йорюк: Ава е естествен талант, нека Бог я благослови. Тя е много порядъчна, добросърдечна млада жена. Бях на снимачната площадка от много ранна възраст и я разбирам много добре. Когато се консултира с мен, винаги съм до нея. Имам абсолютна вяра, че ще постигне още по-големи неща.

Какви бяха чувствата ви, когато за първи път прочетохте за „Taşacak Bu Deniz“ (Това море ще прелее)? Какво ви впечатли най-много, когато прочетохте за Оруч, цялостната история и другите герои? Как се подготвихте за образа на Оруч?

Бурак Йорюк: Историята ме плени от първия момент. Не е история, с която се сблъсквате всеки ден, но е такава, за която наистина вярвате, че може да е истина. Невероятно трогателна е, невероятно вълнуваща. Прочетох главите на един дъх.

Дилемите, пред които е изправен Оруч, бяха това, което ме впечатли най-много. Писането на героите е много силно. По време на процеса на подготовка прекарах много време с приятелите си от детството от Черноморския регион. Всъщност, с Оруч споделяме някои общи черти. Бях напълно непознат с неговия герой, който живее с доброта и вярва, че силните не се ограничават само до злите.

Сериалът е заснет в Трабзон и добавя страхотно визуално измерение към историята. Как ви се стори Трабзон? Какво мислите, че престоят в друг град и целият екип заедно допринасят за проекта? Какво можете да ни кажете за снимачната площадка?

Бурак Йорюк: Трабзон е много силен град. Природата, хората, храната, времето... Никога не ни караше да се чувстваме като непознати. Станахме прекрасно семейство като екип. Не казвам това просто така, дори по време на дългите нощни снимачни площадки се чувствахме сякаш си говорим до късно с братовчеди. Също така е привилегия да работя по един и същ проект с Абду, мой близък приятел от години. Но най-важното е, че годеницата ми Туана е с мен, когато може, което ме кара да се чувствам още по-у дома си. Защото това е практически моят дом.

Провеждаме това интервю за нашия брой на MIP Cancun, международното пътешествие на сериала започна бързо. По какви начини според вас „Taşacak Bu Deniz“ ще повлияе най-много на публика от различни култури по света?

Бурак Йорюк: Дълбочината на историята, драмата, комедията... Всичко е толкова искрено и толкова човешко. Без значение къде живеете по света или какъв език говорите, вярвам, че ще откриете нещо от себе си в тази история.
С любов и уважение.

# 668
Всички са прекрасни- като актьори и като личности! Hands Clap

Цитат
Бурак Йорюк: „Светът е ад за чувствителни сърца.“ Както се казва: Оруч и Елени са просто хора, които се опитват да засадят цветя в безплодна земя насред този ад. Колкото и трудни да са обстоятелствата, те се стремят към любов и доброта. Обичам ги толкова много. Те ни карат да усещаме онази невидима, неизказана силна връзка между тях. И как, за щастие, тя достига до нашата публика. „Ако светът все още се върти, той се върти заради красивите хора.“ Те са именно представителите на тези красиви хора.

# 669
Здравейте, мили момичета, Flowers Hibiscus

Толкова интересни постове прочетох, че ми "свършиха" лайковете! Кой и защо сложи лимит на харесванията?

Честит Рожден Ден на Ава Яман, нашата невероятна Елени! Дано животът ѝ бъде красив като нея! Flowers Hibiscus

За първи път от много време изпитвам дълбоки, силни емоции, гледайки тази Черноморска приказка!

Искам да споделя някои мисли, относно характерите и съдбата на героите, които сякаш имат цикличност в повествованието. Чудесните анализи и интервютата на актьорите ме накараха дълбоко да се замисля за евентуалното продължение на сюжета.

Есме в младостта си осъжда Адил без да го попита, без да му даде възможност да ѝ разкаже неговата истина за събитията, касаещи Хиджран. Наранява го безкрайно като избира убиецът на баща му за свой съпруг. Не му признава, че чака дете от него! Следват 20 нещастни години заради импулсивния ѝ и податлив на гнева характер.

Оруч вижда Елени и Адил да се прегръщат и без да попита се сгодява набързо за Севджан, която се опита да убие Елени. От фраговете виждаме, че ще повтори грешката на Есме и дълбоко ще нарани Елени. Как ли Оруч ще приеме новината, че съпругата му едва не е убила Елени? Кога и как ще поправи грешките си? Ще може ли Елени да му прости?

Съдбите на бащата и дъщерята са също много сходни. Адил и Елени тъгуват заради предателствата на хората, които обичат. Когато истината започне да изплува, дали ще могат също да простят?

Антагонистите, които движат действието в тази история с интриги и манипулации, в миналото са Шериф, Хиджран и Зарифе. Всеки има различен мотив, но ги обединява старата вражда срещу Кочари.

Шериф се опитва да ни внуши, че прави всичко заради любовта си към Есме, но мисля, че мотива зад действията му е желанието да нарани Адил Кочари. Как му даде сърце да отнеме бебето на "любимата жена" и да ѝ причини такава болка? Може ли да обичаш някого и да го накажеш по този начин? Християнката в мен се пита, може ли да има прошка за Шериф? Опитвам се да си представя какво наказание ще му измислят сценаристките. В днешно време пак Шериф е този, който издава "смъртна присъда" за Елени. Интересното е, че всички негови действия, водят до сближаването на Елени с Есме, Адил и Оруч. Предполагам, че в бъдещото развитие на сюжета ще видим един още по-зъл и по-завистлив към чуждото щастие Шериф, който с интригите си, ще сближава още повече нашето семейство - Есме, Елени и Адил.

Ролята на Хиджран в миналото е на изоставената жена, която завижда на най-близката си приятелка и превръща живота ѝ в ад. В днешно време тя ще информира Севджан за всяко действие на Елени и Оруч от Медицинския център. Ще бъде злата вещица, която ще сближи напук на желанията ѝ, двамата млади лекари.

Зарифе е искала да отмъсти на Кочари за убития си съпруг, но в същото време наранява Есме като ѝ отнема детето. Зарифе има трима сина. Майка е. Как можа да позволи на Шериф и Хиджран да продадат бебето? Дали действително ще видим как я застига възмездието или това е поредната игра на злите сили?

Севджан се бори от шест години с бедността и иска Оруч да я избави от нея. Ревнува Елени, защото чувства, че губи спасителния си пристан. Млада жена, която е способна да убие невинно човешко същество. Севджан прилича на Шериф, но и на Хиджран, защото и двете се чувстват изоставени и пренебрегнати заради Есме и Елени. Ревността и завистта са мощна причина за грозните човешки постъпки.

Очакват ни историите и на другите герои. Получихме подсказка, че ще ни открят малко от тайните на Гезеп.

С нетърпение чакам петък и следващия вълнуващ епизод!

Много ви благодаря, мили момичета Flowers Hibiscus за всичко споделено, както и на Алекс Flowers Hibiscus за бързите преводи! С вас чакането става поносимо!

Какво ли казва тук Адил на Есме?

Как ще се влюбят Фадиме и Исо?

Кога ни предстои и в сериала да видим тези топли прегръдки и нежни целувки:

# 670
Цитат
Интелект без състрадание разделя хората. „А това, което разделя човек от човека, го разделя от цялото човечество“, каза баща ми, моят учител по актьорско майсторство, музика и живот.
Като мой първи учител в дома ни, който беше и моето начално училище, той преподаваше два основни урока:
1: Състрадание, състрадание и милост,
2: Благоприличие, срам и морал.
Той продължаваше: „Ако съжаляваш, ще се засрамиш, но няма да го направиш; ако не съжаляваш, ще се засрамиш, но ще го направиш. Тези два основни урока са същността на това да останеш човек, дъще моя.“

Дълбоко ме впечатлиха тези думи на Ава Яман. И знаете ли, не са много младите, а и хората въобще с такава зрялост - "социално -духовна и емоционална". Ей това е истински хуманизъм - да виждаш в конкретния човек цялото човечество. Тогава помагаш и на непознатия.
ПП Nez, позволих си да редактирам малко превода ти по смисъла, който схванах.

# 671
Нова статия, може би за сутрешното кафе.

Символично разказване на истории във въведението на „Taşacak Bu Deniz“,
НАПИСАНО ОТ МЛАДИЯ ВЪЛК

Въведение Интрото на „Taşacak Bu Deniz“ започва с богат гоблен от символи, извлечени от културата, историята и пейзажа на източночерноморския регион на Турция. Уводната последователност преплита образи от пасторален живот, религиозни забележителности и природни явления, за да предвещае темите на сериала за семейството, паметта и помирението. По-долу интерпретираме ключови мотиви - планински кози, медальон, манастира Сумела, дъги, звезди и драматичния местен пейзаж, и изследваме как всеки от тях е свързан с наследството на района на Трабзон и разказа (включително изгубена дъщеря, отгледана в гръцка православна църква). Резултатът е културна и наративна интерпретация на визуалната символика на интрото, отразяваща богатия сюжет на сериала.

Кози в планината: Двойственост, инат и скритата любов на Адил и Есме
Въведението на „Taşacak Bu Deniz“ започва с мощен образ: две планински кози - едната бяла, другата черна - се срещат лице в лице на тесен ръб на скала, като всяка от тях отказва да отстъпи. На пръв поглед напомня за старата басня за „Двете кози“, където гордостта кара и двете същества да паднат в пропастта под тях. Но сериалът задълбочава символиката, като избира кози с противоположни цветове. Бялата коза извиква яснота, невинност и желание за прошка, докато черната коза носи емоционалната тежест на паметта, болката и неизказаната история.

Тези кози не са просто противници - те са две въплъщения на една трагедия, две страни на една и съща рана. Тяхната конфронтация се превръща във визуална метафора за поколенческата вражда между семействата Кочари и Фуртуна: две сили, заключени в огледален инат, всяка твърде горда, за да се оттегли, всяка твърде ранена, за да се отдръпне.

В този образ самите черноморски планини сякаш говорят, предупреждавайки, че ако нито едната страна не се откаже, и двете ще бъдат унищожени. И все пак символиката засяда още по-дълбоко, докосвайки сърцевината на историята: разбитата любов на Адил и Есме. Самата им връзка е двойственост - две истини, две болки, две лоялности, които се сблъскват като рога в камък. Някога са се обичали силно, инстинктивно, но годините са калцирали болката им в нещо твърдо и неподвижно. В гордостта си, в скръбта си, те също приличат на черно-белите кози, заключени в фатален застой. Ако продължат да се срещат един с друг със същото непреклонно неподчинение, рискуват да станат жертви на собствените си неразрешено минало. Тяхната история отразява враждата около тях: любов, превърната в инат, нежност, закоравяла в съперничество, две сърца, толкова близки, но разделени от мълчание, простиращо се до скалата. В същото време козите вписват интрото в пасторалната реалност на Източното Черноморие.

Векове наред козите бродят по стръмните склонове на яйлата, символи на издръжливост, инстинкт и необуздана воля. Те въплъщават едновременно суровостта и красотата на начина на живот в региона - свободата на високите пасища, устойчивостта на онези, които живеят между планината и морето. По този начин козите на пропастта не са просто символи на конфликт, но и напомняния за културния гръбнак на планините на Трабзон: земя, където гордостта и оцеляването често са преплетени и където всяко същество, човек или животно, се научава да отстоява позициите си. Разглеждана като цяло, тази единична сцена се превръща в едно от най-силните визуални изявления на интрото. Това е портрет на двойствеността във всичките ѝ форми - черно и бяло, минало и настояще, любов и вражда, семейства и любовници - балансирани несигурно над бездна. Предупреждава този конфликт Безкомпромисното води само до взаимна загуба и внушава, че само чрез отстъпване, отстъпване или виждане на истината на другия, цикълът може да бъде прекъснат. В един образ поредицата капсулира най-дълбокото си тематично напрежение: крехката граница между любовта и разрушението.

# 672
Привет! Simple Smile
Вземайки повод от размислите на Мира - какво ни очаква и от постнатия от Цвети превод за символиката на интрото на сериала, какво ми направи впечатление и какви мисли ми дойдоха.
Първо да кажа, че нещо базово в символиката е нейната двойнственост и противоречивост. Всеки символ съдържа и положителен, и отрицателен смисъл. Така че много важен е контекстът. Е, ние вече имаме достатъчно серии, за да се ориентираме в загадките.
Второ, няма как картината на двете кози да не се асоциира с баснята на Лафонтен (трябва да се казват имената! басните, за разлика от легендите си имат автори и исторически контекст) И същевременно веднага се вижда, че ако в баснята на Лафонтен между двете скали има тесен мост, в интрото на "Това море ще прелее" двете кози стоят на две озъбени една срещу друга скали над пропаст и буен поток. Нормално, началото винаги трябва хем да подсказва, хем да провокира да се търси нататък. А другото различно е, че двете кози тук са с различен цвят.
От тук според мен започват авторските (на сериала) особености.
Бялата коза се свързва навсякъде с чистота и невинност и е мощен положителен символ. Черната най-често се асоциира с негативния си смисъл. Отнесена към човек, тя е израз на собствените слабости и предразсъдъци, които пораждат враждебност и страдания. Така че... проблемите, който аз виждам в картината, са може ли: 1) да се прекара, макар и тесен, мост между чистотата на човешките стремежи (а те най-чистите стремежи се въплъщават в любовта) и столетните предразсъдъци, които обричат любовта на смърт. И 2) ако целта на двете кози в баснята е една и съща -
Цитат
Цитат
Козата има волен нрав —

тя търси прав

към щастието път
. Омръзнал бил на две кози веднъж

пейзажът все един и същ:

към нова паша те поели,

където хората не са превзели

най-вкусните ливади.
могат ли да намерят този път напред, към бъдещето.
С първия проблем - тесничкия мост - авторите са се справили още в началото, това е Елени. С втория им предстои да укротят гордостта и ината си, да се върнат назад, но да не затъват в миналите вини, а да разберат това минало и да намерят човешки изход за настоящето и бъдещето.
В една от многото интерпретации на баснята на Лафонтен едната коза ляга върху тесния мост, за да премине другата, а после и самата тя стига до целта си. Добре би било нашите главни герои да се преборят със слабостите и предразсъдъците си, и да се хванат за детето на любовта си. Това е добър изход и за двата враждуващи рода. Драмата има развитие и добро, макар и мъчително, решение Blush

# 673
  • Дубай
Здравейте, от официалния канал на сериала. Благодаря на всични за анализите.
Тези Пътища, тези стени, това море! Накъдето и да се обърнеш има следа от тях.

# 674
Здравейте, банда! Hug Дойде нашият ден! Nature Fire
Вчера поздравяваха оператора за рождения му ден, снимките бяха на летището, като там бяха Улаш, Дениз, Ава и Бурак.
https://x.com/apollonveperik1/status/1991537239407378762?s=20

Има снимки от сета и туитърското разузнаване ето какво казва. Grinning След като Елени чува, че майка ѝ е Хиджран, тя решава да напусне Трабзон. И другите трима тръгват да я спрат. Дали Оруч ще каже, че е излъгал- няма единодушно мнение. То е ясно, че ще я спрат, интересното е как. Blush
Куфарите се виждат на този скрин, както и музикалния инструмент на Ели.

Гръцката майка също е на снимките на летището.

Това също е оттам.
https://x.com/apollonveperik1/status/1991693075081752793?s=20

Това са само предположения, естествено. Освен това сега не снимат 7серия, значи ако има някакво заминаване на Ели, ще е след 1-2 серии.

Общи условия

Активация на акаунт