Много висок холестерол - 2

• 4 734
  • 62
  •   2
Отговори
# 45
Важното е с каква диета се опитвате.

# 46
То и само с диета не става😉 трябва си четене и ревизия  на начина на живот. Там където се налага промяна се иска постоянство напред във времето, ако все пак искаш са видиш резултат.

# 47
Важното е с каква диета се опитвате.
Изключих от менюто тесто, захар и месо. Преди това личната лекарка ми беше изписала една добавка, пих я два месеца , пуснах си след това изследвания нямаше изобщо промяна.Сега ще пробвам с диета и ако не се нормализира холестерола, ще трябва сигурно да започна да пия лекарства. Холестерола ми е 5,62mmol/L,
LDL-3,74mmol/L, HDL-1,94 mmol/L, Триглицеридите са ми в норма.

# 48
Колко в норма?

# 49
# 50
Какви са реф. стойности? Явно не си в България.

# 51
Какви са реф. стойности? Явно не си в България.
Референтни стойности холестерол - 3.5-5.2 mmol/L - моя резултат е 5.62 mmol/L
Референтни  стойности LDL -холестерол - 0.00-3.35 mmol/L - моя резултат е 3.74 mmol/L
Референтни стойности HDL - холестерол - 0.00 --0.00 mmol/L -моя резултат е 1.94 mmol/L
Референтни стойности Триглицериди - 0.0 -1.7  mmol/L  - моя резултат е  0.6 mmol/L mmol/L

# 52
Екстра си. Не разбирам защо се притесняваш.
Леко завишен ЛДЛ, при ниски триглицериди е ОК.

# 53
Как така HDL - 0-0.
Иначе и аз съм твърдо на мнение, че резултатите ти са чудесни. Моят общ холестерол е двоен на твоя и не ми е хрумвало да се притесня.

# 54
Това е едно от най-модерните лекарства за висок холестерол т.нар. PCSK9 инхибитор. Другите лекарства от този вид се слагат веднъж на 2 седмици а това на 6 месеца. Надали ше намерите мнения за него т.к. е много скъпо и явно употребата му е рядка. Какво налага употребата при вас. То няма страничните ефекти на статините (намесата в клетъчния метаболизъм на ниво митохондрии, липса на енергия (от която аз страдам особено във фитнеса), възможни мускулни болки, повишена опасност за развитие на инсулинова резистентност и диабет тип 2)
Самия аз желая да мина от статини на PCSK9 инхибитор.
  Имам висок холестерол и това лекарство ми предложи докторката. Аз реших да потърся инфо и факта, че няма ме притесни. Значи казвате, че е доста добро и няма от какво да се притеснявам.

# 55
А какво ще кажете за инжекции Репата, два пъти месечно се бият?
Има ли странични ефекти?
Става въпрос за мъжа ми, който в момента е на висока доза станини ( пие Сортис 40 мг )
И иска да мине на инжекции...

Последна редакция: вт, 09 дек 2025, 10:20 от monii

# 56
Здравейте, вчера бях на кардиолог във връзка с високият ми холестерол и нежеланието ми да вземам статини .За съжаление се оказа ,че имам сериозни плаки в артериите и  диагноза -чиста хиперхолестеролемия. И предвид това и възрастта  ми сериозен сърдечен риск.  Първо ще пробвам със статини ,ако няма ефект с инжекции PCSK9 инхибитор.До колкото разбрах тези инжекции се поемат от касата ,ако отговаряш на определени условия , иначе са доста скъпи. В интерес на истината доста се притесних след прегледа

Последна редакция: ср, 10 дек 2025, 17:16 от mimmibo

# 57
Здравейте, вчера бях на кардиолог във връзка с високият ми холестерол и нежеланието ми да вземам статини .За съжаление се оказа ,че имам сериозни плаки в артериите и  диагноза -чиста хиперхолестеролемия. И предвид това и възрастта  ми сериозен сърдечен риск.  Първо ще пробвам със статини ,ако няма ефект с инжекции PCSK9 инхибитор.До колкото разбрах тези инжекции се поемат от касата ,ако отговаряш на определени условия , иначе са доста скъпи. В интерес на истината доста се притесних след прегледа

С какъв тест или изследване се откриха плаките в артериите?

# 58
Виждаха се  с ехограф на вените на шията, всъщност не разбрах какаъв е точно апарата , но ми показаха на екран самите плаки

Последна редакция: ср, 10 дек 2025, 17:53 от mimmibo

# 59
  • София
Доплер на каротидните артерии.

Общи условия

Активация на акаунт