С какво ви дразнят хората? - тема №3

• 39 212
  • 744
  •   1
Отговори
# 615
Ами почивай си с гръб към пътното платно.
Като шофьор ти казвам, че такива, като теб много ме дразнят.

Така е. Ама повече ме дразнят такива като една вчера - върви си забързано по тротоара, говори си по телефона и точно на пешеходната пътека без никакво забавяне, оглеждане или друго предупреждение прави рязък завой и скача на зебрата. Щото нали е с предимство...

# 616
Дразнят ме хора, които мислят само за пари, в контекста на работното място. Имам колеги, които на датата, на която е обявено, че ще бъдат изплатени заплатите за месеца (а тя е в еднакъв диапазон всеки месец), още от сутринта седят в мобилното банкиране и презареждат да видят дали парите им вече не са постъпили. Не работят, мотаят се, пушат цигари и зяпат телефоните. Ако се случи да стане 14 часа и още да нямат превод се почва едно звънене на ЧР, питат се един друг "твоите дойдоха ли, моите ги няма". Ако вземат пък да се паднат някакви почивни дни или ЧР да е в отпуск и плащането да е 2 дни по-късно от предния месец (но НЕ и по-късно от срока по закон И по договор), се почват едни жалвания кой какво трябвало да плати, че хазяина не давал отсрочка, че за лагера на детето откъде ще извади сега 100 лева, и т.н. Много ми е грозно. Големи хора са, да си правят сметката. Уточнявам, че фирмата е голяма и сериозна и стриктно спазва трудовото законодателство т.е. не е някоя фирма-фантом, която осигурява на минимума и плаща под масата и имаш основание да трепериш дали въобще ще плати.

# 617
  • France
Явно са на зор, не виждам защо те дразни?

# 618
Защото са обсебени от темата "пари" и защото едни и същи хора всеки месец са "на зор", защото не работят, а седят на телефоните и звънят и чакат парите, все едно сега веднага на секундата ще си тръгне от работа и ще иде да се разплаща. На всеки може да се случи да е на зор, тогава отиваш и искаш аванс. Но при конкретните хора, за които говоря че ме дразнят, поведението им е тенденциозно и адски детинско. Пък и фирмата не е длъжна да казва "днес очаквайте превод". Има си договорен диапазон. Толкова. Може да е на 5ти, може да е и на 18ти. Законно е и по КТ, и по индивидуалните им договори. Ако не обявят този месец че ще е на 12ти примерно превода какво - 2 седмици ще трополят и ще питат "кога, кога, кога" ли?
Между другото на предишната ми работа имаше от същите индивиди. Там изплащаха в брой последния петък на месеца. Познайте дали при работно време до 17:30ч., още в кафе паузата в 15ч нямаше опашка и озъртане и шушнене пред офиса на ЧР. И като ги вземат си тръгват без да чакат да стане 17:30.

# 619
HoneyBee33 Това говори достатъчно за интелектуалното им ниво

# 620
  • София
Големи хора са, да си правят сметката.
Ситият на гладния не вярва...
Недей да си толкова категорична, че животът е палачинка, нали знаеш?

# 621
Големи хора са, да си правят сметката.
Ситият на гладния не вярва...
Недей да си толкова категорична, че животът е палачинка, нали знаеш?
Написах го два пъти, пиша го последно. Става дума за хора, които всеки месец са "на зор". В същото време пушат по 2 кутии цигари, всяка събота постват сторита от дискотеки и кръчми, хвалят се с новите си татуси и т.н. Айде, не на мен тия, на зор били. Просто хора без мярка. Аз ги познавам, вие не.

# 622
  • Mediterraneo
И аз имам такива колеги, изобщо не ме дразнят, тяхна си работа. Отделно винаги едни и същи искат заеми от порядъка на 20-50 евро седмица преди заплата. Давала съм на всички, които са ме молили, но по веднъж. Но не ме дразнят, защото и аз съм била  в позиция едва да изкарам до заплата или да се чудя откъде да взема 20 евро за кетъринга на детето в училище. Палачинка е животът, и то голяма.

# 623
Да се запиша тука...
НАлазиха ме познати и непознати с редовните „ утре не се работи“!

Айде холан, щото сте се разработили иначе, че ще се пльоснете баш утре да не работите!
Сега една работа не свършват, ама спазвала обичаи!

Има една, всяка година, задължително ме уведомява, кога , как , какво да не правя....
И, всеки път я контрирам : „и вода не нося от герана, че да не ме види самодива ?! “ , „ и хляб не меся, че да не посърне житото!? “ , „ и да не пера, че да не ме хване зъм!? “

# 624
Е, съжалявам, ако срокът е от 5ти до 18ти наистина звучи много несериозно. Grinning

# 625
Е, съжалявам, ако срокът е от 5ти до 18ти наистина звучи много несериозно. Grinning
Не е това. Дадох просто пример. Срока по КТ е до края на следващия месец т.е 31во число. Оттам нататък всяко изплащане преди 31ви е въпрос на вътрешна организация във фирмата и добра воля от шефа, ако щете. Има си законов срок + пише го във на всеки договора кога се плаща. Кое не е ясно и защо е нужно всеки месец да се трополи и да се създава смут, напрежение, да се спира работния процес, да се цепи секундата на две (видиш ли, обяд стана, пък превод още нямам). Не дай Боже пък вече в зависимост от банката Иван да ги е получил, пък Гошо още да не е. Гошо вдига врява до небето, звъни, да не сте ме забравили и т.н. Пълен ужас.
Впрочем НОИ изплаща майчинство първите 3-5 дни на месеца за предходния, но обичайно декември са 2 превода - един за ноември около 3-5.12 и един за декември на 29-30.12. Сроковете за всякакви други обезщетения (болнични, безработица) също са законово определени, но това не значи че винаги се плаща последния ден, напротив, често НОИ изплаща по-рано от крайния срок. Това по повод, че има законов срок, но няма пречка и по-рано, важното е да не е по-късно.

Последна редакция: вт, 23 дек 2025, 20:35 от HoneyBee33

# 626
  • France
О, това пък го пропуснах. Започвам да ги разбирам хората. 2 седмици да си чакат заплатите Flushed

# 627
То е ясно какво пише в закона, аз се чудя как някой се навива да работи на “до края на месеца”. Grinning Винаги са ми изплащали заплата до 5-то число и за мен хич не говори добре за фирмата ако не знае на коя дата си изплаща заплатите. Ако ще да ѝ е позволено.

Последна редакция: вт, 23 дек 2025, 21:08 от savii_

# 628
  • Mediterraneo
До края на месеца, следващ месеца на възнаграждението Simple Smile Ужас, навремето имаше такива истории, мислех, че са в миналото. При нас заплати се плащат до 5ти, не се сещам някога да не съм имала заплата на първи. Че и на 28-29 редовно получаваме, ако 30-1 се падат почивни.

# 629
Какво е "зъм". И мен така ме действат утре не  се пере ,не се плете. Само гузна съвест ми създават .

Общи условия

Активация на акаунт