Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №35

• 32 603
  • 750
  •   1
Отговори
# 555
  • Бургас
Ох, и на мен корема ми е най-големият проблем. Все едно съм в 5-6 месец Simple Smile

Дали сте се изследвали за инсулинова резистентност и диабет. По принцип при тези заболявания се трупа около корема. Аз имам ИР и аз съм като леко бременна. Лошото е, че съм я имала от години без да знам и сега е много трудно да обърна нещата.

# 556
А възможно ли е причината за подутите ви кореми да е един или повече миомни възли? Честно казано, в днешно време всеки изследвал се за ИР, я има. Много лесно поставят тази диагноза.

# 557
Не са миомни възли, висцерални мазнини по корема. От висок инсулин. А той е висок поради хормоналните промени. Целия метаболизъм се обърква в тая тъпа менопауза и перимено!

Последна редакция: вт, 06 яну 2026, 23:07 от mimi.7299

# 558
Ако кръвните тестове това показват, как някой може да каже обратното?С възрастта се променят много неща и често се развива метаболитен синдром, така че ИР си е доста резонен проблем на съвременното общество.Тук вина имат качеството на живот, липса на движение, стрес, възрастови изменения.А сега хората много повече се изследват, медицината се развива, затова излизат на яве доста повече здравословни проблеми, които преди въобще не са споменавани.

# 559
Не всеки изследван за ИР я има. Аз нямам, а се изследвах, за сметка на това съм с Хашимото.
Това са болести на новото време, не е мода. Хич не ми се ще да го имам това Хашимото, ама на.
Начин на живот, хранене, спорт, стрес, всичко влияе.

Аз се сдобих и с проблеми със жлъчката.

# 560
А възможно ли е причината за подутите ви кореми да е един или повече миомни възли? Честно казано, в днешно време всеки изследвал се за ИР, я има. Много лесно поставят тази диагноза.
Отговорът е не. Аз лично имам матка, пълна с миоми, оразмерявана от гинеколозите при прегледи като 4-ти гестационен месец. И нямам никаква следа от корем Simple Smile Както е писала горе Мими, причините са метаболитни и става дума за висцерална мазнина.

# 561
  • Бургас
Комплексно  е всичко.  Моята миома е на задната стена, навътре е, но също мисля, че има някакво влияние върху увеличаването на коремчето/долната част/. Дори, когато съм имала разтоварващи дни то си стои.Но ако расте отгоре, още от стомаха е по-скоро метаболитно нарушение. В храната, козметиката, въздуха , водата, дрехите дори има частици, които имитират естрогени или нещо подобно се случва, затова с почти всички е така.Като добавим и нормалните хормонални изменения. Но и генът. Понякога генът спомага тези изменения, друг път съдейства за противопоставяне, както и нашите усилия.

Аз коремче винаги съм имала, никога не съм била абсолютно плоска или с навътре корем, нито с прекалено слабо, фино тяло. Като дете бях закръглена, а тялото помни и не позволява дълго да се задържиш под тази норма. Постигала съм през годините да съм слаба, но само за известно време. С времето съм си създала разни правила за храна,движение, но ако искам да съм слаба -100 до -110/немислимо вече/ от ръста си трябва да гладувам.

# 562
  • В полите на Пирин планина
И аз никога не съм била слаба, но сега усещам, че малко да се отпусна и да прекаля с въглехидратите и веднага започва да се трупа, а да не говорим, че се чувствам по-зле физически - не само подуването, а някаква обща отпуснатост и тежест чувствам. Затова се старая да се въздържам. Реално най-добре физически и най-сита се чувствам на месо/яйца + салата за обяд и вечеря, а за закуска - пак яйца + някакво твърдо сирене. Обаче... изкушенията дебнат от всякъде, домашните мрънкат за баници, торти и тиквеници и аз... хм... хапвам от тях, а после съжалявам. Да не говорим, че прекаляването с въглехидрати е като лавина - веднъж започнеш ли е трудно да спреш, защото все повече искаш.

# 563
Обаче... изкушенията дебнат от всякъде, домашните мрънкат за баници, торти и тиквеници и аз... хм... хапвам от тях, а после съжалявам. Да не говорим, че прекаляването с въглехидрати е като лавина - веднъж започнеш ли е трудно да спреш, защото все повече искаш.
Лейди, ми все пак човек не е от желязо, случват се и такива моменти, то егати волята трябва да имаме. И аз за едни 7-8 години съм качила към десетина кила...от 55 -56 сега съм вече 66-67, направо лошо ми става като си помисля, че вървя към 70. Стриктно се стремя да огранича ВХ, но моменти на слабост има...какво да се прави! Confused

# 564
Така е. Пък да не говорим, че съм седяла пет часа в кухнята и после да чопля... яйца... (обичам яйца). Simple Smile
Да кажем едно 90% от времето се старая, за собствено добро, да не наблягам за въглехидрати. И то не е само въпрос на килограми.

# 565
  • Бургас

Не всеки я има, но да много хора имат. Това не означава, че преди хората са нямали ИР, просто преди не се изследваше.

# 566
Онкомамолога ми каза, че и таз мазнина на корема при жени в менопауза играе ролята на жлеза с вътрешна секреция, произвежда естроген, който организма се стреми да компенсира при спада му от намалената яйчниковата функция. Човекът ми каза, че като почна още да вдигам килограми сама ще поискам ХЗТ, направо бях втрещена, че точно той няма против да се попие ХЗТ едно 5-6 години. Лекарят ме познава от 20 години, знае, че съм суетна и смята, че е добре да взема ХЗТ.

# 567
Такова чудо като сега с готови храни навсякъде, както в последните десетилетия, е по-скоро новост. Пресищане с какво ли не и човек си мисли, че се ограничава. Реално предлагането се е увеличило, рекламата е агресивна.

# 568
Такова чудо като сега с готови храни навсякъде, както в последните десетилетия, е по-скоро новост. Пресищане с какво ли не и човек си мисли, че се ограничава. Реално предлагането се е увеличило, рекламата е агресивна.
Аз готови храни не ям, нищо в пакетчета, опаковки...дори хляб купувам месен от фурна /който аз не ям/. Готвя вкъщи нормални български ястия. Сладко съм забранила да се купува за вкъщи, както и всякакво газирано. И пак не мога да сваля, ограничаването само ми помага да не вдигам повече 🤣

# 569
По същия начин съм, както Мими и с 300 зора удържам едни килограми (по-скоро мерки, че са ми по-важни), които не са съвсем добре. Увеличих ходенето. Правя леки упражнения...

Общи условия

Активация на акаунт