🧿ЧААТАЙ УЛУСОЙ🧿"EŞREF RÜYA"/"UYKUCU"-"СЪНЛИВЕЦ"🧿Проекти, партньори и приятели🧿Тема-37

• 23 574
  • 737
  •   1
Отговори
# 720
Добро утро!

Този часовник няма на кой друг да е. Той задържа първият часовник. Вторият остана в полицията. Гюрдал нали в края на серията тръгна да разбира самоличността на мъжете от взрива. Може оттам да е изскочило нещо. Въпреки че би било странно така да намери тайното място на Динчер.

В целия епизод не ме впечатли толкова това, че Ешреф и Нисан най-накрая изживяха това, за което копнееха от близо година. Впечатли ме хладнокръвието, с което Чийдем поръча майка си. Беше изключително студено. Сякаш няма никаква емоция в това. И прокурорката разследваше дъщеря си, но тя следваше своите морални принципи, че ако има престъпление трябва да има и наказание. Докато при Чийдем това беше разчистване на пътя. Тя в пъти повече се трогна от това, че Ешреф и Нисан са били заедно.
Ешреф я отряза твърде категорично и не мисля, че би се поддал на такъв шантаж. Пак мисля, че сълзите ѝ са именно заради това. Нисан няма как да го знае и беше разстроена.
Нисан беше активната в това да се стигнали до интимност. Първо развали вечерта с поредния скандал, но аз не бих я винила за това. Тя продължава да живее в сянката на Руя. Дори Ешреф не каза дали ако срещне Руя ще я остави. Да, каза, че ще я обича вечно, но дали няма да последва съня си яко му се отдаде възможност. Дори той не знае.
И всъщима изневяра. Ешреф изневери на Руя.

А това се казва изненада.

# 721
Добро утро, момичета! Simple Smile
Още не съм изгледала серията, дори не съм я започнала.
Детенце имаше рожден ден, та големи приготовления. Отделно се готвя за коледен базар и ми е малко натопорчено...
Дано успея да изгледам епизода, че сряда ей къде е...
Черпя ви малко коледно настроение Simple Smile

# 722
О-хо! Много социален е станал Чачо!
Надявам се някой от учителите му да види този поздрав! Blush
Гери, на мен също ми направи впечатление, че Ешреф не можа( или не искаше ) да отговори на въпроса на Нисан, какво ще прави, ако намери Руя.
Мисля, че някъде дълбоко в сърцето си той все още се надява за това.
Все пак години наред е живял с мисълта за нея. Извърши престъпление, провали живота си...
Другото, което ми прави впечатление е промяната в Ешреф.
Ешреф от първи сезон вече не съществува.
И не защото сценарият се е променил, а защото любовта го промени.
Той е човек, който никога не е бил дете, никога не е бил син, никога не е бил свободен, никога не е бил обичан без условия.
Израснал е между решетки, не между ръце.
И когато най-сетне излиза, той не получава живот, а получава мисия.
Да се грижи за сираците.
Да поправя чужди съдби за сметка на собствената.
Той живее като човек, който не принадлежи никъде.
Който не си позволява „аз“.Винаги само „те“.
За себе си иска само едно- Руя.
И да, два пъти влиза в затвора заради една любов, която дори не е можел да докосне.
Сега вече го направи.
Сега вече той търси Нисан, жената, която да е негово бъдеще, без да знае, че тя е същата тази Руя, жената, която е била неговото минало.
И така любовта му е кръг,но травмата му е  още по-голям кръг.
Мисля, че ни предстои да видим пътя му надолу.

P.s. Lale, за ти е живо и здраво детенце! Много да те радва! Hug
Това ти ли го правиш? Много си сръчна! Heart Eyes

# 723
Добро утро!☕
И аз се надавям тая вечер да догледам серията.( Ремонта при мен вчера почна, че даже и свърши с бригада "Бързи, смели- сръчни.)

На Чачко му благодаря от сърце за поздрава! 🤗
Тия дни освен, че се замечтах да го видя в театрална постановка му измислих и роля "Teacher"- Учител, отдавна съм си го мислила.

Това е нова снимка, май...

Желая ви прекрасна нова седмица  с много емоции и страхотна нова серия с "Eșref Rüya"!
(30 дена до Коледа)

# 724
Нези, благодаря! Всички да сме живи и здрави! Това е най-важното!
Да, плета в свободното си време, най-добре върви със сериал 😀

# 725
Ели, честит празник! Flowers Bouquet
Вижте каква дъга има днес над Истанбул Open Mouth

И да ви попитам как мислите, защо Ешреф е толкова непримирим към предателите.
Дали е заради това, че се е доверил на Чийдем или има нещо в миналото му, което не му позволява да прости предателство под никаква форма?

# 726
Аз мисля, че Ешреф би се притеснил от евентуалната среща с Руя. Разбира се, че ще иска да види жената, за която е копнял 20 и повече години, но решението как да постъпи с Нисан би го извадило тотално от равновесие, като имаме предвид, че той се справя ежедневно с много тежки и смели казуси, за този въпрос Руя или Нисан, той сам не може да избере. В сцената, когато Нисан го попита дали би избрал Руя, последното нещо, което му се искаше, беше да и отговори. Защото сам на себе си не беше дал отговор.
Както каза Нези, той вече е друг човек, човек, който обича и това носи със себе си много хубави моменти, но и много сложни решения.

Относно предателството, аз също съм си мислила. Ешреф е много принципен човек, неговата дума тежи повече от милиони долари, той го доказа. Специално за Чийдем, не, че не трябва да и се сърди и да я пожали, но такъв е неговият свят, има ли много пари, има и предателства и лъжи. Не мисля, че е нещо твърде неочаквано и шокиращо. Не съм сигурна дали Чийдем е била тази, която го е разочаровала или в миналото си е изпитвал подобно нещо. Годините на несигурност са го накарали да вярва истински на малко хора, които смята за семейство, а тогава най-много боли от предателство. Явно, за него Чийдем е била много близка, затова не може да и прости. Иска ми се да ни покажат малко повече от историята им и какво точно е имало между тях.

Хубава седмица! Heart

# 727
Хриси- Hug
Че предателството е грях, то е ясно.
Но за Ешреф това не е просто грях, а основата, върху която е изградил целия си живот.
В свят, в който никой не е бил негов човек, лоялността е единственото, което има стойност.
Затова думата "предател" го разрушава, защото тя го удря точно там, където е най-чуплив-в страха да не бъде наранен от този, когото обича.
Той не може да понесе риска някой да го предаде, за него е равно на тона да го остави.Затова прекъсва първи, бие първи, отдръпва се първи, наказва първи, за да предотврати болката.
Това е може би повече защитен механизъм, отколкото морален принцип.
В затвора, а и в света на престъплението, единственият начин да оцелееш е да знаеш на кого можеш да разчиташ.
Може би затова той отхвърли възможността, някой от неговите хора- Мюслюм, Фарук, Ърмак, Гюрдал да го е предал.
Да, Чийдем го е измамила. Да, използвала е слабостта му.Но това не е причината той да мрази предателите. Това е просто потвърждение на травмата.
Сякаш съдбата му е казала „Виждаш ли? Бил си прав да не вярваш на никого.“
И аз мисля, че Чийдем е финалният пирон, а не е началото.
А за Нисан, като предател, той каза, че дори го е страх да си помисли.
Интересно е, че Ешреф не се страхува от враговете си. Страхува се Нисан да не го предаде.
За него предателството не е грешка, а рана от миналото, която никога не е зараснала.
Ако е Нисан, той ще изгони от живота си точно този, когото най-много иска да задържи
Ако я загуби по този начин, рухва всичко, в което е успял да повярва в живота си.

# 728
Нези, благодаря!🤗
Това, че е Ешреф е толкова строг се дължи на преживяните разочарования от миналото и да разочарованието на Чийдем също, особено когато е от жена.
Предателство е удар, който не очакваш. Травма, която не може да не ти се отрази в отношенията с околните, всяко предателство за него е било третиране като грешка, а всяка грешка урок. Е, човек си учи уроците. Може да се каже, че Ешреф си е научил уроците и въпреки това той се отпускаи споделя пред Нисан.
Човек е, и има чувства!
Това да не прощаваш си е също и характер и принципи.
Мъж веднъж предаден особено от жена не ще се довери повече, каму ли да прости. Но в случая Ешреф ще се сблъсква с това и ще прости на Нисан, това ще е най-голямата победа за него.
Или пък както е коментирано вече, не може да прости и се оставя куршума да го победи. И се връзва с края на сериалаът.

Последна редакция: пн, 24 ное 2025, 14:09 от eliet

# 729
Ешреф не иска да си помисля, че Нисан може да е информатор първо, заради това, че е жената, която обича. Второ, заради това, е е жената, за която направи най-голям компромис със себе си, пренебрегна принципът си, че сърцето обича само веднъж и си позволи да чувства неща, които досега не беше си и позволявал. С нея се е смял, плакал, ядосвал, била му е подкрепа, както и той на нея. Тя вече е на първо място за него, дори преди хората, които нарича семейство. Предателството би било пагубно за него.
Въпреки че Нисан беше заплашвана и както Ешреф би направил всичко за Гюрдал, Фарук и Мюслюм, така и Нисан за Афра. А и тя не го е предала нито веднъж, а имаше възможност, дори му спаси живота. Мисля, че ще я разбере и ще и прости в края на краищата.

Ели, имен ден ли имаш днес? Какъвто и да е поводът, бъди здрава, щастлива и по-чести посещения в Истанбул. Flowers Hibiscus

# 730

Има и личен поздрав от Чаатай, но сега не мога да го чуя,че е шумно.

# 731
Здравейте ! Пиша за първи път ,провокирана от случващото се в сериала и хубавата дискусия, която се оформи след 22-ри епизод. Според мен темата за предателството върви като червена нишка през цялото време. Още в началото ,когато Йомер представяше Фарук, Мюслюм ,Гюрдал и Ърмак стана ясно , че всеки от тях по някаква причина е жертва на предателство и това е , което ги обединява с Ешреф.  На тях той безусловно вярва, но Нисан е нещо ново в живота му. По брилянтен начин, само с поглед и лице, обърато към спящата Нисан Чаатай показа целия ужас на мисъта , че жената , която обича може да го предаде. И ако е разбрал по някакъв начин, че е била информатор на полицията ,а той винаги разбира ,каквото поиска,началото на сериала , започнал със смъртта на Ешреф е най- логичното - той не може да понесе мисълта , че жената, която е обичал го е предала по някакъв начин. Не може да прости , не може да я убие / защото не посягат на жени/ и предпочита смъртта . Още повече ,че Йомер вметна в разказа за Ешреф , че той е знаел за клопката , която му се прави  .Със сигурност е разбрал за нея и това го  е довършило.Той не вижда смисъл в живота  . не случайно и подзаглавието е " една любов, едно наказание".
  Друго нещо ме човърка- когато назначиха Сердар в полицията и Афет / помощника на Чийдем/  й  каза ,че  е поискал доклад и за делото в Бурдур/ предполагам това беше мястото , където живееха като деца нашите герои/ ,тя беше неприятно изненадана и някак се стресна.  Във фрагмана на  23- ти епизод, Ешреф насочва погледа си от горящия "олтар" към горящо парче вестник ,на което  пише за убийството в Бурдур. Аз мисля , че тая Чийдем има пръст и там.Дали по някакъв начин е влияла на следствието само тя и сценариста знаят . За нас остава да чакаме срядата.
  Прекрасна работа на актьори , режисьор, сценаристи, оператори ,целия екип! Особено внимателно трябва  да  се следи движението и погледа на камерата - тя много подсказва.
 Хубав есенен ден!

# 732
ЧААТАЙ казва:
"Честваме Деня на учителя на нашите учители в начално училище „Ушак Авган“.
"
Mary, добре си дошла!
И мен ме навява същата мисъл, когато обичаш истински един човек, няма как да му простиш предателството.

Последна редакция: пн, 24 ное 2025, 14:34 от eliet

# 733
Добре си дошла, Мери! Hug
Чудесно наблюдение и напълно съм съгласна, че предателството е водещият мотив в историята. Но бих добавила и още нещо- при Ешреф темата не е просто „кой ме е предал“, а „кой има право да ме нарани“.
Той е свикнал да очаква предателство от враговете си. Преживял го е от хора, на които някога се е доверявал. Но Нисан не влиза в тази категория, тя е извън логиката му, защото за първи път се превръща в негово „слабо място“.
Точно затова погледът му към нея е толкова силен, не страх от факта, а страх от възможността.
Не „ако ме предаде“, а „ако тя ме предаде“.
Ако Ешреф е разбрал частично или напълно за ролята и като информатор, това не просто го наранява, то го разрушава, защото разклаща последната му истина,че любовта поне веднъж в живота му няма да бъде наказание.
Затова финалът със смъртта му е логичен не като екшън събитие, а като емоционален колапс.
Той може да се бие, да убива, да жертва себе си, да носи отговорности... но не може да преживее предателство от единствения човек, когото е допуснал да влезе толкова дълбоко.
В този смисъл, да, темата за предателството не просто присъства, тя е структурата на Ешреф като герой.
А Нисан е единствената, която може да я разруши. И ще видим дали ще го направи.

# 734
Привет, Мери,
Доре си ни дошла.

Помня един разговор между Ешреф и Мюслюм. Не помня точните думи, но по спомен беше нещо от сорта: ако простиш предателство саваш жалък. Аз тогава го разбрах, че или губиш достойнството си, или ще съжаляваш. Ще трябва да го потърся. Но мисля, че беше нещо свързано със сираците.
Предната серия, когато Ешреф разказваше за деня на срещата им, как е убил предател, той каза, че момчето нищо не е предало, защото не е и знаело нищо. Тоест това, че тя нищо не е издала, няма да я спаси от гнева му. Той нищо няма да ѝ направи, защото е жена, но със сигурност тя го вижда като край за тях. И много е вероятно да е точно така.
Всички от близките си той зачеркна веднага. Единственият, за който имаше по-дълго замисляне беше Нисан. Но понеже тази мисъл му причини болка, ужас, отчаяние реши да прогони тази мисъл. Не се държи грубо с нея, защото не може да я напада за нещо, което не знае, но тя май си остана като най-вероятния предател.

Общи условия

Активация на акаунт