Работа, CV-та, HR-и, съвети - 102

• 18 257
  • 740
  •   1
Отговори
# 450
Коментираме единствено порасналите цени като цяло и разходите, свързани с тях. Колкото и да ме убеждават, че инфрацията е просто едни 5%, цените в магазина са двойни и тройни.

Лични разходи и заплати не коментираме.
Е, ако ме питат колко ми е струвало нещо, свързано или не с детето, казвам, не е като да е тайна.

# 451
Ако ще си мерим пощите аз съм във vip.bg Grinning сега разбирам защо не съм безработна...
Имам задължителния Gmail, но не го ползвам, досаден ми е.

# 452
Никой не е казал, че gmail е задължителен, но защо да не използвам пощата, която предлага по-добро качество при все, че и двете са безплатни?

# 453
Задължителен е гмейл, защото андроидът няма да тръгне като хората Simple Smile

За разходите, адски ми е селяндурско да си мерим отсъствията от работа, децата и болестите. Чувала съм коментари, които мога да парирам наистина изключително грубо, с основание и с доводи, обаче защо е нужно?

# 454
  • София
Никой не е казал, че gmail е задължителен, но защо да не използвам пощата, която предлага по-добро качество при все, че и двете са безплатни?

Simple Smile
Ама нали това казват всички - ползвай тази, която ти харесва. Ама от това, че ползваш gmail не очаквай да имаш ползи.
Аз също ползвам в gmail, ама ако някой предпочита друга - нека си я ползва.

# 455
Ползата е по-добро качество на защитата. По принцип не е малко 😀

# 456
Според мен имейлът е последната дупка на кавала, както и снимката, в българската реалност. Повечето СВ-та са потресаващи по съвсем други параграфи. Нещо, което забелязвам доста често - пуснах СВ на 50 места, никой не ми звъни. Е…сериозно ли още някой пуска СВ на посоки и без да го обвърже с изискванията на съответната фирма.

# 457
За мен репликите, че някой имал деца и съответно по-големи разходи са абсолютно целенасочени. Форма на индиректна агресия. В повечето случаи този тип хора са доста добре финансово, просто правят опит да уязвят съответния колега, да го накарат да чувства вина, да го демотивират.

Да не говорим за абсурдните в днешно време твърдения, че частните уроци или заниманията със спорт са най-жизненоважното нещо за едно дете. Хората, които наистина са затруднени, не могат да си платят сметките или пестят от определени храни и не пращат децата си на частни уроци.

# 458
  • Melmak
За пощата - абв на мен ми изглежда зле, но не очаквам някой да ме наеме, заради пощата. Ако работиш като готвач, сервитьор, магазинер не вярвам пощата да е от значение. Аз работя в технологични компании, видяла съм предимствата на едната поща и на другата и не искам да слагам абв в cv-то си. Даже и за неслужебни цели не ползвам такава. Имам няколко пощи в gmail и само с една кандидатствам за работа и не се регистрирам в социални мрежи, сайтове и т.н.

За децата - те са задължение на родителите си. По тая логика вие знаете ли колко скъпо е станало да пътуваш? Леле, една нощувка колко урока по математика са? Аз пък имам нужда да пътувам. Личните разходи са лични и не засягат компанията. За родителите има данъчни облекчения.
Заплатата е за труд и постижения, не за това колко ти струва урока на детето, ипотеката и раждането в болницата.

# 459
  • София
Благодаря за мненията.
Deya, аз също смятам, че е пасивна агресия, защото бях конфронтирала шефа ни за изказване, че който нямал еди- какво си и еди- какво си, нямал нужда от заплата уж на шега. И той изкара мен обидчива.
Както и надцакване кой заслужава да има доход и кой може спокойно да бъде съкратен. Това е в основата.

# 460
Обикновено бива съкращаван човекът, който или не е спуснат от някого, или е трън в очите на началството. Не е според това дали има деца, кредити, разходи и т.н.

# 461
  • Melmak
Не мисля, че при съкращение тези с деца са предимство, освен при майка до 2 г. и тн.

# 462
Последните въпроси ме подсетиха нещо малко встрани (ама не съвсем). На мен ми направиха наскоро забележки как си ползвам обедната и физиологичната почивка, защото не спазвам слотовете, определени по вътрешен ред. Не, че излизам за 3 часа или нещо такова, просто си довършвам задачите така щото излизам в такъв час, че връщането ми идва 10 мин след края на слота  Няма да навлизам в подробности тези, дето ме критикуват, с какво разпределение работят, само ще кажа, че меко казано нямат на какво отгоре да ме критикуват. Ама много меко казано. Ми добреее, започнах да действам според правилата на компанията и да цепя секундата с клокването и почиването. Час обедна, час ползвам. Няма задачи, срокове и подобни - аз почивам полагаемо. Чакам нови коментари по въпроса, но нещо не идват. Чудно защо ли.

# 463
Разбира се, че нямат предимство.
Представяте си или не, има компании, които не знаят и не ги интересува дали служителите им имат или нямат деца.

# 464
Възрастова дискриминация има и в САЩ... Само дето е завоалирана. Хората си крият годините. Консултантът, с който говорих ми каза да махна от CV-то годините на всички работи, които са от преди повече от 15 години. Никой не ги гледал така или иначе. Както разбира се да махна и годината на завършване на университета. Аз това го направих още преди години. Дори ми каза да не ползвам hotmail в CV-то.  Simple Smile Всичко, което може да подскаже възраст.
А питах за снимките дали в България все още се слагат в CV-то, понеже тук ако сложиш снимка, почти е сигурно, че CV-то ще отиде в коша без да го прегледат. Най-малко заради това, че не знаеш, че не се слага.

Добре, де, като съкратиш CV и направиш всичко необходимо да не бъде проследима възрастта ти, не рискуваш ли после да се гледа на СV- то, като такова с необяснени дупки в него. Видимо си на 45, а си с 8 г. стаж. (Това, ако минеш скрийнига за пощата и липса/наличие на снимка. Защото както видяхме, и двете мога да имат неблагоприятно тълкуване за теб, според човека отсреща.)
Аз съм за, да могат фирмите да пишат всичко в обявите. Много спестено време за всички. Без лъжата за equal opportunity employer.
Външният вид, възрастта, полът могат да са важни без това да е задължително дискриминация. В крайна сметка работодателят може да иска да наеме мъж, например, за отдел/екип, за да разреди змиярника. Не дискриминират никого, а си гонят целите и е хубаво да могат да си напишат, че търсят мъж.
Подборът май е един фалш, надлъгване и шанс да се впишеш в клишетата на ХР.

Общи условия

Активация на акаунт