Работа, CV-та, HR-и, съвети - 102

• 18 223
  • 740
  •   1
Отговори
# 510
  • Бургас
Не виждам какво ви учудва. Такива, за жалост, са масово заплатите в големите градове извън София и това го повтаряме от не знам кога и аз, ама на много хора не им се вярва явно. Представете си какво е в малките градове...
Ама нищо де, той нали животът извън столицата е евтин, та тия заплати са тамън....

# 511
Извън столицата стандартно липсват някои разходи, ама за сметка на това все големи. Иначе в супера не е по-евтино.

# 512
Така се жалвате, сякаш зависи нещо от работещите в София.
Ами ако ви пари под дупето, хващате багажа и отивате в Софето. Визи няма.
Половин БГ се изнесе в София, а другата половина в чужбина.
Там не съм чувала някой да работи по 8 часа за 700 евро.

Последна редакция: вт, 11 ное 2025, 16:05 от Tina*

# 513
  • Melmak
Проблемите в малките градове не са само заплатите, за мен е проблем да няма добро здравеопазване, близка лаборатория и т.н. Говоря за малки градове, не Пловдив, там поне има всичко. Ясно е, че в малкия град и в големия цените в магазина са едни и същи. Но други разходи липсват, а тая тема я дъвчем през 10 страници.
Важно е и заплащане за какъв труд коментираме, ясно е, че големите фирми няма как да намерят нужните специалисти в малък град. Сигурно щеше да е хубаво да има технологични гиганти в Мелник, Враца или Поморие, но е ясно, че няма как (освен ако не работят дистанционно хора там). Хората в София не са виновни ако някой си плаща 1400 лв заплата в Пловдив.

# 514
Ама нищо де, той нали животът извън столицата е евтин, та тия заплати са тамън....

Като го чуя това, леко се дразня.... Все едно от нас зависи каква заплата ще дават в София, Пловдив или Каспичан. Но принципно, да, животът в голям град е по-скъп от този в малък или на село. И все пак живеем във времена, когато няма гражданство и сме свободни да работим, където пожелаем, вкл. и чужбина.

# 515
Ами за продавач -  консултант става въпрос. Реших да сниша малко летвата, да проуча пазара. Наистина ми се иска да сменя работата. Но...такава заплата... Не знам какво очакват.  Ако това са заплатите в Пловдив, не искам да си представя в малките градове какви са.

# 516
Нека да не почваме пак темата за разходите в София и другите градове. Нищихме я точно в миналата тема. Факт е, че малко хора не вярваха, че в Пловдив може да е толкова зле, но това е действителността.

Шеф Антонио, разбирам, че много искаш да се махнеш, но според мен не трябва да падаш на продавач-консултант при положение, че имаш образование. Това никак няма да ти помогне в бъдеще. И със сигурност не е нещо дългосрочно, което да работиш, а просто в момента искаш да избягаш някъде другаде. Обаче нещо “за малко” може да се превърне в 2/3 години, години, в които не си се развила, а си слезнала надолу. Ако нямаш никаква работа, спестяванията се топят - да, започваш, за да вадиш някакви пари. Но в твоя случай не е така и нетърпението да се махнеш от сегашното място, може да ти изиграе лоша шега.

# 517
VaniaK, абсолютно си права! Знам, че е така. Но като си наумя нещо, трябва да стане веднага, превръща ми  се във фикс идея 😅 Продължавам търсенето. ИИ каза, че с оглед въвеждането на еврото, много щели да се търсят служители с опит с данни и ЕРП системи (като че ли е нещо уау умение), та чакам да се избият за мен. Лошото е, че като се върна на работа, не знам как ще организирам евентуални интервюта, но ще го мисля тогава.

# 518
Разбирам те, но просто се успокой и ще изскочи нещо. Желанието да се махнеш е толкова силно, че си готова да снижиш критериите си, но не е правилно. Може да слизаш надолу, когато ножа е до кокала (нямаш работа, нямаш пари или нещо по-лошо).
За интервюта - имаш ли опция да тръгваш по-рано от работа или да отиваш по-късно (като си предупредила, разбира се)? Да излизаш в обедната? Или да си вземеш половин ден отпуск? Едва ли по цяла седмица ще имаш планирани интервюта. Подбирай къде кандидатстваш, съответно и къде ходиш на интервюта, за да не си губиш времето излишно и да правиш гимнастики като излизаш от работа за нещо непривлекателно като длъжност.

# 519
Имам възможност за отсъствия от работа, идеалният вариант беше да не ги ползвам, но ако се налага, ще пускам отпуски.
Ами аз уж кандидатствам за еднотипни длъжности, всички са привлекателни на думи, въпросът е заплатата.

# 520
Бях останала с впечатлението, че заплатите в Пловдив, Варна и Бургас са изравнени с тези в София, защото и цените и наемите на жилища се изравниха. Преди оправданието беше, че в София с по-високата заплата се компенсира по-високите наеми/ипотеки, които служителите плащат.
Още ли има фирми, които плащат по-ниски заплати на служителите си в офисите извън София?

# 521
Не знам в нашата фирма какви са заплатите в офисите извън София, но съм много склонна да вярвам, че не са като софийските.

# 522
  • София
Шефът Антонио, така юруш на маслините е много лоша тактика. Както и да се разпращат сивита къде ли не - все пак Пловдив не е толкова голям град, често се намират познати тук и там и това може да ти изграе лоша шега.

Няколко приятелски съвета от мен, ако позволиш. Ако не - игнор на поста.
1. Направи си списък къде кандидатстваш, за какво и какво си писала в сиви-то. Например - фирма Х - длъжност Х, ключови мои компетенции У, Z.  Така файла ще ти е пред очите и като ти звъннат - да знаеш за какво те търсят.
2. Като ти се обадят от фирмата Х - гугъл е твой приятел. Попроучи фирмата, с какво се занимава, има ли награди, има ли нощо, което я отличава на пазар - прави много добро впечатление по време на интервю.
3. Направи си едно проучване за сферата, в която кандидатсваш, какво е средното възнаграждение в Пловдив. И си помисли на въпрос - за Х длъжност, искам средното възнаграждение + еди си колко % за риск. Или си изчисли мин. възнаграждение, под което не можеш да паднеш, за да си запазиш стандарта. Това е важно, за да можеш да отговориш адекватно на въпрос за очаквано възнаграждение.
4. Направи си за себе си списък с неща, на които държиш, такива, с които можеш да направиш компромис и такива, каквито са блокиращи компанията. И хубаво си помисли, ако се налага да правиш компримиси с нещо дали и доколко можеш да си го позволиш.
5. Поговори с близките си за фонд спестяване за 3 или 6 м в случай, че нещо се обърка. Също си помисли и ако нешо се обърка от какви разходи би могла да се лишиш - макар че изглежда несвързано, може да се окаже недай Боже, че заради влошена икономическа обстановка ти прекратят договора, да речем и този риск можеш да си го калкулираш в заплатата, естествено, без да напускаш реалността Simple Smile

Не изнасилвай нещата, много си импулсивна, много си напориста, а това може при смяна на работно място да ти изиграе лоша шега. Обмисли, не бързай, играй на относително сигурно. Желая ти успех и извинявай, ако ти досадих с акъли и съвети.

# 523
Slanchezara, не си досадила, напротив, мненията ти винаги са много полезни.
А, импулсивна! Само такова впечатление създавам, защото наистина ми е писнало на сегашната работа и и искам сега и на момента да се махна Grinning Естествено, осъзнавам, че няма как да стане толкова бързо. Иначе обмислям по 100 пъти., колебая се, първо решавам нещо, после - точно обратното. Няма да напусна без адекватно предложение. Лошото е, че и сегашната фирма не е много стабилна, та няма да я бъде дълго. Затова гледам да се ориентирам към голяма фирма, но поне засега не намирам много такива обяви.
А иначе не разпращам наляво и надясно СВ - та. Местата, на които кандидатствам, са все свързани със сегашните ми задължения. Изкуших се да пробвам в магазин, защото е до нас и ако заплатата беше прилична, защо не?
По всичките ти точки съм мислила и съм подготвена, само по т.3 е трудно, че като гледам май сегашната ми заплата е в горния за града диапазон.

# 524
Сега разбрах, че предлаганата заплата е за продавачка. Такива са заплатите. В момента и в София не са много високи, може би 1600 лв, за веригите 1800 лв., вероято отгоре и ваучери.

Не знам какви са наемите в другите градове, в София една стая е 4-500 лв., апартаментите двойно.  Не казвам, че другаде е евтино, в никакъв случай. Цените в магазините са двойни и тройни спрямо преди година, година и половина.... Честно казано, бих си налягала парцалите, където съм, ако не е съвсем непоносимо, че не е ясно догодина какво ще е.

Общи условия

Активация на акаунт