Работа, CV-та, HR-и, съвети - 102

• 18 184
  • 740
  •   1
Отговори
# 570
  • Сф
И увеличенията, така ли?

# 571
  • София
Мираж, а какво всъщност те притеснява? Ествствено, че мениджърът ти трябва да знае как си оценявана предни години, как ти се е движила заплатата  т.н.

Защо това е така на повечето места:

1. Защото трябва да се следи представянето ти като консистентност  - я си представи следната ситуация: 3 години поред си топ пърформър, изведнъж рязко нещата се спихват - трябва да се разбере какво се случва - дали си се преуморила, дали има демотивация заради нещо случило се и т.н.
2. Растежът на заплатата е важно също да се знае и да може да се проследи. Представи си следната хипотетична ситуация: ти работиш, вършиш си работата добре и шефът ти вижда, че няма да може да ти индексира заплатата, защото излизаш от рейнджа.  В тази ситуация пред него биха стояли 2 избора: да те промоутне или да не се занимава. Ако обаче е доволен от теб, има варианти да търси начин да ти смени позиция, рейнджа да вдигне като ти зашие още някаква задача и т.н. Ама ако вижда само последното, тоест не вижда, че през годините са били много доволни от теб - самият той няма да е склонен да действа в положителна за теб посока, а по-скоро би избрал да изчака, да речем

По въпросите ти виждам, че нещо те притеснява. Повечето хора ти казаха, че се вижда информацията. Но ако мислиш в някаква посока - ако прецениш, дай детайли, за да сме ти по-полезни.

# 572
  • София
Кеч, какво точно ти трябва за AI и за кой от всичките. Най-вече е да се научиш да пишеш промптове, т.е какво искаш да свърши и винаги да проверяваш резултата.
В wd се вижда историята, да.

# 573
  • София
Erinne, нищо конкретно не ми трябва в момента. Гледам разни бивши колеги, че са минавали по linkedin някакви курсове и се чудех дали има нещо полезно.
Промптове уж мога да пиша, смятам, че на повечето хора там им е слабостта - не могат да вербализират какво искат.

# 574
  • Сф
Благодаря за включването по моя въпрос.

Преди няма и 2 месеца ми смениха мениджъра, буквално от днес за преди 3 дни. За 3те години при него (освен годишните индексации), тази пролет ми вдигна заплатата за заслуги. Новата шефка иска да поемаме нови процеси, които не са били под нашата шапка до сега. Казах ѝ, че искам това да се отрази и на заплатата ми, но подозирам, че ще види, че пролетта ми е била увеличавана и ще ме отбута.

# 575
  • София
Зависи колко е на зор.
Желая успех и дано да не се случи както го мислиш, макар и да е вероятно.

# 576
  • София
Вероятно няма да може да ти издейства увеличение “утре”, а ще ти предложи да види какво може да направи за следващия период на увеличения.
При нас избягват да вдигат два пъти в годината на един и същи човек, освен ако не е много под рейнджа или не е критичен към момента поради някаква причина.
Т.е може да не зависи от директния ти мениджър толкова много, колкото от ХР процесите и правила.

# 577
  • Melmak
Възможно е да те предвиди за следващо увеличение при възможност или да ти даде бонус ако има как.
Освен това зависи от ситуацията на фирмата. В момента тече свиване навсякъде. И при нас мениджъра е нов, но знам, че вижда увеличенията, които имах точно преди стария мениджър да се махне. Днес питах дали ще наемат заместник на мое място, не. Работата ще се разпредели. От нова година влизаме във фрийз.

# 578
На мен това даване на задачи нещо не ми допада. Понеже имам подобна ситуация… как се дават още задачи, когато работното ти време е уплътнено?

# 579
  • София
Нарци, ще се изненадаш на колко много места времето не е съвсем уплътнено или пък е възможна оптимизация.

# 580
  • Melmak
При нас не е уплътнено. Дори аз имам някакво свободно време, а да кажем, че съм от натоварените колеги. Работим за различни европейски пазари и при нас, в България сме единствените хора, които го правим. Другите колеги, работещи за Франция, Германия, Бенелюкс и др. имат и колеги в тези държави. Съответно това води до определени проблеми.

В стара работа като напусках имах 2 м. предизвестие и не наеха човек веднага. Повлякох крак и напуснахме 4 човека един след друг, подадохме молбите в една седмица. Бяхме във фрийз, заради ковид. Не можеха веднага да наемат. От 10 човека напуснахме 4 и всичката ни работа, която беше ужасно много и по ковид стана двойна, се разпредели при колегите. С много мъка и забавяне са я вършили, наеха нови след нас, но докато се обучат..

# 581
Имала съм колеги, които вършат дадена задача за три дни, докато аз я върша за 3 часа. На подобни позиции и заплати сме били. Дали аз не съм натоварена или колежката е претоварена....?
Сещам се и за друга, която просто си цъкаше някакви случайни клетки в ексела, само и само да се вижда, че работи нещо. Аз пък предпочитам да си свърша работата, да предам файлове или каквото е там и да си цъкам във форума.....
Малко ми е трудно да се сравнява работа, освен ако няма реален измерител като бройки, да речем.

# 582
  • Сф
Не съм уплътнена по цял ден, имам свободно време. Въпросът е, че като нов мениджър, тя иска (според мен) да покаже бързи и видими резултати/ промени за пред нейните шефове, и това прехвърляне е точно заради това. Тя ще обере плодовете, а ние ще го отнесем като работа.

# 583
  • Melmak
От една страна е така, защото всеки работи различно бързо. Обаче и клиентите са различни, аз съм акаунт мениджър (не в продажби) и един клиент няма общо с друг. Просто работата по един клиент може да е 4 часа месечно, а по друг да е 20 часа месечно. И аз ако имам 30 клиента не означава, че колегата с 30 клиента работи повече или по-малко.
Мираж, разбирам те, но си продала 8 часа от работния ден на фирмата. Могат да ти уплътняват времето.
На мен ми е гадно, че екипа потъва, като се върна, сигурно няма и да ги заваря в тоя вид.

# 584
Шеф Антонио,
Гледам от месец поне разнищват твоя случай. Съветите на Слънчезара буквално трябва да си ги разпечаташ и четеш като урок/лекция. Също някой ти беше писал отговор на Чат джи пи ти. Там също имаше много добри идеи.
Никой не те е посъветвал до сега, насочи се към заведенията в града. Особено веригите заведения, хотели, "кухни-майка", кетъринг бази, детски кухни и др  често търсят технолог, стоковед, калкулант,ревизор. С твоето образование ще се справиш отлично. Заплащането в София за тези длъжности стига до 4000 лв, но осигуряване на минимална заплата. Не знам в Пловдив как върви заплащането на подобни длъжности.

Общи условия

Активация на акаунт