За бебета и деца от 0+ месеца. Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 116

• 8 076
  • 295
  •   3
Отговори
# 45
Давам вода даже 2, 3 глътки.

# 46
Ако сте решила да давате вода, след хранене, давайте, особено, ако е за да предотвратите кариес, на вече поникнали зъбки. Няма да навреди.

Аз съм от тези, които не сме давали вода до 6 ти месец. Следвах препоръките на Световната здравна организация (СЗО) и УНИЦЕФ, според, които през първите шест месеца майчиното мляко осигурява всички нужди на бебето.
Когато започнах захранването в 6-ти месец, започнах да предлагам и вода.

Много са ми странни разни баби и лели, които от 5 тия ден на раждане искат да напълнят стомахчето на бебето с вода, която не може да се сравни по състав с кърмата, защото "не дай си боже, детето няма да се научи никога да пие вода" Weary Rolling Eyes кавайте им, че цял живот ще може да пие вода, че всички сме се научили, но кърма, не всяко дете има шанс.

Ако притесненията са ви да няма детето кариеси и бебето вече има зъби, предлагайте вода, ако ще сте по-спокойни. На моето първият зъб изби 7-ми месец и реално не съм се чудила преди 6-ти месец дали да предлагам вода.

Ако пък притесненията ви са свързани с "бебешка млечница", доколкото знам млечницата при бебета се причинява главно от гъбичката Candida albicans, след употреба на антибиотик от бебето, ако майката има вагинална кандидоза, или при кърмене, ако гъбичките са върху зърната на майката. Ако не е било в контакт със заразени хора и предмети, ако не е примало антибиотици, пропуснете лъжичките вода, ако не ви се занимава.

Аз лично никога не съм лягала с чаша с вода и лъжица, за бебето, дори не мога да си представя, да будя тъкмо накърмено, щастливо заспало, нахранено бебе в 23 ч, 2 ч и 5 ч, за да му плакна устата... имаше вече зъби и само едно нощно кърмене и пак не ми се е занимавало с плакнене.

Момичета, давате ли лъжичка с вода след хранене, за да си промие бебето устата?

# 47
Как изпирате мантичките и лигавниците от силикон и найлон преди първо ползване?
За после,може би бих прала направо на чешмата под течаща вода,най -много с препарат за бебешки съдове, особено като е изцапано,то така или иначе трябва да се махнат остатъците от храна.......

# 48
  • Пловдив
Всичко пера в пералнята.

# 49
Найлоновите и силиконовите мантички не са за пералня. Аз ги мия на чешмата и първия път

# 50
Здравейте, да попитам относно прегледите при ортопед и нефролог, които се правят на 6 месеца, дали могат да се отложат за седмия. Оказа се, че днес като звънях за записване на час за всички добри лекари най-ранните са в края на декември когато бебето ще е вече 7++ месеца. Дори не знам направление дали могат да ми дадат тогава.

То вижте дали по принцип работят с направление, ако държите при конкретни специалисти. Някои имат прегледи на няколко локации. Проверете дали на друго място няма час. Специално Фурлакис ще намери час, ако се обадите. Все пак прегледа е 5 минути за 100+ лв 😃

# 51
Преди първо ползване с мокра кърпа забърсах, не съм мила и прала. След това или както си писала с веро и вода на чешмата или в перанята.

Ние имаме четири найлонови мушами с ръкави и джобче, което събира храна. Общо взето за закуска, обяд, следобедна закуска, вечеря. Плакна с вода, да падне храната и пускам вечерта в пералнята с всички бебешки дрехи, после в сушилня, и ползвам на следващия ден.

Ако няма събрани дрехи за пране, пера, забърсвам с бебешкото веро и гъба на чешмата, и изплаквам пяната старателно.

Как изпирате мантичките и лигавниците от силикон и найлон преди първо ползване?
За после,може би бих прала направо на чешмата под течаща вода,най -много с препарат за бебешки съдове, особено като е изцапано,то така или иначе трябва да се махнат остатъците от храна.......

# 52
  • Пловдив
Найлоновите и силиконовите мантички не са за пералня. Аз ги мия на чешмата и първия път
Нищо им няма след пране. Ежедневно съм ги прала.

# 53
Аз особено сега със захранването ползвам цели на Икеа - стават си за пералня, лесно се почистват и на ръка.

# 54
Не, защото не иска. На почти 3 месеца е само на кърма, беше ми писнало да слушам бабите как трябвало да пие и вода, пък да си изплаквало устичката. Устичката си й е перфектна и без "изплакване", а вода все още не иска, пробва няколко пъти и буквално я плюе.😆 Та поне се успокоих, че не "държа детето жадно" "водата си е вода " , "ти можеш ли да караш само на мляко, то загаря" и други тъпотии😆
Момичета, давате ли лъжичка с вода след хранене, за да си промие бебето устата?

# 55
Здравейте, имам нужда от съвет. Бебето ми е на 4 месеца и много трудно заспива, опитвам се да следи интервалите за будуване да не превишават 2 часа. Приспивам я в гнездото като давам биберон и люлея с краката гнездото, понякога мрънка, плаче, но заспива. Напоследък грам не иска, плаче, давам бибероната, тя я вади с ръка, плаче и пак я търси, безкраен кръговрат едно и също. Не мога и режим да направя, понякога заспива в 19-20 вечерта, става в 3-4 да яде и спи до 7-8 сутринта, понякога заспива чак към 22:00, става към 5-6 да яде и после спи до 10-10:30 сутринта. Къде бъркам, трябва ли режим да спазвам, да я будя. Имате ли ритуал за сън.  Всякакви съвети ще са ми от ползва.  На апаптирано мляко е.

# 56
Ми кво да ти кажа… след година и 4 месеца, не е по-различно 😂 Това само за успокоение 😂 Аз също много следя кога става, колко будува, кога ляга. Ето, на една дрямка и уж съм фиксирала всичко и нищо не променям. И от известно време нощното приспиване е голяма драма. По час я приспивам, а всяка вечер я слагам по едно и също време.
Та….
Първо детето е много малко за режим. Аз не си спомням добре, но някъде около 6-я месец влезна в някакъв режим. Имай предвид, че после с намаляне на дремките, режима постоянно се сменя. Много е изморително.
Второ, възможен е някакъв скок на растежа, регресия и петнайсет хилядите неща, които съпровождат едно бебе 😂
И трето, смяната на времето предполагам, че също влияе. На моето със сигурност, но тя е и по-голяма.
Аз до доста дълго време бях постоянно при нея като спи. Просто оставя ли я, излезна ли от стаята, без значение колко тихо, тя се събуждаше. Поне нямаше проблем да спи в количката и често бях навън. Някъде като мина на 2 дремки положението стана по-поносимо.
Та общо взето не правиш нещо грешно, всяко дете е различно и всичко е на периоди. Аз нямам кой знае какви съвети да ти дам, освен да не превъзбуждате детето. По-умерена светлина, без телевизор и други стимулиращи играчки. Но все пак мисля, че е малко бебето, за да има точен режим.

# 57
Ми кво да ти кажа… след година и 4 месеца, не е по-различно 😂 Това само за успокоение 😂 Аз също много следя кога става, колко будува, кога ляга. Ето, на една дрямка и уж съм фиксирала всичко и нищо не променям. И от известно време нощното приспиване е голяма драма. По час я приспивам, а всяка вечер я слагам по едно и също време.
Та….
Първо детето е много малко за режим. Аз не си спомням добре, но някъде около 6-я месец влезна в някакъв режим. Имай предвид, че после с намаляне на дремките, режима постоянно се сменя. Много е изморително.
Второ, възможен е някакъв скок на растежа, регресия и петнайсет хилядите неща, които съпровождат едно бебе 😂
И трето, смяната на времето предполагам, че също влияе. На моето със сигурност, но тя е и по-голяма.
Аз до доста дълго време бях постоянно при нея като спи. Просто оставя ли я, излезна ли от стаята, без значение колко тихо, тя се събуждаше. Поне нямаше проблем да спи в количката и често бях навън. Някъде като мина на 2 дремки положението стана по-поносимо.
Та общо взето не правиш нещо грешно, всяко дете е различно и всичко е на периоди. Аз нямам кой знае какви съвети да ти дам, освен да не превъзбуждате детето. По-умерена светлина, без телевизор и други стимулиращи играчки. Но все пак мисля, че е малко бебето, за да има точен режим.
Притеснява ме, че винаги заспива с плач и аз почвам да се обвинявам, че в мен е проблемът. Да не би начинът на приспиване да не е ок. Гушкам я малко, давам биберон и слагам в гнездото да люлея. Тя на ръце много рядко заспива, не става. Иначе благодаря за успокоението, помогна ми ,🤭

# 58
Не се обвинявай. Не си лоша майка ❤

# 59
Пробвали ли сте с бял шум? Аз лично не, но съм чула, че помага.

Общи условия

Активация на акаунт