Ранно окосмяване на момиче

• 1 723
  • 32
  •   1
Отговори
Здравейте. Имам дъщеря на 9 години. Преди няколко месеца се появиха първите косъмчета в интимната област. Бяха 3 4 не повече и не се замислих много над тях,но сега шест месеца по късно вече са доста и са дълги и тъмни. Не е ли рано за окосмяване и как да постъпя не знам,дали да ги махам с нещо или да ги оставя така? Ако ги махам с какво да е,кое е подходящо? Гърдите също са започнали да и се развиват. Май вече навлиза в пубертета. Мислех си за крем депилатор,но не знам дали няма да и раздрани кожата,а за кола маска или епилатор дума да не става тя няма да издържи болката. Моля за съвети. Благодаря.

# 1
  • FRANCE
A какво мисли девойката? Пречат ли и? Ако да, може да се подкъсят или с електрическа самобръсначка. 9г не е чак толкова рано.

# 2
  • София
Здравейте. Имам дъщеря на 9 години. Преди няколко месеца се появиха първите косъмчета в интимната област. Бяха 3 4 не повече и не се замислих много над тях,но сега шест месеца по късно вече са доста и са дълги и тъмни. Не е ли рано за окосмяване и как да постъпя не знам,дали да ги махам с нещо или да ги оставя така? Ако ги махам с какво да е,кое е подходящо? Гърдите също са започнали да и се развиват. Май вече навлиза в пубертета. Мислех си за крем депилатор,но не знам дали няма да и раздрани кожата,а за кола маска или епилатор дума да не става тя няма да издържи болката. Моля за съвети. Благодаря.

Snqs9216, в никакъв случай не пипай нищо, докато не се види пълно окосмяване на момичето. Причината е, че по това се съди как момичето навлиза в пубертета и може да бъде сигнал за хормонални промени.  Дай Боже да няма, ама ... Това беше инструкция от педиатърката за всякакво окосмяване, включително и подмишници. Разбирам, че живеем в свят, в който обезкосмяването е част от културата ни, но не бива това да става за сметка на евентуални здравословни проблеми. А и честно казано, на 9... едва ли толкова ѝ пречи на девойката.

# 3
Обърнете внимание и на другите симптоми при дъщеря ви – дали вече започва да ѝ расте гърдата, дали се променя телосложението ѝ. Според много лекари тази възраст е ранна за навлизане в пубертета и в някои случаи се налага медикаментозна намеса, защото по-нататък може да се появят други проблеми. Ако искате, за собствено успокоение можете да се консултирате с детски гинеколог – в някои случаи това може да е напълно нормално. Но според мен е добре да се чуе мнение на специалист

# 4
На 10 години на някои момиченца им идва първият цикъл.
Окосмяването и то е част от порасването и е по различно време при различните деца. Аз не бих депилирала, водила на лекар или да давам лекарства. Виж ако е по лицето, тогава бих се консултирала, но в интимната област... не мисля, че е нещо извън нормата.

Просто наблюдавате детето, но без да разбере иначе може да създадете проблем, без да има такъв.

# 5
  • Melmak
Въпросът е дали детето намира това за проблем?

Аз бях така с ранно окосмяване и цикъла ми дойде на 10 годишна възраст.

Окосмяването за мен беше проблем, особено под мишниците, на тази възраст повечето деца нямаха косми там.

# 6

Окосмяването за мен беше проблем, особено под мишниците, на тази възраст повечето деца нямаха косми там.
За нея не е проблем. Под мишниците няма кой знае колко,по скоро са като мъх.Когато се изпоти,има по силна миризма. Всяка вечер я карам да взима душ и се маже с Део крем,който е натурален без някакви силни съставки и така се справяме с проблема. Не знам дали не са нужни някакви иследвания,говорех с педиатър,според нея това е новото нормално в днешно време. Моя цикал също беше на 12 години и пак беше рано за онова време,сега съм на 34 години.

# 7
  • Melmak
Можете да я заведете на детски ендокринолог. Не на гинеколог.
Като дете ме водеха заради това, изследваха, проследяваха снимка на ръката ми, как расте от китката до пръстите с рентгенова снимка.
Като цяло това при вашето дете ми се струва неизненадващо, както е казала лекарката ви. Дъщеря ви навлиза в пубертета, не е казано, че утре ще има цикъл, но процесите са започнали.   Вече растежа на гърдите, засиленото окосмяване и менструацията предстоят.
Ако я заведете на ендокринолог ще ви каже дали са нужни и какви изследвания да направите.

# 8

За нея не е проблем. Под мишниците няма кой знае колко,по скоро са като мъх.Когато се изпоти,има по силна миризма. Всяка вечер я карам да взима душ и се маже с Део крем,който е натурален без някакви силни съставки и така се справяме с проблема. Не знам дали не са нужни някакви иследвания,говорех с педиатър,според нея това е новото нормално в днешно време. Моя цикал също беше на 12 години и пак беше рано за онова време,сега съм на 34 години.

Snks9216,
изпотяването е част от промените в пубертета и е напълно нормално.

Чистотата и навиците са добре, но всяка вечер душ.. Можете да я научите просто да си измива всяка вечер мишничките например. А душ често, но не всеки ден. Ако няма силна миризма, само  измиването е достатъчно. Ако има, може да прави сутрин, преди излизане, леко натъркване на мишниците с резен лимон - пак ще се поти, но няма да има неприятна миризма (миризмата е от бактерия). Алтернатива на лимона са кърпичките "Чисто".

Не го знам този Део крем, но аз лично предпочитам децата да растат, изживявайки спокойно детството си, и едва по-късно да ползват кремове, гримове и всичко, което е естествено да ги привлече на по-късен етап.

Тоест да не се срамува от тялото си и промените, които настъпват, да не се чувства така, сякаш има проблем. Защото такъв няма. Поне засега от описаното от вас.
Успех!

# 9
  • Melmak
И кое е странното на всеки ден душ? В целия ми съзнателен живот вкъщи така сме се къпали. И малки, и големи.
Има едни кремове дезодоранти на Балеа, безобидни са. И аз ги ползвам, защото действат.

# 10
Ранното влизане в пубертета е свързано с BMI - то на детето и храната. Пилешко с хормони и антибиотици, гмо храни, джънк бих изхвърлила от списъците за пазаруване.
Оттам бих започнала и консултация с ендокринолог.

# 11
Не го знам този Део крем, но аз лично предпочитам децата да растат, изживявайки спокойно детството си, и едва по-късно да ползват кремове, гримове и всичко, което е естествено да ги привлече на по-късен етап.

Тоест да не се срамува от тялото си и промените, които настъпват, да не се чувства така, сякаш има проблем.
Няма нищо по-естествено от хигиената. Цял живот сме ползвали дезодоранти – а особено навремето никой дори не гледаше съставките. Още повече, че сега децата могат да бъдат доста жестоки и не се знае на какви подигравки може да бъде подложено детето от връстниците си. Все пак душът и дезодорантът не са някаква козметика за възрастни, а преди всичко грижа за себе си

# 12
И какво ще и стане, ако се къпе всеки ден? Напълно нормално е човек да се къпе ежедневно, без значение от възрастта. Само косата не е добре да се мие всеки ден.

# 13
  • Варна
Не е удачно всеки ден душ?!?! Вие в кой век живеете? Разбирам, че западноевропейците вече стигат до абсурди в усилията за пестене на вода и опазване на околната среда, бях чувала безумия как трябва да се къпем рядко, но това не бих го причинила нито на себе си, нито на детето си. Аз се къпя всеки ден, заедно с косата. Дъщеря ми задължително взима душ. Това си е базово поддържане на лична хигиена, а не някакъв лукс.

# 14
  • София
За едно момиче, бъдеща жена, е абсолютно задължително да взима душ всеки ден поне по веднъж и да използва мек дезодорант без алуминий и алкохол.
Колкото до окосмяването и миризмата - те са нормална част от пубертета, който започва все по-рано. Заедно с това най-вероятно ще започнат и резките смени в настроението, своенравното поведение, менструацията.

Общи условия

Активация на акаунт