Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - тема 94

• 25 550
  • 739
  •   1
Отговори
# 285
Момичета, при установяване на бременноста витамини ли започнахте да приемате или само фолиева киселина? Simple Smile

# 286
Приемах и метафолат, и витамини за бременни още отпреди да забременея, след положителния тест просто увеличах метафолата. Но това по препоръка на лекар, че имам мутация и гледахме да попълним липсите.

Момичета, как стоят нещата с направленията по време на бременност? Налага ми се ежемесечно да посещавам ендокринолог за коригиране на дозите, въпросът е, че и личният лекар, и наблюдаващия гинеколог си прехвърлят топката кой може да ми отпусне направление и на колко направления въобще имам право по време на бременност.

# 287
  • Melmak
Момичета, при установяване на бременноста витамини ли започнахте да приемате или само фолиева киселина? Simple Smile

Фолиева киселина. Ако има някакви дефицити, конкретно се действа. Даже витамини за бременни уж почнах от втория триместър, но и лекарката ми каза, че много смисъл няма. Пия ги, колкото да ги допия и няма да взимам нови. Магнезий пия.

За направленията- имам нужда от ендокринолог и аз. Исках да видя с направление ще може ли, ами то все няма. Лекарката, която ме следи по зк не знаела дали ще има декември месец… имала по 4-5 направления на месец и си ги менкали с колеги. Нямам думи! Аг трябва да дава, но се прави. Личните и те често отказват. Не знам и аз вече..

# 288
Здравейте, някоя от вас спазвала ли е хранителен режим по време на бременността?

# 289
Скрит текст:

Фолиева киселина. Ако има някакви дефицити, конкретно се действа. Даже витамини за бременни уж почнах от втория триместър, но и лекарката ми каза, че много смисъл няма. Пия ги, колкото да ги допия и няма да взимам нови. Магнезий пия.

За направленията- имам нужда от ендокринолог и аз. Исках да видя с направление ще може ли, ами то все няма. Лекарката, която ме следи по зк не знаела дали ще има декември месец… имала по 4-5 направления на месец и си ги менкали с колеги. Нямам думи! Аг трябва да дава, но се прави. Личните и те често отказват. Не знам и аз вече..

Със сигурност знам за личните лекари, но предполагам важи и за останалите специалисти - НЗОК отпуска определен брой направления на период, като при изчерпване, след молба от лекаря към касата, могат да отпуснат още. Т.е тая глупотевина със "свършиха ми направленията" не вАжи, а просто значи, че лекаря го мързи да си свърши работата.
Затова искам черно на бяло да прочета какво се случва при бременност и хронично заболяване, защото е безумие всеки месец да бруля по 80лв. за ендокринолог и още толкова за изследвания, ако и той не ми ги пусне с направление.
Лошото е, че явно всички сме в такава ситуация и плащаме като попове, ако искаме нормално проследяване на бременността(а не двата УЗ и едната урина и ПКК, които се полагат по НЗОК).

# 290
Аз явно съм случила на ЛЛ, защото след милионите опукани по инвитро, сега съм се вживяла и взимам по 2-3-4 направления на месец. От лична за ендо, от ендото за изследвания, от АГ по каса за хематолог, от него за изследвания. 😂
Та явно е въпрос на желание от страна на лекаря. Аз примрънквам, че много съм харчила досега и те се включват.

# 291
  • Melmak
Здравейте, някоя от вас спазвала ли е хранителен режим по време на бременността?
Аз спазвам, защото съм с ИР от преди да забременея.

Buttercupp, не знам, голяма разправия е! Ще ме ядоса тази по каса и ще я сменя ако не ми даде за ендокринолог, и то аз не е като да си измислям нужда.. но и да я сменя не знам къде ще попадна. Все пак пари взима от касата за 10 минутния ми престой в кабинета.

# 292
Момичета, за София знаете ли къде се прави Аспи тест?

# 293
Момичета, за София знаете ли къде се прави Аспи тест?
Не съм правила, но гугълнах набързо и има в Аджибадем сити клиник, много съм доволна от лабораторията в Токуда между другото

# 294
Здравейте момичета ! Имам едно въпросче… Днес много се обвинявам, защото отидох на ЛПДЖии процедура, а снощи разбрах, че съм бременна… Буквално днес е първи ден закъснение и не е официално потвърдено, но излезе бледа втора черта и ЧХГ е 31. Страшно много се обвинявам като разбрах че не бива да ходя на такива процедури… Има ли някой подобен опит ?

# 295
Здравейте момичета ! Имам едно въпросче… Днес много се обвинявам, защото отидох на ЛПДЖии процедура, а снощи разбрах, че съм бременна… Буквално днес е първи ден закъснение и не е официално потвърдено, но излезе бледа втора черта и ЧХГ е 31. Страшно много се обвинявам като разбрах че не бива да ходя на такива процедури… Има ли някой подобен опит ?

Здравей. Аз бях също в много ранен етап на една лазерна процедура и не знаех, след това преустанових. Всичко е наред при мен към момента.

# 296
Повторете ЧХГ след два дни.
Истината е, че ако Ви е писано, каквото и да правите, ще оцелее и обратното. Нищо фатално няма от една процедура.

# 297
Благодаря ви за успокоението !

# 298
И аз отидох докато не знаех и няма никакъв ефект, през цялата бременност нищо лошо не са забелязали.
С ЛПГ по-скотшро работата е не че е вредно, а че не е изследвано какъв ефект би имало и затова не се препоръчва.

Аз дори без да исках минах на рентген на главата за зъб и после зъболекаря ми се скара, че не съм му казала, че съм бременна, защото това вече би било лошо, добре че беше само главата.

# 299
  • Melmak
Не се притеснявайте, аз преди да правя тест (предишния ден) бях на лазерна епилация. Пила бях и алкохол. Изобщо преди да е имало закъснение и тест не се обвинявайте, не си създавайте стрес!

Има ли нещо успокояващо, което може да се приема по време на бременност? Валериан? Майка ми пострада в катастрофа, умирам от страх за нея, в 22 седмица съм. Не съм на себе си!

Общи условия

Активация на акаунт