Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - тема 94

• 20 837
  • 605
  •   4
Отговори
# 525
То даже се препоръчват често витамините от три месеца преди опитите, за да се попълнят някакви дефицити, ако има такива, преди да настъпи бременността. Има твърдения, че може да послужи за превенция на някои от симптомите през 1вия триместър.

# 526
Благодаря !

# 527
И двата пъти преди да забременея пиех витамини за бременни и фолиева киселина, не сте навредила по никакъв начин, спокойно. 🩷

# 528
Имай предвид, че те са и малки дози в комплексите, така че не се тревожи.

Аз година преди да забременея пиех конски дози от най-различни витамини и добавки за попълване на дефицити. Няма от какво да се тревожиш, а също и Pregnacare са добри витамини (за комплекс от такива).

За помпите - ако една жена има кърма и е ок да кърми на поискване, и детето си суче - не е нужна, да. Късметлийките, обаче не са всяка родилка или кърмачка. За тях (и мен, респективно) хубавата помпа е нещо много важно. Аз го разбрах чак след като ми потрябва.

# 529
Благодаря за отговорите. Питах, защото мненията на приятелки са разнородни - една се кълне в електрическата помпа, съвсем базисен даже модел, понеже й окапвала ръката с механичната; друга пък казва, че именно с електрическата и то висок клас, и за двете гърди, едва е изпомпвала 30 мл за час, докато с ръчната е изкарвала двойно и тройно количество за по-кратко време.

За витамините - няма какво да се случи. Аз също пиех 1200мкг метафолат отпреди да забременея + витамини за бременни, в които пак има. По същия начин, като забременях почнах и високи дози витамин Д, пак без да спирам витамините за бременни. Нищо ми няма, пускам контроли ежемесечно, да не говорим, че бебето така изсмуква всичко, че ми се е случвало да съм близо до долната граница, макар че дублирам и триплирам източниците на фолиева и витамин Д, нищо че предният месец съм имала добри изследвания.
Витамините за бременни са най-вече за теб, за да ти остане енергия, зъби, коса, здрави нокти, то до 3 месец ти разказва играта да черпи ресурси от теб, така че именно в първия триместър са ти най-ценни витамините.

# 530
За витамините - единствено витамин А под формата на ретинол (тоест от животински източници като черен дроб например) вреди на плода в големи количества.

За помпата - много зависи. Моето бебе се роди преди 37 гс и не засукваше добре, та се наложи с помпа в началото. Е, казаха ми прекалено много да помпя и наистина се получи хиперлактация, но я овладях, а и кърма дарявам. За помпата най-важен е размерът на фунията и стандартните размери са прекалено големи за повечето жени

# 531
Да, аз си купих протектори за зърна и те помогнаха много

# 532
Имам помпа с фуния 24 см - цедя се, но много ме боли. Ако взема размер 21 см по-безболезнено ли ще е или напротив?

Като изкарам гърдата зърното ми е двойно на ширина, затова мисля, че по-малко фуния ще ми е по-полезна.

Благодаря предварително!

# 533
Не бива да се цедите по време на бременност, може да предизвикате контракции.

Възможно е 21 см да е вашият размер, а може дори и да е по-малък. Размерът може да се промени след раждането, дори няколко пъти

# 534
Момичета, слагам Циклогест от понеделник.
Първият ден ми беше много зле от него - температура 37.2-37.5, болки в стомаха все едно имам диария, а нямах.
Вчера и днес нямам температура, но пък тези болки в стомаха са ужасни - не са постоянни, на моменти само и ходя доста по-често до тоалетна.
Случвало ли се е на някой това и отминават ли тялото като свикне с прогестерона?

# 535
В момента върлува и грип, сигурна ли си, че не те започва? Нормално е да имаш леко повишена температура при бременност в сравнение с нормалната ти извън нея, ама 37,5 отива към субфебрилна. Наблюдавай се според мен и за други симптоми и мери температурата поне три пъти дневно(вечер обикновено леко се покачва).
Циклогест не съм поставяла, поставях утрогестан 300мг(по-нисък мг прогестерон). Отначало бях добре, после минах и аз през фазата с болки в стомаха и често изхождане, после пък ме обърна на запек, накрая на зверски сърбеж, който от нищо не се повлияваше, направо се бях видяла в чудо, чак на рагади бях. В мига, в който го спрях всичко се нормализира все едно не е било. Не би трябвало, уж е локално приложението и са парадоксални такива нежелани реакцие, но е факт. Имах и контракции и прокървяване след няколко седмици приложение, АГ-то тогава ми каза да го спра за няколко дни, в практиката си бил виждал такава реакция от прогестерон. После го ползвах още дълго, до 16-та г.с. май, но е факт, че беше кошмар на кошмарите, отдъхнах си с облекчение, като го спрях.
Следи се имаш ли зацапване, болките отшумяват ли от но-шпа и магнерот, аз веднага отидох тогава и на преглед в спешното, да ми е спокойно, че с бебето всичко е наред.

# 536
В момента върлува и грип, сигурна ли си, че не те започва? Нормално е да имаш леко повишена температура при бременност в сравнение с нормалната ти извън нея, ама 37,5 отива към субфебрилна. Наблюдавай се според мен и за други симптоми и мери температурата поне три пъти дневно(вечер обикновено леко се покачва).
Циклогест не съм поставяла, поставях утрогестан 300мг(по-нисък мг прогестерон). Отначало бях добре, после минах и аз през фазата с болки в стомаха и често изхождане, после пък ме обърна на запек, накрая на зверски сърбеж, който от нищо не се повлияваше, направо се бях видяла в чудо, чак на рагади бях. В мига, в който го спрях всичко се нормализира все едно не е било. Не би трябвало, уж е локално приложението и са парадоксални такива нежелани реакцие, но е факт. Имах и контракции и прокървяване след няколко седмици приложение, АГ-то тогава ми каза да го спра за няколко дни, в практиката си бил виждал такава реакция от прогестерон. После го ползвах още дълго, до 16-та г.с. май, но е факт, че беше кошмар на кошмарите, отдъхнах си с облекчение, като го спрях.
Следи се имаш ли зацапване, болките отшумяват ли от но-шпа и магнерот, аз веднага отидох тогава и на преглед в спешното, да ми е спокойно, че с бебето всичко е наред.

Не мисля, че е грип, температурата беше такава само първия ден и то вечерта. Сега ако имам е 37-37.1.
Не съм пила но-шпа, ще пробвам да видя дали отшумяват.  Нямам зацапване към момента, да чукна на дърво Simple Smile
Пила съм дуфастон преди, много ми се подуваше корема от него и сега очаквах нещо подобно, но такива болки в стомаха не съм очаквала

# 537
Аз от Утрогестана бях парцал. Много зле ми действаше, но го приемах така или иначе. Температура обаче не съм имала. По-скоро обсъди с АГ.

# 538
И дуфастон съм пила, и утрогестан преди съм слагала и то многократно, никога не ми се е случвало нищо от изброеното, което ми се случи, когато започнах да го поставям вече при установена бременност.
Консултирай се с наблюдаващия задължително и отиди на преглед да ти е спокойно. В краен случай могат да ти го сменят с утрогестан или с перорална терапия, ако е чак толкова непоносимо.

# 539
Аз също имах краткотрайни болки, все едно са киселини, но пиех гореща вода с лимон и отшумяваха.
Моето АГ, единствено препоръча, да слагам циклогеста анално, защото вагинално получавах сърбеж, който успешно излекувах със Судокрем. Но пия и нош-па.
Отделно получих зацапване, което е вследствие нисък прогестерон и ми изписаха допълнително дуфастон и пролутекс инжекции.

Общи условия

Активация на акаунт