Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - тема 94

• 25 661
  • 739
  •   1
Отговори
# 120
В средата на октомври си сложих противогрипна ваксина - 2 дни болки около мястото на убождането.

Началото на месец ноември си сложих ваксина против коклюш - сложена е в София, в мед. център Малчовците. Не знаех че има кампания за безплатно слагане, но в РЗИ срещу предварително записан час и амболатпрен лист, съдържащ г.с. слагат по тази програма.

След два дни ще си сложа и RSV - отново в Малчовците.

Предпочитам да знам, че съм направила всичко, което зависи от мен, за да предпазят бебето, отколкото после да съжалявам (имам батко на 3, който си боледува).

Не разбирам защо в България бременна и кърмеща жена се смята за нещо нищожно, което не може да се лекува... Има толкова неща съвместими с двете състояния, просто трябва да се седне и да се провери...

Много благодаря.
Да доктор Атанасов ми е вариант резервен и на мен.
Надявам се все пак Лл да се съгласи, за да може просто да не пътувам до София. След коклюша имахте ли болка на мястото? С баткото ми също на 3 не успях да я сложа, но тогава майка ми си сложи на нея в Германия като дойде поне от близките да има защита

# 121
В средата на октомври си сложих противогрипна ваксина - 2 дни болки около мястото на убождането.

Началото на месец ноември си сложих ваксина против коклюш - сложена е в София, в мед. център Малчовците. Не знаех че има кампания за безплатно слагане, но в РЗИ срещу предварително записан час и амболатпрен лист, съдържащ г.с. слагат по тази програма.

Предпочитам да знам, че съм направила всичко, което зависи от мен, за да предпазят бебето, отколкото после да съжалявам (имам батко на 3, който си боледува).

Не разбирам защо в България бременна и кърмеща жена се смята за нещо нищожно, което не може да се лекува... Има толкова неща съвместими с двете състояния, просто трябва да се седне и да се провери...

Много благодаря.
Надявам се все пак Лл да се съгласи, за да може просто да не пътувам до София. След коклюша имахте ли болка на мястото? С баткото ми също на 3 не успях да я сложа, но тогава майка ми си сложи на нея в Германия като дойде поне от близките да има защита

Да, за 1 ден имах болка в ръката и то ако я вдигна във въздуха 🙂

Забравих да кажа, че и в МБАЛ Надежда също слагат RSV (следя се там и коментирахме с АГ).

# 122

Много благодаря.

Да, за 1 ден имах болка в ръката и то ако я вдигна във въздуха 🙂

Забравих да кажа, че и в МБАЛ Надежда също слагат RSV (следя се там и коментирахме с АГ).

При кой се следите там?

# 123
  • Melmak
Да, за Надежда потвърждавам, защото и аз се следя и като стане време ще се ваксинирам там за rsv.

# 124
В Надежда се следях при д-р Войнова,  но тя излезе майчинство и се прехвърлих при д-р Бозова.

# 125
Здравейте, момичета. Има ли някой, който е пил Преднизолон 0,5 в начална бременност и до коя седмица го пихте?

Последна редакция: ср, 19 ное 2025, 12:19 от Madness88

# 126
До около 12та. Беше по предписание от имунолог и после го спряхме.

# 127
Много ме притесняват противопоказанията за бременне жени.
До около 12та. Беше по предписание от имунолог и после го спряхме.

# 128
Изключително масово се приема от инвитро пациентки като мен.

# 129
Здравейте. Изпуснала съм първата ранна фетална морфология. Проблем ли е ако я направя в 18-19гс?

# 130
Ами за 1 ФМ е късно, на мен ми казаха наай-късно в 14г.с, а иначе между 11-12 е оптималното. В тях седмици се гледа дали плодът се развива добре, дали има индикации за Даун, носната кост, нухалната гънка и т.н. На преглед в 15г.с лекарят ми пак ги измери и каза "ама аз и да ги меря пак няма смисъл като цяло, защото е минал вече периодът, в който да се оцени риск".

18-19г.с. е повече време за втората фетална, когато вече гледат органи, ръчички, крачета, евентуално пол, но за 2ФМ е по-препоръчително да бъде около 20-21г.с. Доста жени пропускат първата и отиват директно на втората - звъннете и като запазвате час кажете в коя седмица сте и евентуално могат да ви препоръчат кога е най-удачно да се направи.

Аз правих и 3те фетални, дори втората фетална в две различни седмици при различни лекари, просто едната беше по-ранна, та общо 4 ФМ и една фетална ехокардиография при общо 4ма различни лекари и винаги като запазвах час ме питаха сега в коя седмица съм и кога е най-добре да отида.

Точно 2ФМ правих една в 18 и една в 20г.с, когато бях в 18та дори на листа от прегледа трябваше да подпиша, че съм информирана от лекаря, че оптималният преглед е 20-21г.с и в 18та може да се пропуснат неща.

# 131
Проблемът е, че нухалната транслуценция вече няма да е видима, течността се резорбира около 14 г.с., а тя е много важен маркер. Задължително отидете при добър професионалист за другите две и предупредете, че не сте правили първата. Втората се прави между 20 и 22 г.с. На Ваше място никога не бих си спестила и феталната ехокардиография, доц. Румен Маринов е невероятен професионалист, с две ръце мога да Ви го препоръчам.

# 132
  • Sofia
Препоръчвам МЦ Марковс, там апаратурата е най-добрата, професорът е водещ специалист по ФМ, както и останалите от екипа, феталната ехокардиография също правят. Лично аз направих 4 ФМ там, изключително съм доволна.

# 133
  • Варна
Препоръчайте лекар за второ мнение по фетална морфология. За потвърждаване или отхвърляне на проблем.Ходих при д-р Желязкова.Става въпрос за Варна.

# 134
За София мога да дам препоръка за Чучумишев. Успех!

Общи условия

Активация на акаунт