Лошо ли е да си стиснат?

• 11 850
  • 317
  •   1
Отговори
# 75
Е, тук май е различен случаят. Беше споменато, че свекървата е знаела, че е с изтекъл срок (мотаела се била из хладилника луканката сума време, после е казала нещо от сорта, че само с един месец е изтекъл срокът, какво толкова - карам по памет, но авторката нещо такова беше споменала).

# 76
  • София
Стиснатите хора не купуват луканка, а ако купуват не я оставят да се развали.

# 77
Да не бях погледнала през нейната призма.. наистина предполагам, че не и е лесно-хванахте се за луканката, което изтъкнах като довод, но има безброй други нейни подобни..дори си спомням отначало на връзката с мъжа ми, колко ми беше странно, че тя пази всички касови бележки, липи ги и смята по тях, пуска климатика само нощем, яде по един път на ден и ходи пеша (въпреки, че е далеч, магазина и), пазари се с хората ( виждала съм я, касае се за неща от 10 лева). Със сигурност е уморително да си постоянно на щрек какво ще изхарчиш. Просто в моето семейство никога нито майка ми или друг е следил такива подобни.. с времето и свикнах на тези навици, все пак си е нейния живот не ме засяга. п.с проблема ми е главно в това момичета, че тя идвайки вкъщи ми говори главно за пари от кое колко спестила, как този месец била с 23 лева по-малко сметката за тока, как на детето не трябвало до купуваме скъпи неща ( реално отново я приемам със смях, защото на детето ние ще си купим каквото решим, ако искам неща от 800 лева ще му купя). Това съчетано с подобни на луканката ситуации, колкото и смехотворно да звучат ме изнервиха максимално.

Последна редакция: пт, 31 окт 2025, 09:24 от Cvetu

# 78
  • София
Аз мисля, че в зависимост от гледната точка може да се погледне ситуацията от различен ъгъл.

Може би става дума за просто различна финансова култура.
Ако се абстрахира човек от крещящата емоция, да се изразя така, в постовете на авторката, може би ще се види съвсем друга картина.
Примерно- жена с добра финансова култура. И не само финансова. Явно и двигателна.
Нещата, които авторката намира за възмутителни и неприемливи са всъщност форми на финансова дисциплина и анализ, които притежават на практика всички заможни и успели хора.
Ходенето пеша е доказано едно от най-ефективните форми на поддържане на добра физическа форма и чудесна инвестиция в здраве.
Купуването на скъпи бебешки дрешки пък е едно от най-добре загубените пари.
Анализът на бюджета и оптимизирането на разходите също е в листата на навиците на хората с добра финансова култура в дългосрочен план.
Изобщо, на мен ми се струва, че злата свекърва просто се опитва да ви научи на някои неща, които биха били от полза в дългосрочен план и биха довели до просперитет на семейството и благоденствие.

Това, разбира се, не означава, че вие, от своя страна имате съвсем друга визия и житейски приоритети и няма да научите въпросните уроци по емпиричен път, или да не ги научите съответно.

# 79
  • Пловдив
Това с криенето на ядките и бонбоните е малко кофти, стиснат човек, ако е добросъвестен, е стиснат и за себе си. Но така или иначе - не им е в къщата, не разчитат на нея за пари, идеално няма.

# 80
Да не бях погледнала през нейната призма.. наистина предполагам, че не и е лесно-хванахте се за луканката, което изтъкнах като довод, но има безброй други нейни подобни..дори си спомням отначало на връзката с мъжа ми, колко ми беше странно, че тя пази всички касови бележки, липи ги и смята по тях, пуска климатика само нощем, яде по един път на ден и ходи пеша (въпреки, че е далеч, магазина и), пазари се с хората ( виждала съм я, касае се за неща от 10 лева). Със сигурност е уморително да си постоянно на щрек какво ще изхарчиш. Просто в моето семейство никога нито майка ми или друг е следил такива подобни.. с времето и свикнах на тези навици, все пак си е нейния живот не ме засяга. п.с проблема ми е главно в това момичета, че тя идвайки вкъщи ми говори главно за пари от кое колко спестила, как този месец била с 23 лева по-малко сметката за тока, как на детето не трябвало до купуваме скъпи неща ( реално отново я приемам със смях, защото на детето ние ще си купим каквото решим, ако искам неща от 800 лева ще му купя). Това съчетано с подобни на луканката ситуации, колкото и смехотворно да звучат ме изнервиха максимално.

Наистина не знам как живеете нон-стоп с тези мисли и позволявате да ви дразни. Ако наистина толкова много ви бъркаше в очите досега да сте се съхранили. Моят баща е много по-зле, ние ако сме в магазина заедно ще започне да ми смята за кое колко съм дала и да ми държи сметка откъде накъде ще ги давам тия пари като не изкарвам еди колко си...
На мен ми е смешно просто, променете си нагласата, тези хора са от различно поколение. Няма да ги промените, променете собствената си нагласа

Последна редакция: пт, 31 окт 2025, 10:42 от brondy

# 81
  • София
Авторката да отиде във Франция или Германия и да види какво е финансова култура, пазене на бележки, пестене и разговори за цени.
Отделно, хора преживели недоимък нормално се държат по този начин. А и не само. Всеки си има особености.
Аз не понасям да изхвърлям храна и разсмивах до сълзи майка ми с това, че купувам 1 морков, защото толкова ми трябва и не искам да имам още 10 моркова, които да се развалят и да изхвърля.

# 82
Авторката да отиде във Франция или Германия и да види какво е финансова култура, пазене на бележки, пестене и разговори за цени.
Отделно, хора преживели недоимък нормално се държат по този начин. А и не само. Всеки си има особености.
Аз не понасям да изхвърлям храна и разсмивах до сълзи майка ми с това, че купувам 1 морков, защото толкова ми трябва и не искам да имам още 10 моркова, които да се развалят и да изхвърля.
живяла съм в Германия, но не съм така щателно запозната като вас с финансовата им култура. Запозната съм със стандартите им, но манталитета е нещо относително. Искрено се надявам, ме желае чисто добронамерено да ни даде уроци по икономика ( било то с храна с заминал срок, било с това че тайно хапва от мен сигурно вече прекалено дебела и се виждам знам ли, пък и цялостната картинка може да е друга.. може да се притеснява, ме сина и няма да може да ме изхрани, освен?😂😂😂😂😂)

# 83
  • София
Аз бих искала да разбера малко повече за това криене на храна и тайно ядене на бонбони.
Идва у вас и се смушва в кухнята при шкафа с бонбоните и изяжда набързо няколко, заедно с ядките. Или?

# 84
  • София
живяла съм в Германия, но не съм така щателно запозната като вас с финансовата им култура. Запозната съм със стандартите им, но манталитета е нещо относително. Искрено се надявам, ме желае чисто добронамерено да ни даде уроци по икономика ( било то с храна с заминал срок, било с това ме тайно хапва от мен сигурно вече прекалено дебела и се виждам знам ли, пък и цялостната картинка е друга.. може да се притеснява, ме сина и няма да може са ме изхрани, освен?😂😂😂😂😂)
Исках да кажа, че спестовността и еснафщината им са били винаги леко дразнещи до срамни от моя гледна точка, за тях обаче е нормално.
Ти обаче защо се занимаваш с тази свекърва? Явно не сте от една порода. Игнор и толкова. Не живеете заедно да ти отнесе прясната луканка в бомбоубежището например.

# 85
Аз бих искала да разбера малко повече за това криене на храна и тайно ядене на бонбони.
Идва у вас и се смушва в кухнята при шкафа с бонбоните и изяжда набързо няколко, заедно с ядките. Или?
не, прави го в тях, слава Богу… давам пример-на масата кутия бонбони, влизам аз прибират се в шкафа леко тактично. Кухнята и е голяма стая, аз отивам под абсорбатора с мъжа ми той да пуши, сядам с гръб, завъртвам се за секунда две- тя се обърнала с гръб към нас рови в шкафа и се завъртва с пълна уста. Ето ви ситуацията.

# 86
Спестовността е нещо добро - и за бюджета, и за природата. На Запад имат една поговорка enough is as good as a feast (достатъчното е толкова добро, колкото и пиршеството). Но какtо във всичко, дозата прави отровата и човек не бива да бъде нито скъперник, нито прахосник. Нали казват, че богатите са богати точно защото не пилеят парите си.

# 87
  • София /Абсурдистан
Има и хора с психични проблеми на тази тема.

# 88
Не е по-лошо от това да държиш сметка на другите и да следиш изкъсо как те управляват финансите си.

# 89
  • София
не, прави го в тях, слава Богу… давам пример-на масата кутия бонбони, влизам аз прибират се в шкафа леко тактично. Кухнята и е голяма стая, аз отивам под абсорбатора с мъжа ми той да пуши, сядам с гръб, завъртвам се за секунда две- тя се обърнала с гръб към нас рови в шкафа и се завъртва с пълна уста. Ето ви ситуацията.
Разбирам. Е, не е много елегантно да си скрие бонбоните, нито луканките с изтекъл срок.

Генерално поддържам гореописаното си мнение.
Много ми е трудно да преценя дали става дума за дребен скъперник с мизерен манталитет на бедняк или за заможен човек с отлична финансова култура.

Има огромна разлика между двете, макар на пръв поглед има много общи точки, разликата между двете е една по-дълга дискусия, но е огромна.

Това се опитайте да го прецените.

Общи условия

Активация на акаунт