Лошо ли е да си стиснат?

• 11 936
  • 317
  •   1
Отговори
# 195
Като зъл адвокат, да попитам :

Не е ли повече от най- големия подарък това, че живеете самостоятелно в отделно жилище, което не сте си купили сами, а е по линия на родителите на съпруга ?

В много среди в България нищо не се купува за бебето докато не се роди.  Не е укорително. И ние така направихме. Само едно нещо си купих преди раждането.
ами ние се го купихме не ми е подарък от никой

# 196
Не е хубаво човек да е стиснат, но не е и кой знае какъв порок. За всичко си има обяснение някъде в миналото. В случая жената не пречи на никого, освен с това, че вероятно говори за поскъпване и намаления. Но не е лошо и човек да е малко по-снизходителен към стиснатите си роднини...след една определена възраст. А това пък да дириш сметка, какво е длъжна да купи и подари, съвсем не коментирам, сякаш нестиснатите са останали на нейните дарове и пари.

# 197
Зависи до какви компромиси със себе си може да стигне човек при преамбициране в каквато и да е насока, дори и стиснатост

# 198
  • Paris, France
Не хвърлям лекарства с изтекъл срок на годност и си ги пия като поп. Навикът ми остана от Англия, където трудно се намира нещо читаво без рецепта. Тяхната панацея беше парацетамол и рибено масло. Оня ден намерих един Тривитаминол, който сигурно е  на 15г, ако не на повече. ММ ме пита за какво ми е, като витамините са се сигурно разградили. За майонеза ще стане, му викам. Аааа, не искал да я яде. "Че кой ще си играе да бърка майонези с витамини за да я изяде" му викам. За гривата е.

# 199
Честно казано, никак не харесвам прахосници и прекалено потребяващи хора (консумеристи). Да си щедър е едно, а да харчиш безогледно - съвсем друго.

Например ако става въпрос за бебе, щедрост е да подпомогнеш родителите при закупуване на качествена количка, мебели за детската стая, или някоя и друга хилядарка за избор на екип и вип стая за спокойно раждане на майката. Може и откриване на спестовен влог или инвестиция в злато.
Прахосничество е да се накупят безразборно десетки кукленски дрехи  (които омаляват не за дни, а за часове), играчки-прахосъбирачки или играчки от лоша пластмаса, както и всякакви вещи, които не е ясно дали родителите смятат да използват, и които по-скоро трябва да изберат сами (биберони, стерилизатор, помпа за кърмене и подобни).

Да се дават и подаряват неща само заради жеста, без оглед на тяхната приложимост и практичност, за мен говори повече за показност и отхвърляне на задължение, отколкото за истинско отношение и грижа. Да се изискват "една стотинка" и "една дъвка" - също.
Наистина ли подарък "една дъвка" ще задоволи очевидно очакващите подарък? Или ще станат пореден повод за оплакване - "Подари му една дъвка, представяте ли си?" Smiley 

Забелязвам все по-отчетливо, че интелигентните хора, независимо дали с ниски или високи доходи, са по-склонни да живеят икономично, практично и минималистично. Разточителството, прахосничеството и показността отдавна не са "на мода".

Принципно говоря, не за конкертната свекърва и луканка Smiley

# 200
Оо, един антибиотик с изтекъл срок на годност си ме излекува и без да ходя по доктори/мм да, о ужас, предписах си го сама, че си го и изпих даже/. Хапчета е едно, храна е съвсем друго. Пък и днешната храна и след като изтече си е годна с всичките му отрови в нея, които си вредят и в срок на годност...  И все пак храна с изтекъл срок не консумираме вкъщи.

# 201
  • Пловдив
Това мъжете само за ядене мислят, от красота нищо не разбират. Wink

# 202
Всичко до тук е вярно за чужбините. Омръзна ми да ходя в Англия и да прихващам техните вируси, само “български” антибиотик ме спасява, може и от ковидно време, мерси!

# 203
  • София
Относно това дали си стиснат,запомних едно изречение от мой възрастен близък,който казваше:"Това е все едно да държиш птиче в шепата си.Ако много я стискаш,ще убиеш птичето,ако много я  разтвориш то ще отлети".Така,че в баланса е истината.

# 204
Аз лично съм по-скоро стисната, отколкото прахосна, затова за мен този недостатък не е е кой знае колко непростим.
Относно казуса на авторката - не и гледайте на свекървата в ръцете дали ви носи нещо и няма да се дразните от нейната стиснатост.

# 205
Не виждам защо стиснатостта да е порок. Всеки да си живее, както намери за добре и да не пречи на другите да живеят. Това си е негова работа, на този скъперник и не виждам защо някой трябва да му се меси или да се дразни.

# 206
Ако този някой е съпруг/а или близък роднина, са засегнати и другите в семейството. Представи си бащата откаже да плати екскурзия или лагер на децата? Или пък купува само евтина храна и дрехи, въпреки че могат да си позволят по-добро качество? Създава се напрежение и се развалят взаимоотношенията. Едно е да пестиш разумно,  друго е да пренебрегваш мнението и желанията на близките.
Ако се живее сам, няма проблем.

# 207
Докато дъщеря ми работеше в аптека, че сега започва друга работа, почти цялата ни козметика беше, а и още е, или с изтичащ, или вече с изтекъл срок на годност. Всякакви аптечни шампоани, балсами, душ гелове, гелове за миене на лице, серуми, маски, кремове, лосиони и прочие... Всякаква медицинска козметика, която се продава в аптеките. До сега и двете не сме имали никакви проблеми, за разлика от разни кучи марки, в срок на годност. Даже съм много доволна като качество. Нещо, което струва 40 лева, примерно, два месеца преди да му изтече срока на годност,  го намаляват с 50%, ако не се продаде, аптеките го бракуват и работещите там си го вземат за тях. И не е, като и аз, и тя да сме стиснати. Даже напротив. Просто нищо им няма на продуктите, и съм много доволна от тях.
Дядо ми пък имаше една приказка - богатия за това е богат,  щото не купува евтини работи. Вярно, че в други времена е живял, когато хората са ходели с едни зимни обувки години наред, а с едно зимна палто - десетилетия, или, ако умалее, отива при роднина, ама все пак... Евтиното обикновено излиза скъпо.

Последна редакция: вт, 04 ное 2025, 19:45 от Прекрасная Василиса

# 208
  • Paris, France
Представи си бащата откаже да плати екскурзия или лагер на децата? Или пък купува само евтина храна и дрехи, въпреки че могат да си позволят по-добро качество? Създава се напрежение и се развалят взаимоотношенията. Едно е да пестиш разумно,  друго е да пренебрегваш мнението и желанията на близките.
Ако се живее сам, няма проблем.
Скъпи дрехи не означава некачествени, а и малките деца не щат скъпи дрехи, ами такива с герои от филмчета или книжки. Моят син искаше само кичозни дрешки със Спидерман. Изобщо не отрази Petit bateau, Dior и подобни.

Ако можех да се върна назад - на екскурзия щях да ги заведа само в близкия парк. Никоя екскурзия не помнят и питат къде и кога е било като им покажа снимките. Загуба на нерви и време, освен пари.

Синът никога не е ходил на лагер и не искаше. Дъщеря ми се тръшкаше да иде на палатка със съученички. Плащахме за тази глупост толкова, колкото бихме платили за хубав хотел на по-интересно място, а и не спях от страх да не я отвлекат, изнасилят или убият, защото тези места са пословични с такава престъпност. Два пъти отидоха и им омръзна. Сега и тя се чуди на глупостта си.

Няма как да плащаме всяка прищявка, която желаят. Ние бяхме глезещи родители, за което сега децата ни ни хокат и казват, че биха искали да сме били по-строги.

# 209
Цвети, радвай се, че е здрава и се грижи сама за себе си - наистина тежко е, когато “легнат” на теб здравословно, финансово, или и двете. Другото са битовизми.

Моята свекърва, като бях бременна, ми предложи половин банан за закуска, защото хартисал от нейната. Като човек, отгледан от готвеща, щедра и гостоприемна майка, и до ден днешен ми става кофти, когато на обяд у свекърите нося храна в кутии за мен и децата (свекървата не готви и ядат само хляб и сирене или готово нещо от магазина).

Нооо, хората сме различни и възрастни на по 60-70-80 години няма да промениш, затова гледай да не се ядосваш.

За мен имането на пари има смисъл, ако носи радост и/или добро в живота на хората - в този смисъл, стиснатостта може да се осмисли и като неспособност да се изпитва радост от живота, или да се носи радост и смисъл в живота на близките. Затова лично стиснати хора не обичам. Но когато не става дума за нашите пари и нашия живот, безпредметно е да се ядосваме. Лека бременност и много щастие ви желая!

Общи условия

Активация на акаунт