Майчинството счетоводно - 102

• 16 415
  • 432
  •   1
Отговори
# 165
Здравейте,

В момента съм в майчинство с второто си дете, бременна съм с трето като термина ми е преди навършване на две години на второто детенце. Ако прекъсна майчинството и изляза в болничен (преди 45 дневния) ще бъдат ли отново застъпени майчинствата или ще се изчисли нова база за третото майчинство? Ако се изчислява наново кои месеци влизат в изчислението?
Също така, ако го прекъсна и изляза в болничен, този болничен на каква база се изчислява - от преди майчинството или се взимат последните 18 месеца преди болничния?

Последна редакция: сб, 06 дек 2025, 09:04 от Dream35

# 166
  • София-Младост
Според мен се брои за прекъсване болничния и няма да има застъпване.
Ново обезщетение се изислява от месеа предхождащ началото назад. Не се избират месеци преди други събития назад. Болничен през април, от март назад се броят месеците за които се гледа доход.

# 167
Здравейте, малко съм объркана и реших да попитам тук. Януари влизам в 45 дневния болничен, няколко момичета ми казаха, че като вляза в този болничен трябва да отида в социалните, за да подам някаква декларация ли нещо такова за някаква помощ, обаче търсих в интернет и пише, че ако имаш 12 месеца осигурителен стаж нямаш право на тази помощ. И сега не знам какво трябва да правя. Трябва ли да отида или не?

# 168
  • София-Младост
А вие имате ли необходимия стаж, за да полуавате обезщетение за бременост и раждане по този 45 дневен болничен?

# 169
А вие имате ли необходимия стаж, за да полуавате обезщетение за бременост и раждане по този 45 дневен болничен?
Да, имам необходимия стаж

# 170
  • София-Младост
Да, имам необходимия стаж
Тогава нямате нужда от тази помощ от АСП. Вие ще си получавате обезщетение. Подавате си само документите към работодателя.

# 171
Известно ли ви е дали може да поискам от работодател да ми изплати отпуската без да я ползвам?

# 172
  • В полите на Пирин планина
Известно ли ви е дали може да поискам от работодател да ми изплати отпуската без да я ползвам?

Не може. Неизползван платен отпуск се компенсира чрез заплащане само при прекратяване на трудовия договор.

# 173
Здравейте, в момента съм безработна. Ако започна работа и взема болнични, работодателят внася само здравни осигуровки за периода на болничните нали така? Моя приятелка през бременността беше назначена на работа, но вземаше болнични. От нея знам, че счетоводителката на фирмата, в която я бяха назначили й беше казала да си плаща изцяло всички осигуровки, а не само здравните.
Ако ме назначат някъде на работа имат ли право да ми искат цялата сума на осигуровки, а не само размера на здравните? Говорим за назначаване, при което фирмата знае, че ще се ползват болнични, та затова  да искат от мен да си плащам осигуровките.

# 174
Здравейте, не открих подобен казус и съм малко объркана, ако някой по компетентен има нека да ми обясни как точно се случват нещата и какво трябва да направя.
Сега аз съм втора година майчинство, когато детето навърши 2г точно ще съм бременна в 3-ти месец мога ли директно да дам нов болничен на работодателя? Отпуската която ми се е натрупала до момента мога ли да я използвам и тогава да дам новия болничен?

# 175
Здравейте,

За гласуваните допълнителни неприсъствени дни, 31.12 и 02.01, също няма да бъде изплатено обезщетение за отглеждане на дете, нали?

# 176
Здравейте, в момента съм безработна. Ако започна работа и взема болнични, работодателят внася само здравни осигуровки за периода на болничните нали така? Моя приятелка през бременността беше назначена на работа, но вземаше болнични. От нея знам, че счетоводителката на фирмата, в която я бяха назначили й беше казала да си плаща изцяло всички осигуровки, а не само здравните.
Ако ме назначат някъде на работа имат ли право да ми искат цялата сума на осигуровки, а не само размера на здравните? Говорим за назначаване, при което фирмата знае, че ще се ползват болнични, та затова  да искат от мен да си плащам осигуровките.
Ако започнете работа и излезете в болнични, първо - потенциално ще навлечете проверка и съответната глоба за фирмата, която ви назначава фиктивно с цел да вземате пари. НОИ не пасат трева и тая схема не е от вчера, та проверките по болнични листове непосредствено след встъпване в договор не са рядкост. Второ, дали въобще ви се полагат болнични и дали имате право на плащане по тях, респективно право на майчинство след това, зависи изцяло от предишния ви стаж. Трето, болничен не се "излиза" защото така искате и защото да вземате пари от НОИ, болничен се издава по преценка на следящия бременността лекар, ако бременността е рискова и има медицинско основание да не работите.
Иначе на въпроса ви - по време на болничен се внасят само здравни и няма основание да ви искат цялата сума. Като цяло няма основание да ви искат никаква сума, защото здравните по време на болничен са изцяло за сметка на фирмата, но предвид че назначението е фалшиво е нормално поне това да си поемете. От датата на назначаването до датата на излизане в болничен се дължат всички осигуровки. Въобще много ви е незаконен "казуса", и от ваша страна, и от страна на фирмата-съучастник... че и от лекаря, издаващ болнични на поискване.

Здравейте, не открих подобен казус и съм малко объркана, ако някой по компетентен има нека да ми обясни как точно се случват нещата и какво трябва да направя.
Сега аз съм втора година майчинство, когато детето навърши 2г точно ще съм бременна в 3-ти месец мога ли директно да дам нов болничен на работодателя? Отпуската която ми се е натрупала до момента мога ли да я използвам и тогава да дам новия болничен?
Да, можете. За второто дете ще се направи ново изчисление, обаче - не се води застъпване на майчинства. Уведомете работодателя за намеренията си навреме.

Здравейте,

За гласуваните допълнителни неприсъствени дни, 31.12 и 02.01, също няма да бъде изплатено обезщетение за отглеждане на дете, нали?
Няма да бъде изплатено - декември става с 19 работни дни, вместо 20, а януари - с 20, вместо с 21.

Последна редакция: пн, 08 дек 2025, 12:47 от HoneyBee33

# 177
Да, можете. За второто дете ще се направи ново изчисление, обаче - не се води застъпване на майчинства. Уведомете работодателя за намеренията си навреме.

Ами и тук отново идва проблем тъй като не съм сигурна дали няма да ме освободят или принудят да подпиша по взаимно съгласие. Сферата в която работех преди няма как да се върна отново на работа и е честа практика да принуждават хората да напускат след майчинство. Затова идват и притесненията ми и чуденето кое е най правилно и как да постъпя. И времето ме притиска болничен може след 12г.с, защото все пак има рискове не можем да бъдем сигурни и незнам как да кажа предварително

# 178
Да задам и аз въпрос от категория нарушение.
Колеги излизат във фиктивен болничен, а в същото време идват на работа, като по този начин получават и заплата и обещетение. Работим в частния сектор.
Предвид това, че съм самотна бъдеща майка се изкушавам и аз да попитам работодател дали би ми разрешил.
Знам, че е незаконно и търпи санкции, но при нас по-скоро няма проверки и за работодателя не би представлявало проблем.
Отнася се за 1месец болничен, не за по-голям период. Голямо неудобство ли бих създала на работодателя?
Моля не ме съдете, трябват ми парите, а предвид напредналия срок бременност няма кой да ме вземе, за да доработя допълнително….

# 179
Ами и тук отново идва проблем тъй като не съм сигурна дали няма да ме освободят или принудят да подпиша по взаимно съгласие. Сферата в която работех преди няма как да се върна отново на работа и е честа практика да принуждават хората да напускат след майчинство. Затова идват и притесненията ми и чуденето кое е най правилно и как да постъпя. И времето ме притиска болничен може след 12г.с, защото все пак има рискове не можем да бъдем сигурни и незнам как да кажа предварително
Тук проблема вече е мужду вас и фирмата. Да ви освободят едностранно не могат, освен ако не вземат разрешение от Инспекция по труда. А дали ще ви накарат да подпишете по взаимно съгласие вече зависи изцяло от вас. В България майките с малки деца се ползват с доста привилегии и ако вие не поддадете трудно могат да ви направят нещо.

Да задам и аз въпрос от категория нарушение.
Колеги излизат във фиктивен болничен, а в същото време идват на работа, като по този начин получават и заплата и обещетение. Работим в частния сектор.
Предвид това, че съм самотна бъдеща майка се изкушавам и аз да попитам работодател дали би ми разрешил.
Знам, че е незаконно и търпи санкции, но при нас по-скоро няма проверки и за работодателя не би представлявало проблем.
Отнася се за 1месец болничен, не за по-голям период. Голямо неудобство ли бих създала на работодателя?
Моля не ме съдете, трябват ми парите, а предвид напредналия срок бременност няма кой да ме вземе, за да доработя допълнително….
Подаването на един болничен лист не е кой знае какво утежняване на работата на ТРЗ-то на работодателя.
Само че един месец няма как да вземете, тъй като следящия АГ има право да ви издаде до 14 дни. (От тези 14 дни чисто математически само 10 са работни (без съботи и недели). От тези 10 работни дни първите два са за сметка на работодателя т.е. НОИ ще ви изплати само 8 дни.) Дали ще е съгласи АГ да ви издаде фалшив болничен е въпрос на съвестта на лекаря. Ако искате повече от 14 дни се минава на ЛКК, което отново е въпрос на късмет и съвест да намерите кой да ви ги издаде.
Разбирам, че ви трябват пари, по-горе сте питала и за изплащане на отпуска (не може), не знам колко напреднала ви е бременността, но според мен ако състоянието и професията позволяват можете да опитате да потърсите някаква почасова онлайн работа. Щом фирмата е склонна на такива "сиви" практики може пък да се съгласят да ви изплатят отпуската паралелно със заплатата - така поне не намесвате институциите и шанса за грешки и санкции е минимален.

Последна редакция: пн, 08 дек 2025, 13:14 от HoneyBee33

Общи условия

Активация на акаунт