Майчинството счетоводно - 102

• 16 128
  • 426
  •   1
Отговори
# 225
Да, от ЛКК е. Вместо общо заболяване е посочен код 2 - професионално заболяване. Звъннаха ми от счетоводството да ме уведомят, че е грешен заради това и искат нов болничен лист.
На мен ми казаха, че краен срок било да го занеса до 10.01.2026...
А трябва ли да ходя да си взема хартиените носители, които са при счетоводството и да ги върна тях за корекция към ЛКК или ЛКК директно ще ми издаде нови?

# 226
  • В полите на Пирин планина
Да, от ЛКК е. Вместо общо заболяване е посочен код 2 - професионално заболяване. Звъннаха ми от счетоводството да ме уведомят, че е грешен заради това и искат нов болничен лист.
На мен ми казаха, че краен срок било да го занеса до 10.01.2026...
А трябва ли да ходя да си взема хартиените носители, които са при счетоводството и да ги върна тях за корекция към ЛКК или ЛКК директно ще ми издаде нови?

За БЛ, който е представен на работодателя през декември, срокът за подаване на данни в НОИ е 10.01.2026 г., но реално Вие сте занесла сгрешен документ, а след корекцията ще занесете верния през януари 2026 и срокът за неговото подаване вече е до 10-то число на месеца, следващ този на представянето. Това са подробности. Вероятно от Вашето счетоводство искат да го пуснат веднага.
Нямам идея дали от ЛКК ще Ви търсят хартиения екземпляр, който е сгрешен. Ще трябва да се издаде нов болничен лист, с коректен код.
Много странно, че чак на 09 януари ще Ви го коригират от ЛКК-то.

# 227
Ами, отпуск са дотогава и няма кой да го коригира. Лошото е, че съм го представила преди три дни още на счетоводството, а те ми звънят днес. Ако беше веднага или поне вчера, щеше да има и кой да ми го оправи.
А сега плащанията как ще вървят? Следващите болнични ще се изплащат ли, или първо трябва да изчакам да ми изплатят тази след корекцията?
Извинявам се за многото въпроси и благодаря за съдействието, за първи път съм в такава ситуация.
И още един последен въпрос - този болничен е продължение и е с дата 17.12.2025. При все, че счетоводството ми задържат болничния поради грешка и не го подават в НОИ, а ще го подадат най-рано на 10.01.2026, не е ли проблем, че документът се подава с такава задна дата?

# 228
Ами, отпуск са дотогава и няма кой да го коригира. Лошото е, че съм го представила преди три дни още на счетоводството, а те ми звънят днес. Ако беше веднага или поне вчера, щеше да има и кой да ми го оправи.
А сега плащанията как ще вървят? Следващите болнични ще се изплащат ли, или първо трябва да изчакам да ми изплатят тази след корекцията?
Извинявам се за многото въпроси и благодаря за съдействието, за първи път съм в такава ситуация.

Има последователност в болничните листове, т.е. трябва да се коригира сгрешения, да се подаде и да се плати и тогава следващите.
От счетоводството са видели проблема, когато са го обработвали - няма как на момента да се случи това.

# 229
Здравейте! Издадения ми 45-дневен преди раждане е до 25.12.2025 (термин 26.12.2025). В случай, че "пренося" как се процедира? Издава ли се някакъв документ и от кого, в какъв срок, предвид почивните дни?

# 230
Здравейте! Издадения ми 45-дневен преди раждане е до 25.12.2025 (термин 26.12.2025). В случай, че "пренося" как се процедира? Издава ли се някакъв документ и от кого, в какъв срок, предвид почивните дни?

При преносване се издава болничен от наблюдаващия гинеколог след раждането, за да се знае за колко дни е.

# 231
Здравейте, в момента съм в болнични, които ще бъдат удължени до 23.01. На 10.02 трябва да ми бъде издаден болничен за 45 дни преди раждане. В периода 24.01-10.02 ще трябва да бъда отново в болнични, но въпросът ми е ЛКК издава ли болнични за по-малко от 30 дни или как точно се случват нещата?

# 232
Здравейте, в момента съм в болнични, които ще бъдат удължени до 23.01. На 10.02 трябва да ми бъде издаден болничен за 45 дни преди раждане. В периода 24.01-10.02 ще трябва да бъда отново в болнични, но въпросът ми е ЛКК издава ли болнични за по-малко от 30 дни или как точно се случват нещата?
Аз излизам в 45-дневен на 07.01. Последния издаден болничен от ЛКК е 20.12-06.01 (което мисля, че е 18 дни)

# 233
Да, естествено, че издава и по-кратки болнични. Става по същия начин.

# 234
Здравейте, от август месец съм в болничен, като от началото на януари предстои да вляза в 45 дни преди термин. До преди седмица-две ползвах калкулатора в НОИ за изчисляване на прогнозен размер на обезщетението за майчинство и виждах въведения осигурителен доход, но от скоро вече той изчезна за периода, в който съм била в болнични. Възможно ли е да е от смяната на софтуера или някакво обработване на данните в края на годината?

# 235
Здравейте. Бих искала да попитам тъй като за първи път ще пускам болничен по време на бременост (и като цяло) и нямам яснота как стоят нещата.
Следящият ми бремеността е в София,а аз не съм и пътувам за всеки преглед. Болничният ще ми бъде пуснат от 1.01.2026 ,а аз съм на преглед на 7.01.2026. Ще е проблем ли да занеса болничния на работодателя на 8.01.2026? Знам,че трябва да го уведомя и той е запознат,но все пак този документ трябва да се входира.
Извинявам се ако въпроса ми е глупав просто наистина за първи път се сблъсквам.

# 236
Здравейте. Бих искала да попитам тъй като за първи път ще пускам болничен по време на бременост (и като цяло) и нямам яснота как стоят нещата.
Следящият ми бремеността е в София,а аз не съм и пътувам за всеки преглед. Болничният ще ми бъде пуснат от 1.01.2026 ,а аз съм на преглед на 7.01.2026. Ще е проблем ли да занеса болничния на работодателя на 8.01.2026? Знам,че трябва да го уведомя и той е запознат,но все пак този документ трябва да се входира.
Извинявам се ако въпроса ми е глупав просто наистина за първи път се сблъсквам.
Щом е информиран, че очаква документ със задна дата, не е проблем да го занесете на 8ми.

# 237
Здравейте,
Аз съм в болничен 45 дни преди термина ми (03.12.2025), но когато проверявам справките в НОИ, не го виждам.
Не съм сигурна дали работодателят го е подал или трябва аз да подсетя някого – работодател/гинеколог.
Някой имал ли е подобен проблем и как го е решил?

Благодаря предварително за съветите!

# 238
Здравейте,
Аз съм в болничен 45 дни преди термина ми (03.12.2025), но когато проверявам справките в НОИ, не го виждам.
Не съм сигурна дали работодателят го е подал или трябва аз да подсетя някого – работодател/гинеколог.
Някой имал ли е подобен проблем и как го е решил?

Благодаря предварително за съветите!

Работодателят може да го подаде в НОИ в срок до 12.01.2026 г. Гинекологът би следвало да го е подал, но преди информацията от работодател да постъпи в НОИ, плащане няма да има.

# 239
Здравейте, съжалявам ако въпросът ми не е за тук. Понеже трябва скоро да изляза по майчинство и искам да се прибера в България, проблемът е че последните 6 месеца съм работила в Норвегия. Та въпросът ми знаете ли дали дохода ще бъде добавен към изчислението на майчинството или се добавя само стажът с 0 лв. Благодаря предварително и весели празници!

Общи условия

Активация на акаунт