Априлски бебчета 2025- тема 4

• 16 981
  • 648
  •   3
Отговори
# 525
Аз вече започвам да давам от нашата храна на бебчето - хем все гледа в чиниите ни и отказва пюретата. Онзи ден направих тиганички за нея, така си натъпка устата, мисля даже, че преяде, после като почна едно оригане. Вчера правих странджанки (принцеси с кайма, за който не е от Бургас Grinning ) и си хапна и от тях. Сега за закуска бананови палачинки. Естествено всичко е без сол. Само хлябът за странджанките беше обикновен, ама бях чела за този, че е по-пречистен.
Иначе още няма зъби, ама така хубаво си хапва.
Чудя се и какви плодове да давам, че давам само банан засега в суров вид. Вие какви сурови плодове давате? Мислих си да купя райска ябълка, че нали е по-мека. Опитах се да беля мандарина, ама нещо не ми се получи.
Тъкмо й се оправи хремата и пак се разкиха.
Бях писала, че й напипахме едно топче на гушката, оказа се, че е срединна киста, някакво каналче, което се затваря още в ембрионално развитие не се е затворило. Може да се наложи операция на някакъв етап, а ако нараства и се зачерви може и да трябва да е сега. Ако някоя от вас е чувала нещо за това, моля да сподели къде сте ходили на преглед.

# 526
Нашата още се задавя от парчетата. Гледам да и давам смесено, да има парчета в пюрето. Но се страхувам, още да й давам храна, тя да гризка. Миналата седмица реших да й дам парче ябълка, да гризе. Гризе, но не се сеща да дъвче. Естествено се задави. Веднага получих критика, че било рано. А сестра ми ме изкритикува, че съм пасирала всичко. Абе няма угодия, все съм лошата, каквото и да направя.
Ако имате съвети, как да й подскажа да дъвче, ще съм благодарна.

И ние сме със сополки. Голяма мъка. Всички критикари, бяха болни на Коледа. И естествено и ние сме със сополки, гърло и температура. Всеки обвинява другия, аз само слушам, без да обвинявам. Ами така било писано. Какво да направя. Няма смисъл да ровя кой ни зарази, важното е да се оправим.
Оплаках се набързо.

# 527
При мен отказва и пюре с парчета, явно иска сама да яде. Аз давах снакс и бисквити, хем да се научи да яде, хем защото хапваше по малко, като да си дояде порцията. Снакса на плазмон е много хубав и не лепне за разлика от тези на ДМ.
В неделя ходих до ХМ, взех намалени бодита, много съм доволна, по 8,50 лв комплекта, единия беше с 2, другия с 3 бройки. Много харесах и една плетена блузка, ама съм си казала да не прекалявам, че все остават неносени дрехи. То и за мен поне намалих покупките, не мога да си износя дрехите, особено като съм в нас или излизам за по малко.

# 528
Като има малки парчета в пюрето, и е смесено, се залъгва и гълта, по-рядко се дави.
От бисквитите чупи парченце и иска да гълта, без да дъвче, единия път вадих от гърлото й. Доста страшно ми беше. За това реших, че като не ми е проблем да пасирам, ще го правя. Ама да съм спокойна.
Не съм пробвала на Плазмон, ще потърся тези дни и ще купя. Благодаря ❤️🤗!

# 529
Sande, радвам се, че топчето не се е оказало нещо сериозно. Дано се оправите бързо и без операция.

Да оздравяват всички бебоци по-бързо.

И нашата изпитва голям интерес към нашата храна, но не съм и давала. Давах и банан и ябълка и пак се задави от ябълката и повърна. Вчера и дадох едно пюре за 8 месечни, но си беше напълно пасирано. Пак мисля да и дам някое с ориз , който не е пасиран и да видим дали ще го иска. Пробива ни първото зъбче отгоре и е леко кисела на моменти.

И понеже съм много много отнесена, забравила съм да си подам декларацията за данъчните облекчения, та карах баща и да подава в последният момент 🙄

И аз минах покрай HM да взема някакви неща. Много ме дразнят магнитите им, защото оставят дупки по дрешките. И сега май ще връщам единият комплект. За съжаление в сайта тези неща не са намалени, но няма смисъл от клин с дупки и тн. В Zara също има намаление и пуснах няколко неща. Доста им харесвам дрешките, но за съжаление цените им често са по-високи.

Някой купувал ли е фиби и лента за коса за бебе? Вярно, че имаме 2 косъма , но искам да слагам от време на време, че често я бъркат за момче, ако не е облечена в розово 😀 Последен случай от мола, возим се в асансьора с една баба, майка и дете. Детето се лепва на количката радвайки се на малката. Майката казва: Много хубаво момче. Бабата изразява мнение, че може да е момиче. Майката пак оглежда Кая от глава до пети и казва, а не, няма как да е момиче. Момче е 😀  Е имало е и случаи да е с розовото яке и да ме питат дали е момиче.

И друг въпрос, за крусти нещо ефикасно сещате ли се? Имаме няколко на главата и не падат. Имах една мостра шампоан на Бебо и с помощта на гребенче махнах някаква част, но пак има останали.

Пристигна ми чинийката и лъжичките на Done by Deer. Изглеждат много добре, но ще видим шефката какво ще каже като дойде време. И тези две книжки, които не ме впечатлиха. И двете имат капачета. На първата са от филц, на втората са доста тънък картон и предполагам ще се скъсат лесно.

Последна редакция: вт, 30 дек 2025, 15:40 от Пълнолуние

# 530
За крусти ползвах няколко пъти на Мустела. Сега нямаме.
Ползвах преди това и на други марки. Но сякаш на Мустела помогна след втория или третия път мазане ни помогна.

# 531
Между осмия и десетия мевец трябва да се въвеждат парченца храна и да се учи да дъвче. Било важно за говорния апарат. Така че не пасирай всичко.

Sande4, стискам палци да не ви се налагат такива сериозни манипулации.

Апетитът към пюретата и при нас често е малък, обаче мисля, че е от тъпите зъби, защото все се бърка в устата... И като не се чувства окей пък, предпочита гърда.
Пупупу, ама последните две вечери спа доста по-добре, с по около три събуждания. Няколко пъти заспива и в кошарата, а не на гърда, но всичко е според настроението. Най-после почна да седи сама и да се придвижва с нещо като лазене, основно се набира с ръцете.

# 532
Да, но как да й покажа, да дъвче, а не да гълта. И да се дави.

# 533
И нна мен ми звучи трудно, но вероятно все пак просто повече се плашим.

Ето идеи от Gemini

4. Демонстрирайте "преувеличено" дъвчене
Бебетата са малки имитатори. Хранете се пред него и му покажете как работи устата ви:
Отворете устата си широко.
Дъвчете бавно и отчетливо, като местите храната от едната страна на другата.
Казвайте думи като "ам-ам" или "дъвч-дъвч", за да привлечете вниманието му.
5. Стимулирайте страничното движение на езика
За да дъвче, бебето трябва да се научи да мести храната към венците си с езика.
Поставяйте малко парченце храна (или мека лъжичка) в ъгъла на устата, а не в центъра на езика. Това го принуждава да протегне езика си настрани, за да я достигне.

# 534
Аз му давам много твърд хляб с квас, става като тухла, и няма как да отхапе. И си дъвче. Давам му краставици, бисквити, морковче на пара.
Сега се научи да се изправя на колене, но като се поизмори, си сяда на коленете, което знам, че не е добре. Пада на всички страни върху килима за игра, не мога да го предпазвам, удря главата, но се надявам тази дебела пяна да поема достатъчно от удара. Пада, става и продължава.

Последна редакция: вт, 30 дек 2025, 17:35 от Мануна

# 535
Всички бързо да оздравяват ❤️  и се пазете много, че грипа е много неприятен. Ние се видяхме само с едните баба и дядо, другите са болни и ги чакаме да оздравеят.
Sande, нямам опит с подобно нещо,  дано се разминете леко. 
За дъвченето мисля,  че първо започват да местят храната в устата,  когато усетят, че  има парченца,  а не спускат директно.  После започват да дъвчат.

# 536
Нашият господинчо също отказва да яде пюрета с парчета, но вече му давам бисквитка, сухарче или зрънчо и започна да си ги гризка. Сядам срещу него със същото нещо в ръка и му показвам да си го слага в устата и да дъвче. За ябълка, мисля, че им е трудно, защото все пак е доста твърдичка, освен ако не е сварена/на пара. Банан съм пробвала и си го хапва също.
Вече веднъж му дадох от нашия хляб, бял от прекарана, със сигурност има и сол и захар.. мъжа ми беше много против, но той така жално гледаше и протягаше ръка, че не се сдържах.
Мики, за съжаление хората изобщо не си дават сметка колкото е неприятно постоянно да правят забележки, да критикуват и да дават мнение. Ние като си бяхме в България, много се бях изнервила точно покрай роднините- все или беше гладен, или му беше прекалено топло, или прекалено студено, критикуваха защо го нося в раница, защо му следя дрямките, като е толкова малък и какво ли още не. Естествено, всички се изредиха болни и си мислеха, че е нормално да са покрай бебето.. мъчлах, защото знаех, че сме замалко и трябва да му се порадват. Стисках зъби и се молех да не се разболее много. Само с един сопол се разминахме...

# 537
Благодаря, момичета за подкрепата. Аз зрънчо й давам, само това успява да си хапне с удоволствие. Да, наистина ябълката е твърда и не съм подходила добре с нея. Ще пробвам и с другите предложения, да видим какво ще стане.
За сополите ми препоръчаха Коризалия бейби. Засега доста добре помага. Давам й витамин Ц, Биозин Кидс. Не дава да се дърпат сополите и сме на физиологичен разтвор. Но то постоянно се образуват нови.
Мила, пак добре сте се разминали. Ние имахме и висока температура. Ама и аз така си мълча. Много сложни са отношенията. Не всички се съобразяват.

# 538
Ние взехме някакви мега яки круши и направо ги смукна Simple Smile Иначе според мен няма проблем да им даваме от нашата храна, нали ще хапнат няколко грама.
Аз я тествах с крем супа от разни зеленчуци и сметана и беше супер въодушевена, обаче не посмях да й дам повече от няколко лъжици, че я бях готвила с доста сол.

И ние сме със сополи, чистенето е невъзможно, хем се чувствам виновна, че не й ги чистя и да се оправи по-бързо, хем като ги изчистим с прахосмукачката е такъв рев и драма, че пак се чувствам още по-виновна.

# 539
Аз взех за нослето електрически аспиратор, поне става по- бързо дърпането, че нашият хич не седи.

https://amzn.eu/d/exQ67Xc

Общи условия

Активация на акаунт