Термин Ноември 2025 - Тема 6

• 16 538
  • 418
  •   1
Отговори
# 300
Страхотни сте! Някак като ми пишете и вие и ми е по-спокойно! ❤

Аз съм готова с багажа иначе, остана ни сало да преместим две-три неща из къщи. Всичко е в апартамента на баба ми, от суеверие не са в къщи. 🤣 Само дрехите не съм изпрала, защото не съм сигурна, че ще са му по мярка. Сбърках май и взех от Синсей, а чета, че били малки размерите и ако се роди по-голямо бебето не ставали, така че … Шанс. 🤣

Някакви книги дали сте чели - полезни за гледане на новородено и т.н. Аз взех 3 “Раждане с любов”, “Изкуството да бъдеш родител” и “Книга за кърменето” на Хедра. Ако имате някоя, която може да препоръчате бих се радвала. ☺

# 301
Книгата на Хедра и аз я прочетох, докато бях бременна, и я препоръчвам с две ръце. С ММ прочетохме тогава и "Ръководство на д-р Спок: Най-важното за бебето", която също ми се стори полезна. В момента четем "Вашето бебе седмица по седмица", която е много добре структурирана - днес тъкмо малката става на 3 седмици и вчера като прочетохме главата за това имаше голяма секция за коликите, а нас тъкмо ни почнаха преди няколко дена.

# 302
Аз взех главно дрешки от H$M. Прах и суших в сушилня, не се свиха.
Взех няколко от Синсей за тест, всички се свиха, т.е. може би за нородено 62 размер трябва.

# 303
Няма да ги пускам в сушилнята, че хич няма да е добре. Или ще пробвам с една за тест, но вече след като ни изпишат. Ще гладя то е ясно. 🤣

Хич не се усетих, че може да се свият. Освен това купувах всичко наведнъж и ми дойде много като разход, защото имаше и непредвидени такива - като бойлер, прахосмукачка, таван за банята. 🤣Цирк балкански! 🤣

Файона, взех и нея от библиотеката. Благодаря! 🩷

# 304
Здравейте,

Днес бях на преглед в 39+3 г.с. и няма търпение, за голямото събитие. Ако не започне раждане до петък ми дават още една седмица, през която да ходя всеки ден на тонове.

Този път ме провериха и за разкритие и самото проверяване не беше толкова зле. Обаче ведна след това имах болка и парене, която беше ужасна и през останалата част на прегледа само за това си мислех. 😅 АГ каза, че било от гела, който ползвали, а уж има голям толеранс на болка. 😬

Измери ми таза, но забравих да питам дали е в нормални размери за раждане. Естествено след прегледа се допитах до ГПТ и той каза, че Conjugata externa нормално е 20, а моя са го измерили 18, което е минимума. Бебка днес беше 3100 кг и предполагам до края на седмицата ще е качила още има няма 100 гр. Ако някой е по-запознат с меренето на таза може ли да каже дали това са нормални размери?

Също няма никакви контракции на тоновете и май като цяло. Има някакво стягане и болка на моменти, но ми се струва, че е по-скоро от разтягането на бебето. От прегледа днес също се установи, че шийката е умекнала и има 1 см разкритие, което предполага е добър знак. 

Днес направих 10к+ крачки и се надявам бебка да се появи до края на седмица. ✨

# 305
Здравейте момичета, с радост ви споделям, че на 18.11 се роди моята дъщеричка. За съжаление, макар че имах пълно разкритие, таза ми се оказа не достатъчно широк и след 20 часа със спукани води се наложи спешно секцио. Бебка се роди много пухкава 4020 гр., та може би стана по-добре, че се случи оперативно и избегнах разкъсвания.

Седмица по-късно се чувствам сравнително добре, но ви съветвам да се раздвижите възможно най-скоро и да пиете обезболяващите, които ви предлагат редовно. 😀

Най-неприятното за мен са отоците на краката, но и те спадат.

Бебка също е добре и се гушкаме, но предстои да я заведа на детски кардиолог, защото в болницата ми казаха, че има сърдечен шум. Можете ли да ми препоръчате добър такъв в гр. София?

# 306
hey.anne, честита радост! Бъдете много здрави и бързо възстановяване. Д-р Румен Маринов препоръчвам с две ръце. Стискам палци да няма нищо притеснително. 🤞

# 307
hey.anne, честита дъщеричка! Gift Heart Зоя ме изправари с препоръката, но и аз за него щях да ти пиша - ходих на две фетални ехокардиографии при него, за първия месец на малката също запазих вече час при него за профилактичен преглед. Страхотен специалист е, а отношението му е превъзходно!

# 308
Здравейте, включвам се с въпрос относно облеклото на бебче - много се чудя как да обличам малката вечерно време. У дома се отопляваме на климатик и до колкото разбирам вечер трябва да спят на по-хладно отколкото са през деня - 19-20 градуса, та с такава температура как обличате вашите мъници?

Също се зачудих при вас в болницата държаха ли бебчетата да спят настрани и завиваха ли ги? За мен беше доста изненадващо да открия и че ги завиват и че искат да спят настрани - от литературата която четох силно се препоръчва бебето да не се завива с одеяла, а на места казват, че трябва да спи по гръб, не настрани. За последното разбирам, че има разлика в практиката от тук и на запад - напр. САЩ съветват бебето да спи по гръб, и казват че настрани е опасно - тук пък е обратното.

Какво мислите вие и как действате в общия случай? За мен е по-логично детето да спи настрани, в случай, че не дай си боже се задави или нещо трябва да изтече от устата просто ще се случи.

# 309
hey.anne, честито бебче! Да расте здрава и щастлива!

Vertex, моят термин беше вчера (24-ти), та и аз влязох в 40та седмица вече. Бях също на тонове и преглед в края на 39 г.с., но лекарят го нямаше и ме прие друго АГ. Имах доста контракции, но тоновете бяха ок, като по телефона двамата лекари се разбраха да не ми правят допълнително преглед и да се прибирам. Днес следящият ми пусна набързо тонове и каза, че са ок, но и двамата се разбраха, че ако до четвъртък не родя, ще ме вкарват в болницата за системи и индукция 😭 Малко ме притеснява този развой и се моля на бебка да тръгне сама да излиза.. днес обикалях като луда, качвах стълби, мускулна треска имам чак. В 38 гс и аз бях с 1 см, но леко все още стегната шийка, като след това ми падна и тапата и бебето уж "слезе" надолу, според следящия. Но това, което ме озадачи е, че не ме кара никой от двамата да ходя на тонове всеки ден. Не знам вече кое е нормално. На моя мъж пък грипът му само се влошава и вече не знам и него какво да го правя. Благодаря на който изчете тези излияния🙏 Поне тук мога да споделя и се успокоявам, като пишете и при вас как минава.

# 310
Leti07, вкъщи поддържаме температура около 20 градуса. Бебето е облечено по ромпър или боди с дълъг ръкав и ританки. Докато спи е с чувалче, одеяло ползвам само в количката навън и в кошницата в колата.

Относно позата по време на сън. Най-безопасната такава е по гръб, но с главата на бебето обърната настрани. По този начин няма как да се задави. Важно е да се редува страната, на която е обърната главичката, за да се избегнат деформации. Спането настрани крие рискове и не се препоръчва. Когато бебето е поставено така, то много по-лесно може да се претърколи по корем, а това е позиция, която е силно свързана с повишен риск от SIDS (Синдром на внезапна детска смърт). Новородените нямат добър контрол на главата и шията и може да останат с лице в матрака ако не са под постоянно наблюдение.

# 311
Ние поддържаме температура от 21-22 градуса вкъщи през целия ден и бебето спи в ромпър+боди и чувалче. Одеяло мятам до кръста, ако ми се стори по-хладна, но тя винаги спи под наблюдение. Имаме едно за количката, едно за гнездото и едно в леглото. За кошницата за кола препоръчвам да си вземете такова с дупки за коланите и предно закопчаване - ние направо се преродихме с нашето, супер удобно е и не задържа нищо, а топли страхотно.

Като цяло дните си минават много бързо с новородено, как са всички мами, вече родили своите мъници? Справяте ли се?

# 312
При нас без нищо да е пуснато се поддържа температура от 22 градуса, така че на такава спи малката. В болницата спаха с боди + ромпър и одеало да гърдичките, което беше увито около бебоците. Вкъщи гледаме да е по същия начин, като понякога е с боди с дълъг ръкав и ританки, понякога вместо одеало я слагаме в чувалче, но това го правим като е по-хладно, че ни се струва, че чувалчето повече топли. Главата в болницата беше както Зоя е описала, вкъщи е по същия начин.

Първите две седмици вкъщи малката беше ангелче, а и мъжът ми беше в бащинство и беше много деен, та беше супер. От петък обаче той вече е на работа, а при нея това съвпадна с почването на коликите (при нас 2 дена преди тя да навърши 3 седмици), та сега е нов период на свикване.

# 313
Ние сме с колики от първия ден вкъщи. Някои дни и нощи ми идват в повече. Спим на смени с таткото. Той добре че “бързо” се наспива та успяваме по някой друг час сън да си осигурим по отделно 🫩

# 314
Напоследък мои познати споделят, че чая от копър или семена на копър им е помогнал много с коликите.

Общи условия

Активация на акаунт