Термин Ноември 2025 - Тема 6

• 6 953
  • 234
  •   2
Отговори
# 225
Здравей, flower, и аз съм с медела - само по веднъж на ден в стерилизирам, ние си взехме стерилизатор за микровълнова и там си правя всички шишета и биби общо взето, не смятам, че от веднъж на ден нещо ще се развали.

# 226
Thea, честито бебе Мартин! Не се притеснявай за коластрата и кърмата, ще тръгнат и те. При мен коластрата тръгна на 3-тия ден, а кърмата - на 4-тия. Чай за лактация и аз си имам вкъщи, но още не съм го почвала, че реших първо да видя естествено какво ще се случи. Вече по-голяма част от храненията успяваме да правим с кърма и само вечерните хранения са с адаптирано мляко, че да стават по-бързо, а и да може и мъжът ми да ме отменя.

lina.k, честито бебе Андрей! Ти сякаш точно описа нашето преживяване с единствената разлика, че отидохме в болницата още час и половина след почването на контракциите и хванахме и разкритие от 6 см, макар че 2 часа след това, когато АГ-то ми пристигна, вече беше станало 9 см и беше прекалено късно за упойка. И аз докато вървяхме по коридора на спешното бях казала на мъжа ми, че може и да не е днес и да ни върнат.

Flower, аз стерилизатор използвам за частите на моята Medela. Аз само веднъж дневно я ползвам иначе давам направо на гърда, така че си ги стерилизирам всеки път.

# 227
Здравейте, момичета! На 9ти ноември се роди и нашият момък, 3590 гр, 5 дена след термин.

Не съм писала от тогава, а имам чувството че са минали месеци.

Няколко особености при моето раждане, които може да са от полза за някой:
Първо имах през нощта и все по често през деня подготвителни контракции като леки менструални. След термина се постарах с упражнения за индуциране на раждането и разходки и тръгна да ми пада тапата по малко всеки ден. Деня преди раждането почнаха следобед редовни контракции като силни менструални болки и бяха много на често - през 2-3 мин, но кратки за по около 20-40 сек. Бързо станаха на по минута и в 21ч отидохме в болницата, но ни върнаха, защото имах едва 3 см разкритие и показаха че ще трябва поне още 7-8 часа да се чака. Вкъщи влязох във ваната и това много помогна - разреди и облекчи контракциите но към 1:30 вече реших да си полегна. Тогава ми изтекоха водите и се почна един ужас - нещо което никога не съм изпитвала при което целите ми крака трепереха и пак беше супер на често от началото - през няколко минути и дълги между 40 сек и 2 мин. Отидохме в болницата и вече ми предложиха епидурална и аз се съгласих веднага. Пуснаха ми система с окситоцин защото разкрието беше още едва 4 см. Получих няколко дози епидурална (вливаха през тръбичка, не са ме бодяли всеки път) до като не стана 8:30 и тогава бях успяла да се наспя и вече имах ,9см разкритие. Но като усетих контракция пак беше толкова силно че цялата треперех и ми сложиха още някоя доза епидурална. Почнаха и напъните скоро, които се усещат наистина като желание за ходене до тоалетна по голяма нужда. Но никой не ми беше казал, че е толкова трудно и обезсърчаващо. Защото ми казваха че има напредък, но ставаше мн бавно и аз не усещах да има никакъв напредък. Дишането също ми беше трудно защото се притеснявах, че не поема достатъчно въздух. Но екипът беше супер и ме насърчаваха и помагаха както могат. Следяха тоновете и след около 40 Мин напъни нещо не им харесаха и предложиха епизотомия, за да спестим половин час и аз веднага се съгласих, защото ми свършваха силите. И на втория напън след това главата излезе и после беше лесно. Роди се в 10 сутринта.

За кърменето: показаха ми още първия час след раждането как и той леко засука за малко, а после го взеха да си почина и аз. Почнах да кърмя от вечерта на същия ден. На втория ден не ме остави в продължение на 20 часа - през цялото време искаше да суче и му давах (успях и легнала) и после пък на 3-4 ден покрай жълтеницата само спеше и аз трябваше да го държа буден дори докато суче. Вече на петия ден почна регулярно да спи и да иска да яде с някои изключения. Та ако много спи бебето препоръчвам да го будите и да следите че яде наистина, особено 2-3 ден.

Отделно аз имах температура после, която може да е било и заради слизането на кърмата, но вероятно и някоя инфекция, защото не можех да пишкам нормално. Сега съм на антибиотик за 5 дена и се смъкна до 37.5 макс, а бях дигнала 40 градуса онзи ден.

За след раждането препоръчвам да си подготвите шишенце, което пръска, да може да се подмивате лекичко долу преди/след тоалетна.

Това е от мен за сега, успех на всички очакващи, поздравления на останалите за геройството и честити рожби ❤️

# 228
katse, честит младеж и на теб! Blue Heart Бързо възстановяване на теб и много да си се гушкате!

# 229
Честито на всички родили.

Аз да се отчета. Бебка е добре, беше на антибиотик до днес и утре вече ни изписват.

Относно тези на които им предстои секцио - при мен лично много болеше като ме пусна упойката, и деня след това. Но минава бързо. Вече си се движа свободно , но предполагам това зависи от човек до човек.
Спиналната упойка не боля като ми я слагаха.

Сега притеснението ми е , че лекарите тук чуват сърдечен шум. Предполагат не е нищо сериозно , но я пращат на кардиолог. Направо ще ми се пръсне сърцето и мозъка от притеснение. Повреме на бременността ходих на фетална ехокардиография и нямаше проблеми. Не знам какво да мисля.

# 230
Честито на всички нови мами! Бързо възстановяване и да сте здрави с бебоците!

Dimbzah, а лекарят, който ти е предписал въпросния АД какво мисли? Сподели ли на педиатъра на бебето? Възможно е да не е от това и сигурно всичко е наред, ако и той/тя смята така и не са ти казвали да предприемаш други мерки.

И аз бях на преглед за разкритие днес, но уви - само 1 см и бебка още не е слязла нацяло надолу. Не беше супер приятно, но не бих казала и болезнено, просто натиск, но и лекарят си беше супер внимателен. Имам още девет дни, каза да се разхождам много и така. Иначе всичко ни е наред. Почнах фурми, дано не забравям, че днес не се сетих.. разходки, фитнес топка 🤭 Дано стане скоро, че почва да не ме свърта.

# 231
Честито на родителите! Стискам палци да се възстановявате хармонично и бебетата да са добре.

И мен започва все по-некомфортно да ми става, но предполагам, че е напълно нормално. Краката ми вече се схващат както и да заспя и се въртя по няколко пъти на нощ.

Също на два пъти - веднъж четвъртък или петък и веднъж тази нощ след ходене да пишкам усетих менструално-подобни болки за няколко минути - предполагам, че това също е нормално и подготвително. Коремът ми си стои супер високо.

другата седмица имам час и вече ще ми направят вагинален за разкритие. Някой ми подшушна, че ако е твърде неприятно и боли, обикновено било защото правили нещо там, за да "помогнат" на процеса. В моят случай надали ще се бърза толкова, аз още съм в 37-ма сега. Харесала съм си дати съвсем в края на месеца и манифестирам 😀 от самото начало съм се настроила и за стрелец, да видим.

Надявам се да не тръгне съвсем скоро, че ми останаха разни неща вкъщи да дооправя.

# 232
Честито на родителите! Стискам палци да се възстановявате хармонично и бебетата да са добре.

И мен започва все по-некомфортно да ми става, но предполагам, че е напълно нормално. Краката ми вече се схващат както и да заспя и се въртя по няколко пъти на нощ.

Също на два пъти - веднъж четвъртък или петък и веднъж тази нощ след ходене да пишкам усетих менструално-подобни болки за няколко минути - предполагам, че това също е нормално и подготвително. Коремът ми си стои супер високо.

другата седмица имам час и вече ще ми направят вагинален за разкритие. Някой ми подшушна, че ако е твърде неприятно и боли, обикновено било защото правили нещо там, за да "помогнат" на процеса. В моят случай надали ще се бърза толкова, аз още съм в 37-ма сега. Харесала съм си дати съвсем в края на месеца и манифестирам 😀 от самото начало съм се настроила и за стрелец, да видим.

Надявам се да не тръгне съвсем скоро, че ми останаха разни неща вкъщи да дооправя.
В петък бях на преглед за разкритие. Не ми е първа бременност и може би тов което казваш за болката, че ако се усети нещо подпомгат процеса може би наистина е така. За първи път усетих болкапри проверката а и от думите на израждащия "давам ти три дни" ме навежда на мисълта, че подпомогна процеса. Иначе след прегледа имам доста странни болки на моменти. Вървя повечко тези дни, но да видим какво ще стане. Успех на всички чакащи и честито на всички нови бебчета ❤️👣

# 233
Здравейте,

Честито на всички нови мами! 🌼

Аз също вървя към термин и ми остават по-малко от 2 седмици. Също съм се настроила да е стрелец, не че е от голямо значение. 😁

Понеже се оказа, че съм от малкото жени развиващи тромбоцитопения провреме на бременност сега съм на кортикостероиди, които трябва да ме вкарат в норма до раждането.

Момичетата получили бързо разкритие, дали може да споделите неща, които сте правили и са допринесли за него, ако има такива разбира се. Аз манифестирам точно такова раждане и много се надявам да се случат така нещата и за мен. ✨

За сега гледам да правя разтягащи упражнения всеки ден и да пия чай от малина, както и да хапвам по някоя фурма от време на време. Предполагам, че на следващия преглед ще правим проверка за разкритие понеже съм в 38 г.с.

# 234
Здравейте и от мен,

Честито на всички мами и татковци! Да ви радват бебчетата и да си намерите бързо подходящия за вас ритъм вкъщи!

Да споделя и аз - на 11.11 се роди и нашето момиченце с 47 см. и 2680 гр. Терминът ми беше на 29.11; по феталната морфология - на 24.11, така че ни изненада по-рано малката госпожица.

Извадихме голям късмет с раждането. Сутринта на 11ти бях на тонове и направихме проверка за разкритие. Оказа се, че имам разкритие 4 см без въобще да подозирам, та лекарката ни изпрати да си взимаме багажа и да се насочваме към болницата (Първа АГ Св. София). Попаднахме на страхотен екип от акушерки там, а за д-р Мая Джонгова, която ме следене и изграждане, са малко думите, които мога да кажа. Всичко мина изключително спокойно, без напрежение. Обясниха ми в кой момент какво се очаква от мен и успяхме да минем без епизотомия. По мое желание ми поставиха епидурална упойка, благодарение на която нямаше болезнени контракции, а само усещане за напъни. И както казаха и по-нагоре, най-полезното нещо, което ми дадоха като съвет акушерките, беше, че трябва да се напъваш като по голяма нужда. Таткото също присъстваше на раждането.

Изписаха ни вчера и вече сме вкъщи с бебчо. Още се опитваме да си намерим режим. В болницата беше много спокойна, но откакто е вкъщи, трудно заспива след хранене (на адаптирано мляко сме без кърмене).

Общи условия

Активация на акаунт