Термин Ноември 2025 - Тема 6

• 14 738
  • 418
  •   1
Отговори
# 390
Здравейте, момичета!
От както бебка се е родила не съм ви писала тук, само съм влизала да чета какво вие пишете. Не ми остава никакво време..
Честито на всички нови мами, които вече гушкат рожбите си!😍

При нас седмиците текат много трудно най-вече заради храненето.
Храним бебка предимно от шише с изцедена кърма. Кърменето не ни се получава. Засега единствената поза, при която бебето успява да засуче (и то не винаги) е в легнало положение.

Седмица след изписването се оказа, че не е наддала нищо и е със същото тегло от изписването (2810гр.) След прибирането вкъщи сме й давали по-малко кърма и затова се е получило така. Хубавото е, че вече имаме положителен темп на наддаване.

Бебка е доста мудна и спяща по време на хранене. Съответно не се събужда сама почти никога, ние я будим и храним в интервал на 2-3 часа. Храним я с по 60-70 мл. 2-3 пъти в деня я слагам на гърда. Тя обаче заспива и много малко количество успява да засуче. Цедя се на всеки 2-3 часа, но ми отнема по много време (40 минути цедене). Отделно бебето го носим след всяко хранене поне по 20 мин на ръце, защото връща мляко. И като цяло не знам как да съчетавам този цикъл от хранене, бебеносене и цедене. Толкова е изтощаващо😟. Хич не ми остава време за сън и почивка, чувствам се страшно изморена физически (а и психически). Да отбележа, че досега все си имам помощник през деня - или мъжа ми, или майка ми. Ако съм сама не знам как бих се справила. А то и това време ще дойде. Искам да храня бебка с кърма, но да си призная не знам до колко бих издържала в този ритъм. Понякога се обвинявам, че мисля един вид егоистично и че поставям на дневен ред моя дискомфорт, но все пак и аз трябва да се чувствам сравнително добре.

Има ли и други като мен, вързани за помпата?😶

# 391
Здравейте мами, кой издава следващия болничен след този получен в болницата след раждането? На мен казаха, че следващия болничен се издава от педиатъра на бебето, вярно ли е това? Или се издава от личния лекар или от гинеколога ни?

Последна редакция: пн, 01 дек 2025, 07:39 от Leti07

# 392
Vertex, честита ноемврийска принцеса! Gift Heart Бързо възстановяване на теб, а тя да расте много щастлива и обгрижвана!

Панда, не се обвинявай, за малката е по-важно майка й да е отпочинала и спокойна, отколкото начинът, по който е хранена. Тя е още много мъничка и вероятно затова има проблеми със засукването. Дайте си още малко време или ако искаш се консултирай и с консултант по кърмене дали нещо може да подобрите в техниката. Но ако се наложи да прекратите този изтощаваш цикъл на хранене, знай, че си направила всичко по силите си и най-важното е, че в края на деня малката е нахранена и щастлива.

Лети, вярно е, педиатърът го издава, нашият също го потвърди. Можеш или да отидеш специално за него или на прегледа на бебето на 2 месеца да ти се издаде със задна дата (но това леко ще забави плащането).

Момичета, вече е 1-ви декември, така че създадох и новата ни тема в Родени 2025г - Ноемврийски бебета 2025. Нека там да си споделяме трепетите покрай мъничетата ни. На момичетата, на които още им предстои раждането - как сте, как минаха последните прегледи?

# 393
Много е трудно това с цеденето. С първото дете бях така, суче, изцеждам, дохранвам с АМ. Ужасно беше, продължи до към 5ти месец, може би щях и повече да го правя, но се появи рефлукс и ми повръщаше кърмата, та мина на антирефлуксно мляко изцяло. Обвинявам се и аз до ден днешен, че не се получи както исках, бях изключително изтощена и изнервена.
Сега потръгна кърменето, много ми е лесно да не стерилизирам шишета и помпи, дано така си остане, и дано не се появи моя кошмар рефлукса. Малката връща и тя по малко след хранене.
Ние имаме втора поредна безсънна нощ. Обърнахме деня на нощ и обратното. Сега се преместихме в хола и малката веднага заспа, а цяла нощ в момента в който я сложа в кошарата в спалнята се буди. Има доста колики през нощта, свива се, плаче..
Суче за успокоение, после връща, изобщо, красота....Но знам, че е период и ще мине. Кураж на всички, в началото е най-трудно, после става по-лесно. Наслаждавайте се на момента, повече никога няма да са новородени Simple Smile

# 394
Честити бебенцаааааа ❤️❤️❤️❤️❤️❤️🙏🙏

Ох и при нас е същото - на изцедена кърма е,голям зор е това цедене, защото при мен отнема повече време да изцедя адекватно количество и невинаги имам това време, та се налага да допълним и с АМ.. Кърменето и на нас не ни се получава и ми е много тъжно.. като засуква неправилно ми разранява зърната много и тогава сякаш съвсем не потича млякото, голяма мъка е просто..

# 395
Честити нови бебенца, да бъдат много здрави!
При нас има лош развой на нещата. Дерия е приета в интензивно отделение. Беше със съмнение за рефлукс. Преди няколко дни вкъщи повръщаше на фонтан пи време и след всяко хранене. И аз съм проблемна с кърмата и я дохранвах с Ам. В момента се цедя и честно казано излиза около 200мл за денонощие, което е много малко за нейната възраст. Не знам и аз колко ще издържа така. Понеже на свиждането я слагам на гърда за 30 мин тя успява да изсука само 20 мл. И другото е дохранване. Поне засега са овладяли повръщането, но ми е толкова мъчно, объркано и натоварено че не знам къде се намирам.

# 396
С първото дете цедях и дохранвах. Денонощна хамалогия, която трайно ми остави травма. След месец, много рев и самообвинения, минахме на АМ. Най-доброто решение, но тогава във вихъра на преумората и хормоните, ми се струваше голяма драма. С това дете се бях зарекла да не влизам в този филм с цеденето - ако засуче, засуче, ако не - АМ. Но цедене & АМ, абсурд. Сега ми се наложи да цедя няколко дена за стимулация и вече ми идва нагорнище

# 397
Честити нови бебета на всички! С пожелания скоро да сте си вкъщи и всичко да върви по план! Heart Eyes

Nefi23 Дано скоро да овладеят повърщането и скоро да сте вкъщи!

За кърменето и АМ и аз смятам, че е важно мама да е отпочинала и щастлива, за да може да дава максимално за малкото човече.

# 398
Честити бебенца и скорошно възстановяване на мамите и на бебенцето на Нефи. Скоро всички да са вкъщи и да се гушкате Hug

LieToMe, какво ти казаха лекарите? Видях, че се е наложило спешно секцио. Отлепяне на плацентата ли имаше? Казаха ли откъде са кръвта и съсирекът?

# 399
Здравейте, девойката ми се роди на 17.11.2025 но от вълнения около нея въобще не съм влизала в форума ><
Малката се роди 3960гр, изписаха я 3620 и в момента горе долу си е възстанопвила теглото + малко отгоре.

Едно питане за личния лекар на детето, бяхме набелязали лекарка която да я вземе и деня след изписването и звъннахме за да я запишем. Бяхме доста уморени и не се усетих да реагирам веднага, но жената ни каза да дойдем на място с новороденото! Отидохме, че е на 5 минути от нас, и очакването ми беше че няма никой вътре тъй като предния път(когато уговаряхме дали може да я поеме) беше така, но вместо това ни посрещна цяла тълпа в чакалнята. 5 секунди повече и вероятно щяхме да се обърнем и да си тръгнем, но ни поканиха директно в кабинета, та не казах нищо. Но каква изненада - вътре в кабинета също имаше кашлящи пациенти..........
Спогледах се с мъжа ми - подшушнах му дали да не си ходим и да търсим друг лекар или поне в друг ден да дойде само аз или той, но решихме да изчакаме още няколко минути, че тъй и тъй вече бяхме вътре.
Самата лекарка беше доста изчерпателна и отговори на всички въпроси по време на прегледа. Взе ни копието от епикризата от болницата и ни даде дата за следващите ваксини.
Проблемът е, че когато я попитахме рутинно дали дължим нещо, очите и погледнаха към детското столче, сети се че епикризата е от частна болница и ни каза 35лв .....

Значи, първо че ни повика през грипен сезон в кабинета си вместо да дойде на домашно посещение, 2ро че кабинета и беше пълен с хора във времето което ни даде като час за идване, 3то взе ни пари при положение че всички прегледи за новородени са напълно покрити от здравна каса?! (той мъжа ми така или иначе щеше да я почерпи за малката, ама тя си ги поиска сама )

Търсим вариант да сменим с някой по коректен, но ми е чудно дали и вие сте се сблъсквали с нещо подобно?Според познати, някои лекари "имали политика" без домашни посещения и това било положението. Това щеше да е донякъде приемливо, ако не беше пълен кабинета и чакалнята с кашлящи, но тази жена изложи 4 дневно бебе на куп бацили и на всичкото отгоре взе като за платен преглед

# 400
rhin33 Първо честита радост! На мен ми е малко болна тема с педиатрите, нашата педиатърка идва до вкъщи, ММ отиде да я вземе и после да я върне, взе си 80лв за посещението и реално на прегледа нищо спецално не каза, да сме правили масаж, да я храним на 3 часа и т.н. взе епикризиата и се разбрахме кога ще се видим пак, толкова. Та не знам колко е ок домашното посещение, но определено това да ви викне в кабинета и пак да има хора там е малко повече. Поне ние като ходихме в кабинета й и тя отваряше прозореца да се проветри между пациентите, което пак е нещо. Аз карам с частно здравно, сега за малката ще я записваме лятото, защото всеки месец ходим при този педиатър, та ако има нещо ще действаме.

# 401
@kinira благодаря )
И аз съм със здравно на групама и ще включа малката април месец. Но това не замества нуждата от личния лекар - майчинството болничния минава през нея, ваксините и нататък всякакъв вид служебни бележки. Не мога да я запиша дори на детска градина ако няма личен....

За съжаление обаче читав лекар ми изглежда като еднорог в края на дъгата.

# 402
Колко често почиствате нослето с физиологичен разтвор и колко капки слагате? Ползвате ли допълнително някакъв уред? Има малкия секрет в носа, предполагам от кърмата и му капем един път дневно, но явно не е достатъчно.

# 403
rhin, честита дъщеричка! Добавих те и в списъка ни в новата ни тема в Родени 2025г - Ноемврийски бебета 2025. При нашия педиатър също има административна такса (от 10 лева), но е описана още при записването на часа, така че няма изненади. А всичко останало от разказа ти е наистина неприемливо.

gadolina, слагаме само по 1-2 капки на ноздра при нужда, а не всеки ден, при леки проблеми бебето може и само с кихане да оправи нещата, досега не сме имали секрет, който да изисква допълнителен уред.

# 404
Момичета, срам не срам ще питам, някоя има ли проблеми с външни хемороиди след раждането? Това нещо прибира ли се някога или остава така завинаги? Слагам свещички Цикатридина, но ефект няма, стои си тази гад. Има ли нещо, което знаете, че работи?

Общи условия

Активация на акаунт