Коледа 2025

• 89 136
  • 1 441
  •   1
Отговори
# 1 050
  • ново
Нашите планове за утре рязко взеха завой, та ще меся питка. Смятам да е по рецепта  на Мики (отново благодаря 😘). В софийската къща обаче има един странен миксер, а не ми се носи от тук и ще меся на ръка, дано да се справя. Тази е рецептата http://cookwithmarcheva.blogspot.com/2020/12/blog-post_29.html

# 1 051
Ето ги снимките на въпросните сладки. Убедена съм, че с формата съм вложила от себе си, защото не съм фен на разточването.

На мен рестото ми прилича на рохлички.

# 1 052
................................
Въпрос:
Кремът е страхотен, но вече добавих и разбитото масло. Ако го прибера в хладилника дали утре ще може да го разбия и ползвам като "нов", или веднъж стегнал няма да е същият пухкав ефект?
Покрий го със свежо фолио, което да залепне хубаво за крема отгоре, за да не направи коричка и прибирай смело в хладилника. Утре го извади на стайна температура да се отпусне малко и си го разбий Hands V.

# 1 053
Може ли да дадете идеи за украса, декорация за содената питка?
Но не само кръст, житни класове, грозде, а нещо като природна картина направена от морков, маслини, магданоз, нещо цветно....
Имах такава запазена като екранна снимка в телефона и сега не мога да я намеря.

Последна редакция: вт, 23 дек 2025, 20:24 от monii

# 1 054
Търся рецепта за питка подобна на памук почага или насоки дали тя е подходяща за друго оформяне. Искам да е с по-малко парчета, че да сложа паричка в една от тях. Приблизително 10-12 части ми трябва.

# 1 055
  • In transit
Г&B, рецептата за содената питка е на Марчева, при мен има само питки с мая. Содена не обичам. Simple Smile

# 1 056
  • Между гори и планини

Весели празници от мен!
Днес се правих на сладкарка. Всяка година правя джинджифилови коледни сладки. Снимките са мои.

# 1 057
Крем за еклери редовно си правя предварително и прибирам в хладилника (както е описано и по-горе - с фолио с контакт) и на следващия ден, докато пия кафе, да речем, го изваждам да се отпусне на стайна температура и разбивам - пак си става пухкав - като чисто нов Simple Smile
Доня Дафина, просто потънах в последната ти снимка, не мога да откъсна очи и душа Yellow Heart

Последна редакция: вт, 23 дек 2025, 20:41 от Кубратова

# 1 058
  • Русе
Скрит текст:
Търся рецепта за питка подобна на памук почага или насоки дали тя е подходяща за друго оформяне. Искам да е с по-малко парчета, че да сложа паричка в една от тях. Приблизително 10-12 части ми трябва.

https://ipeychev9.blogspot.com/2015/11/blog-post_4.html

# 1 059
  • Сливен
Кубратова, разсмя ме с неразгадаемата торта за снахата. И аз имам едни пастички за свекървата - милата вече поне три-четири години ги хвали, обаче аз така и не мога да ги повторя - блатовете ги знам, обаче крема какъв беше и в какви пропорции - маскарпоне, филаделфия, сладкарски извара, сметана?! А дали и с какво съм сиропирала... никакъв шанс за повторение... Следя ви, радвам ви се, вземам идеи, прекрасни сте! Аз направих само щолен и меденки. Чудя се дали ще ми се получат масленките ако заменя брашното с кокосово такова?

# 1 060
  • Между гори и планини
Аз не бих рискувала с кокосово брашно.
Пък и в масленките има толкова много масло...

# 1 061
Ето ги снимките на въпросните сладки. Убедена съм, че с формата съм вложила от себе си, защото не съм фен на разточването.

На мен рестото ми прилича на рохлички.
Отивам да чета рецептата. И ще записвам този път  Simple Smile

# 1 062

Моят вариант на торта Гараш.  От мен малините.  Направих меденки,  локумки, австрийски ванилени сладки, линцери.  Тази година толкова.

# 1 063
  • Между гори и планини
Аз утре ще направя отново баница с локум, но ще е за Коледа. За утре само печена тиква с карамел, нали трябва да са постни ястия.
На 31 имам РД и обикновено правя леки плодови торти, но тази година ще избухна в морковена торта с портокал и канела . Не съм я правила от много време.
А миналата година си "откраднах" от един хубав ресторант, рецептата за морковен чийзкейк. Много обичам да дегустирам някъде храна и да се опитам максимално да разбера съставките. После да я направя у дома.

# 1 064
  • София
.................
Въпрос:
Кремът е страхотен, но вече добавих и разбитото масло. Ако го прибера в хладилника дали утре ще може да го разбия и ползвам като "нов", или веднъж стегнал няма да е същият пухкав ефект?
Оставяш го покрит плътно с фолио, така че да не хване капаче, но ти си знаеш  и утре го разбиваш отново с миксер да стане гладък и пухкав. Това е.

Попитаха ме.. " а тази година баклава няма ли да има..."?? По принцип не трябваше да има, бях се отказала, но като ме попитат така и аз набързо снощи я завъртях. За първи път я правя, но е страхотна!  В тази баклава няма да видите да тече сироп, няма да се добавя  в чинийката, защото такъв няма, той изчезва някъде из корите, и това си е точно гръцката баклава. За мен е повече от разкош. Опитах едно малко парченце, да, наистина е фантазия,  основа от кадаиф и много плънка, но аз така обичам баклавата, да  е богата на плънка, хрупкави кори,  и да не ми се точи сироп. Въпрос на вкус.
КАДАИФ - БАКЛАВА - KATAIFI BAKLAVA

https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2025/12/kataifi-baklava.html

Общи условия

Активация на акаунт