Родителски права при бащата, възможно ли е?

• 11 361
  • 328
  •   1
Отговори
# 195
Брех, че лесно ставало...
Ами да заминава. Аз се отказвам...
+1.

И аз ще се откажа. Пиша последно. Ето как се вади акт за раждане в Румъния (това, което Невена нарича А1), виж точки I и III: https://edirect.e-guvernare.ro/informatiigenerale/SitePages/cetateni.aspx?IDC=15
Брех, че е лесно - ще трябва да посети 4-5 институции (полиция, закрила на детето, здравни власти, община ....), да занесе няколко документа и да подпише няколко декларации на румънски език. За последното ще се наложи да си намери преводач и да си плати за превода. И всичко това да го направи сама майка с новородено на ръце, която не говори местния език. Доообре.

# 196
Аида, за мен не е лесно. Доверени хора в чужбина нямам, както и средства да променя живота си кардинално. Това отпада за мен.
Някак не мога да намеря вътрешно спокойствие, че нещата няма да се развият добре за мен… Sad на страха очите са големи, но съзнанието ми рисува всякакви сюжети.
Тоя наистина не е в час, предполагам вече се е съветвал с адвокат и може би е получил насоки как се взимат родителски права от майка.
Аида, знам, че си адвокат и имам въпрос към теб, знам, че не е никак професионално, но ако бащата е попаднал на адвокат, който му е начертал план как да ме очерни пред съда и как да вземе детето…. Бащата може би е имал възможността да ме провокира, да записва разговори, да изфабрикува някакви неща и знам ли какво още….
Страхувам се…. Опитвам се мислено да си спомня какво сме си говорили, какво съм споделяла, какво може да изопачи….
Дали въобще може нещо да ми навреди и да ме изкара като негоден родител, още преди да съм родител???  Примерно излизали сме, купонясвали сме, пийнала съм си, може ли той да каже, че съм алкохоличка, заради единичен случай? Ох, не зная, ще се побъркам.
Споделяла съм, че в семейството ми е имало скандали, неразбории, а сега ще отглеждам детето там. Може ли такива неща да ми навредят? Все пак не винаги съм била във филма, че той ми е враг, не знам какво може да използва срещу мен…

# 197
  • Далечният изток
Виж сега. Не очаквай форумът да ти помогне, в смисъл да ти отговори на всички въпроси и да ти реши всички проблеми. Форумът е място за споделяне на различни преживявания, не е място за професионални съвети. По-скоро е за ориентация. Мога да дам съвети на база факти, а не базирани на лични убеждения и настроения.
Виждаш, че пиша общо какъв е законът и как стоят нещата като цяло от правна гледна точка, но консултация не мога да ти дам, без да съм запозната с детайли и факти. Това моля да не очакваш от мен. Всички разбрахме, че с нещо те държи, за да си толкова уплашена, няма нужда да го споделяш с подробности, но каквото и да е, аз в качеството си на адвокат няма да ти дам консултация тук с конкретни съвети и хипотези.

# 198
Аида, разбирам, това е твое право.
Не мисля, че ме държи с нещо. Не мисля, че съм негоден човек и бъдещ родител. Знам, че съм яко във филма, но не мога да изляза.
Цитирала съм тук, така наречения баща, който твърди, че с мръсен кеш може всичко да постигне, както и развяването на връзката с ключове пред очите ми. Аз наистина нямам имот, състояние и т.н.
Имам майка и баща, които са с мен, и обещават да отгледаме детето, това е.
Какво е наумил той и какви действия ще предприеме, не знам…
Плаши ме това, че накара брат си да се откаже от наследство, а то в днешно време, кой е склонен???? незнайно какъв метод е използвал, брат му разписа….
Знам също и институциите ни в нашата страна как работят, предвид, че ме е предупредил, че може да  си купи всичко….

# 199
  • Далечният изток
14 страници тема, а ти нищо не си прочела или и да си чела, нищо не си разбрала. Искаш само да пишеш и да се оплакваш, без и минимално да вникнеш какво ти се говори. Остави глупостите за раждане в чужбина. На всички въпроси от последните ти постове днес, вече имаш отговори. Ама няма кой да чете с разбиране...

# 200
Какво раждане в чужбина?! Та тя пише, че няма дори 1000 лв за секцио в България. А ако й се наложи секцио в чужбина – дали няма да е нужно да го плати? Ще й го поемат ли? А ако е необходим по-продължителен престой в болница – за нея, за бебето или и за двамата/двете едновременно, заради някакви усложнения, инфекции или нещо друго? Престой за бебето в кувьоз или местене в друга болница за нея или за бебето? А езиковите трудности – как ще комуникира с лекарите по време на раждането? Нали ще трябва да разбира какво й говорят. А и самата тя ще трябва да може да обясни има ли заболявания, алергии към медикаменти, упойки и т. н. Как ще стане това? Може да обърка и своя, и живота на детето си до края. Струва ли си? Тогава нито тя, нито бащата ще искат особено това дете...

А дори заминаването, раждането и престоят на жената в чужбина да преминат напълно благополучно, как ще се прибира сама с новородено бебе посред зима? Ами ако се разболеят сериозно тя или бебето? Познавам хора, останали с трайни увреждания заради усложнени раждания или прекарани тежки вирусни/бактериални инфекции в бебешка или в ранна детска възраст.

Не я агитирайте за раждане в чужбина, при условие, че в България има много родилни отделения и достъпна медицинска помощ. Не сме във война, все пак.

Когато една жена, особено пък родилка, е сама, и то в чужбина, ВИНАГИ е по-уязвима, отколкото в собствената си родина.

Последна редакция: пн, 22 дек 2025, 20:31 от Radilena

# 201
За раждането в чужбина казахме трябват пари. За хубава чужбина, повече пари.
Ивето пари няма, само паранои.

Поне 20 пъти и се каза, да си гледа бремеността, да ражда спокойно и да си гледа бебето. Тя не и не. Ония имал мръсен кеш, и щял да и вземе бебето. Аман вече.  Не се ли измори от тази фантасмагория.

# 202
  • Пловдив
Да не ражда в малкия град с 3-те родилни отделения, но все пак в България има и други градове. София, Пловдив, Бургас, Варна - който и е по-наблизо, или пък в който има познати. Всички говорят местния език, на 100-200 километра и родителите и ще могат да я приберат.

# 203
Ивелина, съвсем сериозно те съветвам да си запишеш консултация не с адвокат, а с психолог. Трябва да излезеш от филма наистина, за да си гледаш детето и да се научиш да отсяваш важните неща. Тук във форума разбрах за Людмил Стефанов, провежда онлайн консултации и лично на мен много ми помогна. Аз съм бременна почти в същия месец като теб, но имам и дъщеря на 17. Не знам какво за теб и бащата на детето ти означава "мръсен кеш" и имоти, но бащата на моята дъщеря наистина има пари и имоти. Говоря за сериозни имоти тук в града, в който живеем и по морето, не наследени ниви и т.нт. Водили сме дело за родителски права, за издръжка и за  международен паспорт. Аз тогава живеех в една стая с детето ми и работех за минималната заплата, гледах възрастни хора и бях в много затруднено положение и под тормоз и заплахи, но детето не ми го взе. НЯМА БЪЛГАРСКИ СЪД, който да отнеме права от майката ако майката е годна да си гледа детето. Те от негодни майки не отнемат права, а ги вкарват в програми да станат годни. Ти седнала да мислиш за нероден Петко дали щял да го вземе. Като за начало седни и си напиши в една тетрадка 100 пъти " няма да ми бъде отнето детето" и се успокой и наистина СПРИ да комуникираш с този, защото според мен ти все още си говориш с него и за това си така шашмата.

# 204
В родния край с трите болници, от които само едната държавна няма да е трудно да ме открие. А и като знам манталитета на работещите като нищо да му кажат, че съответната родилка е при тях.
Не знам и в какво състояние ще съм след раждането и дали бих могла да отреагирам, ако дойде и припознае детето.
В София е ясно, че ни ще му дойде на ум, ни ще ме намери.

А ти изобщо проучила ли си ги тези болници? Тук има частни болници, всички имат договор с НЗОК и раждането е безплатно. Ако искаш избор на екип и секцио по желание, тогава плащаш допълнително, но самите лекари предпочитат секцио и много лесно се дават бележки, че секциото е наложително, т.е. безплатно. Въобще, в провинцията не ми се вярва да има частна болница, която да не работи с касата.

# 205
  • Пловдив
Има частни болници, които работят с касата, и пак не се ражда безплатно в тях. Плащаш задължително за екип и още неща. Не знам как е оформено, но безплатно не приемат. Така че и това да го провери, като стана дума, но проблемът е да се отърве от параноята.

# 206
Има частни болници, които работят с касата, и пак не се ражда безплатно в тях. Плащаш задължително за екип и още неща. Не знам как е оформено, но безплатно не приемат. Така че и това да го провери, като стана дума, но проблемът е да се отърве от параноята.

Аз раждах с избор на екип, но имаше и циганки, които си раждаха безплатно:
https://mbalhd.com/%D0%BC%D0%B1%D0%B0%D0%BB-%D1%85%D0%B0%D0%B4%D … 1%82%D1%8A%D1%80/

# 207
  • Пловдив
Ама тя не е само една частна болница в страната.
Примерно в "Селена" официално не знам как беше, но неофициално раждането ти през 2014 и 2018 стартираше от една сума от типа на 1100 или 1200 лв. (сега със сигурност ще е повече) за раждане по естествен път. За секцио - повече. Не помня дали можеше да постъпиш без уговорка с лекар, май не.

# 208
Ама тя не е само една частна болница в страната.
Примерно в "Селена" официално не знам как беше, но неофициално раждането ти през 2014 и 2018 стартираше от една сума от типа на 1100 или 1200 лв. (сега със сигурност ще е повече) за раждане по естествен път. За секцио - повече. Не помня дали можеше да постъпиш без уговорка с лекар, май не.

Възможно е, тук има поне 2 частни, в които се ражда безплатно плюс платени екстри.

# 209
  • В полите на Пирин планина
Щом има три болници с родилни отделения, едва ли е толкова малък град...
В малкия град, в който живея, има една МБАЛ, с едно родилно отделение, което обслужда 4 общини.
Според мен всичко е един голям филм, в който се е вкарала Ивелина и въпросният баща едва ли си има и идея за друго, освен да я заплашва, камо ли да вземе новородено, да го гледа... И какво ще го прави сам това новородено?! Че и кой ще му го даде?

Общи условия

Активация на акаунт