Родителски права при бащата, възможно ли е?

• 11 346
  • 328
  •   1
Отговори
# 180
И аз като Бояна мисля, че Ивелина трябва да излезе от филма.
Като я пращате в чужбина, я вкарвате в още по-голям филм.
Първо е тъпо да бяга и да се крие, тя не е направила нищо лошо.
Второ, такива схеми за криене на детето, могат да й навредят в бъдещи дела за бащинство и родителски права.
Трето, бившият не я заплашва, има само общи приказки - "на всяка цена", "получавам каквото искам" и бла-бла.

Авторката да си гледа спокойствието, за да не навреди на бебето.
А за юридическите неща - да си кара по закон. Има закони, но тя трябва да знае и да се позове на тях.
Трябва да мисли на първо място за детето и как да е добра майка. Тя явно е допуснала някаква грешка (под афект) и сега я е страх дали бившият има доказателства. Но не я подтиквайте към още грешки.

1. Да ражда, където й е най-удобно. Бебето е най-важно, да мисли за него.
2. Още при постъпване да заяви устно и писмено (с предварително написана молба) в болницата, че не трябва да дават сведения за нея на НИКОГО. Здравословното състояние са лични данни от високо ниво и законът за защита на лични данни и съответният регламент дават голяма защита. Може да добави, че един луд я преследва.
3. Ако все пак бившият цъфне вътре в болницата, вика доктор, охрана и иска да го изгонят - при бебетата не може да влиза всеки. След това пуска жалба до болницата, че са разпространили лични данни. После адвокат ще й обясни какво да прави, за да получи малко обезщетение, ако реши. Основното е да попречи на бързо признаване на бебето, докато е в родилното.
4. Ако ББ все пак реши да доказва бащинство - това става по закон и отнема много-много време, няколко години - 3, 4, може повече и повече. Тук вече й трябва адвокат.

Последна редакция: нд, 21 дек 2025, 17:56 от biborana

# 181
Според мен и авторката изобщо не е прекратила контакт с него. Тя до миналия месец не беше, пък сега изведнъж някакъв общ познат… Продължава да комуникира с него и той я тормози, защото му се позволява. Размахвал връзка с ключове, значи бил имотен Grinning Ох направо…как им се връзвате на тези селски тарикати.

# 182
  • Далечният изток
Да, достатъчно е объркана вече, за да ѝ вкарвате още мухи в главата.
Ще отиде в чужбина да роди и ще си свирка... то така става. Да не е само раждането, ами после това бебе някъде трябва да се отглежда. Или ще го хване новороденото на няколко дни и ще го прибере в България...
Да си отива да ражда, където ѝ е болницата и да не се занимава с глупости. Като го припознае бащата, припознае.  В крайна сметка тя лично го е избрала за баща на детето. Не е изнасилена, нали?
А и преди реалното припознаване пак има административни процедури, може пък да не успее да го припознае.

# 183
...баща ентусиаст няма...
..една жена каза има и филми има..Sunglasses

# 184
В България припознаването на дете в родилното е сравнително проста административна процедура, ако родителите са съгласни. Ето как става стъпка по стъпка:
1. Кой може да припознае детето
Бащата, ако родителите не са в граждански брак
Припознаването е доброволно
Може да се направи преди раждането, в родилното или по-късно
2. Припознаване директно в родилното
Най-често срещаният вариант.
Какво е необходимо:
Лична карта на бащата
Данните на майката
Присъствието на бащата (майката може да не присъства физически, но трябва да даде съгласие)
Процедура:
В родилното отделение се попълва декларация за припознаване
Декларацията се подава до:
общината по месторождение на детето чрез болницата
Майката подписва декларация за съгласие
Данните се изпращат служебно към общината
➡️ В резултат:
В акта за раждане се вписва името на бащата
Детето носи бащино и фамилно име по избор (съгласно закона)
3. Ако майката не е съгласна
Припознаването не може да стане
Бащата може да търси правата си по съдебен ред
4. Ако припознаването не се направи в родилното
Може да стане по всяко време:
В общината
При нотариус (с нотариално заверена декларация)
5. Важни уточнения
Припознаването не е окончателно веднага
Майката (или детето, след навършване на 18 г.) може да го оспори в 3-годишен срок
Ако майката е омъжена, съпругът ѝ по закон се счита за баща, освен ако няма съдебно решение.

Това каза Чат Джи Пи Ти.

# 185
  • Далечният изток
При нотариус не се припознава дете. Да, там се прави нотариалната заверка на декларацията, ама не и припознаване.
Чат джипитито нали нямаше да отговаря на медицински и на юридически въпроси?! Само се объркват хората.

# 186
Да, достатъчно е объркана вече, за да ѝ вкарвате още мухи в главата.
Ще отиде в чужбина да роди и ще си свирка... то така става. Да не е само раждането, ами после това бебе някъде трябва да се отглежда. Или ще го хване новороденото на няколко дни и ще го прибере в България...
Скрит текст:
Да си отива да ражда, където ѝ е болницата и да не се занимава с глупости. Като го припознае бащата, припознае.  В крайна сметка тя лично го е избрала за баща на детето. Не е изнасилена, нали?
А и преди реалното припознаване пак има административни процедури, може пък да не успее да го припознае.
Хората, които дават съвети да ражда в чужбина, дали могат да обяснят как ще се върне в България законно с бебе на ръце, без валиден паспорт за бебето????

И има голяма разлика, когато се роди дете, чийто баща е местен. Има разлика и ако майката е дългосрочно пребиваваща в другата държава (най-общо казано има местен адрес) и случайно попаднала там родилка.

И в Шенген деца до 14 г. пътуват в чужбина с паспорт или пасаван (еднократен паспорт за връщане). Ако Ивелина роди в Букурещ, ще я вкарате не просто във филм, а във екшън. Преди да замине, не може да извади паспорт на неродено дете. Бебе Сара вече е на 7-8 г. и не може да напусне Испания, защото няма паспорт. Има право да живее там, защото родителите й (две жени, сключили брак) са постоянно пребиваващи в страната.

Като роди, за да напусне Румъния, на детето му трябва пасаван (вади се по-бързо от паспорт), който също отнема време. И хич не си мислете, че ще вземе бебето и ще се качи на автобус за Русе. Най-много на Дунав мост да я арестуват с бебето със съмнение за трафик на бебета. Ще постои в ареста, докато се установи, че тя е майката. Обаче е по-вероятно още болницата да уведоми нашето посолство и да й обяснят, че трябва да чака за документи на бебето.

Знам за 2 такива случая в България, бебета родени от чужденки без право на престой. Първият е много стар преди 25 г., майката нямаше паспорт и дори не я изписваха от болницата.
Вторият е скоро (23 или 24 г.) преминаваща румънка ражда в 8-ми месец, беше някъде в южна България. Звъни ми приятелка да ме пита как да извадят бг паспорт на бебето, за да стигнат до Букурещ. Отговорих точно никак. Свързаха се с тяхното посолство, не помня подробности дали са дали румънски паспорт или пасаван, но си е заминала след около 2 месеца!

# 187
Никъде в Европа не проверяват паспорти на деца, единствено в България на излизане може да се случи. Казвам това без да подкрепям идеята за раждане в чужбина, защото меко казано звучи нелепо.

# 188
  • София
Никъде в Европа не проверяват паспорти на деца, единствено в България на излизане може да се случи. Казвам това без да подкрепям идеята за раждане в чужбина, защото меко казано звучи нелепо.
Декларации не искат, но паспорти искат навсякъде. Пътувала съм многократно със сина ми, дори и докато бях още женена тримата с баща му и пак винаги се показва детския паспорт. В повечето страни самото съгласие на бащата за издаване на международен паспорт е онова съгласие за извеждане в чужбина, за което ние имаме декларация. В много страни и бебетата имат лична карта, освен паспорт. Такива изнасяния на бебе без документи са абсурд.

# 189
Това до преди Шенген. Масово сега  и паспорти не проверяват. И аз и сестра ми и приятелки сме пътували с децата и проверки няма, само случайни.

# 190
  • Далечният изток
Декларациите-съгласия не са отпаднали по закон.

# 191
  • До хладилника, който обичам
Пасаван се вади от местното българско посолство с преведен от заклет преводач към посолството и легализиран акт за раждане. Не знам защо е/било толкова трудно за твоите познати, biborana, но повечето българи с деца, родени в чужбина, го правят това, за да могат да се приберат с децата в България, ако нямат чуждестранен паспорт и искат да им извадят ЕГН и български паспорт в страната, вместо през консулството.

# 192
Пасаван се вади от местното българско посолство с преведен от заклет преводач към посолството и легализиран акт за раждане. Не знам защо е/било толкова трудно за твоите познати, biborana, но повечето българи с деца, родени в чужбина, го правят това, за да могат да се приберат с децата в България, ако нямат чуждестранен паспорт и искат да им извадят ЕГН и български паспорт в страната, вместо през консулството.
Бу, по принцип не е трудно, но отнема време. Ако родителите живеят в другата страна, имат време и действат спокойно.
Писах за случай, приличащ на плановете на авторката. Румънка, която само преминава през България, ражда тук. Поне това е официалната версия, която е казала. Може и тя като Ивелина да се е криела, не знам.
Мислела е, че ще роди и ще тръгне за Букурещ с автобус или с влак. Но не става така.
Като се планират някои неща се мисли за детайлите. Почваме с болницата - там се издава съобщение за раждане, но не и акт за раждане. Той се взема след 1-2 седмици от общината по постоянен адрес на майката. Тази чужденка няма постоянен адрес. Мисля, че й искаха документи дали е женена и ги чакаше да пристигнат от Румъния. После чака за пасаван на бебето. Понеже знам румънски, по телефона й обяснявах, че не може просто да тръгне без документ. После се е обадила в посолството и от там те я поемат, но през това време я бяха приютили някъде, не беше в София.
Не сравнявайте компоти с компютри. Паспортният контрол е отпаднал при нормални обстоятелства. Но раждане на жена, която не живее постоянно в дадена страна, винаги е съмнително за трафик на бебета. И институциите (болници, община, полиция) много внимателно следят такива случаи.
Но дори и Ивелина да ивади "късмет", да си вземе бебето и да се върне без проверка в България, пак ще има проблеми - нали трябва да извади акт за раждане.

Последна редакция: нд, 21 дек 2025, 22:41 от biborana

# 193
  • Paris, France
Моя позната преди години осинови бебенце в Алжир и го доведе във Франция без да му е бил издаден паспорт или даже лична карта, само със семейната книжка. И на мене ми се стори странно, но явно е възможно. Сега може да са променили изискванията.

Моите деца ходиха на зелено училище в Германия, Швейцария и Испания когато бяха на 8-12г. и бях смаяна колко деца нямат лична карта или паспорт, но на родителската среща казаха на родителите, че могат да идат и без документи. Преди 2017г не искаха нищо особено.

Някой питаше как ще го прибере от Румъния - с автобус и румънския акт за раждане във формат А1. Нека да изиска А1, който е валиден за цялото ЕС. Качва се на автобуса или колата и се прибира. Няма граничен контрол в Шенген, освен в извънредно положение. Не мисля, пе биха правили проблем на току що родила жена.

ivelina, няма нужда да оставаш в чужбина. Можеш да се прибереш, но след време, все някога, ще трябва да извадиш български акт за раждане и ЕГН на детето (освен ако нямаш някакво друго гражданство). Ако останеш да живееш в чужбина, постоянното местожителство на детето става държавата, в която живееш с детето у бащата:
1. Трудно ще издири адрес и имена на детето ако не го регистрирам в БГ. Ето, моите деца не са в системата в ЕСГРАОН, а са вече пълнолетни, не съм ги крила и са идвали често в България.

2. Дори и да намери детето и личните му данни, ще трябва да завежда дело в държавата, в която сте, да намира адвокат, преводач, да идва лично и това може да го откаже.

3. Дори и да успее да получи съдебно решение, че е баща, ще ума право да идва да види детето, да го вземе за ваканция, но не и да го гледа сам или споделено. Досега не съм видяла съдебно решение, в което съдията да разрешава детето да иде за постоянно в чужда държава при някой родител.

Този вариант изисква пари, средства, познанства и може би не е достъпен в момента за тебе.

За над 2 десетилетия пътуване с кола с деца, документите ни ги провериха веднъж на границата вътре в Шенген. Между Белгия и Германия бяхме. С нас имаше и друго дете, приятел на сина. Нищо не ни питаха за него. Погледнаха личните ни карти и чао.

# 194
  • Далечният изток
Брех, че лесно ставало...
Ами да заминава. Аз се отказвам...

Общи условия

Активация на акаунт