Родителски права при бащата, възможно ли е?

• 11 342
  • 328
  •   1
Отговори
# 165
В родния край с трите болници, от които само едната държавна няма да е трудно да ме открие. А и като знам манталитета на работещите като нищо да му кажат, че съответната родилка е при тях.
Не знам и в какво състояние ще съм след раждането и дали бих могла да отреагирам, ако дойде и припознае детето.
В София е ясно, че ни ще му дойде на ум, ни ще ме намери.

# 166
  • София
В родния край с трите болници, от които само едната държавна няма да е трудно да ме открие. А и като знам манталитета на работещите като нищо да му кажат, че съответната родилка е при тях.
Не знам и в какво състояние ще съм след раждането и дали бих могла да отреагирам, ако дойде и припознае детето.
В София е ясно, че ни ще му дойде на ум, ни ще ме намери.
Защо мислиш, че ще те търси изобщо? Сега търси ли те? Не.
И като ви намери какво? Нито сте женени, нито има доказателства, че е бащата, нито имат право да го пуснат, нито по тия болници пускат ей така.
Стига психиране. Тоя сельо бебе няма да гледа, нито някой ще му го даде.

# 167
  • Paris, France
Той детето може да го припознае и без да знае къде е родено. В малкия град може и да му кажат работещите в ЕСГРАОН. Моя позната сключи брак във Франция към 1995г. От Франция са уведомили автоматично ЕСГРАОН и работещите в съвета, а после и други, започнали да честитят на родителите и преди тя да им е казала.

Ако иска да фигурира като баща в документите на детето, ще заведе дело и ако не си съгласна, ще се направи ДНК тест (който ти ще платиш ако се окаже биологичен баща) и пак ще бъде вписан и ще има родителски права и задължения.

Съседно градче или село е ОК, но аз не бих се тътруцкала до София или друг далечен град само за да не разбере, че съм родила. Неудобно е, тежко е емоционално.

Права е Бояна. Сега не те търси. Защо изведнъж да се разтърси покрай термина? Може даже да те плаши с отнемане на родителските права с цел да не го търсиш за издръжка и реално хич да не иска бебето.

# 168
  • София
Може даже да те плаши с отнемане на родителските права с цел да не го търсиш за издръжка и реално хич да не иска бебето.
Това си е прастар трик и адвокатите го знаят, писах по-рано и за това. Единствено после ще обърне историята с "тя не ми го дава", за да се прави на жертва, вместо да стане ясно, че няма намерение да полага грижи, или поне да дава някакви пари за издръжка.

# 169
  • Далечният изток
Няма вариант сключен брак или раждане на дете да се отрази служебно или автоматично както казваш в българския регистър. Няма начин.

# 170
Ивелина, момиче, моля ти се, престани. Цяла бременност си съсипа с тези глупости. Разбирам, че се притесняваш, но ти просто отказваш да излезеш от филма. И ми се струва, че на първо място това е, защото отказваш да приемеш, че бащата на детето не се интересува от това дете и упорито фантазираш, че чак иска да го вземеИстински късмет ще е ако детето изобщо има шанс да познава баща си, но силно се съмнявам. Шанс да ти го вземе няма, всички ти го казахме многократно.

Смятам, че написаното описва най-точно реалната ситуация и казуса на авторката. Никакви заплахи няма тука.

Присъединявам се към мнението, защото :
Ако той наистина искаше това дете, нямаше да остави намира нито авторката, нито родителите и. Какво се случва в действителност? Нито я търси, нито пита за нея.
Авторке, сама си търсиш проблемите. Познавам такива хора, не могат да живеят без драма и баз никаква причина си създават сами трудности. Съветът ми е, поговори първо с психолог, после евентуално с психиатър.

# 171
  • Paris, France
Ами моят брак е отразен служебно, че и ме оставили без фамилно име, защото от получения документ не им станало ясно дали фамилията ми е сменена. Документът е получен през 2014г, доста след сключването на брака (над десетилетие). През 2002 и 2012г съм си вадила лични документи и през 2012 съм писала имената ни (моето и на ММ). Този декември се разправях с тях  защото излизах без фамилно име в системата, че и като го поправиха, пак не излизаше няколко дена.

Добре, че имаше проблем, та разбрах, че и пълнолетните ми деца никъде не фигурират като мои деца, а преди 2014 фигурираха, защото граничен контрол разбираха, че са мои деца като излизаме от БГ. Сега ми искат актовете ум за раждане във формат А1. Помня, че за сина си го носих през 2002г и си беше валиден, защото даже ме питаха искам ли да го регистрирам като български гражданин. Сега се разправям с тези неразбории, защото и нотариус не приема да оправя документи без децата ми да са отразени в ЕСГРАОН.

Познавам хора, на които браковете са отразени служебно и други, на които не са. Същото с децата.

С над 2 милиона български граждани, живеещи по света, не е рядкост да има неотразени бракове и деца.

# 172
  • Далечният изток
Не се отразяват служебно. Носиш си документи - отразяват.

# 173
  • София
При международните бракове отиваш сам с документите, преведени и легализирани, и тогава се отразява нещо, това и в двете посоки. Нищо не става автоматично. Много познати с деца родени в чужбина си идват специално да се занимават с това, защото тия деца нито имат ЕГН, нито някакъв брак се отразява автоматично. Същото и с разводите. Поне преди 15-тина година отмениха нуждата от екзекватура, за която се чакаше в съда с години, а само се появяваш в общината с документите.

# 174
  • Paris, France
Е, моят брак как е отразен служебно, без да нося каквото и да било? Казаха ми да ида и да си получа българското удостоверение за брак.

Екзекватура не са ми искали, но съм се оженила в държава, която тогава беше в ЕС. Върти ми се, че екзекватура искаха за разводите в чужбина, но може и да бъркам.

# 175
  • Далечният изток
Остава тогава единствената възможна хипотеза, щом е отразен служебно - сключила си брак в българското консулство.

# 176
  • София
Е, моят брак как е отразен служебно, без да нося каквото и да било? Казаха ми да ида и да си получа българското удостоверение за брак.

Екзекватура не са ми искали, но съм се оженила в държава, която тогава беше в ЕС. Върти ми се, че екзекватура искаха за разводите в чужбина, но може и да бъркам.
Нямам представа как е станало. В нито една от двете посоки не познавам друг със служебно отразен брак. Сключен в България брак с френски гражданин признаха в посолството след цял куп документи. Детето също не са го записали автоматично през някакви служби, носиш си документите и така научават за съществуването му. В България също родени във Франция деца, които някак автоматично да получават ЕГН или да се регистрират няма. Просто няма подобна процедура за обмен на информация между страните. Ти не си и длъжна децата ти да са български граждани, може да не искаш, не става автоматично. Както и с френското гражданство, имат го по право, но не е задължително ако не искаш.

# 177
  • Paris, France
AIDA, не сме сключвали брак в българско консулство. Дамата от общината ми обясни, че от 2013г системата е електронна и през 2014г са получили електронното съобщение за брака ни. Това при положение, че знаят за него, макар и актът за брак да не беше електронен. И те се учудиха доста, защото казаха в паспортното, че съм първия случай, в който някой се появява без фамилно име и без да е сменял фамилното си име.

Като писах да ги регистрирам децата - става дума да фигурират като мои деца и наследници, а не да им се издава ЕГН и да получават гражданство. Ако искат гражданство, трябва да подадат молба и да платят по 250лв (актуална цена в момента).

Вярно е, че нито френското, нито българското гражданство са задължителни по рождение ако бебето има друго гражданство и не е родено в една от тези държави, дори и някой от родителите да е български и/или френски гражданин. Но, както писах, познавам хора, за чиито бракове и деца информацията е дошла по електронен път или е пратена от консулските служби или кметствата.

Може би е бъг в системата????? По едно време исках да си правя лични документи в българско консулство, обаче системата ми отхвърляше данните, защото по ЕГН-то ми трябва да съм родена в друг областен град, а не в този, в който съм родена. В България нямах проблем с това и си излизах в системата.

Както и да е. Ако и на бебето на авторката забавят електронното съобщение с 10-15г, ще си свирка и бащата може и да не е жив, дето се вика, докато пристигне информацията.

# 178
  • Далечният изток
Ами не знам бе, Невена. Чета закона...
Явно тогава имаш някакви връзки в консулството, някой, който е знаел, че ти си сключила граждански брак в тази държава и служебно се е снабдил с документа ти за брак от съответната община, после пък го е изпратил служебно на общината ти в България. Няма друг начин. Община, където се сключва брак, тоест длъжностното лице в чужда държава, не изпраща нищо на българската държава. Всеки заинтересован сам си подава документите, дали чрез посолство/консулство, или директно в България, но няма такава процедура това да се прави служебно. Говоря за всякакви актове за гражданско състояние.

Няма електронно съобщение за раждане. Аз като адвокат съм била упълномощавана от няколко майки от чужбина, за да регистрирам раждане в България, съответно да издадат бг актове за раждане на децата. Регистрирала съм бракове, сключени в чужбина, регистрирала съм разводи от чужбина. Последната ми клиентка се възмущаваше защо Германия не е изпратила служебно решението ѝ за развод... Ами защото няма такава процедура.

# 179
Невена, страхотен вариант, но пък това се отнася само, ако родя и остана в чужбина ли?

Общи условия

Активация на акаунт