Стани богат - тема 29

• 9 497
  • 411
  •   1
Отговори
# 360
  • София
И аз се втрещих, че не са чували за Наска и щяха да построят пирамиди там...
Някой назад беше написал, мисля си, че тези по-специални деца от по-специални училища знаят повече в 1-2 специалности (техните си) и никаква обща култура нататък. И не ща да си представям какво е в по-обикновените школа...

# 361
Да, Звездна нощ. Той не си я е харесвал.

Между другото, кофти вкус за картини на момичето - късният период на Гоя - Кронос/Сатурн изяжда децата си и подобни... Въобще не съм съгласна, че са по-въздействащи. Човекът е бил зле психически и е рисувал тези неща по стените в дома си, без намерение да ги показва на някого... Ако си психиатър или имаш интерес в тази сфера, е въздействащо, иначе е по-скоро жалко... Но тинейджърите обичат провокациите...

И двамата участници не играха особено добре.

# 362
  • Пловдив
Аз се съмнявам и нашите поколения по-масово от тях да са били чували за платото Наска на тяхната възраст, вкл. лично аз. Тези неща се трупат и с годините. Много от тях са от училище, но има и впоследствие чути.

# 363
  • Димитровград
Много съм впечатлена от децата в Златната лига! Адмирации!
Разсъждават по-правилно от много от възрастните участници.

# 364
Аз имах енциклопедии с картинки и знаех за тези забележителности. Не подробности, но знаех, че има едно като колибри, както и маймуна. Била съм по-малка от 19 години.

# 365
Аз се съмнявам и нашите поколения по-масово от тях да са били чували за платото Наска на тяхната възраст, вкл. лично аз. Тези неща се трупат и с годините. Много от тях са от училище, но има и впоследствие чути.

Ухааа, как съм поглъщала списание "Космос" и за Наска, и за пирамидите и за какво ли не. То си беше кножен вариант на Дискавъри ченъл.

# 366
  • София
Изрично уточнение: нямам за цел да обидя когото и да било. Разсъждавам си.
За да не "пълня място", слагам го в спойлера:
Скрит текст:
СБ е куиз, основан базисно на обща култура и след това на по-специализирани познания (които могат или не - да помогнат, в зависимост от настроението на компютъра Simple Smile).
Сред младите хора може да има брилянтни и талантливи математици, или литератори, биолози или спортисти. Ала са все по-тясно "специализирани". Веднага след идването на "демокрацията", се подиграваха с "всестранното развитие" от соцминалото, т.е. с общата култура. И днес нея я няма. Виждаме, че има участници, на които дори речникът им е беден.
Не са един-два факторите, формиращи знания или любознателност у младите в съвремието: освен самото тяхно желание за развитие (1): къде/как/по колко. Другите са в (2) семейството, (3) образованието, (4) средата. Ако някога у дома се купуваха от РЕПа (а сетне и сам) "Наука и техника" и "ЛИК" на БТА, "Паралели" или "Космос", "Съвременник" и др., днес те или подобните им - са в телефона и нета. Пита се кой (иска да) ги чете. В Тубата любопитните или образователни канали са безброй.
А в СБ от уж по-изучените млади хора по-често виждаме декламация около онова, което знаят и понеже не е точно питанката - те го изговарят грамотно, а после... ползват жокер. Свързвам го с гореизброените "4 елемента".
Тъй че (и изхождайки, че отиваш в СБ, където е ясно, че не те чака само любимата математика или история, да речем), като взема платото Наска за пореден скорошен пример: ами даже у нас Наска вероятно е по-известна, отколкото Побитите камъни във Варненско. Но... за хората поне с базисна обща култура (те ще знаят и двете).
Има чудесни начетени младежи и днес. "Разбира се", масовите медии ни ги показват или случайно, или само след спечелен престиж нейде навън... Но са малко. И песимистичната ми прогноза е, че ще намаляват с космополитността на времето и държавите. Понеже - след завършване - не е обезателно първото работно място да е точното и желаното, не рядко те попадат в "колектив" с "шеф", който е по-необразован от тях. А самата социална среда (разбирай "живият живот" у нас; и добавям - (5) манталитета) го възпроизвежда още повече. Писах по повод "Талантите" - борец, гимнастик или танцьор публиката оценява по-високо от дете, което познава буболечките, столиците или знамената, или смята наум като компютър...
... а съвсем отделна тема е в какво се е превърнал българският СБ и какво преобладаващо ни показва.

# 367
Имаше един участник, малко преди да свършат новите епизоди и да започнат повторенията, който не започна много добре, но се впечатлих, че разсъждаваше и вкарваше логика, когато не знсеше. Голяма част нито знаят, нито разсъждават логически, а една част декламират, имат достатъчно жокери в информацията, която са назубкали (от област, в която са специалисти или казват, че живо се интересуват, обаче не могат да извлекат отговора, търсената информация. Втрещявам се, защото, като им слушам "изнасянето на урока" на тема, от която не разбирам и вече отдавна не си спомням от уроците в училище, успявам, от това, което са казали, да открия верния отговор. Е, как се става специалист, експерт, по този начин? Те го учат/работят го, но не го разбират.

# 368
Така е - човек и да няма богата обща култура, може да е интелигентен и да разсъждава логично, да се доближи до правилния отговор по заобиколен път.

# 369
  • Пловдив
Всякакви има, и в нашето поколение имаше зубрачи.
А сигурно може да се случи и ние по някой път да имаме всички знания и да не можем да ги свържем. Нищо, че тука сме все умни. Wink
За четенето май съм съгласна обаче. Вземаш списание - четеш. То и друго интересно занимание за вкъщи по всяко време нямаш, няма чат с приятели, няма клипчета.
Можеш да провериш с Гугъл - не проверяваш, защото не ти е трябвало.

# 370
Аз харесах Билалов, сега не ща да кандидатствам за участие, след като той вече не е водещ Wink

# 371
Още преди тридесетина години забелязах, че ние имаме много по-широка обща култура от западняците, с които съм общувала, докато те са си експерти само в свята област. Но какво от това? Живееха си много добре, а ние умните тук...

# 372
Аз харесах Билалов, сега не ща да кандидатствам за участие, след като той вече не е водещ Wink

Щото си засукана мацка, а на такива Билалов подсказваше, нали? Stuck Out Tongue Closed Eyes

# 373
  • Пловдив
И някои от бозавите лели като мен също харесваме повече Билалов.
Но аз съм казвала, мен ме е яд не само за него, а и за това, че контингентът от добри кандидати попривърши.

# 374
И мама го харесваше повече - даже мислеше да спре да гледа предаването, когато Кънчев се завърна Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт