Семейни задължения към възрастен родител

• 11 372
  • 345
  •   1
Отговори
# 75
  • ES
Разбирам, че авторката не само трябва да се включи, а да уреди и финансира грижите за майка си, сама. Щото другата не може.

# 76
  • София
Гледането включва не само лично гледане, но и всички разходи, включително дом. Има и държавни домове, може да се провери и там, макар да се чака ред и да е по-трудно, но не пречи да се попита.

# 77
По тази логика сестрата трябва да възстанови на авторката парите, за да са наравно.

# 78
...
На мен обясняваш очевидни неща.
Наследството е от бащата, Нали казвам същото, но ти написа, че било неточно.но преобладаващата част от парите, които са взели дъщерите, е от ДЕЛА НА МАЙКАТА, а не от това, което са наследили от баща си двете дъщери.
Затова, да се нарича масата от парите наследство, не само не е вярно, ами и пречи на разбирането на ситуацията.
Откъде става ясно, че майката е имала преобладаваща част? Не казвам, че не е възможно, питам откъде става ясно, че е точно този вариант, а не друг?
От законодателството на фона на дадената от авторката фактология. В преден пост съм изчислила и  обсъдила варианти в зависимост от това, чия е била собствеността преди смъртта на бащата.
Дала съм даже професионално добросъвестно очертани граници в зависимост от това, чия собственост е бил имота. При 50 % на майката, тя наследява дял от половината на съпруга си , равен на дела на всяко дете.
Другата 1/2 си е нейна. Ако имотът е бил само на бащата - дала съм другото разпределение.
Ако собствеността е била при други квоти, пак границите са ясни.

Сестрите са взели парите, които са се полагали на майката, а сега "Олеле Боже". "Не съм с викнала с новия си апартамент...." и пр.
Парите от дела на майката са щели да и дадат гледане в дом. Деменцията е страшно нещо.
Ама парите ги няма.

Дала съм професионално мнение. На когото не му харесва - да се просвещава.

# 79
  • София
По тази логика сестрата трябва да възстанови на авторката парите, за да са наравно.
Принципно да, това е по-честният вариант.

Скрит текст:
...
На мен обясняваш очевидни неща.
Наследството е от бащата, Нали казвам същото, но ти написа, че било неточно.но преобладаващата част от парите, които са взели дъщерите, е от ДЕЛА НА МАЙКАТА, а не от това, което са наследили от баща си двете дъщери.
Затова, да се нарича масата от парите наследство, не само не е вярно, ами и пречи на разбирането на ситуацията.
Откъде става ясно, че майката е имала преобладаваща част? Не казвам, че не е възможно, питам откъде става ясно, че е точно този вариант, а не друг?
От законодателството на фона на дадената от авторката фактология.
Скрит текст:
В преден пост съм изчислила и  обсъдила варианти в зависимост от това, чия е била собствеността преди смъртта на бащата.
Дала съм даже професионално добросъвестно очертани граници в зависимост от това, чия собственост е бил имота. При 50 % на майката, тя наследява дял от половината на съпруга си , равен на дела на всяко дете.
Другата 1/2 си е нейна. Ако имотът е бил само на бащата - дала съм другото разпределение.
Ако собствеността е била при други квоти, пак границите са ясни.

Сестрите са взели парите, които са се полагали на майката, а сега "Олеле Боже". "Не съм с викнала с новия си апартамент...." и пр.
Парите от дела на майката са щели да и дадат гледане в дом. Деменцията е страшно нещо.
Ама парите ги няма.

Дала съм професионално мнение. На когото не му харесва - да се просвещава.
Авторката има два поста в темата. Прочетох ги отново, но никъде в тях не виждам да е писала каква е била собствеността на апартамента. Би ли цитирала от кой или от кои факти, дадени от авторката, става ясно, че апартаментът е бил СИО и съответно майката е притежавала повече дялове?
Нали става ясно, че реагирам срещу категоричността на това твърдение:
...
 но преобладаващата част от парите, които са взели дъщерите, е от ДЕЛА НА МАЙКАТА,
...
Това не е факт. Това е възможен вариант.

Последна редакция: ср, 12 ное 2025, 13:52 от milenaka

# 80
  • Варна
Стига бе, хора, чепкате тия дялове сякаш са ваши. Друг е казусът тука.

# 81
Миленака,

Четене с разбиране се казва, освен ако не тролите нарочно. Както писах по-горе, другият вариант е по 1/3. Отново са "усвоили" парите и от  майчината 1/3. Даже съм писала и оставащи варианти. За наследяване по завет или завещание авторката не пише. Затова отпадат.

Не вярвам, че не разбрахте, а на заяждане нямам време, да отговарям.

Спиди, За жалост, не е друг казусът.

Ако парите на майката не бяха "усвоени", с тях щеше да се осигури дом за възрастни и грижи.

# 82
  • София
Да, при 1/3 на майката, те двете заедно имат по-голям дял, но са взели  и нейната 1/3.
Ако жилището е било СИО, тогава майката наистина има доста по-голям дял.

И при двата варианта в момента те я гледат, основно сестрата взела повече пари. Сега въпросът е как да действат оттук нататъка. За мен основните варианти са два:
1. Вкъщи. За тази цел трябва да осигурят адекватна 24/7  грижа. Ако не могат, следва вторият вариант;
2. Дом/хоспис.

# 83
Много от софиянци са пристигнали в града след 1945 година, още повече - след 1990. По времето до 1990 година поне е имало нещо в закона, че имуществото придобито преди брака от единия става обща семейна собственост мисля, че след 10 години брак. За годините не съм много сигурна, но или 10 или 5. Родителите на авторката вероятно са имали брак, който е продължил по-дълго и дори жилището да е било само на единия, то има не малка вероятност после да е ставало семейно след изтичането на този срок.
До 1990 си беше съвсем реално младо семейство да си купи жилище, особено ако живее на квартира с деца и няма друго жилище в града.
Както и да са били дяловете, може би е добре, че са се разбрали предварително. Представям си как би било с една напредваща деменция, тогава вече няма сделка, няма пари - нито за тях, нито за жената.
Личен асистент и доплащане за помощ в грижите докато могат да я гледат у дома не е ли вариант? Така или иначе трябва време, докато я приемат в дом.

# 84
  • Melmak
Много гледате тези дялове, все едно са ваши. С наследство, без наследство, и да не бяха пипнали апартамента на майката, какво? Апартамент не гледа болен човек!
Още от едно време е имало как да се избегне СИО, още прадядо ми е вдигнал къща на баба ми и я е писал на себе си. Майка ми и леля ми са родени там, баба до ден днешен там живее. И дядо ми никога не е имал дял. Просто баба ми е едно дете и е наследила родителите си. Но баба ми е на 83, трябва грижа. Цялата къща е нейна, голяма, на 2 етажа. Ама къщата не може да я гледа… ходят мама и леля!

# 85
  • София
Вярно е. Те дори да й върнат парите, тя няма да може да се оправи.

# 86
Дяловете са важни по няколко причини:
-Сега липсват пари за хубав дом;
-Не се спазва първоначалната уговорка, с която, мога да предполагам майката е била съгласна щом тогава не е била болна.

# 87
  • Melmak
Първоначалната уговорка е била сестрата да доглежда майка си, защото е взела жилище, нали така? Това не значи, че няма пари за хоспис. Аз оставам с впечатлението, че решението за хоспис не е лесно и не е просто до пари. Ако сестрите могат да го плащат и това не е лош вариант.
Някак ми се струва, че сестрата на авторката е все от тези задлъжнели, все нямали пари..

# 88
  • France

Въобще не е така. Много често свекърите прехвърлят жилище на сина си преди брака, за да е само на него и тогава не СИО.
Това го правят много често, но от скоро, например, 20 години. При хора на 70-80 годишна възраст шансът жилището да не е СИО е много малък.
Напротив. Тогава режимът на брак е бил в разделност. Нека юристите в темата да кажат от коя до коя година е било така

# 89
...Както и да са били дяловете, може би е добре, че са се разбрали предварително. Представям си как би било с една напредваща деменция, тогава вече няма сделка, няма пари - нито за тях, нито за жената.
...
да, но не може да им е убягнала възрастта на майката и здравословното и състояние, което не се подобрява и не виждам да са сложили едната сума нещо като фонд за случай на нужда от спец и скъпи грижи.
Т.е. взели са на майка си средствата за старините и и сега им е трудно да я гледат. Не са едиснствени. И друг случай знам. И то още по-кофти.
От друга страна при такава болест и ако наистина човека стигне до състояние да не е съзнателен, то аз не знам за какво е поддръжка на живота му. Аз лично не бих искала да живея и тежа при подобни условия. Обаче това кой ще прецени ??? Майката трябва да може да прецени.

Общи условия

Активация на акаунт