Колко ви е прага на поносимост за пиенето на партньора?

• 13 301
  • 438
  •   1
Отговори
# 375
Наскоро четох някакво изследване, направено с плъхове, че когато са изолирани и нямат забавления, от 2 източника на вода, винаги избират да пият от наркоманския и умират, предозирайки, докато когато са сприятелени и имат катерушки и забавления, не повтарят от лошия, а си пият от чистата вода. Т.е. че зависимостите са липса на свързаност с хората и техен прекурсор е самотата.
Интересно изследване... Аз съм забелязал друга закономерност - че няма наркоман от здраво семейство. Или са деца на разведени родители и не поддържат връзки с единия от тях. Или напротив - родителите им са хора с добро материално положение, които разбират задълженията си към децата само под форма на материално и финансово осигуряване, но не намират време и нямат желание да изградят отношения на истинска близост и доверие с тях. Което, като се замисля, има връзка с експеримента с мишките - и в двата случая индивидите, които се чувстват самотни, избират наркотика.

Относно цигарите - от друга гледна точка е точно обратното Simple Smile Алкохолът и наркотиците вредят само на този, който ги ползва. И засягат живота само на близките му. Цигарите са единствените, които чрез пасивното пушене тровят и напълно невинни, нямащи нищо общо с пушача странични хора. Например - персонала за заведенията, в които се пушеше до скоро.

Последна редакция: сб, 22 ное 2025, 22:29 от atravel

# 376
Във връзка със зависимостите, много брутално откровен и почти болезнен за гледане е "Реквием за една мечта", показващ изолацията, унижението и пълния физически и психически разпад на зависимите.
Атравъл, гледал ли си го и правдиво ли отразява проблемите?

# 377
  • София
Аз съм забелязал друга закономерност - че няма наркоман от здраво семейство. Или са деца на разведени родители и не поддържат връзки с единия от тях. Или напротив - родителите им са хора с добро материално положение, които разбират задълженията си към децата само под форма на материално и финансово осигуряване, но не намират време и нямат желание да изградят отношения на истинска близост и доверие с тях. Което, като се замисля, има връзка с експеримента с мишките - и в двата случая индивидите, които се чувстват самотни, избират наркотика.
Това е много стар соц мит. Има много деца от чудесни семейства, които стават наркомани. В пубертета е важно другото семейство – приятелите, и като те правят нещо, същото прави и тийнът, и най-сплотеното семейство не помага, защото така е устроено развитието на човека, че в тази възраст се опълчва на родителите си, за да се отдели като самостоятелен Аз. И научно е така, и стотиците наркомани, които съм срещала го доказват. Почти никой не започва ей така сам да взима нещо, всичко е от средата и компанията, и за купона, после става шит.
Твоята история може да е друга, не споря, но общият случай не е такъв.

Съвсем друг е въпросът, че в наши дни ги няма тези наркомани от 90-те с хероина.  Има токсикомани, които сами не знаят на какво са, защото преобладаващото количество трева у нас е друсана поне с 3-5 вида лайна – от мет, през литий, каптагон до фентанил. Затова повечето държави в Европа започнаха да легализират марихуаната, за да има някакъв контрол върху съдържанието, че им се препълниха психиатриите.

А у нас и към тревата има много висок толеранс, вече повече и от този към пиенето. Сигурно им се струва много екологично на хората Simple Smile

# 378
Във връзка със зависимостите, много брутално откровен и почти болезнен за гледане е "Реквием за една мечта", показващ изолацията, унижението и пълния физически и психически разпад на зависимите.
Атравъл, гледал ли си го и правдиво ли отразява проблемите?
Да, това може би е най-силният филм по темата! Изключително реалистичен и показващ живота на зависимите съвсем правдиво. От книгите бих препоръчал "Мементо" на Радек Йон - ретроспективна изповед на един чешки наркоман, която няма нищо общо със захаросаните картинки на Керуак и Бъроуз, а показва света на зависимите по соц. време точно какъвто беше. Интересно е, че в Чехия е част от задължителната учебна програма. Докато у нас имаше едно издание през 90-те и до там... Затова я подготвих в електронен вид.

@Бoяна
Не бих го нарекъл само мит. Моите наблюдения са, че тинейджърите от здрави семейства и да опитат наркотици, не започват да вземат системно. Продължават максимум няколко месеца и като правило успяват да се измъкнат, дори и да развият начална форма на зависимост. Докато другите затъват и обикновено не оцеляват...

За днешните токсикомани подкрепям 100% мнението ти! Едно време ние казвахме за пушещите трева, че "лайноядството е признак на ниска култура" Simple Smile Днешните идея си нямат какво вземат и защо го вземат - важното е да са "фйешън".

А с фентанила ти е ясна ситуацията, нали? По-точно с метилфентанила, защото чист фентанил никой не употребява. Той е около 1000 пъти по-силен от хероина, докато ментилфентанила - 12 000 пъти по-силен. Причината да замести хероина е, че е несравнимо по-лесно да прекараш нелегално през граница един килограм метилфентанил, отколкото 12 тона хероин. А крайният брой дози е същият... Само дето при метилфентанила грешка в разреждането от 0.01% е смъртоносна.

Ако говорим за социални мерки за решаване на проблема, за мен най-ефективен е швейцарският модел. Там можеш просто да отидеш при личния си лекар и да кажеш, че си наркоман. Издава ти се документ и с него имаш право да получиш три пъти на ден безплатно спринцовка със стерилизиран хероин, който си инжектираш (или ти инжектира медицинско лице, ако не можеш сам) в специално създадени за целта центрове, които съществуват във всеки квартал на всеки град. Гледах един документален филм за тяхната система - банкова служителка отива сутрин на работа, минава през центъра, който и е на път, и си получава дозата. Работи съвсем нормално до обед, излиза в почивка, отива за следващата доза и се връща на работа. И вечерта, на път за вкъщи - отново. Което и позволява да води един сравнително нормален живот. Вместо да се събужда сутрин с панически страх, че днес няма да може да си набави поредната доза, и цял ден да търчи да продава дрога, да проституира, да краде или да търси заеми, за да се надруса. Идеята на този модел е, че "убива не толкова дрогата, колкото начина на живот, свързан с незаконното и набавяне". Отделен въпрос, че получава чист наркотик, а не смес от незнайно какви боклуци. В никакъв случай не твърдя, че това е здравословен начин на живот! Но е някакъв социално приемлив компромис за тези, които иначе щяха да са още по-зле.

Последна редакция: сб, 22 ное 2025, 22:53 от atravel

# 379
  • Out of the Mix
Joy

Нито има 15 годишно Ауди 100 (което е ~ 35 годишно), нито има "нов" Ситроен C5.

Тва, че взел книжка на 40 не е проблемът (въпреки, че е доста късно), а приказките с ненормалната скорост, както и Гугъл описа.

Снимам го, документирам, и го свалям от колата с отнемане на СУМПС за поне 6 м., дори 1 г., и глоба 5000 лв.

Учудвам ви се, че четете тази логорея, откъде това време?
Аз скролвам.

Кечко, как ще не размътват мозъка цигарите?

Всичко размътват и разбъркват, зависимостта с какво е свързана?

# 380
Снимам го, документирам, и го свалям от колата с отнемане на СУМПС за поне 6 м., дори 1 г., и глоба 5000 лв.
Снимал той 😁 Ами нали за да заснемеш номера на колата, ти трябва да караш подире и със същата скорост бе? Или по-точно - да кара някой друг, докато ти снимаш. Защото ако си мислиш, че при скорост над 200 можеш да караш и в същото време да си разцъкваш телефона, си мно-о-о-о-ого далеч от истината! А и като ти гледам писанията, ти си от ония, дето "по-тежко от чашка не вдигат, по-високо от жена се не качват и във вода по-дълбоко от до колене не влизат, оти да се не прецакат" Joy

# 381
  • Out of the Mix
Ти не ме мисли, уредил съм си живота.

Правилно - чашка не вдигам, вдигам други неща всеки ден; стигнал съм си високата летва за жена, по-високо ми не требе; на такова ниво съм, че дори не влизам в никаква вода, не просто "до колене", а съм отгоре по повърхността, ако ме разбираш. Joy

От такива, като теб сме на такова дередже.

# 382
# 383
  • София
Revoker, човек, който пуши много, може да върши интелектуален труд без проблем. Докато пиян човек или надрусан - не.
Да не говорим, че и ценностите се изменят при другите две зависимости. Примерно, цигарите не пречат на амбицията. Никой не си казва "днес няма да ида на работа и ще изпуша еднс кутия Боро вместо това". Същият човек си си, просто с увеличен риск от рак. А пиянството и наркоманията те правят на пихтия, майка ти не може да те познае в един момент. Може да те избие на агресия.

Малко ме напрягат разговорите за наркотици, ако трябва да съм честна.

# 384
Лели-и-и, Искрено и лично - трети сезон Simple Smile Simple Smile
Не ми било парашутизъм, не ми било соло по Лакатник (9-ката и 10-ката или Румънеца отдесно? Simple Smile Wink ), най ми било ходене по водата. Исусовци Simple Smile Simple Smile
Търсат си Мария-Магдалената тука. Баш па измежду уважаемите госпожи бгмамите ли? Wink
Едно ша ви кажа - бат Бойко треа да го позлатите, бе! Щом на магистралите Му даже немски бракми дигат повече от 80, ми евала! На мойта магистрала към работа повече от 15км/час не съм дигал. Няма сутрин, няма вечер, майна.

# 385
Няма да се оправдавам с "адреналинова зависимост" - ние с човека, с когото бяхме във въпросното Ауди, извършихме първите бънджи скокове в България и направихме първите ластични въжета, а рекордът в страната за бейс джъмп от най-малка височина над суша (50 метра) е мой и доколкото зная, все още не е подобрен.
Като чета останалите "героизми" чак си мисля, че рекорда е 52 метра. Петдесет, плюс два под земята.

# 386
Правилно ли разбирам, че atravel е бивш наркоман, който сега употребява доста рядко? Е, значи не е бивш. И тъй като темата е за партньорите, надали някой би приел и търпял подобно нещо.

# 387
  • Сф
Написа ,че държиш морфина за всеки случай или подобно. Това,че е прашасал не е забавно както го описваш. Ако си приключил ,щеше да е изхвърлен и унищожен отдавна. Не знам защо си правиш психоанализа сам , но да прехвърляш грешките и/ или изборите на родителите си за твоето поведение и твоите грешки е детинско и нездраво като цяло.
* с майка еврейка трябва да знаеш,че сами променяме и вървим по пътя си за успех и добро да речем,  другото са извинения.
Успех ти желая по твоя път, социализация и просперитет и изхвърли скапания морфин.

# 388
  • София
Има разлика между адреналин и норадреналин.

Огромна.  Моля ви се, ако ще правите биохимични анализи, бъдете поне точни.

Повтарям- сравнението на пушач и наркоман, хазартно зависим, сектант, насилник или алкохолик е тотално несравнимо, граничещо с абсурдно. Тезата, че замърсявали въздуха на непушачите изобщо ми е неприемлива, да не казвам, че и преди имаше зали за непушачи, а и по този признак, три четвърти от Франция, Италия, Гърция, Турция и прочее традиционно по-висок процент пушачи да са на опашката на бедните и гладните в световен мащаб, но всъщност е точно обратното по други причини. Доказано имат щастлив дълъг и пълноценен живот и зоната на Средиземноморието е най-доброто място за живот в света.

И да не бъркаме добрия начин на живот, които никак не изключва чаша много добро вино с вечерята с цигарка с някакви крайности, всички крайности са вредни.

Освен това темата е изключително важна, защото пазара е залят с всякакви субстанции в огромни количества и всички тинейджъри са в риск. Всички,  без изключение.

Вярно е, че до голяма степен повечето тинейджъри минават през това, само, че децата от здравите семейства и адекватни, така да го нарека се измъкват, по-точно ги измъкват. Останалите ги завличат. Да, има и деца от добри семейства, които потъват, разбира се, но уви понякога родителите са твърде ангажирани и не успяват да разпознаят признаците овреме, а и често ги бъркат с тинейджърски бунт и когато стане ясно за какво става въпрос, вече късно.
Да не казвам какво е усещането да допуснеш изобщо мисълта, че собственото ти бебче прекрасно взима наркотици. Твоето дете. Да застанеш в аптеката и да поискаш да купиш тест за наркотици. След това да видиш положителния резултат, ако евентуално не са го научили какво да прави. А то произвежда адреналин пред това време, играейки си на криеница с родителите. Дали осъзнава опасността- не, никак. Колкото и да са му говорили.

Така, че никой не е застрахован. Темата е гнусна и отвратителна, но постовете на този човек не са никак безсмислени в голямата си част.

# 389
  • София
Всички родителите трябва да имат домашни тестове за наркотици и да ги правят официално и регулярно. Много съм спорила по този въпрос, но родителите проверяват и домашни, и други неща, не е въпрос на доверие, а на средства за носене на отговорност. Когато човек заподозре нещо обикновено е късно. От една трева или едно каквото и да е не следва нищо, но ако родителят знае. Иначе не става. Ако детето знае, че по всяко време може да бъде тествано няма и да пробва. Този метод се прилага и в скъпи пансиони в Швейцария, например. След определена възраст тийновете свободно в група от 5-6 могат да ходят до града или където решат, но на случаен принцип тестват половината или всичките на прибиране и при положителен тест задържат огромната такса, а детето си заминава за вкъщи.

Общи условия

Активация на акаунт