Почти цяла София става зелена зона

• 19 072
  • 665
  •   1
Отговори
# 105
Хората в другите големи градове по света как ли си ходят на гости, как си посещават роднините, въобще как ли се оправят. Сигурно никой не ползва коли.

# 106
Хората в другите големи градове по света как ли си ходят на гости, как си посещават роднините, въобще как ли се оправят. Сигурно никой не ползва коли.
Такова нещо като или не влизай в града с кола или пращай 4ч. и се чупиросвай от града ... никъде не съм виждала. Да се неначудиш.  А паркинг на Орлов мост ? Къде ? До стария Зоопарк на сп. на 94? Ами то там колко коли можеш да сложиш ? И от там по баира нагоре към Румънското ? Добре.
И не знам на кой беше идеята да се обсособи парка за паркинг ... ами то край стадион Васил Левски какво става? Места, където преди кола не можеше да влезне сега е кола до кола ... Да се разхождаш ли из парка ? Да плачеш ли ?

# 107
  • София
Ами да. Защото всеки иска навсякъде да ходи с кола. А до стадиона има сто вида транспорт.

# 108
Ами да. Защото всеки иска навсякъде да ходи с кола. А до стадиона има сто вида транспорт.
Както отбелязваш проблема не е в тези, които ще паркират дълготрайно защото са на посещение или по работа, а на тези ,които за да си размърдат задниците за по 1 час не ползват транспорта , а си взимат колата.
Става ясно , че жителите на София си правят сами проблемите именно с тези до 4ч. паркирания и повече от нужната бройка коли ...

# 109
....Такова нещо като или не влизай в града с кола или пращай 4ч. и се чупиросвай от града ... никъде не съм виждала. Да се неначудиш.  А паркинг на Орлов мост ? Къде ? До стария Зоопарк на сп. на 94? Ами то там колко коли можеш да сложиш ? И от там по баира нагоре към Румънското ? Добре.
И не знам на кой беше идеята да се обсособи парка за паркинг ... ами то край стадион Васил Левски какво става? Места, където преди кола не можеше да влезне сега е кола до кола ... Да се разхождаш ли из парка ? Да плачеш ли ?
Не си виждала защото не си гледала. Ето например:
"From Monday to Friday, the following parking rules apply in 2024:

Zone A: You can park in one place for a maximum of 3 hours between 8:00 a.m. and 10:00 p.m., and you have to pay HUF 600 per hour.
Zone B: You can park in one place for a maximum of 3 hours between 8:00 a.m. and 8:00 p.m., and you have to pay HUF 450 per hour.
Zone C: You can park in one place for a maximum of 3 hours between 8:00 a.m. and 6:00 p.m., and you have to pay HUF 300 per hour.
Zone D: You have to pay HUF 200 per hour for parking between 8:00 a.m. and 6:00 p.m., but there is no maximum parking time limit."

И аз не разбирам защо е ограничението.
Но специално на Орлов мост има наблизо  буферен паркинг, плюс там минават сто превозни средства, срещу билетче за ГТ може да си стоиш цял ден.

# 110
  • София
Както отбелязваш проблема не е в тези, които ще паркират дълготрайно защото са на посещение или по работа, а на тези ,които за да си размърдат задниците за по 1 час не ползват транспорта , а си взимат колата.
Става ясно , че жителите на София си правят сами проблемите именно с тези до 4ч. паркирания и повече от нужната бройка коли ...
Някъде не отбелязвам подобно нещо.
Ако мислех така, нямаше да искам ограничение на колите на жилище.

Проблемът е и в тези, които са решили, че на всяко жилище му се полагат н коли.
Проблемът е и в тези, които не могат да си представят да се придвижват по друг начин, освен с кола.
Проблемът е и в тези, които си мислят, че на всички гости им се полагат места за паркиране.
София не е безкрайна.

# 111
  • София
А защо да не го направят. Аз работя в съседни квартали, бих могъл да дойда пеша за 25 минути. Но това са 25 минути сутрин, 25 минути вечер. С кола ги спестявам. Парите не ме бъркат. Реално ако мисля егоистично, трябва да съм за зоната, защото 100 евро за мен са джобни, както и 800 евро за паркомясто пред моя кабинет. Тази зона ще ми даде по-голям шанс да паркирам и пред работа и пред нас.
 Но за мен това е война със средната класа. Средната класа цени времето си. Изкарва достатъчно пари , за да не мисли да спести 10 лева от гориво и да отиде с кола, защото е удобство. Всички искаме да ни е удобно нали?
И не е правилно да се сравнява с Амстердам, където е осигурена алея и за колела, и за тротинетки и за алтернативни методи на придвижване. Не мисля, че е правилно
 Повечето коментари хората егоистично мислят за тях кое е по-добре.
А дали е редно да се даде нещо в замяна на ощетените преди да ги лишават от това удобство

# 112
  • София
А ощетените не мислят егоистично?

Ако искаме по-чист въздух, колите трябва да се намалят.

# 113
Скрит текст:
....Такова нещо като или не влизай в града с кола или пращай 4ч. и се чупиросвай от града ... никъде не съм виждала. Да се неначудиш.  А паркинг на Орлов мост ? Къде ? До стария Зоопарк на сп. на 94? Ами то там колко коли можеш да сложиш ? И от там по баира нагоре към Румънското ? Добре.
Не си виждала защото не си гледала. Ето например:
"From Monday to Friday, the following parking rules apply in 2024:

Zone A: You can park in one place for a maximum of 3 hours between 8:00 a.m. and 10:00 p.m., and you have to pay HUF 600 per hour.
Zone B: You can park in one place for a maximum of 3 hours between 8:00 a.m. and 8:00 p.m., and you have to pay HUF 450 per hour.
Zone C: You can park in one place for a maximum of 3 hours between 8:00 a.m. and 6:00 p.m., and you have to pay HUF 300 per hour.
Zone D: You have to pay HUF 200 per hour for parking between 8:00 a.m. and 6:00 p.m., but there is no maximum parking time limit."

И аз не разбирам защо е ограничението.
Но специално на Орлов мост има наблизо  буферен паркинг, плюс там минават сто превозни средства, срещу билетче за ГТ може да си стоиш цял ден.
Откъдето и да си го копирала ти провери ли колко паркинга има в градчето и други възможности за паркиране освен тези по улиците ?
Ето ти един пример за град с централни органичени за паркиране улици . Пускам инфо умишлено само за център и стар град , защото там е ограничено подобно на което показа. Града е стар , университетски, туристически с туристически център и замък. Чатгпт. инфо за стария град и центъра на Хайделберг. Центъра се състои от една главна улица с район със стари къщи , уни и църкви около нея . Виж мапс. Не е голям но има 
Цитат
В центъра на Хайделберг (вътрешния град) според данните на град Хайделберг:

15 многоетажни паркинга с общо около 5 000 паркоместа

Допълнително около 2 000 други паркоместа (например на открити площи)

Общо в центъра са налични приблизително 7 000 паркоместа

В един транспортен план се посочва също, че има 17 публично достъпни многоетажни паркинга в центъра/стария град на Хайделберг
. Града има население 150 000 души , а не над милион
Скрит текст:
In Heidelberg Zentrum (Innenstadt) gibt es laut Stadt Heidelberg:

15 Parkhäuser mit insgesamt etwa 5.000 Stellplätzen

Zusätzlich etwa 2.000 weitere Parkplätze (z. B. auf Freiflächen)
Heidelberg

Insgesamt stehen ca. 7.000 Parkplätze in der Innenstadt zur Verfügung.

In einem Verkehrsplan liegt aber auch die Angabe von 17 öffentlich nutzbaren Parkhäusern in der Innenstadt/Altstadt.
Heidelberg

Wenn du mit „Parkmöglichkeiten“ auch Straßenparkplätze oder P+R-Plätze meinst, kann ich dir eine detaillierte Karte mit allen Parkmöglichkeiten im Zentrum zeigen – möchtest du das?
Ако направим сравнение с района около Витошка ... къде са в София около и под Витошка всички тези паркинги и паркоместа ?

Да не сравняваме нататък. Такова нещо каквото си цитирала можеш да направиш, когато осигуриш наистина възможност за гостите на града и посетителите на района в който го правиш.

# 114
@ thedentist Е , браво, точно средната класа какво те ощетява промяната, съвсем се излагаш Smiley Колко изкарваш на ден се хвалеше в другите теми, а се стискаш за 10€ .

..........
Откъдето и да си го копирала ти провери ли колко паркинга има в градчето и други възможности за паркиране освен тези по улиците ?
..........

Satisfied Градчето е Будапеща Smiley
https://www.budapestinfo.hu/en/parking-in-budapest

# 115
Ако направим сравнение с района около Витошка ... къде са в София около и под Витошка всички тези паркинги и паркоместа ?

Веднага ти отговарям - точно от двете страни на Витошка има големи паркинги - този под НДК и подземния до метростанция Сердика.

И още нещо - нека да сравняваме София с други европейски столици, а не градчета, като Хайделберг.

Последна редакция: нд, 16 ное 2025, 23:30 от Тутанкамон

# 116
Скрит текст:

..........
..........

ето ти чатгпт инфо за възможностите за паркиране в Будапеща център
Цитат
Подземни и многоетажни паркинги (гаражи)

Освен уличните места и P+R, в центъра има частни гаражи и обществени многоетажни паркинги, но БКК (BKK) в своите данни посочва, че „във вътрешните райони има почти 10 000 места в подземни и многоетажни паркинги, които остават недоволно използвани“.
BKK

Това означава, че има значителен капацитет за паркиране, особено в гаражи, дори ако улицата е натоварена.

Последна редакция: нд, 16 ное 2025, 23:48 от Moderator3

# 117
И защо да не сравняваме с Амстердам? Цената на маслото и месото ни е по-висока от тяхната, защо платените ни паркинги не са по 60 евро на денонощие?
 Възможности за паркиране ще има, когато ползващите въпросните удобства започнат да си плащат за тях като за удобства, а не като за нещо от първа необходимост, при това на цени за социално слаби. Общо взето ме е срам, като си плащаме жълтите стотинки годишен данък на семейната кола.
А засега - добре, само да не вземат да отменят и отлагат взети решения.

# 118
  • София
@ thedentist Е , браво, точно средната класа какво те ощетява промяната, съвсем се излагаш Smiley Колко изкарваш на ден се хвалеше в другите теми, а се стискаш за 10€ .

..........
..........

.   Пак казвам мисля от гледна точка дали е правилно, не говоря за мен . За мен и 1600 евро за бизнес паркомясто в единия квартал и 100 евро в другия за едната кола и 200 за другата са джобни . Не говорим за мен

# 119
Голям алтруист се изкара.Ти работиш ли на намалени цени за хора с ниски или никакви доходи?
Цитат
Възможности за паркиране ще има, когато ползващите въпросните удобства започнат да си плащат за тях като за удобства, а не като за нещо от първа необходимост, при това на цени за социално слаби.
Идея си нямате колко е скъпо в Амстердам и за местните, и точно затова малцина имат лични автомобили.Като потрябва, взимат под наем почасово и пак си плащат прескъпо за паркиране.Имат велоалеи, но тротинетките са забранени.Карат колела не само, защото имат велоалеите (карат и по селски пътища) а защото така са ги свикнали.Няма ги тукашните лигавщини да се развозат нашенските принцове и принцеси в коли.В брутален вятър и дъжд, хлапетата се натоварват в пригодени кошници отпред, отзад по родителските велосипеди и това е най-нормалното нещо на света.

Общи условия

Активация на акаунт