Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 94

• 33 365
  • 756
  •   1
Отговори
# 465
  • Бургас
Първата статия не ме вълнува толкова, но втората, втората... Там не само ще очакваме, там ще видим и обръчи, и семейства, и инфлуенсъри, и големи Д, и малки Д...Simple Smile

# 466
Чакаме обещаните по 2 за лев от 1 януари.
От кого са тези обещания - с цитат?
Две статии, които дават мегдан за размисъл.
Особено втората. В нашите реалности вече ми е ясно и какво ще се случи към 2030 г. Двете магически словосъчетания "европейски план" и "милиарди евро" правят чудеса...
Четох го това като го изкараха, поредната брюкселска недомислица, която я се осъществи, я не, но ако вземе да се осъществи ти мислиш, че ще вдигне цената на жилищата? Идеята им доколкото разбирам е да налеят милиарди за строеж на нови достъпни жилища, тоест да се вдигне предлагането на жилища. По икономика едно време ни учеха, че ако предлагането се вдигне, при равни други условия, цената спада. Тоест, ако стане това, което ти предполагаш, значи ще са изпълнили точно обратното на заявената си цел.
За едно са прави - жилищата са станали недостъпни за хората със средни доходи. Което казвам и аз от 2-3 години, доста хора тук викате обаче, че сега били по-достъпни отпреди? Както и да е, оттук нататък още ли ще се вдигат, и кой ще ги купува?
Митичните фондове с милиардите евро и аз чакам да ги видя от 1.1.26. Да видим как ще им излезе бизнес-плана.

# 467
  • Бургас
Ех, пак знаеш какво "предполагам".
Нищо подобно не предполагам.
Убедена съм, че и този "план за възстановяване" ще спасява поредните фалирали строители и инвеститори, близки до властта.
С пари от Брюксел ще се изкупуват както ги наричаш ти - "празни жилища" на някой закъсал, общините ще раздават пари на строители да строят уж "социални" жилища.

То и сега има такива, ама да се докопаш до тях е изключително трудно.
А ако излеят милиарди да строят нови, нали се сещаш къде ще ги строят - в "деветия картофен пояс". И няма да ги продават, а ще ги отдават. Ще се нароят едни общински компании за управление, точно както и в момента ги има, но оперират с по-ограничен брой имоти. Ще има едни нови гета "социални жилища" за работническата класа.

Да, би се отразило на цените на жилищата в по-крайни и неблагоприятни квартали, но не и на тези в районите, където празни терени за строителство няма отдавна.

# 468
Аз пък чакам нов епизод на някой имотен инфлуенсър инвеститор. Искам да ми обяснява с колко любов го прави, как помага на млади семейства, как осигурява дом в центъра на света, как е точен и коректен, как се отнася с грижа към клиента, решава нужди. И като видя действителността - кутийка в манли с базово обзавеждане, кални улици и брокерски схеми за 200к евро с финансиране 110% и ми става едно мило. Гледам с възхищение и пуканки на такива схеми.

# 469
Преди няколко месеца бях пускала някъде из темите резюме за нагласите на джен зи за работа, съответно за местене. Това за развития свят. Те имат коренно различно поведение, което просто налага промяна на политиката за жилищата.

Чакаме обещаните по 2 за лев от 1 януари.
От кого са тези обещания - с цитат?

Върни се и чети.

# 470
Гледай какво става. Вече са ни налазили фондовете. Следвайте този имотен инфлуенсър. Много ги разбира!
https://www.facebook.com/share/r/1DSAcXLf8r/

# 471
  • Бургас
Стига бе, Гого, не съм ДженЗи, заболяха ме очите от това прескачане на кадри, ще получа фоточувствителна епилепсия... Simple Smile
Ако чакат на мен инфлуенсърите, ще тръгнат "на просешкой тояге", както казваше една позната рускиня Simple Smile

# 472
Натискат ги по тая тема най-вече държави, които имат големи градове, където вече никой не иска да ходи да работи. И имам предвид онзи нискоквалифициран труд, без който обаче не може да съществува един град. Всички тези работници вече няма къде да живеят, техните доходи не отговарят на изискванията на застрахователните компании, към които се обръщат собственици на жилища, за да си направят застраховки. А населението се увеличава и заедно с онези, които идват само за социалки, идват и такива, които искат да работят, ама няма къде да живеят.

# 473
  • Бургас
В Бургас настроиха хиляди РЗП в нивите в края на града с бонус - гледка към гробищата. И продължават да строят. Скоро ще се слеем с Айтос.
Подозирам, че точно тези сгради ще станат "социални" жилища в един момент, като гледам колко усилено се рекламират.
И хората, които са се излъгали да си купят там уж за инвестиция, а някои и за живеене, ще бъдат принудени да съжителстват в гето с работническата класа, малцинствата и социално-слабите.

# 474
Е в полята, ама ако е 100к евро вместо 200к в по-хубав квартал, защо да не се заселят и там хора? То целия град се минава за половин час, а пък София за един. По света как живеят хората на един час от работата си. И у нас малко ли има такива.
Е, другия вариант е да се напънат да вземат 200к на кредит и да се надяват да не им се вдигне лихвата през 20-30-те години, които ще го изплащат.

# 475
  • Бургас
Чакай сега, къде остана лозунгът "всекиму според потребностите"? Колко пъти писахме, че жилища има за всички и са достатъчно достъпни -  могат да идат в Ботунец за 100 К, вместо да се ръгат в центъра на София, не беше съгласен. Ти беше най-ревностният застъпник на тезата, че жилищата в София са недостъпни.
Пък сега твърдиш, че в нивята може, без ДГ, без училища, без улица, без магазини.
Узря значи, че не е нужно всички да сме в "хубав квартал"... Зер и другаде живеят хора Wink

# 476
Става дума за социални жилища, които с времето се превръщат в гета. Не е въпросът в пътя до работата, а в живущите. При доста варианти за решаване на жилищните проблеми, ЕС ще избере най-тъпият.

# 477
Чакай сега, къде остана лозунгът "всекиму според потребностите"? Колко пъти писахме, че жилища има за всички и са достатъчно достъпни -  могат да идат в Ботунец за 100 К, вместо да се ръгат в центъра на София, не беше съгласен.
Не само аз, а европейската комисия казва, че са недостъпни, както виждаш.
Цяла София не може да иде в Ботунец. Ако почнат да строят със субсидии достъпни жилища там, може и да стигнат за по-голяма част от хората, отколкото сега. Ама не ми се вярва скоро да стане това, предвид европейската бюрокрация. Това да не е Китай - казва днес партията и утре идват багерите.
Тук по-скоро ще стане на пазарен принцип. Ако са недостъпни и не се купуват, от само себе си ще паднат. Сега се купува много "за да затворим парите", не за живеене. Като/ако това намалее, нещата ще си дойдат на мястото.
П.С. специално за Ема, не казвам, че това ще стане на 03.01.26 или когато в първият работен ден от Н.Г.

# 478
Крис, със сигурност ЕК не се е загрижила за цените и недостъпността на жилищата в България, а някъде другаде.
Я Германия, я Франция.
Обичаш на моменти да ги мешаш нещата, сигурно масата хора не забелязва, но аз забелязвам такива "дупки" в "логиката".

# 479
Е да, сигурно ние сме последната дупка на кавала. По-важни са големите държави с голямо население. При нас каквато и да е статистиката, трудно ще помръдне общоевропейската, при ниския ни дял.
Ония обаче са свикнали, при тях от доста време жилищата струват 10х и нагоре годишния доход (за разлика от САЩ, където 5х се счита за много). А при нас последните години стана така.
Даже нали наскоро коментирахте европейските данни за общото поскъпване последните 10-15 години, ето ги и данните:

Най-напред са по-новите членки на ЕС - Литва, Унгария, Чехия, та и ние някъде с тях. А в целия ЕС общото поскъпване за тия години е... 40%, тоест някъде към 2.5% годишно с натрупване.
Голямото поскъпване явно се изконсумира още преди влизането, пък след това вече стабилност. Ама дето се вика, на ви еврозона - за сметка на това пък като ходим в Гърция и трябва да сменим 300 евро за харчене няма да даваме 3 лева в чейнджбюрото, а направо ще си харчим заплатите 😀

Общи условия

Активация на акаунт