Частни училища – информативно-дискусионна тема – 69

• 22 912
  • 455
  •   2
Отговори
# 135
  • София
Обикновено в тези ЧУ, които имат и гимназия без изпит или с лесен изпит, много не ги карат да учат, а ги насочват към тяхната си гимназия.

# 136
Аз пък чух съвсем скоро лош отзив за прогимназията на ОТ - в смисъл, че не се учи и че няма адекватна обратна връзка за напредъка на детето.
От ваши познати или от фб групата ?

# 137
  • София
Аз пък чух съвсем скоро лош отзив за прогимназията на ОТ - в смисъл, че не се учи и че няма адекватна обратна връзка за напредъка на детето.
От родител на завършило миналата година прогимназията им дете. Фейсбук нямам.

# 138
От родител на завършило миналата година прогимназията им дете. Фейсбук нямам.

Ясно. Но те правят курсове за кандидатстване, каква е логиката да не учат добре. А освен това - откъм среда, учители нещо споделил ли е вашия познат.

# 139
  • София
Не съм разпитвала. За курсовете не знам, надали има нещо общо с училището.

# 140
  • София
Ще се радвам на скорошни мнения за Образователни технологии ? Чувала съм хубави неща, но само до там.
Имам двама познати, чиито деца са там и са доволни, но най-добре е да намерите родител с преки впечатления, защото информацията се размива от разкази на познат през познат Simple Smile

# 141
  • София
Подкрепям Аш.
Следя темата по навик (на 3 пъти "поглеждах" към ЧУ)
Преди много години ми стоеше като вариант "Образователни технологии" за промяна от ДУ на ЧУ в прогимназиален етап, когато варианти много нямаш. Отзивите на близки (две семейства) бяха много добри, до последно харесваха училището, децата им продължиха в гимназията. В гимназията още две познати имаха деца.
Въпреки добрите отзиви, не го усетих като "моето" - неща, които те харесваха, не ми допаднаха или бяха малко за мен... или отчаянието ми от ДУ не е било достатъчно.
Имаше някакво странно изучаване на "разказвателните" предмети, учеха ги последователно, а не паралелно. Примерно един месец учат История, следващият е  География и т.н., въпреки това бяха от малкото частни училища, които имаха редовно ученици на областните кръгове на олимпиадите по Обществени и Природни науки.

Школата им за НВО беше от известните и по това време, курсистите им се справяха по-добре от учениците им (имаха допълнително обучение за НВО, целогодишна "школа"), но може да е било и заради различните амбиции на децата. Агитацията да си останат в гимназията я имаше, а приемът се случваше преди приема за ДГ.

Има стара тема, може да е неактуално писаното, но пък е вариант да се обърнете към някой от участниците в темата на ЛС.

# 142
  • София
Обикновено в тези ЧУ, които имат и гимназия без изпит или с лесен изпит, много не ги карат да учат, а ги насочват към тяхната си гимназия.
При нас беше обратното. На първоначалното събеседване ги питах за гимназията, защото аз самата с удоволствие бих си спестила кандидатстване, ако гимназията е добра и съотвества на интересите на детето. Физиономията беше тип"ама защо..." Laughing и не го казвам като негатив, просто тогава очаквах да ме омайват и бях много учудена. Казаха, че всички деца си кандидатстват и си има 2-3 училища,в които стандартно влизат...не,че било лошо ако държим, ама нямало смисъл, добре би било да си кандидатства и да смени средата.
За Цар Симеон говоря.
Честно да ви кажа, толкова много ни облекчи преместването там. Това, заедно с факта, че идва веднъж седмично една жена да ни чисти вкъщи, са двете ми най-големи радости в живота Satisfied
След 4-те години мъки в старото училище(в което все още е малкото дете),уроците по английски,уроците по БЕЛ и математика, воденето на логопед, на тренировки извън училище...сега облекчението ни е огромно.
Разбира се, има финансова тежест, както и с возенето до там....но няма един учител, от който да сме недоволни, детето е щастливо, интересно му е...вярно-навикът с помръзване още го има, но той си е такъв. Всеки път,като се съберат с децата със специални потребности ми разказва как си говорил с тях, как играли и колко е щастлив, че общува с такива деца и с действията си им носи радост. В градината и в предишното му училище беше научен да страни от такива деца, да говори за тях пренебрежително.
Има неща, които чат пат ме нервират, защото съм скръндза Sweat Smile, но животът ми стана много по-лесен и щастлив. Надявам се, след 2-3 години да влезе в добра общинска гимназия и да имаме възможност да запишем и малкото в частно училище-пада му се да е 5 клас, когато баткото отиде в 8кл. за жалост сега не можем да си позволим частно училище и за двамата(аз напуснах работа, за да уча редовно ново висше).
За малкото бих обмислила някое по-арт, но не чак Артис, например...може би Българско школо, но като дойде време ще проучваме.

# 143
  • Пловдив/София
При нас беше обратното. На първоначалното събеседване ги питах за гимназията, защото аз самата с удоволствие бих си спестила кандидатстване, ако гимназията е добра и съотвества на интересите на детето. Физиономията беше тип"ама защо..." Laughing и не го казвам като негатив, просто тогава очаквах да ме омайват и бях много учудена. Казаха, че всички деца си кандидатстват и си има 2-3 училища,в които стандартно влизат...не,че било лошо ако държим, ама нямало смисъл, добре би било да си кандидатства и да смени средата.
За Цар Симеон говоря.
Честно да ви кажа, толкова много ни облекчи преместването там. Това, заедно с факта, че идва веднъж седмично една жена да ни чисти вкъщи, са двете ми най-големи радости в живота Satisfied
След 4-те години мъки в старото училище(в което все още е малкото дете),уроците по английски,уроците по БЕЛ и математика, воденето на логопед, на тренировки извън училище...сега облекчението ни е огромно.
Разбира се, има финансова тежест, както и с возенето до там....но няма един учител, от който да сме недоволни, детето е щастливо, интересно му е...вярно-навикът с помръзване още го има, но той си е такъв. Всеки път,като се съберат с децата със специални потребности ми разказва как си говорил с тях, как играли и колко е щастлив, че общува с такива деца и с действията си им носи радост. В градината и в предишното му училище беше научен да страни от такива деца, да говори за тях пренебрежително.
Има неща, които чат пат ме нервират, защото съм скръндза Sweat Smile, но животът ми стана много по-лесен и щастлив. Надявам се, след 2-3 години да влезе в добра общинска гимназия и да имаме възможност да запишем и малкото в частно училище-пада му се да е 5 клас, когато баткото отиде в 8кл. за жалост сега не можем да си позволим частно училище и за двамата(аз напуснах работа, за да уча редовно ново висше).
За малкото бих обмислила някое по-арт, но не чак Артис, например...може би Българско школо, но като дойде време ще проучваме.

Много ми хареса вашето мнение, толкова истинско и така прилича на моето мислене!
Да, ЧУ е голямо удобство, не мислиш за много битовизми. Но да, някои неща дразнят- зелено училище 3 нощувки за 800лв НЕ е ок, нито транспорт в София за 15лв, като метрото е безплатно за ученици. Но явно писаните яйца на повечето хора само така могат Simple Smile
И човек плаща, защото детето иска да ходи с приятелите си.
И си казва- в ДУ спестявам 15к ПЛЮС тези “дреболии”, но после се сеща за мръсните тоалетни, за 30те деца в час, за някои откачени учители, които помним от наше време и са още там…
И въздишаш и плащаш безумията.

Обаче идва време за второто дете и вече въздишката струва повече- лишаване от екскурзия до Египет и ски за четирима два пъти в годината, примерно.

И се чудиш пак ли да повтарям тази схема или да разделя децата и второто да е в хубаво ДУ, то ще се справи и там, но дали аз като родител ще съм в мир със себе си?

Търся и не търся отговори на тези въпроси…

# 144
  • в страната на чудесата
Сложен е този въпрос
Според мен човек треябва да се опита да е справедлив към двете си деца, както го разбира. Не винаги означава еднакви дрехи и за двете… изборът на чу се стесни много в последните години. Това звучи парадоксално на фона на по-големия им брой.

# 145
Сложен е този въпрос
Според мен човек треябва да се опита да е справедлив към двете си деца, както го разбира. Не винаги означава еднакви дрехи и за двете… изборът на чу се стесни много в последните години. Това звучи парадоксално на фона на по-големия им брой.

Ако измерваме всичко само и единствено по стандартите на МОН, може и да се е стеснил. Според мен обаче, проблемът е друг и той е липсата на качествена среда, която училищата не могат да компенсират каквито и програми да предлагат, защото не могат да си позволят да изгонят едни петдесет процента от клиентите си. Неслучайно изпитите за ПУК вече се провеждат октомври-ноември. След някоя и друга година  очаквам още от юни да ги подхванат децата за есента на следващата година.
Училища като СС могат да си позволят да си избират ученици, но другите се
примиряват с каквото дойде и гонят деца само ако примерно подпалят училището. В бг реалността вече се търси среда, не толкова учебна програма, която каквото и иновативно да внедриш, все е оакана от монския гений. Защото всичко е толкова деградирало, че единствено средата те спасява донякъде.

# 146
  • София
Според мен справедливото е да дадеш на всяко дете това, от което има нужда. Това не знаи по равно.
Вярно, някои неща трябва да са по равно...някой ден наследството, например...или да обичаш всяко достатъчно.
Но ако се стараеш да е винаги поравно, всъщност някоя нужда може да остане незадоволена или да даваш нещо, което не е нужно.
Малкият ми син е по-адаптивен, дете в норма е...не е по езиците, математиката и физическите усилия, но не е от затруднения, а си е нещо характерно за него. Минава незабелязано и между капките за всичко и е любимец на кой ли не. Улавям се, все пак, че сме свикнали да нямаме премеждия с него и чат пат занемаряваме неговото обучение. Големият го бях записала на английски втори клас, малкото още не сме...въпреки, че една дума не знае и не схваща нищо. Заради същата учителка, заради която батко му не схващаше и потърсихме ци.
Големият е със затруднения още от раждането и къде ли не е ходил...то са терапии, специални бебешки занимания, прегледи, логопеди, уроци по това и онова...вечно с цел да му се помогне и да се компенсира липсата на добро отношение и подходящо обучение в градина и в училище. Е, малкото ходеше на логопед също де, но мина някак безпроблемно и това, завърши си го. Но ще трябва да се напънем да го запишем на език поне, в училище е абсолютна пародия. Не съм амбициозна майка, да не кажа, че съм противоположното на това, но навремето нашите все нямаха пари, на мен доста неща ми куцаха, не защото не полагах усилия, а просто не си можех...и може и да е комплекс, но докато имаме възможност, искам децата ми да имат помощ за нещата, които не им се отдават, но се изискват от тях и ще са им нужни в живота.
Огромен недостатък на общинските училища, а и сигурно на някои частни, е точно средата. И нямам предвид другите деца, а управлението, учителите и това каква атмосфера създават, какви са им механизмите за действие, приобщаване. Нямат такива, не желаят и да имат-има много методики и практики, които са измислени вече...няма нужда да измислят нищо, а да го научат и прилагат.
Учила съм педагогика навремето. Не останах да го работя, заради отровната среда и това, което се принуждаваш да правиш...не заради децата.

# 147
Здравейте, някой може ли да ми каже, какво представлява изпита по математика за 1ви клас - за Архимед специално. Малко късно започвам да чета за частните училища и не очаквах , че толкова по-рано се кандидатства. Дали биха приели дете на 6г в 1-ви клас или ще искат да го запишем в ПУК ?

# 148
  • София
Не разбирам въпроса ви- детето е пропуснало изпита за ПУК в Архимед и ще се пробва за 1ви клас директно ли? Нали трябва да има свидетелство за запършен ПУК? Ако го има и издържи изпита за 1ви клас, то не виждам защо да не го приемат директно в 1ви клас.
За изпита- няма кой да ви каже, защото ще е първият. Сигурно от училището могат да дадат насоки поне.

# 149
  • в страната на чудесата
Моето дете кара три години пук, за да не го пращам на 6 години в първи клас, а да си ходи с набора. И да, и досега върви по-напред от възрастта си… но това в училище няма значение. Тъпо е да си най-малкият в класа. И реших да не му го причинявам.
Та помислете дали имате много добра причина да го пуснете на 6…

Последна редакция: пн, 05 яну 2026, 17:24 от Leika_moja

Общи условия

Активация на акаунт