Частни училища – информативно-дискусионна тема – 69

• 30 051
  • 584
  •   6
Отговори
# 570
  • София
Аз лично не бих оставила разни аматьори, изживяващи се като визионери, да се упражняват върху детето ми - за това в с. Осойка говоря. А съм от привържениците на "по-свободните" училища, но чак такива експерименти, не благодаря.

# 571
  • в страната на чудесата
Абе то в духа на последната седмица мисля, че спешно трябва да се ребрандира в академичен уклон с пансион.
Че нЕкои техники на медитация и връзка с околната среда имат негативна прогноза.

# 572
Бихте ли споделили повече за Прогресивното и Светлина ? Може и на лично ако е удобно 😊
Аз го проучвах преди две години за племенника ми
Смятам че са пълни откачалки, като имате предвид, че съм минала през прогресивно и светлина.
Лично мнение, може инстинктът ми да греши. Като цяло отдалечеността е рисков фактор, труден контрол от всички

# 573
  • в страната на чудесата
Вижте, споделила съм достатъчно назад в темите. Ако искате търсете и четете. Все пак са минали години и едва ли вече съм актуална. Не ми се пише вече на лични по тези теми.
Вие, Кристина, бихте ли споделили повече за сегашното училище на детето Ви, или за детската градина.

# 574
Прочела съм доста назад, за да питам явно няма почти никаква актуална информация.
За съжаление в тази тема се обсъждат две-три училища и всичко останало бива прескочено и остава усещането, че ако питаш получаваш леко арогантно и надменно отношение.
Разбирам, че някои хора пишете тук от години, имате опит и сте сблъсквали със ситуации, но има и хора като мен, които тепърва тръгват по този път, търсят информация и имат въпроси.
И да, ако съм в тема за градините и ме попитат, мога да споделя и за частната, и за държавната, както и съм го правела.
Извинявам се ако съм ви досадила, благодаря за отговора и мисля с това да напусна темата.
Лека вечер Yum
Вижте, споделила съм достатъчно назад в темите. Ако искате търсете и четете. Все пак са минали години и едва ли вече съм актуална. Не ми се пише вече на лични по тези теми.
Вие, Кристина, бихте ли споделили повече за сегашното училище на детето Ви, или за детската градина.

# 575
  • София
Има новина, че са замесили Космос със Ивайло Калушев.

KristinaGeorgieva, не се отказвайте, има и много хора, които пишат и за други училища.

# 576
Също така имайте предвид, че в рамките на няколко години нещата се променят много.
 Така, че е хубаво да отидете на място или да получите информация от някой, който е бил скоро в това училище.

# 577
  • гр. София
Има новина, че са замесили Космос със Ивайло Калушев.

KristinaGeorgieva, не се отказвайте, има и много хора, които пишат и за други училища.

За този факт се знае още от деня, в който директорката на училището, госпожа Захариева, коментира официално казуса, мисля, че се пада горе - долу когато и кмета на София, господин Терзиев, публикува своята позиция относно дадените от него лични пари за каузата. Затова и написах своя дълъг пост за Космос (скорошни реални впечатления, макар и за лятната програма), в който казах, че се твърди, че вече е разпоредена проверка по случая и че има още един пост, от училището този път, че същите никога не са имали нарочна практика да имат вземане - даване с клуба на Калушев, но е имало деца, чийто семейства са ги записвали на тях и са били много доволни през годините, заради част от профила на учениците там, по - природноориентирани и свободолюбиви хора.
Потребителката преди мен също изтъкна, с което съм съгласна, че не е редно в тази тема да коментира училището в светлината на случилото се, което не касае по никакъв начин това какво училище е Космос като резултати и обучение, може би малко касае само темата какво е като среда.
Допълнително, както често казват училищата, когато пишеш сигнал до тях за някой техен ученик и негово евентуално нарушение на обществения ред/престъпление/недопустимо поведение (примерно, лично аз съм писала до момента 2 такива сигнала до РУП и училището на ученика, конкретно за основателно съмнение с доказателства, че ученик е убивал животни или замеря хора с камъни), те отговарят, че не носят отговорност за действията на учениците си извън училището и извън учебното време, това е отговорност и решение на родителите и семейството, което е така. В случая КОСМОС няма отговорност за решението на родителите да си изпращат децата на лагери и извънкласни дейности.
Иначе е факт, че скоро конкретно Иво Калушев е изнесъл лекция в училището на тема пещери в Мексико, но той, доколкото четох, е световноизвестен с това си занимание и не виждам нищо нередно в поканата за това, независимо какво се е случило след това или ще излезе в крайна сметка от случващото се.
Съжалявам, ако мнението ми не е подходящо и за тук Simple Smile

# 578
  • в страната на чудесата
Ама то не е само Космос с откачени практики. Тука сме обсъждали валдорфското, рьорих, онова в Банкя дето после стана цар Симеон, изгрев (макар че аз не мисля, че Дънов е проблем, а практиките на тия хорица там)…
За себе си и детето си предпочитам конвенционална среда, т.е. в училището учат по общоприета рамка, а възпитанието е моя работа. Особено философия, религии и пр.
С други думи не подскачайте толко за Космос. Естествено е да се обсъжда в ТАЗИ светлина, та това е темата на сезона. И не, не е ок връзката им с откачени типове.
В тоя ред на мисли забравих другите щастливи - фюжън и нелицензираното демократично, пътеки и едно експериментално примерно.
При всички случаи бих избрала Меридиан или школото или нещо по- обикновено.

# 579
Аз съм с дете минало през "извратените" училища от предния пост. Мое е определението.
Учеше се по МОН. Великолепни резултати на матурите без ходене на допълнителни уроци.
Чудесна дисциплина и любов към ученето.
Учителката им и до ден днешен подготвя деца за матури извън училището, няма дете, което да е поела и да не е взело матурите с отличен.
Моето дойде 3-каджийче от елитно частно училище и взе матурите с отличен само с тяхната подготовка.
Това е реален опит. Справят се с МОН.
За практиките, които споменавате освен, ако нямате опит е заблуждаващо.

Там са за да учат и това правят. Не кръстосват крака върху ушите, пеещи песни и ходейки в кръг. Съжалявам, ако разочаровам някого. Sunglasses

# 580
  • София
А, не закачайте Фюжън, моля. Учи си се съвсем сериозно, нямат никакви странни практики, по-скоро интересни за децата неща. И много готини учители и директори.

# 581
Фрау К, кое е училището?

# 582
  • София
Не написах това, за Петрохан, точно защото сме разисквали разни други училища, както Лейка е написала. Това не е маловажно, когато трябва да избираш училище или поне за някои хора би могло да е полезно.
Ако някой иска за случая Петрохан има цяла тема във форума:
https://www.bg-mamma.com/?topic=1853871

Фрау К, наистина кое е училището?

# 583
# 584
Фрау К, кое е училището?

Не искам да кажа от съображения за анонимност. Форумът не е толкова анонимен колкото си мислим.

Имам опит с 2 малки частни училища и съм много доволна. Видими резултати.

Общи условия

Активация на акаунт