Работа, CV-та, HR-и, съвети - 103

• 23 849
  • 726
  •   2
Отговори
# 375
Прието ли е наистина? Звучи яко абсурдно.. отивам в мола и той затворен, щот в 4 си взимат децата от детската. Или лекарката ми си тръгнала в 4 и тя…
А клиентите ми в uk да му мислят, аз в 16:00 паля джапанките…

Мислиш ли? Моловете, хипермаркетите и пр., не работят ли понастоящем докъм 21 часа? Съвсем несвързано им изглежда работното време с това на детските градини.

И в момента има закон, че не са длъжни да работят нощни смени майките с малки деца, но и никой не ги спира. На теория можеш да взимаш доста болнични, ако си родител, и за себе си, и за дете, но повечето хора не си го позволяват на повечето работни места, по обясними причини. Поради същите тези причини, и да имат право майкитеда приключват работа в 16 часа, много от тях няма да се възползват от това си право.

# 376
И как ще разберат имат ли деца, нямат ли.
Нито един от работодателите ми, никога не ми е задавал такъв въпрос и нямат никаква представа, а даже не се и интересуват от семеен статус на служителите.
Във фирмата в която работя питат за всичко това.

Последна редакция: чт, 18 дек 2025, 20:44 от vita

# 377
И да не се разбере при интервюто и назначаваното - предполагам след това механизмът ще е на принципа на запорите, примерно, длъжни са да те питат имаш ли деца. И то като си в изпитателен срок, файда като са те назначили.

# 378
За да се ползва това право, ще трябва да се съобщи на работодателя за наличието на съответните обстоятелства, така както напр. е при служителите с ТЕЛК.

# 379
Те затова и с ТЕЛК не искат.

# 380
Хм, сега намерих това - https://www.portaltrznormativi.bg/roditelite-imat-pravo-da-poisk … a-truda-11419.htm

Тоест, имало го е като закон, но до 8 години, така ли да разбирам? Обаче работодателят е можел да откаже?

# 381
Аз не чух добре, но май казаха само за право, а не че е по споразумение с работодателя, даже един военен и детето му изказаха мнение. Трябва да прочетем.

# 382
  • София
Признавам, че не съм чела в детайли, просто вчера мернах подобно заглавие и питах нашите ЧР - според тях, нищо нямало да се промени, защото ние и сега, всички, сме работили с гъвкаво работно време - то е регламентирано и принципно изключва ситуации, в които всеки си работи когато си иска - опциите са да започваш от 8 до 10 и да работиш съответно до 17 или 19 часа. Но наистина, не виждам какво гъвкаво работно време може да има един лекар, работещ в болница, например - там смените са фиксирани.

# 383
  • София
Не е лоша тази идея, според мен, но иска ред и ще натовари с ясни и точни графици кой, кога и как.

Идеята с - аз излизам от магазина да си взема детето няма да се случи никога, защото и сега в моловете е работа на смени от типа 2 на 2, или две застъпващи се смени - 10-18 и 14-22, примерно. Има застъпване от цели 4 часа за съгласуване. Сигурна съм, че има и професии с непрекъснат режим на работа, като шофьор в градския транспорт и лекар, да речем. Та няма да е толкова просто.

Гъвкаво работно време може да се реализира много лесно и то пак ще има рамка - например идване в офиса в интервала 8-10 часа и напускането му съответено 17-19 часа (в сметката приемаме, че има 1 час обедна почивка, по закон може да е мин 30 мин).Та не виждам това как би ги бъркало работодателите. Но отново - според мен, при сменен режим на работа това (вероятно) няма да е приложимо.

# 384
Попциите са да започваш от 8 до 10 и да работиш съответно до 17 или 19 часа. Но наистина, не виждам какво гъвкаво работно време може да има един лекар, работещ в болница, например - там смените са фиксирани.
Тази възможност я има отдавна. Преди 20+ години я ползвах, работех в администрация - работно време беше 8:30-17 ч. Подадох молба и за мен беше 9:00 до 17:30 ч, имаше и други майки така.
За държавната администрация също го има. На места се насърчава за всички (не само за хора с малки деца), за да се удължи работното време за граждани, например да стане от 8 до 18:30 ч. (вместо стандартно от 9 до 17:30 ч.)

Едит: това става със заповед и е фиксирано. Не може да си ходиш плаващо, всеки ден както си решиш. Винаги се знае на кой от колко до колко му е работното време. При работа на гише - може графикът да е за месец или дори за седмица.

# 385
  • София
Винаги съм искала да работя от 8 до 4:30.
Излизаш и денят все още не е свършил.

# 386
Винаги съм искала да работя от 8 до 4:30.
Излизаш и денят все още не е свършил.

Аз съм работила от 8 до 17:30 с час и половина обедна почивка. Голяма досада, ходех си до вкъщи, половин час общо отиване и връщане, ядях и се връщах.

# 387
То тази възможност си я имаше и преди - за деца до 8 години. Сега само удължават възрастта.

# 388
Аз винаги съм била на такова работно време. Дори не попълваме молба, знае се, че се започва между 8 и 10 и всеки идва и си тръгва, когато прецени. Понякога може и да няма 8 ч, но да си тръгне и да си доработи или да не си, никой не ти търси сметка, ако работата е свършена. НО има няколко важни но-та, зависи от самосъзнанието на служителя, т.е. няма как да си тръгна днес в 16:00 ч, ако имам среща точно в този ден. Нито мога да си тръгна, ако колеги чакат от мен задача в рамките на деня. Няма как да кажа ами аз съм на гъвкаво работно време, имам право. Имам право, ако обстоятелствата го позволяват. Ако в този ден не ми позволяват обстоятелствата, ще сме коментирали предварително с баща им да отиде да прибере децата. Във фирмите, в които съм работила, този модел работеше, защото самите служители разбираха как работи. Ако системно си тръгваш от срещи или не предаваш важните задачи за деня, фирмата ще спре да толерира този модел, разбира се.

Има и фирми като кол центрове, такива работещи по американско работно време и т.н., при които е неприложим, но говорим за общия случай, в който имаш няколко срещи седмично и работно време в рамките на българската реалност.

# 389
И аз работя на този принцип. Главно от 8 до 16:30, но мога да променя часовете, има гъвкавост. Сега, това съответно означава, че ако трябва да вляза в 6 за среща с друга часова зона - ще го направя. Трябва взаимно разбирателство и коректност. И доверие от двете страни.

Общи условия

Активация на акаунт