Работа, CV-та, HR-и, съвети - 103

• 24 419
  • 739
  •   2
Отговори
# 720
  • Melmak
А, ясно тогава.

# 721
Да, сигурно се е вдигнала борсата, преди беше 86 лв/ден, послене съм проверявала.....
Иначе има си и предимство да си на борсата, и да вземеш 4 заплати накуп (бруто), но не на всеки го предлагат този вариант. В повечето случаи намират начин да те съкратят или още по-доброто за тях и по-зле за работника - принуждават те да си пуснеш молба за напускане.

# 722
Борсата не е произволна сума, а се изчислява дневната сума на база на възнаграждението в последните 24 месеца. 60% е от среднодневното възнаграждение за този период.

# 723
  • Melmak
Но има таван.

# 724
Е, таванът е максималният осигурителен доход. Върху него се плащат разните осигуровки и за целите на обезщетението, това е заплатата.

# 725
  • Melmak
Кечъра го е написала 107 лв е максимума.

# 726
Не е максималния осигурителен доход. Около 3500 лева бруто ти е сумата на осигуряване за достигане на 107 лв, което е под 3000 чисто. Всичко нагоре, ако ще и 10 хил да си вземал, все ще е 107 лв/ден. Изчислява се 60% от брутото за две години назад. Ако е под 107 лв., примерно 95, вземаш си 95, ако е над 107, това е таванът. Срокът на изплащане зависи от стажа, а после нямаш право три години на пълно обезщетение.

# 727
Права си, Соул. Това с тавана е въведено от 1 януари 2022. Максималният осигурителен доход не играе. Минали си от крайността да няма таван до това да не ти се признава пълния размер на дохода, върху който си осигуряван.

# 728
  • София
Винаги е имало максимален осигурителен доход, това е смисълът му. Обезщетенията са на база на това, на което са те осигурявали и при много високи заплати винаги е в размер на МОД.

# 729
  • София
Всякакви варианти съм виждала на съкращаване, освобождаване, преназначаване. Въпрос на личен избор е понякога, когато имаш опции да избираш. При настоящата ситуация на пазара на труда не е много сигурно колко бързо човек ще си намери работа.

# 730
Винаги е имало максимален осигурителен доход, това е смисълът му. Обезщетенията са на база на това, на което са те осигурявали и при много високи заплати винаги е в размер на МОД.
Никой не е казвал, че няма максимален осигурителен доход. Но както се оказва, в контекстът на определяне дневното обезщетение за безработица, той няма значение, защото там се определя отделно таван, необвързан с него.

# 731
  • Бургас
Никой не е казвал, че няма максимален осигурителен доход. Но както се оказва, в контекстът на определяне дневното обезщетение за безработица, той няма значение, защото там се определя отделно таван, необвързан с него.
И преди имаше таван на обезщетението за безработица и той не беше максималния осигорителен доход. По спомен карам, последно преди 10-тина години съм ползвала, но 90% от осигурителния доход за последните Х месеца, но не повече от 60% от МРЗ или нещо подобно беше, наистина не помня, в брутни изражения. На практика се получаваше така, че без да си на МОД, въпреки че се изчислява 90% от брутната ти заплата, взимаш по-малко, заради ограничението от 60%. Някаква такава чутовна тъпотия беше, чийто смисъл не схващах.

# 732
Обезщетението за безработица е 60% от осигурителния доход, не 90. От брутния среднодневен там за колкото време назад се смяташе, май 2 години.

# 733
  • София
Сега го сметнах с прага за последните две години и действително излиза по- малко от 60% максималното обезщетение. Явно си имат схема за изчисляване. Или просто си слагат някакъв таван и това е.

# 734
60% е за по-ниските доходи, по-малко става над определена сума. На мен ми направиха впечатление, че в обяви за работа в джоба, които се въртят от повече от година, заплатите в евро вече са актуализирани и то доста нагоре. В началото на месеца много спешно бяха закръглили с точност до евроцентове, но вече са се коригирали. Не че лично аз бих кандидатствала по обява, която се върти над година

Общи условия

Активация на акаунт