Всякакви въпроси за пералнята - тема 22

• 8 424
  • 247
  •   1
Отговори
# 45
Скрит текст:
Извинявам се, че се налага да се самоцитирам. Ако може да помоля за отговор. Гледам, че коментирахте по-горе, че не е правилно да се слага течен препарат директно в барабана, а аз досега съм прала така. Иска ми се да пощадя новата пералня.  
Скрит текст:
Записвам се и аз да следя новата тема. Благодаря ви за отзивчивостта 💐
Четох, че не е препоръчително да се ползват течни препарати. Не ми стана много ясно защо при положение, че при автоматичното дозиране се слага течен.
Аз досега съм използвала течни в старата пералня. Слагах ги директно в барабана с тази чашка, защото бях чела някъде, че така се предпазва пералнята. Но колко е вярно не зная. Сега какво ще ме посъветвате, да използвам ли наличните течни и ако да как-пак в чашка в барабана ли? Прахообразни нямам много. Какво ще препоръчате да си взема. Бях чела назад, че някои ползват концентрирани прахове, не запомних точното наименование.
Мога ли да слагам белина АСЕ в отделението за омекотител или може да повреди пералнята? На опаковката пише, че се ползва в пералня. От време на време пера дрехи на едни наематели и да дезинфекцирам. Пуснах ги на 70 градуса, но не знам дали е достатъчно.
И последен въпрос. Когато приключи програмата директно отварям вратата. Не намирам бутон стоп. Трябва ли да я изключа от някъде или да я държа в режим на готовност, както е на снимката?
Беля на главата си взех с тази пералня, голямо обгрижване 😀

[/spoiler]
Да не би да имате слабо налягане на водата, което да е попречило на доброто отмиване на прахообразния препарат, и съответно — това да е причината за запушването.
Преди да имам пералня с автоматично дозиране, бях върл противник на течните перилни препарати, единствено ползвах такъв за вълна и ски екипи.
Нека не прозвуча като щатен сътрудник на Миле, но техните течни препарати са редки, като вода, а масовите течни са пълни със сгъстители, за да си мисли потребителят, че “тоя гел е бъкан с изпиращи вещества”.
Сгъстителите нямат отношение към изпирането, а единствено към отлагането на тази гнус по вътрешността на пералнята.
Съветвам ви да си перете с прахообразни за бяло или цветно. А ако решите — пробвайте течните на Миле, те могат да се ползват във всички марки и модели перални.

# 46
Осма година пера с течен Ариел направо в барабана. Никакви проблеми. Даже е ОК, че не ми се цапат тръболяците и чекмеджето.
Ползвам една силиконова купичка за мъфини, защото е много мека и издържа на топлина.

# 47
Скрит текст:
Извинявам се, че се налага да се самоцитирам. Ако може да помоля за отговор. Гледам, че коментирахте по-горе, че не е правилно да се слага течен препарат директно в барабана, а аз досега съм прала така. Иска ми се да пощадя новата пералня. 
Скрит текст:
Четох, че не е препоръчително да се ползват течни препарати. Не ми стана много ясно защо при положение, че при автоматичното дозиране се слага течен.
Аз досега съм използвала течни в старата пералня. Слагах ги директно в барабана с тази чашка, защото бях чела някъде, че така се предпазва пералнята. Но колко е вярно не зная. Сега какво ще ме посъветвате, да използвам ли наличните течни и ако да как-пак в чашка в барабана ли? Прахообразни нямам много. Какво ще препоръчате да си взема. Бях чела назад, че някои ползват концентрирани прахове, не запомних точното наименование.
Мога ли да слагам белина АСЕ в отделението за омекотител или може да повреди пералнята? На опаковката пише, че се ползва в пералня. От време на време пера дрехи на едни наематели и да дезинфекцирам. Пуснах ги на 70 градуса, но не знам дали е достатъчно.
И последен въпрос. Когато приключи програмата директно отварям вратата. Не намирам бутон стоп. Трябва ли да я изключа от някъде или да я държа в режим на готовност, както е на снимката?

[/spoiler]
Да не би да имате слабо налягане на водата, което да е попречило на доброто отмиване на прахообразния препарат, и съответно — това да е причината за запушването.
Преди да имам пералня с автоматично дозиране, бях върл противник на течните перилни препарати, единствено ползвах такъв за вълна и ски екипи.
Нека не прозвуча като щатен сътрудник на Миле, но техните течни препарати са редки, като вода, а масовите течни са пълни със сгъстители, за да си мисли потребителят, че “тоя гел е бъкан с изпиращи вещества”.
Сгъстителите нямат отношение към изпирането, а единствено към отлагането на тази гнус по вътрешността на пералнята.
Съветвам ви да си перете с прахообразни за бяло или цветно. А ако решите — пробвайте течните на Миле, те могат да се ползват във всички марки и модели перални.
Възможно е да е ниско налягането. Запушването се получи само веднъж с кърпичката. Повече не съм имала проблеми. От прахообразните концентрат ли да търся или няма значение.

# 48
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:

[/quote][/spoiler][/spoiler]
Възможно е да е ниско налягането. Запушването се получи само веднъж с кърпичката. Повече не съм имала проблеми. От прахообразните концентрат ли да търся или няма значение.
[/quote]
Видях на снимката, че ползвате Скип, вземете и такъв за цветно.
Всички, ако не се лъжа, прахообразни в ЕС са концентрати. Неконцентрирани са турските бъркочи.

ПП Съжалявам за “чаршафа”, но скритият текст не работи в момента при мен.

# 49
Здравейте!Със сигурност е обсъждано,но няма как да прегледам толкова много неща!
Какво мислите за уредите втора ръка от Германия?
2 пералня ×сушилня SAMSUNG си харесах в един магазин,но не разбирам нищо.
Доволни ли сте като цяло от подобни стоки?
Благодаря предварително!

# 50
Здравейте!Със сигурност е обсъждано,но няма как да прегледам толкова много неща!
Благодаря предварително!

Ами от уред до уред втора ръка разликата може да е огромна - различни марки и клас уреди, различен начин и време на експлоатация, състояние към момента на продажбата и т.н.
Ще има и доволни, и недоволни от конкретни уреди и е невъзможно да се коментират като цяло.  
Аз не бих рискувала при условие, че има възможност прилични уреди да се купят и на изплащане.

# 51
  • София
Съдомиялната Бош, която визирах в този си пост беше втора употреба от Германия.

https://bg-mam.ma/p/1832611/50517018

Сега не мисля, че бих купила втора употреба уред.

# 52
Имах BEKO от Технополис,бързо се развали,някаква платка беше...После ми пратиха от Австрия една пералня,2018 г.беше,още работи без сервизиране,всеки ден се пуска.Затова питам тук,много потребители,много и различни мнения,и така мога да си направя равносметка дали си струва или да заложа на чисто нов продукт.
Конкретно за уреда Самсунг ме интересува,някой който има може да сподели...

# 53
  • София
Благодаря предварително!

Дали са от Германия или от България няма особено значение, важните неща за техниката втора ръка са:

1. Колко живот му остава на този уред;
2. Колко струва, сравнено с нов и сравнено с въпросния оставащ му живот (ресурс);
3. Състоянието му безупречно ли е.

Отговорът на първия въпрос изключва Самсунг и насочва вниманието основно към Miele, защото те имат най-дълъг живот, а и подлежат на всякакви ремонти, които могат да продължат този живот още много. Те обаче са или много стари, или много скъпи, така че евентуално би могло да има смисъл от покупка на Siemens, Bosch или AEG, но и там има много рискове. Понякога продават доста нови модели с много екстри, които са недотам надеждни и са скъпи за поддръжка. Други пък са прости и надеждни, но пък много стари.

Като цяло, най-добрият вариант е да вземете нова пералня от по-бюджетните модели AEG или Bosch. Покупката на изплащане вече е възможна почти навсякъде, така че можете да облекчите бюджета по този начин.

Ако уредът е за вила или нещо подобно, тогава може би Miele втора употреба до 500-600 лв. не е лош вариант.

Конкретно за уреда Самсунг ме интересува,някой който има може да сподели...

Конкретно Самсунг имат доста малък ресурс, това са машини, направени да се ползват нови и след 5-7 години да се подменят с по-нови. При добра грижа могат да изкарат и по-дълго, но вие не знаете как се е грижил първият собственик и дали животът ѝ не е минал още при него. Ако е така, направо не виждам какво точно купувате - нещо, което ще изкара година-две? Иначе, като нови са хубави, направени са грамотно, но не са сред марките с голям ресурс.

Последна редакция: пт, 28 ное 2025, 15:55 от Vilemina

# 54
Ами то именно това е рисковото на уредите втора употреба - ако един си струва, другарчето му от същата марка и дори партида на производство вече може да не си струва. От това, че някой е доволен или недоволен, как ще направиш извод дали именно конкретния уред, който ще дойде при теб, ще е читав или нечитав?
Това е като колите на старо - може да са от един модел и година на производство, но състоянието и амортизацията им са различни. 
Следващия път си вземи не Беко, а по-висок клас уред, тогава няма и да ти минава през ум за втора употреба, че си е до късмет там.

# 55
С кърпичките в мрежичка успях да си за боядисам две бели дрехи-сако и блуза. Преди разпределях по няколко кърпички между дрехите в цялата пералня и не съм имала поражения.
Пуснах само двете дрехи на програма микс с интензивно пране за два часа с прах за бяло и цветоулавящи кърпички за бяло. Нищо не стана. Кърпичките бели, дрехите оцветени.
Сетих се, че имам този препарат. Ще опитам с него. Кутийката е за до 3 кг пране. Според вас колко да сложа и коя програма е най-подходяща в случая. На препарата пише 60-95 градуса. Ще рискувам да ги пусна ма 60.

# 56
  • Варна
Впечатляващо качество от Бош. Никога повече такава и никога повече удължена гаранция. Ще си повикам майстор, ще му платя и колкото изкара. Полезен урок.
Може ли да попитам за коя серия и модел става въпрос?
wan28163by
Другият номер, който прави почти от началото и НИКАК не ми харесва е, че не тръгва от първия път. Натискам бутона за старт, а тя прави пиу-пиу и седи, сякаш е на пауза. От третия път тръгва. Но понеже все пак тръгва, не се занимавах с майстори. Но сега... Вчера ѝ пуснах почистващ цикъл и след него продължи да свети индикаторът за мръсен барабан. Явно на ниска температура - толкоз. Абе греда. НИКАК не съм доволна, никак! Добре пере, но егати качеството!

# 57
Пробвай препарата, то няма по-лошо да стане. И пери само отделно бяло пране на продължителна програма и висока температура.
Аз винаги го деля, но ползвам кърпички при цветно пране, в които има някоя по-светла, макар и пак цветна дреха.

Месечинке, това какво ще рече:  "Явно на ниска температура - толкоз." С такава температура е почистващата програма ли или не съм разбрала?

# 58
Месечинка виторога, просто пералнята не се стартира само с натискане, а с натискане и кратко задържане на бутона. Няма проблем, така е измислено да бъде. Трябва да се свикне.

# 59
  • Варна
Месечинке, това какво ще рече:  "Явно на ниска температура - толкоз." С такава температура е почистващата програма ли или не съм разбрала?
Не, просто нагревателят е изгорял или се е разкачил или не знам какъв ѝ е проблемът, но не загрява водата. Двегодишна пералня пере само със студена вода. Фирмата за удължената гаранция ни мотае един месец, оплаках се по-напред в темата. Следващата седмица съм вкъщи и мисля да си извикам майстор, който ми е препоръчан, да си платя и да я оправи, ако може.

plm_79
сериозно? Ще опитам и така, никъде не съм прочела, че трябва да задържа. Може и да ѝ отпадне едната черна точка.

Общи условия

Активация на акаунт