Синдром на раздразненото дебело черво тема 4

• 2 987
  • 64
  •   1
Отговори
# 60
  • Някъде по Дунава
Здравейте. Кръвните изследванията от първа страница достатъчни ли са да дадат първоначална информация дали човекът е със СРЧР. Предстои изследване с каша. Става въпрос за дете на 13г, което от 10 дни е с разстройство и болки в корема. Според личната и детския гастро (той е много възрастен) става въпрос за вирус. Но тези симптоми мен ме водят към проблеми с червата. Още повече, че от няколко месеца това се повтаря.
Лошото е че в Плевен при университет и толкова болници няма кой адекватно да го прегледа.

# 61
С риск да бъда нападната - за 10-дневно разстройство не бързате ли с кашата за дете?
Какво пробвахте до сега?
Препоръчвам един пробиотик, който при мен бе като манна небесна - тук Мими го бе споменала Pro10Biota. По 1 на ден.
Детето какво е вземало от "леките неща" - иберогас, шуслерови соли, Окубака, черен въглен, хуминова киселина?
Каква диета пази и нарушавате ли я? Тайно или явно.
Хеликобактер изследван ли е?
Микробиом пускан ли е?
Пълни изследвания за гъби, бактерии, клостридиум, парацити?
Калпротектина колко е?
Зонулин и хистамин?
Тестове за непоносимости и алергии?

# 62
  • Някъде по Дунава
Кашата е по предложение на лекаря. Симптомите се повтарят ежемесечно от септември.  Тепърва ще направим и изследване за хелиобактер. Други изследвания не са ни препоръчали. Затова търся помощ на своя глава. Ще направим консултация с д-р Евгения Бързашка, но тя ще бъде в Плевен чак средата на февруари. До тогава бих искала да имам някакви изследвания, които тя да види, а не тепърва да правим изследвания. Тя идва в Плевен 1-2 месечно. Детето пие Квамател  и Иберогаст. Една седмица не е ял бобови храни, повечето плодове и зеленчуци. От два дни спрях и глутена, намалих до минимум млечните.

# 63
Кашата е по предложение на лекаря. Симптомите се повтарят ежемесечно от септември.  Тепърва ще направим и изследване за хелиобактер. Други изследвания не са ни препоръчали. Затова търся помощ на своя глава. Ще направим консултация с д-р Евгения Бързашка, но тя ще бъде в Плевен чак средата на февруари. До тогава бих искала да имам някакви изследвания, които тя да види, а не тепърва да правим изследвания. Тя идва в Плевен 1-2 месечно. Детето пие Квамател  и Иберогаст. Една седмица не е ял бобови храни, повечето плодове и зеленчуци. От два дни спрях и глутена, намалих до минимум млечните.

Според мен опиши всички симптоми бавно и с детайли и постави цялата информация в AI. Той ще ти даде какви тестове да се пуснат спрямо симптомите.И чак след това можеш да идеш на лекар.  Имай впредвид, че лекарите в България не са наясно с нещата, особено когато се стигне до хронични заболявания като IBS. Попринцип IBS е проблем с оста мозък-черво и синхронизацията между двата органа, която не работи коректно, но самото черво е здраво в повечето от случаите без видими изменения. Това което може да се констатира от изследването с бариева каша е дали има видими спазми/конвулзии на червото, но повърхността не се вижда. Разбирасе, за да констатираш IBS, трябва да направиш достатъчно изследвания за да изключиш паразити, хеликобактер пилори, автоимунни заболявания свързани с червата. Има проучвания с пробиотици и low-Fodmap диета които стабилизират симптомите и могат да те вкарат в ремисия за дълъг период от време което е и крайната цел. Аз от 13 годишен имам този проблем и мисля, че се отвори след две много тежки чревни инфекции които ми се случиха и при които едвам оцелях. Тогава нямаше с кой да се консултирам, защото родителите ми бяха починали пък и лекарите не бяха адекватни, но нучих доста през годините за тази болест. Според мен направете това което ви казвам с АИ, спрете да давате на детето безсмислени лекарства, пробвайте с low-Fodmap диета и как ще му се отрази когато изключите мляко, бобови храни, грозде, направете всички необходими изследвания за да потвърдите IBS и след това се консултирайте с лекар. !!! Лекаря трябва да е добър!!! Успех !

# 64
  • на земята
Здравейте ! Преди време бях писала тук , но в друга тема . Проблемите ми започнаха в началото на 2024.Накратко : кашеви изпражнения , леки болки в областта на корема.След изследвания се установява положителен Хеликобактер и завишен калпротектин от норма 0- 50 , моят беше 171.Следва лечение 1 .Септември повторен тест - оказва се , че лечението е неуспешно , но този път калпротектинът е в норма.Лич.лекар иска пак да правя 2 лечение за Хеликобактер, но аз отказвам , защото искам  консултация с гастроентеролог.Тя отказва на този етап , живея извън България и следват някакви стриктни протоколи.Решавам , че като се прибера в България ще търся мнение на специалист.Юни 2025 правя пак тестове.Положителният хеликобактер си стои , но този път и калпротектина е завишен 271 .Кашеви изпражнения , подуване , къркорене на червата ,леки болки , невъзможност да ям опр.храни.В България  гастроентеролог ми пуска изследване и за кандида в червата - естествено и то положително.Вече нямаше накъде и започнах отново лечение по схема, от българския гастроентеролог .Първо за Хеликобактера , после за кандидата.От август до началото  на декември продължи.В края на декември правих контролни изследвания.Хеликобактерът го няма вече , но калпротектинът е пак висок 215.И тук вече съм изцяло в задънена улица.Мислех си , че калпротектинът ще падне след лечението , но той продължава да е висок.Не бих казала, че и оплакванията ми са изчезнали напълно.Имам си  кашеви изхождания ,газове и леки подувания при консумация на опр .храни.Взех да си мисля да няма друго подлежащо заболяване SIBO или нещо друго.Забравих да напиша , че при всичките изследвания , които правих откриха лактозна непоносимост ( оттогава не консумирам лактоза ) .Отказват да ми напранят на този етап колоноскопия.Нямало нужда , но аз вече съм толкова объркана .Преди  цялата тази сага , никога не съм имала някакви кой знае какви проблеми - гастрит , но никога проблеми с червата .Не бях пила никави лекарства .
С какво лекувахте Хеликобактера?
Бързо оздравяване ви пожелавам ,питам ви защото и имен ми излезе ,че имам тази бактерия,нямам много симптоми ,но ще пия антиоботик и още други лекасртва.

Общи условия

Активация на акаунт