Рецепти за щастие със "София Мел": брашното, което носи вкус, традиция и празнична атмосфера

• 1 579
  • 118
  •   1
Отговори
# 105
За коледа винаги приготвяме, освен солена баница, и таква с локум! Порфектният лек десерт след цялата обилна вечеря!

# 106
Любими са ми рецепти  тиквеник и коледни сладки -бели локумки с мас

# 107
# 108

Любими сладки от блога на съфорумка!
Рецептата е тук:https://www.mycookingcreations.com/2021/12/rose-di-nonna-biscott … natale-della.html

# 109
  • Враца
Обожавам баницата с тиква за Бъдни вечер. Аз я правя на око както се казва. Рендосвам тиква, задушавам я в малко мазнина и след като изключа котлона добавям натрошените орехи и канела. Намазвам всяка кора с олио и посипвам с тиквата и със захар. Навивам, намазвам с олио и отгоре е пека до по-хубаво запичане.

# 110
Любима за този сезон от годината ми е баница с кисело зеле, майстор е моят съпруг.

# 111
Топъл домашен коледен хляб със сирене и билки, който ухае на уют и събира всички около масата и баклава с точени кори!

# 112
  • I want it all and I want it now.
Тиквеник ми е любимото.

# 113
Моята "рецепта за щастие" е една рецепта за коледни курабийки, без които нито една Коледа вкъщи не минава.
Па традиция всяка година ги приготвяме с мама и сестра ми, а тази година към нас за първи път ще се включи и малката ми дъщеричка - няма по-голямо щастие от това.
Споделям снимка на рецептата и пожелавам на всички весели и вкусни празници!

# 114
  • София
Ох, че хубава тема 😍
Споделям любимата ни рецепта за шоколадови мъфини:
200 гр. майонеза
4 с.л.какао
2 ч.ч.брашно
1 пакетче бакпулвер
1 ч.ч.захар
1 ч.ч.вода
2 ванилии
100 гр. термоустойчиви капки

След готовност, оставяме да изстинат, а ние си забъркваме един чийз крем. С помощта на пош се правят красиви бели шапчици, а отгоре завършвам с една червена черешка (замразена по това време на годината) 🥰

# 115
Любими са ни меденките. Правим ги по тази рецепта и винаги се получават:
Коледни меденки
2 броя яйца
1 чаена чаша пудра захар
1 чаена лъжица сода
600 грама брашно
1 кафена лъжица лимонов сок
1 чаена чаша олио
1 кафена чаша мед
1 чаена лъжица канела
1 ванилия
Разбиват се яйцата и олиото. Добавя се пудрата захар и меда и отново се разбива. Пресява се брашното и заедно със содата, канелата и ванилията го добавяме бавно към яйчената смес. Докато сместа е по-рядка бъркаме с миксер или с вилица, а след като се получи тесто го изваждаме от купата и месим с ръце. Добавяме още брашно и месим до получаване на лепкаво, средно твърдо тесто. За получаването е необходимо около ½ кг брашно.
Оформяме от готовото тесто топчета с големината на маслина, или пък разточваме дебело (дебелина около 0,5 см) и използваме коледни формички. Печем меденките  в предварително загрята на 180 градуса фурна върху хартия за печене.

# 116
В момента имам снимка само на любимия кекс на децата:
Обикновен кекс:
3 яйца
1 1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч.олио
1 ч.ч кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
1 пакетче ванилия
2 ч.ч брашно
1 пакетче бакпулвер
1-2 с.л. течен шоколад

Разбърквам с миксер на висока скорост яйцата със захарта. След това на ниска скорост добавям олиото, киселото мляко със содата, ванилията и пресятото брашно с бакпулвера.
Изсипвам по-голямата част от сместта в намаслена и набрашнена кексова форма. В останалата част от сместа слагам течния шоколад, разбърквам и изсипвам равномерно в кръг по средата върху бялата сместа. Разбърквам леко с лъжица и пека в предварително загрята фурна на 170 градуса около 30 минути.

# 117
  • Плевен
Обичаме Коледа, тогава се приготвят всякакви вкусотии, една от които е:
Сочни саралии
РЕЦЕПТА:
3 пакета кори
3 ч.ч. смлени орехи
1 пакет смлени обикновени бисквити
200 г масло
200 мл олио
Мажем половината кора по дължина със смесеното масло и олио. Прегъваме на две, слагаме 1 с. л. от смесените орехи и бисквити в началото на прегънатата кора и навиваме на тънка точилка. Притискаме на хармоника от двата края към средата и изваждаме от точилката. Редим в намазана с олио тава и печем на 160°
Сиропа приготвяме от:
1 л вода
1 кг захар
1 ампула ванилия
Заливаме студените саралии с топъл, (не горещ) сироп.

# 118
🎄 Коледни меденки

Необходими продукти (около 25–30 меденки)
   •   350 г брашно
   •   120 г мед
   •   100 г захар (може кафява за по-добър аромат)
   •   80 г масло
   •   1 яйце
   •   1 ч. л. бакпулвер
   •   1 ч. л. сода
   •   2 ч. л. канела
   •   1/2 ч. л. джинджифил
   •   1/2 ч. л. индийско орехче (по желание)
   •   Щипка сол

Общи условия

Активация на акаунт