Семейни задължения към възрастен родител

• 6 042
  • 146
  •   1
Отговори
# 60
Лоша работа е щом отказва да нарисува един часовник. Много вероятно няма да може.
Да не те отчайвам, но на практика лекарство няма. Витамини, добавки, това-онова. Понякога предписват приспивателни, като започнат да обикалят по цяла нощ, но приспивателните забързват процеса.
Как е с елементарните домакински дейности? Може ли да прави кафе примерно?
Кафе ли?Ако сложа закуска с разправия ще я изяде и ще остави чинията на масата да я прибера.Вече не знам това от болестта ли е или по някакъв навик?Въобще не става да разчисти.Ако няма никой покрай нея да разчиства всичко си остава на масата.

# 61
Не си губете времето и парите, не си разбивайте здравето и нервите и семействата. Търсете спешно място в хоспис. Никаква полза няма от изследвания, лекари и лекарства и лечения.
Аз бях принудена да гледам майка ми с деменция, (въпреки че даде всичко на брат ми). Не искам да си спомням за трагедията. Измъчихме се всички, съсипахме си нервите, аз се разболях, леглото с матрака и паркета заминаха. 2021 хоспис в Перник беше 900 лв, без консумативите.
Бързо търсете място.

# 62
Пускайте изследванията на витамините, ако не сте давали, ТСХ, ХИВ и васерман, скенер на глава, невропсихологично тестуване. Ще ви ориентира къде сте и има ли полезен ход.
Ако не се установи обратима причина, вече става сериозно. Малък шанс, между впрочем. Тестуването би ви дало ориентир за напредването на процеса. Да, вкъщи  обикновено отказват на близките да се направи теста. Остава  невропсихологичното изсл. Въпросите не са трудни- коя година сме, в кой град сме...запомни 3 думи.....
Вижте къде сте обективно и тогава мислете какво ще правите.

# 63
Тази жена излиза ли изобщо навън и прави ли нещо различно от това да спи и да седи на дивана с вестник? То и съвсем здрав човек да е, ще се депресира и разпадне при такъв начин на живот. Като няма причина да става, защо да бърза да го прави? А ако по цял ден седи, как очаквате да огладнява, например? Изобщо много ужасен живот води тази жена, изобщо не се чудя на начина, по който се държи. А за невдигнатата чиния, може би се чувства на гости и не иска да се бърка в домакинството.

Последна редакция: пн, 01 дек 2025, 14:44 от alex_jp

# 64
  • София
Майката категорично има депресия, но въпросът е дали това е част от деменция или нещо друго. При преглед ще се разбере. Не пречи невролог да я прегледа, ще прецени нужен ли е психиатър и ще насочи и към такъв ако трябва. Би трябвало и ЛЛ да може да прецени, но то зависи колко опит има с това.

# 65
[
Скрит текст:
quote author=alex_jp link=topic=1833839.msg50535988#msg50535988 date=1764580024]
Тази жена излиза ли изобщо навън и прави ли нещо различно от това да спи и да седи на дивана с вестник? То и съвсем здрав човек да е, ще се депресира и разпадне при такъв начин на живот. Като няма причина да става, защо да бърза да го прави? А ако по цял ден седи, как очаквате да огладнява, например? Изобщо много ужасен живот води тази жена, изобщо не се чудя на начина, по който се държи. А за невдигнатата чиния, може би се чувства на гости и не иска да се бърка в домакинството.
[/quote]

Да и аз това казвам.Като беше хубаво времето всеки ден след работа правехме разходки.Вчера и казвам да обиколи апартамента,да вдигне глава от вестника,но...
По отношение на преценката на ЛЛ,няма такава.

# 66
  • София /Абсурдистан
Идете в ИСУЛ да я прегледат, там невролозите са много добри, даже може направо да отидете в тяхното спешно. Ще я приемат в болницата и ще и сложат диагноза. А после може и в центъра за деменция в Александровска за второ мнение. 
Неприбраната чиния ви е най- малкият проблем.

# 67
Идете в ИСУЛ да я прегледат, там невролозите са много добри, даже може направо да отидете в тяхното спешно. Ще я приемат в болницата и ще и сложат диагноза. А после може и в центъра за деменция в Александровска за второ мнение. 
Неприбраната чиния ви е най- малкият проблем.
Може да имат добри невролози,но като ме видят в спешно с 80г баба нама да ми се зарадват.Нали я водихме с направление в Александровска....прием 12 януари!

# 68
  • София
Запишете и един платен преглед, досега щяхте вече да знаете. Няма нужда да е при професор в частна болница, затова няма да е непосилна сума. Иначе вече всичко по темата се каза, без сериозна информация няма какво да се каже повече.

# 69
  • София /Абсурдистан
Е хайде сега, майка ми я оперираха успешно там на 87 г. Отивайте и не го мислете.
Понякога трябва и да се плати, за да си свършите работа.
В ИСУЛ е като в Пирогов - стига пациента да диша, ще го оправят. Лекарите там са много опитни и добри.

# 70
А какво е спешното в състоянието на жената, че да се ходи в спешното отделение на ИСУЛ? Не разбирам. Като дата 12 януари за приемане в Александровска също е нормално.

# 71
  • София
При деменция няма нищо спешно. И лечение няма. Съжалявам, ама това е за момента.

# 72
  • В полите на Пирин планина
То не се знае какво ѝ е на жената. Може да е в депресия. Не, че това е просто състояние, но все пак, може да се подобри.
Най-добрата ми приятелка ми е споделяла, че когато я налегне депресивно състояние, не може да стане от леглото - не, защото практически не е способна да го направи, а защото нищо не я интересува, а само да лежи и да затъва навътре в себе си.

# 73
Кой още не разбра, че жената няма диагноза? По-нагоре ra2, която е лекар, даде насоки за изследвания и ЯМР. След поставяне на диагнозата ще прилагат назначеното лечение вкъщи или ако решат в специализирано заведение. Голям зор тук и в предишната тема да се изкара жената дементна и задължително да се даде в хоспис. Хората близки гледат с всякакви форми на рак и пак се надяват на повече време заедно, ами не е по-красиво и приятно от деменцията.

# 74
  • София
Тя категорично има депресия, но въпросът е дали депресията е част от деменция, част от друго заболяване или е самостоятелно заболяване. Депресията е водещ симптом и при рак, и при много физически заболявания.

Общи условия

Активация на акаунт