Ноемврийски бебета 2025

• 10 271
  • 460
  •   2
Отговори
# 315
Мисля, че тази таблица е добър ориентир за детския сън: НОРМИ ЗА ДЕТСКИЯ СЪН. Съдейки по времето на бодърстване за новородено, бих казала, че в тези будни часове влиза и храненето. Ние сме доста далеч от тази норма, че с коликите само приспиването вечер обикновено надвишава тези 1 ч. - 1ч. 20 минути, които дават за 1-2 месечно бебе. Но гледам през деня като е спокойна да не прекалявам със заниманията след това време, че да не се преумори. Аз гледам игрите да ги организирам веднага след сън, за да може и по коремче да я сложим, а и за упражненията с крачетата. Ако обаче се събуди гладна това няма как да стане.

# 316
Ако бебето суче със затворени очи, то тогава спи докато се храни и това не влиза във времето за бодърстване.

При нас рутината е така: събуждане, смяна на памперс, хранене, половин час някакви игри, време по коремче, гимнастика, гушкане за успокояване, сън. Моята девойка обаче будува повече, тя е на 2 месеца и 10 дни.

# 317
Не мога да го организирам, защото постоянно връща мляко и се дави. Ще мисля как точно да го направя.

От няколко дни повръща - не на фонтан, но бая количество. Не мога да разбера какво му става. Няма температура. Давам му общо около 90-100 мл кърма+мляко. Първо кърма, после мляко. Понякога връща и кърма, преди да съм дохранила с шишето. Ако му дам по-малко от 90 мл след кратко време озверява.

Последна редакция: нд, 28 дек 2025, 16:38 от LieToMe

# 318
Здравейте момичета, какъв витамин д давате на вашите мъничковци.

На моята и изписаха Вигантол по 1 капка и такава тежка диария я удари , че го спрях. Педиатърката каза да си избера друг от аптеката и да и кажа какво съм взела за да ми каже правилната дозировка. Има супер много опции, и не знам какво да взема. Някакви отзиви?

# 319
Ние сме на Waya biotic D3 от месец (помага и за колики). По 7 капки. След месец ще сменим на oilesen. И двете са по препоръка на личния ми лекар, който има 3 деца.

# 320
Аз го ползвам и ми харесва, мирише много хубаво
Момичета, с какъв прах перете? Аз сега съм с Фрош бейби, доволна съм много, но виждам, че са заредили и Персил бебешки. Чудя му се, понеже по принцип пера само с Персил нашите дрехи.

# 321
Fayona, и при нас го има това и също я наричаме "кълвач" Grinning Но не винаги успява да засуче и бързо от кълвач минава в много истерична фаза и вика Ъ-ъ-ъ... Тогава спешно давам от шише.
LieToMe, и при нас всеки ден е различен. Един е сравнително спокойна, хапва и горе-долу спи. Друг ден е тотална истерия, едвам се успокоява да хапне малко и й се събират дори по-малко от 10 часа сън. Режим няма никакъв. Най-често яде по 20-30мл заспива за 20-30мин (до кошарата въобще не стигаме) и после пак така до безкрай. Някои дни повръща по няколко пъти, други изобщо не повръща и не се оригва, няма никакъв pattern. Струва ми се, че проблема при нас е комбинация от коликите и превъзбуда от недоспиването.
mary13aa, на нас ни изписаха Вигантол по 1 капка сутрин, но не съм забелязала странични ефекти.

# 322
Весела Коледа, момичета! С пожелание за здраве, сплотеност, уют и топлина, и много щастливи бебоци!
Нямам време тези дни да вляза да пиша, но прочетох всичко и се успокоявам, че не само не сме сами, ами сякаш бебетата ни са се наговорили направо. И с яденето без режим, както и с будуването след баня, коликите и т.н. Иначе за след баня при нас помага затоплянето, може и със сешоар, понеже хем прави бял шум, хем на много ниска степен духа приятно леко топличко и я успокоява. На нас не ни се получава много с игрите и гимнастиките в будните прозорци, понеже или е гладна и не се успкоява, докато не засуче, или заспива, или плаче заради колики/рефлукс. Напоследък сякаш има по-дълги моменти на спокойствие, но говорим за няколко минути, в никакъв случай не повече от 10. Надявам се да се удължат с времето, днес ставаме на месец.

# 323
Мамчета какви термометри сте си взели за измерване на температура имаме такъв за дупето и такъв безконтактен,но не знам този безконтактния колко е верен

# 324
Здравейте момичета, развитието при мен е че бебо се изака на петия ден, много обилно и с нормална консистенция. Така че явно е просто от по-нередовните. Освен това малките пъпчици изчезнаха, предполагам миенето е било фактор.
Относно къпането, ние вече от около две седмици правим вана почти всяка вечер. И аз забелязах, че се дразни на чистенето на очите и нослето и затова реших да го правя по-рано през деня, я не след ваната с идеята да е малко по-спокоен след ваната (масажът си му е ок и даже му харесва доста).

Спането при нас доста стабилно между 1-2 през нощта и 8 сутринта като се буди само за хранене. После в първата част на деня спи по-дълго по около час-два и вече следобеда спи по 20 минути до час а будуванията да с различна продължителност. Най-активен продължава да бъде между 8 и 10 вечерта, но вече почти не реве. От време на време като е раздразнен и не иска да яде, въпреки че личи, че е гладен - захапва за малко гърдата и после ръмжи и се дърпа. Обикновено в тези случаи гледам някак да го успокоя (ползвам и биберон за успокояване понякога) и после да пробвам да го нахраня като не е в режим на паника. Тези движения ги има и при нас понякога като кълвач както казвате и тогава или пробвам да го кърмя в "натуралната" поза - директно легнал върху мен с глава над зърното, или ако не иска, сменям пози като го нося или пробвам с биберон да го успокоя ако никак не става иначе.

В нашия случай аз очаквах да е доста по-зле и предполагам, че сме се паднали с по-спокойно бебе от средното, защото дори когато е плакал много имаше как да го успокоим - между слинг, различни пози, носене или биберон все нещо сработваше и се успокояваше за до към час-два. А сега вече на месец и половина за минути се успокоява ако нещо плаче. Единствено проблем е, че може да не яде стабилно когато е раздразнен и гледам да наваксва с повече хапване когато е в спокоен период.

Аз да попитам вашите бебчета как реагират на къпането? При нас крайният резултат е далеч от състоянието "спи като къпан"..
Засега къпем бебка все още на чешмата. Утре мислим да пробваме и ваничката. При самото къпане кротува, но след като започнат козметичните процедури след банята (мазане с олио, почистване на носле, очи, уши) много плаче. След това я храним, но следва един буден прозорец до следващото хране. Изобщо не заспива, става нервна, плаче.
Отделно в последната седмица има странно поведение. Като я гушнем с коремче опряно към нас започва да си движи супер енергично главата, забива си лицето към гърдите на този, който я носи и суче блузата му. Не мисля, че е гладна. Даже днес след хранене пак като го правеше реших я сложа на гърда да видим дали ще засуче, но изобщо не пожела. Опитвам се да разгадая какво означава това поведение 🤔

Вчера пък изпадна в един изтеричен плач и за първи път я видяхме да плаче със сълзички, чак нослето й потече. Беше много тъжно и същевременно с мъжа ми много ни притесни.😬

И все пак нещо положително - от 3-4 дни започна да издава нови звуци, усмихва се, успява да следи черно-бели карти. Но от едно такова състояние много бързо може да премине в киселата си фаза и след това нищо да не може да я успокои.

В заключение - явно моите очаквания за бебето са били различни, мислела съм си, че положението ще е по-спокойно. Нашето бебе ми се струва доста своенравно. Дано да е само период и нещата да се променят.

# 325
За термометър аз взех Braun Thermoscan 7. Имам и два за мишница за всеки случай.

# 326
Здравейте, мами, бебето ни от 2-3 дни има леко запушен нос. Слагаме ѝ физиологичен разтвор, който отпушва нослето, но от вчера започна и да кашля и да хрипти. Не кашля постоянно, а само на моменти, също се храни нормално и спи без проблем. Чудя се дали не кашля заради честото капване на разтвора в нослето. Звънях на личната лекарка, но тя не ми отговоря понеже е в почивка. Някой имал ли е подобен проблем? В момента е грипен сезон и има страшно много болни и съм много притеснена.

Последна редакция: вт, 30 дек 2025, 14:20 от Vertex

# 327
Забележете кога кашля. Моята също се е случвало и се загледах, че кашля като съм я сложила легнала и и се връща мляко. В изправено положение не съм я чувала да кашля, та на това го отдавам.
Тя също още от родилното , особено като суче чувам понякога как хрипти с нос. Аз още тогава казах на неонатолозите и я погледнаха, казаха, че се чисти нослето и да капя физ. Разтвор.  От време на време вадя по някое сухо сополче. С фенерче даже съм светила навътре в нослето, много рядко се вижда или някаква люспичка или бял много гъст секрет  в оскъдно количество , там където се стесняват ноздрите.

# 328
Минавам да споделя колко съм впечатлена от А-дерма екзомега - взехме по препоръка на педиатърката гелче за тяло и става и за косичката и мляко за мазане след баня. Преди това приятелки много ми го хвалиха, но аз съм Тома неверни. Още след третата баня беше целият изчистен от пъпчиците, дали те бяха от алергията към АМ, претопляне или бебешко акне - не знам, но факт е, че изчезнаха за 2-3 дни. Преди това бяхме с Мустела.

# 329
Здравейте, момичета 😊
Минавам само да се похваля, че вчера след поредното запушване на млечни канали на едната гърда, болки и отчаяние успях да я оправя! Изпитвам огромно облекчение и реших да ви споделя. Не разбрах точно кое от всичко подейства, може би цялата комбинация от неща. Цял ден през 2-3 часа правех масаж и цедях гърдата с помпата. Преди това слагах топъл компрес на нея. На обяд излязох на разходка сама за 1 час (ходих при личния да се ваксинирам за тетанус, но се съмнявам да има връзка). Четох из нета, че добавка лецитин помага и си купих на връщане. Привечер успяхме да поспим с бебче 2 часа. И след това чудо - гърдата се отпуши и изцедих общо от двете най-голямото си количество в последните дни и седмици. Личния лекар каза, че щом ми се случва често, може би при мен явно е физиология това с каналите и просто са предразположени към запушване. Пиша това, ако някой изпитва същите затруднения да не се отчайва и да продължава упорито да се бори ❤️

Последна редакция: вт, 30 дек 2025, 23:47 от piccione

Общи условия

Активация на акаунт