Ноемврийски бебета 2025

• 243
  • 14
  •   2
Отговори
Добре дошли в темата на майките на ноемврийчета 2025!

Нашите малки чудеса!
Белушани – 30 г., втора бременност с термин 17.10 роди момиче на 07.10
Хоупче – 27 г., втора бременност с термин 11.11 роди Мирослав на 11.10
Escila – с термин 2.11 роди Никол на 15.10
zoya. – трета бременност с термин 28.10 роди момиче на 18.10
Ptichka04 – с термин 3.11 роди Никола на 20.10
ivkon4ety92 – 32 г., втора бременност с термин 7.11 роди Димитър на 21.10
Neviqna56mk – 36 г., втора бременност с термин 4.11 роди Марианна на 21.10
Ани00 – 24 г., първа бременност с термин 7.11 роди момче на 22.10
Бела Иванова – 32 г., трета бременност с термин 19.11 роди Стефан на 24.10
Hristi Yana - с термин 30.10 роди момиче на 24.10
Leti07 – първа бременност с термин 1.11 роди Лора на 28.10
Jane Smith – 33 г., първа бременност с термин 8.11 роди момче на 29.10
изгубен-щъркел – 38 г., втора бременност с термин 5.11 роди момче на 31.10
Vi Simple Smile – 31 г., първа бременност с термин 19.11 роди Теодора на 2.11
Kalina9999 – 26 г., първа бременност с термин 8.11 роди момче на 3.11
Fayona – 35 г., четвърта бременност с термин 3.11 роди Емилия на 3.11
kinira – втора бременност с термин 1.11 роди момиче на 3.11
LadyK3 – 25 г., първа бременност с термин 19.11 роди Борис на 3.11
*Панда* - 33 г. с термин 9.11 роди Габриела на 4.11
gadolina – 38 г., втора бременност с термин 9.11 роди Калоян на 4.11
mimeto999 – пета бременност с термин 7.11 роди момче на 4.11
CardinalYoshi - с термин 17.11 роди Амая на 5.11
Misha002 – 22 г., първа бременност с термин 4.11 роди Симеон на 7.11
scarlett.letter – 26 г., първа бременност с термин 22.11 роди момиче на 7.11
-Sunshine- – 38 г., четвърта бременност с термин 27.11 роди Александра на 8.11
Meti_90 – 34 г., втора бременност с термин 11.11 роди Мерт на 9.11
DimBZah – 35 г., втора бременност с термин 15.11 роди Антъни на 9.11
katse – 31 г., първа бременност с термин 4.11 роди момче на 9.11
Coquillage - с термин 8.11 роди момче на 10.11
шуши123 - с термин 11.11 роди момче на 11.11
mary13aa – първа бременност с термин 11.11 роди Елия на 11.11
Puff718 – 34 г., първа бременност с термин 24.11 роди момиче на 11.11
Smurfette19 – 34 г., първа бременност с термин 22.11 роди Богдан на 12.11
scalestone - с термин 05.11 роди момче на 13.11
Thea10 – 29 г., първа бременност с термин 25.11 роди Мартин на 13.11
lina.k – с термин 13.11 роди Андрей на 15.11
Hellokitty1993 – с термин 18.11 роди Исабела на 16.11
eleonora_spasova - с термин 14.11 роди на 17.11
MargaritaK - с термин 22.11 роди момче на 17.11
Nadejda12 – втора бременност с термин 28.11 роди Матей на 18.11
Papi_spesr – първа бременност с термин 8.11 роди Екатерина на 18.11
Nefi23 – 33 г., трета бременност с термин 23.11 роди Дерия на 18.11
Flower90 - с термин 25.11 роди момиче на 18.11
Libraing - с термин 2.12 роди момче на 18.11
hey.anne – 27 г., с термин 10.11 роди момиче на 18.11
JamJam – 34 г., втора бременност с термин 8.12 роди Елиза на 25.11
piccione – 35 г., първа бременност с термин 19.11 роди Чая на 25.11
juniper - 42г., трета бременност с термин 8.12 роди момче на 26.11
gergana1989 - втора бременност с термин 5.12 роди Димитър на 28.11
ale12345 – 29 г., първа бременност с термин 24.11 роди момиче на 28.11
LieToMe - с термин 10.12 роди момче на 29.11
Vertex – 28 г., първа бременност с термин 27.11 роди момиче на 30.11

1-ви месец

Развитие на бебето:
Наддава обикновено по 150–250 г седмично. Будните моменти са кратки и непостоянни. Храни се често — около 8–12 пъти в денонощие, като може да има периоди на усилено търсене на гърда. Плачът започва да се различава според нуждата (глад, дискомфорт, умора). Коликите може да се появят към края на месеца. Фиксира поглед за кратко и реагира на близки лица и гласове. Нуждае се от кратки, спокойни моменти по корем, за да укрепва шията и ръцете, но само докато е под наблюдение.

Възстановяване на майката:
Матката почти се е възстановила, а лохиите намаляват. Възможни са леки болки и напрежение в тазовата област. Кърменето понякога носи предизвикателства — чувствителни зърна, напълване на гърдите или трудности с поставянето на бебето. Емоционалните колебания са чести заради недоспиване и хормонални промени. Препоръчват се леки разходки, постепенно връщане към ежедневна активност и добра хидратация.

Прегледи:
За бебето: профилактичен преглед, проследяване на растежа, рефлексите и общото състояние; ваксинации според календара.
За майката: преглед около 6-та седмица за оценка на възстановяването и кърменето.

2-ри месец

Развитие на бебето:
Наддава около 500–900 г за месеца. Будните периоди стават по-дълги и по-предсказуеми. Бебето следи предмети, реагира на познати гласове и започва да се усмихва целенасочено. Движенията стават по-плавни; може да задържи глава за кратко, особено по време на игра по корем. Коликите често се засилват в този период, обикновено следобед или вечер. Храненето започва да се стабилизира, но все още е често.

Енергията постепенно се увеличава, въпреки че недоспиването остава фактор. Ако не кърми изключително, менструацията може да се възстанови. Болките след раждането почти изчезват, а тялото е готово за по-редовни упражнения за тазово дъно и коремна стена. Може да се появят притеснения за режима на бебето и кърменето, но това е нормално за периода.

Прегледи:
За бебето: профилактичен преглед, наблюдение на развитието и имунизациите за 2-рия месец.
За майката: консултация при нужда — особено при болка, проблеми с кърменето или емоционално напрежение.

3-ти месец

Развитие на бебето:
Движенията стават по-координирани — размахва ръце, протяга се към играчки, следи ги по-дълго. Задържа главата по-стабилно, особено при редовно време по корем. Гука, усмихва се активно и започва да различава познати лица. Сънят и храненето стават по-структурирани, а нощните интервали понякога се удължават. Някои бебета намаляват плача, включително и коликите, ако са били изразени.

Физическото възстановяване е почти завършено. Тялото реагира добре на умерена активност — разходки, упражнения за стабилност, леки тренировки. Емоциите се балансират, но ако има тревожност или тъга, е важно да се потърси подкрепа. Майката започва да има малко повече време за себе си и може да обърне внимание на храненето и възстановяването на силите.

Прегледи:
За бебето: контролен преглед за растеж, зрение, двигателни умения; продължаване на ваксинациите.
За майката: контрол при нужда, обсъждане на активност, възстановяване и психично здраве.

Последна редакция: вт, 02 дек 2025, 09:55 от Fayona

# 1
Благодаря за новата темичка! Дано я напълним само със хубави неща за споделяне 😍

# 2
Благодарим за темата.   ❤️ Записвам се и аз 🫶

# 3
Благодаря за темата!

Аз все още се възстановявам, бебчето още е в Новородени. Утре щели да ми го дадат. Доста се страхувам де. Толкова е мъничък и нежен, че не знам как ще го пипам. 😁

# 4
Много благодаря Fayona за новата тема, дано я напълним само с хубави новини!

Новият месец ми е малко развълнуван,  малката бубулечка ще стане на 1 месец, идват коледни празници, които аз много харесва и да, все хубави неща ни чакат.

Аз да питам нещо за напред във времето, мислите ли да водите малките бебчета на някакви занимания тип Киндиру, плуване за бебета и the little gym? Аз съм водила каката на всичките и сега се надявам да мога и малката да я водя, само the little gym ще го оставя за след като проходи, по мое мнение тогава е по-подходящо за децата.

Редактирам се, че намерих лекция за как да играем с бебето до 6тия месец, от онлайн лекции форум за бебе, пускам един линк https://youtu.be/fCA48zQbaoU?si=W2yjybZ8CP-2dk4l, ако на някой му е интересно.

Последна редакция: пн, 01 дек 2025, 17:22 от kinira

# 5
  • Варна
LieToMe,  спокойно! Ще се справиш! Аз за първи път като му сменях памперса, бързо успях, не е имало проблеми. Не го мисли!

В сряда сме при личната за първи преглед. Аз от снощи съм с разлепен ритейнър на единия зъб, та утре ще ходя да го лепят. Хубавото е, че е от 9 часът ми, а той се буди към 10. Тези две нощи малко му се разбърка сънят, но се надявам тази нощ да е наред. Като цяло си спим добре, дай боже и занапред да е така.

# 6
Благодаря за новата тема!
 На мен много ми се искаше да водя малката на бебешко плуване или както се казва, но в нашия град се оказа, че май нямаме закрит басейн за тази цел. Ще потърся алтернатива все пак, защото аз до ден днешен не мога да плувам, мъжа ми също, ще ми се малката да няма този "проблем ".

# 7
Честито на новородилите мами с пожелание за щастливи и здрави бебчета! Heart
Благодаря много за новата тема! Heart
*Панда* и другите момичета, които споделихте същите проблеми,
При мен ситуацията е много подобна. Роди се 2820гр, изписаха я 2620гр. Днес е 6ти ден от раждането. В началото нещата потръгнаха добре с кърменето и коластрата, въпреки, че беше доста заспала заради жълтеницата. Но откакто сме вкъщи всеки ден нещата с кърменето взеха да се влошават. Все по-трудно й беше да засуква. Виждам я, че засуква плитко, разрани зърната и ги сплесква. Въпреки, че се опитвам да прилагам всички методи, които съм виждала за корекция на плитко засукване не се получава. Бебчето много бързо се изнервя, плаче и веднага заспива на гърдата. Колкото и да не ми се искаше днес ползвах 2 пъти помпата и нахраних с кърма от шише за да може да си хапне хубаво. И аз много искам да ни се получи с кърменето, но ще видим как ще продължат нещата. По препоръка на лекаря, утре рано сутринта ще правя контролно цедене с помпата за да видя какво количество ще изпомпя от двете гърди.
P.S. За протокола (списъка) Grinning нашето момиче се казва Чая Blush И вече съм на 35г., не че има особено значение Grinning

# 8
Пускам и аз един запис 🥰

# 9
Честито на новородилите мами с пожелание за щастливи и здрави бебчета! Heart
Благодаря много за новата тема! Heart
*Панда* и другите момичета, които споделихте същите проблеми,
При мен ситуацията е много подобна. Роди се 2820гр, изписаха я 2620гр. Днес е 6ти ден от раждането. В началото нещата потръгнаха добре с кърменето и коластрата, въпреки, че беше доста заспала заради жълтеницата. Но откакто сме вкъщи всеки ден нещата с кърменето взеха да се влошават. Все по-трудно й беше да засуква. Виждам я, че засуква плитко, разрани зърната и ги сплесква. Въпреки, че се опитвам да прилагам всички методи, които съм виждала за корекция на плитко засукване не се получава. Бебчето много бързо се изнервя, плаче и веднага заспива на гърдата. Колкото и да не ми се искаше днес ползвах 2 пъти помпата и нахраних с кърма от шише за да може да си хапне хубаво. И аз много искам да ни се получи с кърменето, но ще видим как ще продължат нещата. По препоръка на лекаря, утре рано сутринта ще правя контролно цедене с помпата за да видя какво количество ще изпомпя от двете гърди.
P.S. За протокола (списъка) Grinning нашето момиче се казва Чая Blush И вече съм на 35г., не че има особено значение Grinning
Мога да споделя какво ми каза ненонатоложката в интензивното. За увеличаване на кърмата имало едни таблетки лактил, аз в момента пия чая на хип за кърмачки. Имам още малко и като го свърша ще си взема тоз лактил, много мами го хвалят, но все улучвам да няма в аптеката. Та последно мисля него да пробвам ако стане стане. За денонощие аз изкарвам макс 200мл с помпата на всеки 3 часа цедене, което е крайно недостатъчно за нуждите на беба.

# 10
Аз пия лактил и чай Лактеса.
Не знам дали беше съвпадение или просто кърмата тогава ми слезе, но като започнах таблетките, на другия ден имах доста повече кърма. Та, силно препоръчвам да пробвате наистина, ако не стане, то поне нищо не губите. Купила съм си и бирена мая, но педиатъра каза да не бързам с нея, да изчакам да видя как вървят нещата, не знам какво точно имаше предвид.

# 11
Благодаря че чухте идеята ми за нова тема посветена на родените ноемврийски бебета!♥️Няма с кой толкова да се съветвам.
Моята Исабела е на 2 седмици и само на формула вече кърмата ми беше крайно малко за дажбата й и ме беше яд как 4 майки в болничната стая си пускаха доста кърма с помпа или с бебе.
При мен само коластра давах й но доста повръщаше и после беше в кувьоз и само се помпах.

Имах проблем неочакван с шишето на philips natural response явно са сменили цоцката но по 1 час отнемаше да яде! И заспиваше станах парцал та се усъмних не си изпиваше дажбата и проверих в сайта и интернет че наистина по бавен поток са направили -тъпотия.Затова не препоръчвам вече тази марка и модел.
На другия ден взех tome tipee и си пуска нормално без проблем.

Въпрос: 2 седмици след раждане съм- по колко пъти на дени калко дти да се помпам за да не се запушат каналите при положение че не давам на бебето?И кога на преглед гърди?

# 12
Благодаря че чухте идеята ми за нова тема посветена на родените ноемврийски бебета!♥️Няма с кой толкова да се съветвам.
Моята Исабела е на 2 седмици и само на формула вече кърмата ми беше крайно малко за дажбата й и ме беше яд как 4 майки в болничната стая си пускаха доста кърма с помпа или с бебе.
При мен само коластра давах й но доста повръщаше и после беше в кувьоз и само се помпах.

Имах проблем неочакван с шишето на philips natural response явно са сменили цоцката но по 1 час отнемаше да яде! И заспиваше станах парцал та се усъмних не си изпиваше дажбата и проверих в сайта и интернет че наистина по бавен поток са направили -тъпотия.Затова не препоръчвам вече тази марка и модел.

Въпрос: 2 седмици след раждане съм- по колко пъти на дени калко дти да се помпам за да не се запушат каналите при положение че не давам на бебето?И кога на преглед гърди?
Като цяло имаш ли намерение да кърмиш?
Ако да при усешане на напрежение съвсем малко пускай помпата, колкото да те облекчи. А ако ще спираш кърменето или цеденето и даването от шише по-добре се консултирай с лекар да ти изпише хапчета по схема за да ти спре кърмата.

# 13

Ако да при усешане на напрежение съвсем малко пускай помпата, колкото да те облекчи. А ако ще спираш кърменето или цеденето и даването от шише по-добре се консултирай с лекар да ти изпише хапчета по схема за да ти спре кърмата.

Нямам намерение да кърмя и да се цедя.А може ли да се избегнат хапчетата днес не се цедих и нямам никаква балка и напрежение..дали напълно е изчезнало

# 14

Нямам намерение да кърмя и да се цедя.А може ли да се избегнат хапчетата днес не се цедих и нямам никаква балка и напрежение..дали напълно е изчезнало
Ами ако нямаш кърма и напрежение може и без хапчета, но все пак е добре да се консултираш с лекар. Чувала съм зеле, че поставят на гърдите си, за да спре, но не съм го пробвала и не знам дали е ефикасно

Общи условия

Активация на акаунт