Липса на емоционална интелигентност

• 4 895
  • 100
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Кеч, не смятам, че човека е лош и не те обича.
Мисля, че ти трябва емоционално обслужване  точно сега и точно от него, а някои, да не кажа повечето не вдяват тази потребност. Къде човешка, къде женска.
Не смятам и че е емоционално неинтелигентен, а че просто не е развита в пълен потенциал. Иначе нямаше да си с него.

Тъпо е да казвам успокой се, но наистина прецени трезво плюсове и минуси.

# 16
  • София
Не знам кое се нарича липса на емоционална интелигентност, но първите седем години трудно се компенсират по-късно. Човек, който не се сеща сам за нещата, които са важни за човек, когото обича вероятно просто не е научен на подобен тип грижа. Това не е липса на емоционална интелигентност, а друг вид възпитание.

# 17
За себе си мисля, че знам какво е емоционална интелигентност, но не разбирам защо я изискваме от другите и как липсата точно на емоционална интелигентност ни пречи?!
И на мен са ми нужни примери за да разбера, защото аз си го представям нещото от моята камбанария.

# 18
Има стъпки, има подход, но с даване на шанс - не.

# 19
  • Обран бостан ;)
Има ли стъпки към постигане на емоционална интелигентност у възрастните?
Проблемът е изяснен, съгласен е, говорим много, обещания много, накрая Аз забравих, не знаех, че за теб е толкова важно, сега, като ми го казваш, го виждам и разбирам.
Твърди, че му пука, че ме обича и иска да прави всичко правилно, обаче все стигаме до "Добрите намерения и лошите изпълнения".
Вярвам, че не го прави умишлено и нарочно, затова искам да дам последен шанс.

Не е умишлено, но е нарочно.

Ти решаваш.

# 20
Зависи за какво става въпрос. То на приказки всичко е лесно. Но пък "забравих" не е оправдание в случая, при положение че е сериозно обсъждано нещо преди това, и може би дори повече от веднъж. Но, пак казвам, зависи за какво става въпрос. На всеки се случва да забравя нещо, я от разсеяност, я от умора. Но така като те слушам (чета), изглежда че нещата са по-сериозни, щом се чудиш дали да му даваш шанс или не. Може би човекът е несериозен, ти най-добре си го знаеш.

# 21
Което не значи, че не те обича. Не те обича по начина, който на теб ти се иска.
Това.
Явно става дума за нещо, много различно от неговата същност и автоматизирани механизми. Нещо, което изисква той да се замисли и обмисля рационално всеки път, когато прави дадено действие. Никой не го умее това, независимо колко обича другия. През по-голямата част от времето си караме на автопилот, затова и се казва, че не можеш да промениш някого - ами не можеш, тоя човек има вече изградени и утвърдени с години невронни пътища, да му влезеш с нещо тотално различно и да му смениш тотално настройките просто няма как да стане. Особено ако става дума не за конкретен избор/ситуация (бял хляб или черен), а за нагласа ("ей, аз от дете всичко си споделям с нашите, пък сега жената се дразни").

# 22
  • София
Любовта е действия, грижа. Не разбирам аргументи от типа на "иначе те обича". Какво го грее човека какво другия изпитва насаме със себе си, любовта в една връзка е някаква практика, не теория. Просто всеки я изразява различно и ако е твърде различно просто хората не са един за друг.

# 23
Добре де, някой ще даде ли пример за липса на емоционална интелигентност, в контекста на темата?

# 24
Наистина трябва реален пример, защото е възможно да става дума за някаква глупост, която набеденият за емоционално неинтелигентен основателно игнорира.

# 25
Добре де, някой ще даде ли пример за липса на емоционална интелигентност, в контекста на темата?

Тя авторката трябва да даде, но нещо не иска.

# 26
  • София
Наистина трябва реален пример, защото е възможно да става дума за някаква глупост, която набеденият за емоционално неинтелигентен основателно игнорира.

Tочно!
А и може да става въпрос за него. В смисъл - аз не бива да ям шоколад. Обаче в един момент съм решила да си ям и да не ми пука. И ще се яви гадже, което да ми каже, че не съм емоционална интелигентна.

Последна редакция: ср, 03 дек 2025, 17:25 от Светулчица

# 27
Да, възможно е. Но ако случаят е такъв и авторката смята, че би могла да диктува на възрастен индивид какво да прави със себе си, по-скоро тя е тази с проблеми по отношение на емоционалнага интелигентност.

# 28
  • София
Писах, че не става въпрос за битовизми.

И, не, не искам никого нито да променям, нито да превъзпитавам. Човекът сам си дава сметка, че се отнася несериозно към важните неща в живота и иска това да се промени, като от мен очаква помощ.
Но аз, освен да напомням по 40 пъти на ден, друго не мога да направя, а накрая ми казва Ми не знаех, че е толкова важно, забравих.
Подхващаме разговора отначало, стигаме до обещанията, исканията за помощ и така се въртим в кръг. Да, прави някакви неща в правилната посока, но пак стигаме до добрите намерения и лошите изпълнения.

Затова и търся помощ от вас има ли нещо реално, което може да се направи.

# 29
Ох, ама кажи поне за какво става дума?? Това не го схващам в контекста на емоционалната интелигентност. “Отнася се несериозно към важните неща”, “забравя”, не знае, че ти е важно, иска да прави нещата правилно ….

Общи условия

Активация на акаунт