Липса на емоционална интелигентност

• 4 882
  • 100
  •   1
Отговори
# 90
Дайс, с най-добри чувства, трябва да спреш да се държиш като майка на партньора си. В крайна сметка, никой мъж не мечтае да спи с майка си. Ако е безхаберен към себе си, не е твоя работа да го спасяваш.

# 91
А каква ѝ е работата? Да гледа болен мъж?
Работейки с пациенти с тежки диагнози и техните близки, често се сблъсквам с разнобой вътре в семейството, или между двама родители по отношение на личния избор за начина на живот и/или лечебния план/терапевтичния подход.
“Помогнете ми да убедя …, че вземам правилно решение” и “Накарайте го/я да разбере, че трябва да се лекува, както аз смятам за правилно”. Не е толкова просто, нито е невъзможно да се постигне резултат, удовлетворяващ страните. Иска се работа, опит  и индивидуален подход.

# 92
Ами, Дренче, разбирам те, но аз лично не бих си отглеждала безотговорен мъж. Как ли пък няма да го моля и каня да се погрижи за себе си, щото после ще трябва да го гледам по-болен. Ми да се оправя, откъде накъде разумния ще бере гайлето на неразумния. Че и вина ще му се вмени, ако не иска. Манталитет.

# 93
А каква ѝ е работата? Да гледа болен мъж?
Зависи. Колко точно й е мъж?

# 94
Има ли стъпки към постигане на емоционална интелигентност у възрастните?
Проблемът е изяснен, съгласен е, говорим много, обещания много, накрая Аз забравих, не знаех, че за теб е толкова важно, сега, като ми го казваш, го виждам и разбирам.
Твърди, че му пука, че ме обича и иска да прави всичко правилно, обаче все стигаме до "Добрите намерения и лошите изпълнения".
Вярвам, че не го прави умишлено и нарочно, затова искам да дам последен шанс.
Значи този текст се отнася за мъж, който забравя да си вземе резултатите от изследванията, защото не е знаел, че това е важно за теб? А не, че той те наранява с думи и действия?
Абсолютно умишлено и нарочно го прави, за да търчиш ти около него и да се чувства значим и важен. Може да е енергиен вампир.
Всъщност, даже не мога да си представя ситуацията, как от това, че той е безхаберен към здравето си, следва, че цялото това нещо е твоя задача, а той трябва да ти съдейства, но се разсейва, макар да знае, че това те наранява.

Виж, Дайс, ако става дума за баща ти и човекът вече е дементен, нещата си идват по местата. Няма как да го изоставиш и да не се погрижиш за него.

# 95
Един приятел 8 години беше във връзка с момиче, тя беше и хубава и по-млада с 5 години
Като се запознаха той спортуваше, излизаха много
Но като мина година две се запусна и качи към 20кг
Момичето явно доста време го е молило да пази някакъв режим, да се пооправи.
И накрая му каза че не я привличавече и си замина
Той я обвиняваше че е зла к.... И после пак почна да тренира да си хване нова.
Аз честно казано я разбирам

# 96
Като споменаха тук енергиен вампир, ще ти дам Даун пример, но малко с обратен знак.
Твоя мъж реагира по-друг начин, мълчи си, вика добре и пак си прави каквото иска. Грешно или правилно, това е неговия избор. Той ще си носи отговорността за действия или бездействия.
Скривам, че е дълго.
Скрит текст:
Ето една история, прясна, прясна. Още съм ядосана даже. В четвъртък беше голямата кулминация. Така ме ядоса, че запалих цигара вечерта. Разказах и на майка и на две приятелки, бяха шокирани от поведението и викат - не се занимавай повече, не е добре тази.
 И пак липса на емоционална интелигентност мисля, че има. Плюс отровно поведение и енергиен вампиризъм. Поне за мен е така.
Тази приятелка има грозния навик да се налага. Ама за всичко. Не го прави в началото нагло, постепенно почва налагането. Не за едно нещо сме спорили, накрая млъква. Нещо като тя го прави, всички трябва и почва да намила. Чат пат сме се виждали, предимно по месинджър общувахме.
Та се почна. Със спорта. Тя тренира силово. Ама лошо няма. Всеки както му харесва и каквото си прецени. Аз също, но с ниски тежести и обичам кардиото. Почна да го плюе. Но почна да плюе всички останали спортове. Щом тя вдигала 90 кг щанги и тежести, всички трябвало това да правят, там е истината и защо аз не съм правила. Кардиото не правило мускули. Трябва да имаме много мускули. Нейната мечта била да изглежда като еди коя си треньорка. Ама аз не съм такава, нямам зор да изглеждам като Пена и Мара.
Обясних, че физическото ми състояние не позволява. Дискова херния, сколиоза, тренирам с ниски тежести - 2,3,4 кг. Мое право. Съобразям се със себе си, с тялото си и какво искам. Ама не, трябвало.
Накрая млъкна. Не е било голям спор.
После спор защо не ходя на фитнес. Обяснявам. Ами не искам бре, не обичам фитнесите, плюс отнемат време. Аз съм тази, която си преценява може ли да отдели това време. Ако искам и времето няма да ме спре. Ходила съм, не е моето. Обичам аз да си тренирам вкъщи, имам си нещата, които ми трябват. И се  почна един спор, все вика - отивай, отивай,  накрая млъкна.
Един ден просто си пишем и споделям как искам да сваля едни пет килограма, почна да ми нарежда, че не трябва. Та пак и звъннах и поспорихме. Уж стопли.
Следващото. Имах проблем с ръката, голф лакът, тенис лакът, всеки различно дава. Лекаря вика голф, терапевта тенис. Та болеше зверски, спрях тренировки за 4 месесца почти. Почнах да ходя на боуен, пих болкоуспокяващи и накрая на кинезитерапевт да ме научи на упражнения, които да ми помогнат и възстановят.
Тогава пак почна да помага, не че разбира. Изпрати ми някакъв пептид като инжекция да си го бия. Тя си била пептиди след всяка тренировка и бил вълшебен пептид.
Изпратих въпросния линк на моят терапевт, който знае и може повече от нея и знае как да си намери информацния и силно ми препоръча да не го правя и го послушах. Тя тогава почна леко да се сърди, защо не го купувам, защо и нямам доверие, що не я слушам. Ми не искам, мое право да си преценя как ще се лекувам. Но лично го прие май. Не че ми пука.
И капката, която преля чашата. Откриха и зараза – лаймска болест. Била ухапана. Разбра, че нисък Д и почна да търси. Лошо няма. Но се вманичи. И пак почна да се налага.
В началото просто си говорихме. Пращаше ми линкове, говореше за лаймската.
Тия неща аз ги знам и друг път съм ги чела, даже преди няколко месеца се запознах на кратко покрай Хашимотото. Лаймската имитирала много болести. И се почна едва ли не как целия свят от това страда и на всички хора едва ли не от лайм им са драмите.
С Хашимото съм от десетилетия. Изчела съм какви ли не неща /аз чета за моите проблеми и си търся решенията/, даже тук на компютъра имам и медицинска литература. Но не, тя била медицинско лице /зъботехник/. Всички автоимунни били от лайм. Всички дискови хернии били от лайм, сколиози били от лайм, схващания, крампи, всикчо е от лайм. Болката в ръката била от лайм. Ще се разболея уж, ще стана инвалид. Подлуди ме.
И да, може и така де е при някои хора. Обясних не веднъж, че е възможно, може да е права, но аз познавам себе си, знам проблемите си и съм решила на този етап да не правя стъпки към изследване на лайм. Тя продължи да настоява, праща ми някакви тъпи постове от фейсбук от групи с лайм – ето виж тая жена какво пише, и ти си така, трябва да действаш. Лечението е месец на вливки с аб. Аз познавам тялото си, моето тяло и 7 дни няма да издържи. Имам опит с вливки на аб.
И така няколко пъти, поне 10 пъти спор за тоя лайм. И всеки път и обяснявам и моля да спре, защото това ме натоварва вече, не ми е приятно. Говорено, оттук насетне аз си преценявам. Но не, последните пъти много почна да ме дразни и се карахме, обяснявам, това същество не стопля. Караме се, накрая почва тъпо да се извинява и нямала повече и след два дни почва пак да ме тормози и атакува с поредните примери.
Колко тъп трябва да си, приятел да ти обяснява до откат едно и също нещо, да виждаш, че го дразниш и пак да продължаваш. Четвъртък вече не издържах, пак започна. Вече почнах да и звъня. Не ще да вдига, не ми се и пишеше, бях навън, но ми прекипя много от този непрестанен психически тормоз. Накрая вдигна телефона, започнах спокойно, пак исках да обясня, че за моите проблеми, да може да е от лайм, но е огромна вероятността да не е, защото има десетки причини за автоимунни, дискови хернии и другите неща. Но не, това ме прекъсна за пореден път, не ме изслуша и започна да ми крещи като побъркана. Как била медицинско лице /зъботехник/ и знаела всичко. Такова поведение вече не приемам.
Едва ли не лаймската болест ме бутнала на 7 годинки и ми е счупила опашката. Опитах се да обясня за многото причини за хашимото, ни приема, ни предава. Изчела две статии за лайм и това било само от лайм.
И няма значение дали е права или не, тя е вманиачена да се кара с хората, да се налага, да спори.
Затворих телефона, вече разбрах, че тази жена не е много ок. Е, може и лаймската да и прави нещо, но не мисля. Тя си е такъв характер и накрая си показа истинското лице.
После и писах, че вече не желая да си пиша с нея, казах и че е отровна. Не я блокирах, ограничих я и не искам да виждам какво пише повече. Само видях, че пак малоумно се извинява как не искала да ме ядосва и уж не го правила с лошо последвано с тъпи емотикони.
Сори, неведнъж съм казвала, че наклони на мен не може да ми се дава.

# 97
Питаш ли нас, дето всеки втори почва да ти обяснява кое откъде идва, накъде отива и как се лекува, щото така бил казал лечителят Медиум или който и да е, страдащ от АИЗ, ИР, рак или каквото друго се сетиш, но открил изцелението, което се съдържа в един-два витамина и 20 добавки.
Всичко е хранене и фитнес, разбира се, нема начин! 😄

# 98
Има ли стъпки към постигане на емоционална интелигентност у възрастните?
Проблемът е изяснен, съгласен е, говорим много, обещания много, накрая Аз забравих, не знаех, че за теб е толкова важно, сега, като ми го казваш, го виждам и разбирам.
Твърди, че му пука, че ме обича и иска да прави всичко правилно, обаче все стигаме до "Добрите намерения и лошите изпълнения".
Вярвам, че не го прави умишлено и нарочно, затова искам да дам последен шанс.
Бих казал, че емоционалната интелигентност при възрастните може да се развива, но не чрез обещания, а чрез устойчиво поведение. Осъзнаването и говоренето са само първа стъпка. Промяната личи в малките, повтаряеми действия във времето. Когато човек често «забравя» или омаловажава важно за партньора, това не е липса на разбиране, а липса на вътрешна приоритизация. Последният шанс има смисъл само ако е ясно за Вас какви конкретни промени очаквате и в какъв срок, иначе рискувате да останете в кръга на добри намерения без реална промяна.

Последна редакция: ср, 17 дек 2025, 15:53 от Tatti

# 99
  • София
Благодаря, Дария.

# 100
Само да вметна, че емоционалната интелигетност в партньорските отношения се измерва с нивото на приоритизация, която не е задължително да бъде вътрешна, защото последното е дълбочинен процес.

Общи условия

Активация на акаунт