Въпрос към жените, чиито съпрузи пият. Кое е нормално и кое вече е проблем?

• 5 745
  • 149
  •   1
Отговори
# 90
Майка ми, от подобна "доброта" , причини на мен и сестра ми живот с алкохолик. Бъгнати сме и двете. Моля не ми сравнявайте зависимостта към кафе и алкохол.
+1 Направо е смешно да се сравняват. Кафето е растение и полезно за здравето, докато алкохола причинява освен увреждания на черен дроб И увреждане и на мозъка, т. нар. алкохолна деменция.

Авторката трябва да е много безотговорна, за се реши на второ дете от алкохолик. Не само че няма да може да разчита на него в отглеждането, но е и възможно детето да е с някакво увреждане. Моя позната (в чужбина ) са приемно семейство на дете от зависими родители, алкогхолици. Детето е с доста проблеми, включително и психически, които се появиха на по-късен етап. Така че, последиците са за цял живот.
Никакъв дълг няма към възрастен човек, който сам се е довел до това състояние.
Това не е дълг, а зависимост, по-точно съзависимост...Отделно други фактори- примерно финнасов- няма къде да отиде, няма пари да издържа себе си децата и прочее.
При нас също беше невъзможно да отделим баща ни - живеехме с неговите родители в общ двор и щеше да е голямо сътресение, ако бяхме решили да се изнесем. Отделно, майка ми дори не си го е и помисляла. Просто не вярваше, че ще се съсипе до край. Водеше го по лекари, надяваше се, търпеше, правеше всичко по силите си, за да му осигури необходимото, пък белким стане чудо и той се превърне в предишния стабилен и разумен човек.
Мисля, че повечето просто не искат да приемат, че нищо не може да се направи, ако самият алкохолик не се реши на промяна. Помагат и се надяват до последно.

# 91
Сравнението беше между пиенето на една бира и пиенето на кафе и фриволното слагане в едни кюп на пиещите умерено бира с пияници и завършени алкохолици.
(Да пояснявам ли, че не съм имал предвид една особена категория субекти, които зиме и лете чакат каврталната бакалия да отвори сутрин и да започнат да се наливат)
А това, че кафето е растение не го прави автоматично полезно. Дозата прави отровата и зависи от нидивидуалната възприемчивост. Най-малкото води до обезводняване и изкуствено изтисква енергията на организма.
Както и писах и по-горе, зависимостта към кафе е повече обществено приемлива, защото не води до освинване, но е факт, че по света има масова зависимост към кафето и кофеина.
Между другото, виното (че и бирата) също има растителен произход и чаша червено вино също е полезна, обаче умерената консумация на вино няма нищо общо с алкохолизма.

# 92
  • София
Сравнението беше между пиенето на една бира и пиенето на кафе и фриволното слагане в едни кюп на пиещите умерено бира с пияници и завършени алкохолици.
(Да пояснявам ли, че не съм имал предвид една особена категория субекти, които зиме и лете чакат каврталната бакалия да отвори сутрин и да започнат да се наливат)
А това, че кафето е растение не го прави автоматично полезно. Дозата прави отровата и зависи от нидивидуалната възприемчивост. Най-малкото води до обезводняване и изкуствено изтисква енергията на организма.
Както и писах и по-горе, зависимостта към кафе е повече обществено приемлива, защото не води до освинване, но е факт, че по света има масова зависимост към кафето и кофеина.
Между другото, виното (че и бирата) също има растителен произход и чаша червено вино също е полезна, обаче умерената консумация на вино няма нищо общо с алкохолизма.

Разбира се.
Изобщо да не влизаме в крайности.
Умерената консумация няма нищо общо с алкохолизъм.
Биричка лятото, хубаво вино с храната, някоя напитка след натоварен ден, изобщо да не изпадаме в крайности.
Нито хубавото кафе, нито цигарка с виното или кафето, нищо от тези неща не е равно на алкохолизъм.

Но моля ви, моля ви, четете и постовете на онези, които са се сблъсквали челно с този проблем.
Уверявам ви, че ангажираните в случая се стараят да убедат света, че са от първата категория с умерената консумация, но никой не вижда халюцинациите и напикаването, зависимостта на цялото семейство, насилието, агресията, ужасът, в който растат децата и трайните последици в живота им от кошмарът, в който са живели.
Не се опитвайте да неглижирате и ако някой си задава въпроси по темата, нека чете и си отговори в каква категория е нейния казус.
И само да спомена, че в началните фази на алкохолизъм няма напикаване и халюцинации, няма търкаляне по улицата в клошарски вид и прочее картинки. Съвсем социално приемливо изглежда и спокойно може да е човек със статус, елегантно облечен и образован.

Последна редакция: пн, 15 дек 2025, 10:03 от Azzy

# 93
  • София
Не става дума за без хич, но всеки ден вече е крайност. И за бирата, и за кафето. Стига на човек да му пука за здравето му.

# 94
Много рядко си остават само с едната бира на вечер ,като минат години стават две бири,като минат още малко годинки....и сещате се.
И да и аз мислих да коментирам сравнението на бира и кафе , хахахаха.
Много обичам да ме убеждават в ползите от една чашка ракийка всяка вечер ,как убивала бактериите ,как сега ще се излекувам и т.н . Тия съвети винаги съм ги получавала от хора ,които си пият задължително всяка вечер със салатка.

# 95
Необяснима мистерия е защо общественото мнение е така търпимо и не гледа на зависимостта от кафе по същия начин като на алкохолизма. Невъзможно е да се осмисли това странно явление.

# 96
  • София
Напротив. Зависимостта към кафе също е опасна. Единствената разлика е, че при прекаляване с него може да вдигнеш кръвното или да ти прилошее, но не съм чувала препили с кафе да се колят по кафенетата или да причиняват катастрофи с други жертви
Иначе пак може да виснеш на ръцете на близките си с някой инфаркт или инсулт.
Обаче... дозата чисто кафе, която може да повлияе, е 200+ мл дневно. Не познавам никой, който пие такива количества.

Бира под 200 мл ще има същият ефект на здравето като чашата кафе, но не знам пиеш да пие под 200 мл.

# 97
200 мл.са 4 къси кафета.
И е далеч по-добре вместо да се наливаш с енергийни напитки както го правят масово около мен.
Аз съм единствената която пие кафе.
В кафето има само кофеин - в енергийните напитки е пълно със захар освен с всички останали боклуци.

Имах позната на 18 години която я прибраха с линейка защото беше злоупотребила с енергийни напитки.
Още един прецедент - в работата ми само аз пия вода, всичко останало жули енергийни напитки.
Не съм седнала да им обяснявам какво правят с черния си дроб и здравето си защото не е моя работа.
Като искат да се тровят.

# 98
Оф, хора, това беше сарказъм (за мен очевиден, съжалявам, че не се е предал), с който се надявах да приключим коментарите на тема кафе. Нищо общо нямат другите по-безобидни зависимости с алкохолизма.

Много добре го казва Azzy по-горе, бих цитирала целия пост, абсолютно съм съгласна с него.

Последна редакция: пн, 15 дек 2025, 12:48 от Ghibli

# 99
НЯМА полезна доза алкохол! Може да прочетеш някои от последните изследвания. Всичко е мит. Дори да не се стигне до алкохолизъм, алкохолът ускорява състаряването организма и вреди на много органи.

# 100
  • София
НЯМА полезна доза алкохол! Може да прочетеш някои от последните изследвания. Всичко е мит. Дори да не се стигне до алкохолизъм, алкохолът ускорява състаряването организма и вреди на много органи.

Щях да се съглася с тези категорични писаници, ако не познавах поне 5 човека - абсолютни, заклети трезвеници, които се борят с тежки здравословни проблеми.
Сега, да не ми се вадят думите от контекста, че подрепям алкохолизма и свинщините, на които са способни алкохолиците.

# 101
Това няма общо с алкохола.
Нищой не е застрахован от тежки здравословни проблеми. Има много други фактори - наследствени болести, лоши гени, съдба, злополука и т.н.

# 102
  • София
Мисля, че червено вино с високи количества ресвератрол в МИНИМАЛНИ количества с храната, предимно средиземноморска влияе положително на здравето.

200 мл.са 4 къси кафета..
Късото кафе ристрето е около 25 мл.
Само за протокола. Дългото е 50.

# 103
  • София
Кафето е по-добро от енергийните напитки, ама пък те са по-добре от дрогата. Последната обаче има понякога и естествен/растителен произход. Wink
По тази логика няма нищо вредно.

# 104
Кафето е по-добро от енергийните напитки, ама пък те са по-добре от дрогата. Последната обаче има понякога и естествен/растителен произход. Wink
По тази логика няма нищо вредно.

Не схващаш идеята ми Фийвър. На мен не ми пука кой как си съсипва здравето.
Изобщо не разбирам такива като теб дето навсякъде обичат да си врат носа и да размахват назидателно пръст все едно са последна инстанция.

Общи условия

Активация на акаунт