💜"Далечен град"💜 - сезон 2 / тема 2

• 101 225
  • 344
  •   21
Отговори
# 225

/автоматичен превод на чудесен анализ/

"Нека поговорим по-подробно за пръстена на Чихан.
Скрит текст:
Защото този фрагмент в сцената е важен.

Пръстенът на ага не е неутрална украса. Той е тежест, произход, отговорност.

Да носиш този пръстен означава да носиш не само статус, но и задължение: да поддържаш структурата, да пазиш обичая, да служиш на системата, която ти дава власт.

Той е печат на управление, не на страст.

И все пак Чихан протяга точно тази ръка към Аля в съдебна зала, където системата току-що се е разцепила около тях.

Той го носи, докато я избира. Пръстенът остава, но значението му се обръща.

Той не се отказва да бъде ага. Той преопределя какво значи да водиш: не чрез твърдо спазване на традицията или на хаотичните структури на властта, които изискват лоялност пред любовта, а чрез нещо по-опасно и по-честно: вярност към човека, когото обича, дори когато това дестабилизира реда, който е бил длъжен да пази.

Да бъдеш ага означава да наследиш контрол. Над хора, над територия, над кодексите, които регулират живота и смъртта.

Чихан е отгледан в рамките на тази архитектура.

Дългът му никога не е бил към собственото му сърце, а към продължаването на властта. И все пак в съдебната зала, заобиколен от закон и свидетели, той предлага ръката си като покана.

Пръстенът блести не като налагане на йерархия, а като доказателство, че той е решил да използва властта си като оръжие за Аля, а не срещу нея. Той използва позицията си не за да я залови в традицията, а за да я предпазва от хора като Борана, като Садакат, които биха превърнали обичая в оръжие, за да ги разделят.

Това е метаморфоза на властта.

Като голям фен на Карл Юнг, ще използвам един от неговите факти, който пасва перфектно тук:
„Там, където спира любовта, започва властта. Едното е сянката на другото“.

Чихан не се отказва от властта; той отказва да позволи на властта да засенчи любовта. В този жест пръстенът става едновременно символ на системата и宣言 на бунт срещу нея.

Той е ага; и точно защото е ага, той има авторитета да препише условията.

Хаотичната система, онази, която изисква бракове от дълг, която използва жените като валута, която третира алиансите като по-свещени от привързаността, не се разтваря просто защото Чихан обича Аля.

Тя отвръща с натиск. Тя изпраща съда на Садакат. Тя изпраща гнева на Борана. Тя изпраща тежестта на очакванията и заплахата от разобличаване и разруха.

Но Чихан не трепва. Той говори като мъж, който е преценил цената на избора на любов в свят, структуриран да я наказва.

Лидерството, вкоренено в любовта, не е меко; то е яростно. То налага отговорност, прави трудни избори и приема последствията, но го прави с честност, а не с доминация.

Търпението на Чихан към Борана се изчерпва – това е границата, която властта, базирана на любов, трябва да наложи, когато манипулацията се преструва на привързаност.

Лидерството, базирано на страх, се оттегля и изолира; лидерството, базирано на любов, свързва и овластява.

Чихан не влачи Аля от съдебната зала. Той чака тя да поеме ръката му. И когато го стори, той върви с нея.

Пръстенът на пръста му вече не символизира подчинение на хаотичната система. Той символизира властване над нея – не чрез жестокост, а чрез отказ да позволи на системата да диктува граматиката на неговата отдаденост.

Той все още е ага.

Но сега, най-високата му отдаденост не е към инструмента на контрола. Тя е към жената, чиято ръка държи.

Това е жестът. Това е революцията. Властта остава, но любовта пренаписва целта ѝ."

Гривната на Аля е на същата ръка ,както ага-печатът на Джихан, любов и власт споделящи едно и също място.

# 226
Още не съм довършила епизода и после ще коментирам основната драма, но сега не мога да се въздържа да не кажа: Какъв точно е проблемът на Стария спрямо Кадир и Пакизе?? Нали Кадир им беше като роден син, познават го, обичат го, нима той не е подходящ за дъщеря им? Прекалява вече!

# 227
Проблемът на Стария е, че не той е решил на кого да даде дъщеря си. Smiley
Като изключим Джихан, всички мъже там се държат към жените като собственост и стока, в по-голяма или по-малка степен.

# 228
  • somewhere near the sea
Коя е Мерием??

# 229
  • На топло в неговото сърце.
Първата любов на Джихан😉

# 230
# 231
Абсурд Садо да е казала. По-скоро Вургун. Той от самото начало им каза, че не е това правилния път и му е дожаляло.

И аз мислех като теб. Но, в последващият фраг, видяхме как Боран и Воргун са извън хеликоптера. Разбрахме , че Воргун е знаел плана за бягството, но едва ли знае подробности. Дори Боран не знаеше, нали Садакат му каза, че всичко е готово. Нещо се случило във времето   между на разговора и с Боран и отиването до хиликоптера. Пък и във фрага видяхме как Боран отива при Еджмел, май е ядосан на майка си. Ще видим дали ще има нещо днес във фрага.

# 232
Абсурд Садо да е казала. По-скоро Вургун. Той от самото начало им каза, че не е това правилния път и му е дожаляло.

И аз мислех като теб. Но, в последващият фраг, видяхме как Боран и Воргун са извън хеликоптера. Разбрахме , че Воргун е знаел плана за бягството, но едва ли знае подробности. Дори Боран не знаеше, нали Садакат му каза, че всичко е готово. Нещо се случило във времето   между на разговора и с Боран и отиването до хиликоптера. Пък и във фрага видяхме как Боран отива при Еджмел, май е ядосан на майка си. Ще видим дали ще има нещо днес във фрага.
Ако Джихан ги чака в хеликоптера, подробности не му и трябват. Същественото за него е, че с хеликоптер Боран ще отвлича Алия и Джихан, а това Воргун го знае, тъй като той осигурява мястото за скриване след Истанбул. Подробностите касаят действията на Садакат по затварянето на Уммю, отиването във фермата и подхлъзването на Пакизе и баща й. Тях Джихан узна, когато вече беше на път към похитителите.
Така че... мисля - Воргун издава плана. Насълзените очи на Садакат, както и съжалението й пред Алия, не водят към мисъл за двуходов план, в който ще разкрива собствените си намерения пред Джихан. Нейният основен страх е Боран да не отиде при Еджмел. Такива са моите разсъждения.

# 233
🌟🌟👑🌟🌟
Синем Юнсал на снощните награди на списание "ELLE Style Turkey",
Спечели награда "Телевизионно изпълнение  на годината".
Клип с част  изказването на Синем на наградите.
https://www.instagram.com/reel/DTgPXXODORB/?igsh=ODQxcTAxOGViYmd3

🌟Ето и пълния текст на изказването и :
"Благодаря на моя мениджър Гонджа, която вярваше в мен толкова, колкото и аз самата, през периода, когато настоявах за образа на Аля. Благодаря също на нашия продуцент, Керем Чатай, и на всички режисьори, които също ми имаха доверие и ми повериха Аля. Благодаря на колегите ми актьори, на партньора ми и на целия екип. На всички членове на актьорския състав, благодарение на които вече сезон и половина мога да снимам свободно и комфортно!“

🌟🌟

🌟🌟

🌟👑

🌟🌟

💫💫

💫🌟

🌟💫

# 234
Много сърцераздирателна беше сцената, в която Алия плачеше като дете пред Садакат и Боран, пледираше към някаква зачатъчна човечност останала...и иронията е, че в Садо пролича наличието на някаква съвест доста повече, отколкото в Боран - т.нар. съпруг, който я гледаше с и без друго противната си опулена физиономия, без да трепне.
Сега да не ме разберете неправилно - в никакъв случай не оправдавам Садакат, даже се чудя оттук-нататък Уммю и семейството ѝ как биха могли да останат да работят в конака, аз не бих могла.
Надявам се да се изнесат при Джихан и Алия в другата къща.
Но имам предвид, че поне на Садакат ѝ личеше, че се разкъсва вътрешно, дори сама каза "Аллах ми е свидетел, че не искам да си тръгваш, ама...няма друг начин". Разбира се, фикс идеята Еджмел да не надделее и Боран да е доволен нямаше как да отстъпи на никаква вътрешна милост, това беше ясно.
Нямам търпение да видя какво ще се случи когато стане ясно какво са планирали, Джихан ще съумее ли да реагира както иска или и той в крайна сметка пак ще се смекчи пред това, че става дума за майка му... Айде, за Боран вече е ясно, че се окепази отвсякъде и уби всякакви братски чувства...ама майка му е друго.

Вургун ми изглежда като човек на честта, та въпреки грозната заплаха на Боран да издаде дъщеря му на прословутите мистериозни българи, мисля че пак би постъпил по съвест и би спасил Алия и Дениз.

Интересни са ми и тези конфликти, които започнаха между Наре и Шахин. Колкото и да се обичат, колкото и свестен да е Шахин, все пак някои ориенталски нрави не могат да бъдат избегнати. Откъде-накъде ще работи Наре? Ама нали е омъжена жена, вместо само да се чуди как да забременее, тя ще ми се мотае в болници. Пък и там сред други доктори - мъже...тц тц. Ама, ха.TriumphRolling Eyes

# 235
Нов фраг.Далечен град 46/2

Скрит текст:
https://www.kanald.com.tr/uzak-sehir/fragmanlar/uzak-sehir-46-bolum-fragmani-2

Далечен град 46/2

-Дано и в края на вечерта така се усмихваме.
С позволение на Аллах и Пророка,ние искаме вашата дъщеря Пакизе за нашият син Кадир.
-Имах лош сън,Алия.Толкова лош кошмар,че ти не би искала да го видиш...
-Аз не искам с твоето идване да поставяш болницата или нашето семейство в неловко положение.
-Мисля,че няма да бъде правилно да отидем там заедно,,като двойка,рамо до рамо.
-Но аз искам да бъда до теб!
-Аз също!Повече от всичко искам това,но...
-Възможно е да иска да ни попречи по пътя ни....какво ще правим ние?Заедно ще се защитаваме,Зерин.
-Тази тайна е само между теб и мен.
-Казах,че ще говорим!
-Пусни ми ръката!
Те пак ме накараха да се чувствам толкова безпомощна.
-За мен е голяма гордост да ви връча тази награда!
-Боран,какво направи

# 236
Този Боран... Дали от комата (или каквото там беше) е нарушен всякакъв самоконтрол? Вече е ясно, че е завиждал на Джихан, постоянно говори за свои права (над живи хора), че е загубил всичко, нищо не му останало... Мисля си, че и онова глупаво видео е направено, за да нарани Джихан, а и Алия...

# 237
💢ИНФОРМАЦИЯ ОТ ЖУРНАЛИСТКАТА БИРСЕН АЛТУНТАШ
"Според съобщенията,се работи по продължение на филма „Go Türkiye“ с
участието на Синем Юнсал и Озан Акбаба.
Рекламните видеа на "Go Türkiye" с участието на звезди от телевизионни сериали
продължават да чупят рекорди за гледаемост.
Докато продължава подготовката за снимките на нови филми, има
планове за заснемане на продължение на 10-серийния филм на "Go Türkiye"
 „История от Истанбул“ с участието на Синем Юнсал и Озан Акбаба, продуциран от Ay Yapım…
ГОВОРИ СЕ, ЧЕ ЩЕ БЪДЕ СНИМАН В КАПАДОКИЯ.
Първият филм от поредицата, режисиран от награждаваната режисьорка
Хилал Сарал и написан от успешния сценарист Кемал Хамамджоглу, е заснет в Истанбул.
Според вътрешна информация, все още не е ясно кога ще се проведат снимките на
 новия филм, който този път е планиран да бъде заснет в Кападокия,
поради натоварения график на телевизионния сериал „Uzak Şehir“ (Далечен град)."

# 238
Идвам с едно клипче, което ми напълни душата! 🤣🤣🤣
https://www.facebook.com/share/v/1818FnSEr1/?mibextid=wwXIfr
Много яка компилация. 😁
Очаквам вторник с нетърпение! Аз също мисля, че Умю и Ихтияр не бива да остават при Садо. Толкова верни и предани служители, тя се подигра с тях.
Забавно ще е с годежа на Кадир и Пакизе. 😅
И за финал- Джихан добър плесник вкара на Боро. Малко му е даже! Психопат. 🤯
Редактирам се да добавя резюме към следващия епизод:

Последна редакция: пт, 16 яну 2026, 12:58 от Anyyyone

# 239

Общи условия

Активация на акаунт